Krigsveteran nægtet permanent opholdstilladelse

Den 22-årige herboende afghaner Barialai Hassanzai har været i krig for Danmark, og i morgen skal han igen til Helmand-provinsen. Men Udlændingeservice har netop givet ham afslag på permanent opholdstilladelse, fordi han ikke lever op til kravene om aktivt medborgerskab
22-årige Barialai Hassanzai gik i dansk uniform 24 timer i døgnet i syv måneder, da han var udsendt til Helmand i 2009. Men den indsats var ikke 'aktiv medborgerskab', mener Udlændingeservice

22-årige Barialai Hassanzai gik i dansk uniform 24 timer i døgnet i syv måneder, da han var udsendt til Helmand i 2009. Men den indsats var ikke 'aktiv medborgerskab', mener Udlændingeservice

Bo Amstrup

Indland
1. februar 2011

I morgen skal 22-årige Barialai Hassanzai til Afghanistan i krig for Danmark. Det er anden gang, den herboende afghaner skal af sted til Helmand-provinsen og sætte livet på spil som civil tolk for de danske styrker. Men for halvanden uge siden fik han afslag på permanent opholdstilladelse i Danmark, fordi han ikke lever op til kravene om »aktivt medborgerskab«.

Det giver ingen mening, siger Barialai Hassanzai, eller Hassan som de danske soldater kalder ham.

»Når jeg sætter mit liv på spil sammen med jer for at være en del af de danske soldater og alligevel bliver sparket væk af den danske stat, så har man ikke rigtigt lyst til at gøre det igen,« siger Barialai.

Han kom til Danmark som 13-årig i 2002, hvor han blev familiesammenført med sin mor. Han er født og opvokset i Kabul, og i 1999 flygtede hans mor til Danmark med tre af hans mindre søskende, mens han selv blev hos sine bedsteforældre.

Hans mor og de mindre søskende har alle fået permanent opholdstilladelse, mens Barialai selv kom under de nye udlændingeregler, der trådte i kraft 1. juni 2010. Med den nye lov erstattede et pointsystem de gamle regler for at opnå permanent opholdstilladelse, og det er her, Barialai Hassanzai er kommet i klemme.

Han har ren straffeattest og ingen gæld til det offentlige, men han mangler 15 point ud af 100 mulige.

»Vi har herved lagt vægt på, at du ikke har udvist aktivt medborgerskab her i landet gennem mindst 1 års deltagelse i bestyrelser, organisationer m.v.,« lyder begrundelsen fra Udlændingeservice i afslaget på permanent opholdstilladelse.

Forbudt rejse

Barialai kunne opnå de 15 point, hvis han bliver fodboldtræner for børn, tager på højskole, giver lektiehjælp, eller på anden måde arbejder frivilligt i et år.

Det eneste alternativ er at bestå en prøve i medborgerskab, som endnu er under udarbejdelse. Udlændingeservice forventer at afholde den første prøve i juni i år, mens Barialai endnu er i Helmand-provinsen.

I forvejen har Barialai en HF-eksamen, ligesom han har gået i 9. og 10. klasse på efterskole i Danmark, og derfor kan han ikke forstå, at han skal bevise, at han kender til dansk medborgerskab.

»Det handler vel om, at man kender de danske kerneværdier. Det lærer man typisk, når man tager en gymnasial uddannelse. Man bliver jo nødt til at kende til samfundet, når man går til HF-eksamen,« siger Barialai.

Derudover har Barialai siddet et år i bestyrelsen i HK Ungdom i Vendsyssel, men det fremgår ikke af afslaget.

Da ringede han til Udlændingeservice for at gøre opmærksom på, at der måtte være sket en fejl, fortalte en sagsbehandler ham, at han stod til helt at miste sin opholdstilladelse, fordi han havde rejst til sit hjemland, fortæller Barialai.

Han havde nemlig været udsendt syv måneder i Helmand-provinsen med forsvaret i 2009.

»Så spørger han, om forsvaret kan argumentere for, at det var nødvendigt. Jeg kunne ikke tage det seriøst,« siger Barialai.

Ved hjælp af forsvaret fik Barialai dokumenteret, at der var brug for ham i Afghanistan, og nu har han fået forlænget sin midlertidige opholdstilladelse, som han kan forvente at modtage om 30 til 50 dage.

Han har klaget over afgørelsen til Integrationsministeriet, men indtil videre må han rejse på midlertidige rejsepapirer, når han i morgen tager med forsvaret tilbage til Helmand-provinsen. Det er noget værre rod, siger Barialai, men alligevel vil han gerne af sted igen.

»Forsvaret siger, at de har brug for mig. Og så kan jeg komme et sted hen at arbejde, hvor jeg kan forstå folk og forstå deres behov. Du kan se, at folk er i nød, og du er i stand til at hjælpe dem,« siger Barialai.

 

Pointsystemet

Regeringen og Dansk Folkeparti indførte 1. juni 2010 et nyt pointsystem for udlændinge, der søger om permanent opholdstilladelse. Flere velintegrerede udlændinge er kommet i klemme i systemet, bl.a. fordi man skal have arbejdet frivilligt et år for at udvise ’aktivt medborgerskab’. Andre er kommet i klemme, fordi de har fået forkert vejledning om, hvornår de kunne søge om permanent ophold.

Seneste artikler

 • Ombudsmanden går ind i sag om vildledning

  17. februar 2011
  Folketingets Ombudsmand er nu gået ind i sagen om vildledning fra Udlændingeservice. Det er styrelsens fjerde ombudsmandssag om vildledning på fem år. Udlændingeservice nægter fortsat at ændre vejledningen om permanent ophold
 • De forstummede fuldmægtige

  16. februar 2011
  Hvis embedsmændene begår deres vildledning for at tækkes deres politiske chef, bør de fyres. Hvis de gør det efter direkte eller indirekte politisk pres, bør de fyre politikerne
 • Udlændingeservice var klar over vildledning

  16. februar 2011
  Foreningen Ægteskab Uden Grænser har tidligere gjort Udlændingeservice opmærksom på vildledning om permanent ophold. Alligevel blev vejledningen ikke rettet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

En sådan sag viser tydeligt hvor absurt den førte politik er. Tænk sig, at et militært tolke job ikke giver noget point til et statsborgerskab, når en tid som fodboldtræner i en lokal klub gør. Så mener regeringen og DF altså ikke noget med, at de udsendte gør et stort arbejde for Danmark, når de stiller en lokal fodboldtræner højere end en udsendt tolk i Afghanistan.

Steen Uffe Tommerup

Jeg mener at vores ven her skal meddele Forsvaret, at han desværre ikke kan tage med alligevel, da hans land hellere ser, at melder sig hos Natteravnene.

Så vil Forsvarets opgaver i Afghanistan blive svækket og de øvrige soldaters liv komme i større fare.
Men det er dét VKO hellere ser end lave en lov, hvor hans soldatertjeneste vurderes ikke som aktivt medborgerskab.

Barialai! Bliv hjemme - og med hjemme, mener jeg Danmark. Du kan betragte Danmark som dit hjem.

Søren Kristensen

Jeg synes det er udmærket at reglerne tilskynder til deltagelse i fx. natteravnene, frem for krig og jeg synes den unge mand skal gribe chancen. Hvem ved, måske det redder hans liv? Endelig er der vel ikke noget i vejen for at han kan vende tilbage til aktiv militærtjeneste, når han har optjent sine civile points, hvis han til den tid stadig har behov for det.

Heinrich R. Jørgensen

Barialai Hassanzai lever endog op til Søren Krarups ekstreme fordring om at lade sig assimilere i en grad hvor tilflyttere er villige til at iføre sig khaki og kevlarhat og drage i ledding under deres nye hjemlands banner.

Men han kan åbenbart stadig ikke redegøre for persongalleriet i TV-serien "Matador", eller hvad det nu er, der kræves.

Peter Pedersen

Det er et dybt forkasteligt system,
som er opstået ved at samtlige partier, helt fra SF og Soc. til Venstre har modet til at satse soldaternes liv og førlighed i krig,
men totalt mangler n.... til at sætte deres egen personlige populisme og dermed folketingssædet på spil ved bare en gang i mellem at sige NEJ til Pia. K & Co.-
og derfor nu har fået sammenstrikket det seneste tåbelige point-system, der belønner bestyrelses-arbejde i den lokale strikkeklub, menighedsråd eller politiske partier mv.
men slet ikke giver point for militærtjeneste med internationale operationer.

Henrik Schiøtt

Det er jo fuldstændigt vanvittigt!!! Jeg har selv gjort tjeneste med Hassan i Afghanistan. Han kæmpede, som alle vi ørvige, for de danske værdier og dansk sikkerhed.
Hassan var en væsentlig og vigtig brik i den danske indsats i de 6 månder vi var sammen i Afghanistan. Hassan fungerede både som tolk under kampoperationer men også når der skulle diskuteres politik på distriks-niveau.

Jeg så en tidligere kommentar omkring Matador og begyndte faktisk lidt at grine, for under vores udsendelse sad Hassan ofte, når der var tid, og så Matador og hørte Gasolin. Hassan kan faktisk flere replikkere fra serien end undertegnede, der antages for "etnisk" dansk.

Det gør ondt i min retfærdighedssans når det så nu kommer frem, at Hassan ikke kan opnår permanent opheoldstilladelse, alene fordi har ikke opfylder krav til medborgerskab!!! Hvad forventes der lige? Knægten har været i krig for Danmark sammen med sine landsmænd og her mener jeg de øvrige danske soldater. Det er simpelthen forrykt.
De fleste danskere siger de ønsker sig integration af vores tilflyttere, her er så et eksempel på, ikke blot integration men assimilation! Jeg spørger så igen. Hvad mere kan vi ønske os?

Ministeren må i denne sag på banen. Vær dit ansvar bevidst som tjener af befolkningen og ret op på den farce.

Henrik Schiøtt, hvor har du ret - det er så, hvad folk har valgt at støtte politisk i 10 år! Heldigvis sålænge, at den naturlige tilpasning mellem tilflyttere og den oprindelige befolkning gennem velkendte processer begynder at gøre deres positive virkning gældende.

Jeg synes ikke at arbejdet for forsvaret bør give særlige fortrins ret. Men

Jeg synes ikke at arbejdet for forsvaret bør give særlig fortrins ret. Der er ikkeforskel på skraldemanden og officeren. Men Barialai Hassanzais absurte situationer skildrer dog på glimrende vis det fuldstændigt latterlige pointsystem vi har fået.

Nu skal man jo ikke tror, det er en fejl: det fungerer præcis som VKo har designet reglerne: "Han er fremmed, han skal ud!"
Menneskefjendsk og fremmedfjensk og inhumant.
Føj

Forudsætningen er forkert. Han har naturligvis ikke sat livet på spil for Danmark, men for danske soldater. Forskellen er betydelig. Der er f.eks. de færreste som mener en hulabula ansat på den danske ambassade i hulabulaland skal have opholdstilladelse i Danmark.

Når det er sagt findes der masser af plads i Danmark til udlændinge og selvfølgelig ogsåtil Hassanzai. Han trænger nok til en ordentlig omgang psykologbistand siden den stakkel er blevet tvunget/dum nok til at søge soldatertjeneste hos et af besættelseslandene. De fleste undviger såkaldt "tysker"-tjeneste. Det er vigtigt han oplever Danmark ikke består af disse stakkels soldaterliv, men af flertallet har hjerner som rent faktisk fungerer.

Lovsjusk af værste skuffe. Viser at DF ikke er regeringsdueligt!!

jens peter hansen

Helt hen i vejret, men egentlig troede jeg at de fleste her på debatsiderne var imod krigen i Afghanistan.

De flest er naturliggvis imod krigen, men indeværende indlæg handler mindre om krigene udenlands og mere om moralsk anstændighed.

Han sætter ikke livet på spil for Danmark.

Han sætter livet på spil i den danske uniform i krigen i Afghanistan.

Niels Erik Petersen

Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration har fået et direkte
spørgsmål: "Hvorledes kan lektiehjælp tolkes som ".aktiviteter, der styrker den enkeltes demokratiske udvikling og integration i Danmark""?

Man kan sagtens være imod krigen i Afghanistan, og være for at vores Soldater skal behandles ordentligt.

Det er ikke Soldaternes skyld at vi har en Regering der er blød i bolden.

Niels Erik Petersen

Hvis det er en bevidst handling fra Udlændingeservice, så må det være for at high-lighte problemstilling med loven og håndteringen af loven.
Siden juni 2010 er der givet 5 tilladelser af 379 ansøgninger.
Jeg tilslutter mig, at her vil der i fremtiden blive fusket med lektiehjælp, bestyrelsesarb. etc.
Så kan man lige sågodt udarbejde en sundere lovgivning på området.

Det er muligt, at beherskelse af dansk skal være et krav for dansk statsborgerskab; men så bør dette til gengæld også tilstås ubetinget til dem, der opfylder denne betingelse. :-)
Hvad permanent opholdstilladelse angår, er der vel ingen grund til at begrænse dette så meget, hvis folk iøvrigt er i beskæftigelse.

Kunne man forestille sig en lignende krav stillet til "etniske danskere". Altså tvinge alle til at deltage i foreningsliv, eller bestyrelser? F.eks. kunne man da gøre efterlønnen afhængig af om hr. og fru. Jensen har siddet i den og den bestyrelse?

Måske skulle pladser i børnehaver også fordeles efter far og mors aktiviteter i diverse foreninger?

Der er masser af muligheder når man først begynder at tænke over det faktisk.

Personligt synes jeg måske det undergraver hele tanken om frivilligt foreningsarbejde i Danmark, men det er da rigtigt godt at vi lærer nye Danskere at den slags arbejde deltager man kun i for at opnå noget personligt, ikke for at hjælpe andre.

Anne Marie Pedersen

opsummering:

Goddag mand økseskaft.

Niels Erik Petersen

Hvad så med speciallægen, der har købt sin egen praksis i en egn, hvor der er en kritisk mangel på speciallæger. 8000 patienter årligt. 7 ansatte.
Er det samfundsnyttigt?er det "aktiviteter, der styrker den enkeltes demokratiske udvikling og integration i Danmark"? Hvordan kan læktiehjælp overskygge dette?

Mie Bach Frederiksen

jeg synes godt nok den danske regering skulle skamme sig.. folk som sidder på deres flade røv kan godt på opholdstiladelse. jeg kender ikke noget til politik men jeg har været kæreste og boet sammen med Hassan det sidste halve år. han har gjort mere for danmark end jeg kommer til i hele mit liv. Han er 10 gange mere vel formuleret og har et langt større dansk ordforråd end jeg har, selv om jeg er født og opvokset her... men jeg vil da nævne overfor ham at han skal melde sig som natteravn og købe matador serien..

Jesper Frimann Ljungberg

Uggi Kaldan:

Bare rolig det kommer.. stille og roligt.. først kommer den med at man skal rekvalificere sig til statsborgerskab, når man som indvandrer har fået Dansk Statsborgerskab. Så kommer der en klausul på om folk der har fået dansk indfødselsret via forælre der har fået dansk statsborgerskab. Så bliver der indført procent satser. Du skal mindst have XX procent danske statsborgerskabs blod i årene.. og snart må 4G'ere som mig også til at gensøge om statsborgerskab..... ja..

Og om 50 år ender Danmark op med at blive delt og sjælland indlemmet i Sverige, Jylland i Tyskland og Fyn solgt til amerikanerne til en flådebase. Det sker når der kun er 1 million ældre snapse, dårlig øldrikkende førtidspensionister, der alle er af rent 'Dansk blod' tilbage, der alle bor i kolonihave små kollonihave huse. Grunden til dette er at de er blevet for gamle til at klare sig selv, nu hvor de har jaget alle de her grimme fremmede ud af 'deres' dejlige dejlige Danmark. Og nu har de ikke nogen til at tørre sig bag i eller faktisk lave et BNP.

Tja..

// jesper

Mange andre lande har indført regler, der lader udlændinge optjene statsborgerskab som lejesoldater. Mest kendt er Fremmedlegionen - efter tre år kan legionærer ansøge om fransk statsborgerskab. Så der er absolut sympatisk, at en krigsførende nation som Danmark endnu ikke har gjort krigstjeneste pointgivende.

At Barialai bliver fanget i reglerne viser absurditeten i pointsystemet, men bør absolut ikke være en grund til yderligere at militarisere Danmark. Og det er ganske rigtigt også absurd på den måde at gøre "frivilligt arbejde" obligatorisk.

Jeg er også imod, at vi deltager i denne krig - men at V og DF nu mener, som de gør om deres indfødsretspointsoptællingslov, sætter da den og hele vores krigsdeltagelse i et totalt absurd lys.

Vi er derude, hvor parodi er for svagt et ord.

Jeg synes også, Barialai Hassanzai hellere skulle melde sig som fodboldtræner eller Natteravn, men jeg respekterer ham for at forsøge at gøre noget for sit land, især da når Danmark ikke vil acceptere ham som en af vore.

Desværre hylder S jo også dette diskriminerende pointssystem, så det bliver nok aldrig anderledes.

Jeg græmmes.

Felix Zelda Xavier

Hvordan kan det i det hele taget lade sig gøre? Jeg troede, at man skulle være dansk statsborger for at drage i Krig for Danmark. Men dertil er det måske kommet, at vi benytter lejesoldater...

@Felix Zelda Xavier
Der er intet nyt i, at Danmark bruger lejesoldater.
Op gennem 1700-tallet og helt til 1813 - i det år gik Danmark bankerot - brugte vi lejesoldater.
Det, der til gengæld er nyt, er, at her er en ung mand, der er "villig" til at sætte eget - og kollegaers - liv på spil for en hyklerisk regering.
Langt de fleste indlæg her på siden giver udtryk for det absurde i denne sag - her er et mere.

Lars R. Hansen

Det ville være klædeligt, om en udsendelsen som civil ansat tolk for Forsvaret gav nogle point - rimeligvis 99 point - således at folk som Hassanzai ikke ville have bøvl med at få en permanent opholdstilladelse.

Xavier,

Danmark anvender ikke lejesoldater - Hassanzai er civil ansat og udfører sin tolkegerning ubevæbnet - og kan selvfølgelig på ingen måde kaldes lejesoldat.

Erik Jensen,

det er muligt - at du og flere andre i denne tråde ikke kan forstå, hvorfor en dansk-afghansk ung mand ønsker, at gøre en personlig indsat for afghanerne og Afghanistans fremtid - det til gengæld uforståligt for mig, at I ikke har forståelse herfor.

Det at Talibanregimet er bragt til fald og Afghanistan efter 2001 har oplevet en social og økonomisk udvikling, der bl.a. har betydet at 5 mio. afghanske flygtninge er vendt hjem, at økonomien er firedobblet, at adgangen til basale sundhedsydelser er ottedobblet, at antallet af skolebørn er syvdobblet - er en udvikling jeg har det største forståelse for (især) en dansk-afghaner gerne vil bidrage til fortsætter.

Ligger man dertil - at konfliktniveauet i Afghanistan, efter den internationale intervention, sandsynligvis er det laveste siden midt 70'erne - samt at Afghanistan har fået en styreform, der er det nærmeste Afghanistan har været på et folkestyre - bliver det endnu mere forståeligt, at en fredselskende, demokratisk-sindet og modig ung mand ønsker at bidrage til den positive udvikling i Afghanistan fortsætter.

Der findes mange konstruktive måder at gøre en indsats på for unge stærke afghanske mænd. Myrde sine naboer og egne landsmænd er ikke en af dem. hverken for danskere eller afghanere. Indrømmet, der fandtes dog enkelte som gik i fjendens tjeneste herjhemme under anden verdenskrig - både indenrigs og udenlands.
Om jeg kommer til at forstå det? Nej, men det kan jeg nu godt leve med.

@Lars Hansen

Det er lige lovligt naivt at tro Afghanistan er så frit og dejligt land med demokratiske spilleregler som du lægger for dagen. Og at dumme unge drenge ikke kan lokkes ind i tjeneste under de forkerte forudsætninger. Glem ikke at Israel, Iran, irak, Egypten, Nordkorea og sågar Zimbabwe også er fredselskende frie demokratiske lande. Og hvis du er så glad for demokrati a la jetjæger, så flytter du bare til Afrika; jeg hører Mugabe er iihhh så glad for den hvide mand...

Lars R. Hansen

Martin Kaarup,

dine problemløsningsmodeller og verdensbillede - lader sin ikke meningsfuldt debattere - men vi er da enige om det ikke er konstruktivt, at myrde sine naboer og landsmænd, hvilket var endnu en god grund til at bringe Talibanregimet til fald.

Hvad angår Afghanistans nuværende demokratiske stade - så efterlade det meget tilbage at ønske - hvorfor den danske støtte til demokratiudviklingen i Afghanistan netop er fortløbende.

Felix Zelda Xavier

@Lars Hansen

På billedet til denne artikel er han iført noget, der umiskendeligt ligner en dansk militæruniform, men du siger altså, at han er civilist og ikke soldat... På en eller anden måde hænger det ikke sammen. Og hvordan stiller det ham iøvrigt, hvis han bliver taget til fange?

Hvorfra ved du iøvrigt så nøje, at han udfører sin tolkeopgave ubevæbnet?.Der var vist en anden dansk tolk, der blev lånt ud til amerikanerne, på betingelse af, at han udelukkende skulle oversætte skriftelige dokumenter, men som i løbet af no time var involveret i voldelige fangeafhøringer. Så man kunne måske få den tanke, at der er forskel på teori i Dannevang og praksis i Afghanistan.

Thomas H. Pedersen

"Indrømmet, der fandtes dog enkelte som gik i fjendens tjeneste herjhemme under anden verdenskrig - både indenrigs og udenlands.
Om jeg kommer til at forstå det? Nej, men det kan jeg nu godt leve med."

Ja jeg skammer mig også over at nogle få danskere gik i Britisk eller endda Amerikansk tjeneste!. Det er folk som dem der er skyld i at vi i dag er i imperialismens guldalder med alle disse koloniserende krige som de to fører omkring i verden med hjælp fra det racistiske og fascistiske Europa som findes i dag takke være disse landsforrædere.. tænk hvis tysken havde vundet så havde vi alle kørt BMW i dag...

Ironi kan forkomme.

Thomas H. Pedersen

Felix Zelda Xavier siger:

Meget nemt, han har dansk uniform på, ligesom Læger, sygeplejeske osv. har, det er også for når han går patrulje så ligner han alle de andre.
tolkene vil meget gerne gå med våben dernede, fordi 1. de kan forsvare sig selv 2. så ligner de endnu mere de andre. også selvom de ikke har magasin på.

Thomas H. Pedersen

Det var til Felix Zelda Xavier :)

Lars R. Hansen

Xavier,

Det er ganske rigtig en dansk uniform vi ser på det billede - det forhold ændre dog ikke på, at pågældende tolk er civil ansat i Forsvaret - og sådanne iklædes uniform og personlig beskyttelsesudrustning af den grund, at pågældende vil skulle udføre sin gerning under feltmæssige forhold, hvor kamphandlinger må påregnes - og således har samme behov for uniform og personlig beskyttelsesudrustning som soldaten.

I den humanitære folkeret - vil pågældende være at regne som nonkombattant - ikke at Taliban går voldsomt op i krigens love og sædvaner.

Det er den danske politik, at civilt ansatte tolke ikke bevæbnes - men det er ikke noget til hinder for tolke kunne bevæbnes med et personligt våben til selvforsvar - det er dog helt overflødigt i en afghansk sammenhæng.

I øvrigt har jeg intet kendskab til - at en anden dansk udsendt tolk skulle have medvirket i eller været vidne til fangemishandling - hvis du skulle have en sådan viden bør du melde det til rette myndighed - således et strafferetligt ansvar kan gøres gældende.

Jeg har dog læst nogle om nogle vilde beskyldinger og grove påstande - men så hellere ikke mere end netop det.

Felix Zelda Xavier

Ordet voldeligt, vil jeg ikke hænge mig i. Vi har set billederne fra Abu Graith, og var der ikke en domstol i New York, der forleden afviste alle anklagepunkter pånær et enkelt, fordi tilståelserne var fremkommet under tortur.

Men at tolken under arbejdet med at oversætte dokumenter for Amerikanerne har kedet sig så bravt, at han har opdigtet det hele, forekommer mig lige lovligt fantastisk. Så kan vi ikke blive enige om, at han med overvejende sandsynlighed har deltaget i afhøringen af fanger. Og det var min pointe med hensyn til teori og praksis.

http://www.information.dk/257419

Felix Zelda Xavier

Tolkens historie kan læses her:
http://www.information.dk/237530

@Lars Hansen

Nu forholder virkeligheden sig jo at Taliban regimet er dem I forhandler med for ikke at angribe jer. Så spar mig for vildfarelserne. Jeg beklager, at I blev lokket ud i vildføre, men det var forkert, ulovligt, amoralsk og I har gjort verden og Danmark til et farligere sted. Næste gang vil jeg forsøge at råbe magthavere endnu mere op. Det er bedst du indser sandheden. I har tabt meget mere end du aner og jeg håber I for al den hjælp I har brug for at blvie raske.

@Thomas H. Pedersen.

Ja, gud'ske tak og lov vestens kapitalister vandt over de tyske og russiske kapitalister, for så må vi bøje os evigt taksomme i støvet hver gang de vil tage dine friheder fra dig. Nu kan jeg så fløjte Kumbaja hele vejen til næste udgave af Die Hard 5 - nobrainer med en billigere Latte i hånden mens jeg sparker til den nærmeste hjemløse krigsveteran der tigger om at få lidt hjælp.

Monstro det også var Ironi på drengen der.

@og nu til jer begge.

Hold jer hellere til artiklens hovedpræmis. I er snart de sidste på hele jordkloden som offentligt tør hævde de danske soldater I Irak og Afghanistan har gjort noget godt uden at føle sig latterliggjort og grovt udnyttet.

22-årige Barialai Hassanzai selvfølgelig skal have opholdstilladelse og dansk pas og alt det der - også på trods af han er dum nok til at tro han hjælper Afghanistan eller Danmark. Det kan vi forhåbentligvis fikse med psykolog, et godt sundt netværk af rigtige venner og en god samfundsnyttigt udannelse/job/beskæftigelse til ham.
Han burde ha' det han efterspør fordi han uden tvivl er knyttet til os og fordi vi passer på ham som alle andre medborgere.
Det er ikke være nødvendig at bygge luftkasteller omkring sig selv eller andre for at retfærdiggøre hans krav/behov.

Søren Mikkelsen

Hvor trist at den unge mand har ladt sig forfoere af de krigsforbrydere som for tiden regerer. Han burde holde sig vaek fra slagmarken, baade i sin egen og i almindelige menneskers interesse. Og forresten er invasion ulovlig; besaettlesestropper har INGEN rettigheder.

Og hvor trist at han ikke har forstaaet at Dk.'s regering er racistisk.

Hvorfor i alverden stiller han op til fotografering dagen inden han atter tager til krigsskuepladsen?! Han er jo tydeligvis et intelligent menneske, saa hvad foregaar der? Afghanere kan jo ogsaa laese.

Mie B. F.: Venligst og paa det kraftigste: jeg anbefaler at du tager krig m.m.a. alvorligt - og IKKE udstiller dig selv offentligt. Jeg ved du mener det godt; men du har altsaa ikke forstaaet, Mia! HVERKEN diverse krigsherrer i Afghanistan ELLER diverse krigsherrer i Dk. vil hverken dig eller din kaereste noget godt - saa pas paa dig selv!

Niels Erik Petersen

Information har bortcencureret et par indlæg i dette forum. Hvorfor?

Man kunne forestille sig at et par Amerikanske Cowboys i Afghanistan arrestere Tolken og skyder ham som spion, fordi han er iført Dansk uniform, men ikke kan redegøre for sit Statsborgerskab.

Så har vi alle skandalers Moder serveret på et sølvfad.

Lars R. Hansen

Kære Martin Kaarup,

med din ideologiske observans og distinkte virkelighedsopfattelse - kan jeg naturligvis godt forstå du nødvendigvis må fastholde, at det internationale samfunds intervention i den afghanske konflikt var og er illegitim og amoralsk samt at Talibanregimets fald dels har været en menneskelig katastrofe for de afghanske folkeslag og dels gjort verden til et farligere sted.

Endvidere at alle - som ikke tilslutter sig overstående kaarupske sandhed - må have et behandlingskrævende problem - og således holder du fint linjen til dine ideologiske rødder, hvor politiske modstandere blev spærret inde på sindssygehospitaler eller sendt i genopdragelseslejre.

Lad mig se om jeg kan gøre dig lidt af kunsten efter:

Ligeledes har jeg forståelse for - at du nødvendigvis må afvise de økonomiske, sociale og demokratiske fremskridt i Afghanistan siden 2001 som værende irrelevante eller ren propagandistisk løgn - da du tilsyneladende har gjort dine ideologiske forestillinger og verdensbillede til en integreret del af din personlighed og hele identitet - et møde med virkligheden kunne føre til et psykisk sammenbrud med risiko for en fysisk selvudslettelse.
Din 'kamp' i disse tråde bliver således en personlig overlevelseskamp, hvorfor dine indædte og aparte indlæg straks giver bedre mening.

Og jeg skal - af hensyn til din særlige udsatte situation - forsøge, at træde varsomt i det usandsynlige tilfælde jeg en anden gang skulle indlade mig i diskussioner med dem, kære Kaarup.

Xavier,

det kan selvfølgelig ikke udelukkes - at Bjarne Hansens scenarie udspiller sig - lige så lidt som en invasion fra det ydre rum kan udelukkes.

Sandsynligheden taler dog ikke for det.

Mikkelsen,

hvad er det dog for nogle krigsforbrydere og besættelsestropper du taler om? Det kan i hvert fald ikke have noget med den danske indsats Afghanistan at gøre.

I øvrigt vil dine besættelsestropper også have rettigheder - at du så mener at besættelsestropper, som fx. de danske i Tyskland, ikke bør have nogle rettigheder synes ikke at være en helt velovervejede opfattelse - i lighed med dine øvrige udtrykte opfattelser.

Lars Hansen:
Det var nu ment som en morsomhed:-)

Men det er jo ikke helt forkert, at hvis nogle rigide paragrafryttere går amok, så har Tolken ingen rettigheder da han jo er, at betragte som en Statsløs kombatant.

"Og det er ganske rigtigt også absurd på den måde at gøre “frivilligt arbejde” obligatorisk"

Den er helt gal ja, det lyder som en dårlig joke. Endnu en farce fra den blå familie.

Kære Lars Hansen

Du har ganske ret; både min ideologiske observans og distinkte virkelighedsopfattelse er enestående. Den deles nemlig med flertallet af verdens befolkning. Ideen om ikke at slå ihjel for morskaben skyld eller fordi ens herre kræver højere afkast kan sikkert virke aparte for dig, men så igen.. jeg sover trygt om natten vel vidende at ca. 6 milliarder andre mennesker deler den ideologi.

Jeg er helt sikkert på du og din herre siger sandheden når I beretter at der er ødslet bort trillioner og atter trillioner af penge på at indføre demokrati, pigeskoler, fast-food kæder o.a. i Afghanistan. I er bare ikke så smarte og det er jo vel nærmest pr. definition.
Du kan såklart hævde at projektet er stasstøttet og derfor ikke har den margin som det private erhvervliv har når de skal gennemføre præcis det sammen projekt - og du kan ligefrem ha ret - for det er åbenbart moderne at privatisere krig. Der er jo penge i skidtet for aktionærerne. Med store summer I stakler har anvendt på så lidt kunne byggevirksomheden MT Højgaard have gjort for en brøkdel.

Det er da også et rimelig dumt argument at påstå de fremskridt der er gjort i Afghanistan siden 2001 skulle være propaganda. Der findes ingen på jorden som vil vedkende sig at være så ineffektiv!
Og du kan glemme alt om et job i det private erhvervsliv hvis du viser dem hvor dårlig du styrer kost-nytte-effekten og risici i dine projekter.

Dertil kommer det 60år gamle metodevalg. Kald indbyggere for forfærdelige partisaner i pressen, besæt landet, indsæt din egen nikkedukke der kalder på dig og byg så autobahn's på kryds og tværs. Jo, goddag man økseskaft - sikke fremskridt I og tyskerne har gjort i hhv. Afghanistan og Polen.

Og der fandtes naturligvis masser af løsninger, f.eks. kunne man have tilbud hver af de ca. 100 Talibanerne som fandtes i 2003 ca. 1.000.000.000 danske kroner for at skrubbe ud af ladet.

I stedet så betaler Danmark, USA flere millioner af kroner til Taliban for ikke at blive overfaldet, mens I febrilsk prøver at finde den rette Talibaner at forhandle jeg overgivelse. Det gå¨r bare ikke så godt.

Det har længe været rapportere at USA forsøger at forhandle med Taliban, mens Taliban har afvist USA. Og det går da også så godt for Taliban at de muligvis skal danne regering med Bush private chefforhandler fra Kyrgystan-gasfeltshadnlen tilbage i 2001, Hamid Karzai. De to er jo gamle kompiser.
Det er NATO-styrker som sikrer Taliban lederne mens de er i Kabul. Alverdens presse dækker begivenhederne - blot ikke herhjemme i vesten, for det er lidt piiiiinligt, forstår du jo nok....)

Jeg tror den allerstørste forskel mellem vores virkelighedsopfattelse er at jeg ikke har dummet mig og derfor ikke behøver opfinde historier så jeg kan påstå jeg har det godt om natten. Og det er jeg sikkert på gælder for alle de andre ca. 6 milliarder mennesker.
Du burde se sandheden i øjnene og så begynde at leve en konstruktiv liv uden løgne og bedrag. Det er ikke det værd.

Her har din herre skabt fremskridt:
http://www.uncoverage.net/2011/01/gen-petraeus-taliban-made-us-wipe-vill...

Og her betaler tøsedrengene fra vensten Taliban for ikke at skyde:
http://www.guardian.co.uk/world/2009/nov/13/us-trucks-security-taliban

Og her kan du se prisen for din herres løgne:
http://costofwar.com/en/

Nå ja, og så var der jo den pinlige sag, hvor I blev afsløret i, at forhandle om fred med den første gedehyrde i kunne finde dernede:
http://www.guardian.co.uk/world/2010/nov/23/fake-taliban-dupes-nato-nego...

Næste gang så spørg om han er Taliban først...

Krigen i Afghanistan er dybt hamrende umoralsk, siden talibanerne for ganske få år siden var amerikanernes aller bedste venner.
Men eftersom amerikanerne lever efter det slogan, der hedder: "dem, der ikke er med, er imod os og dem har vi ret til at slå ihjel" - så er talibanerne nu udråbt til terrorister.
Hvis ikke det er amerikansk hykleri og dobbeltmoral af værste skuffe, så vil jeg ikke ane, hvad jeg ellers skal kalde det.
At den danske regering så er så forbandede tåbelige at hoppe med på vognen, det siger jo kun noget om hvor lidt moral, der er blandt landets ansvarlige.
Krigen i Afghanistan har kostet adskillige danskere livet og jeg græmmes - specielt når jeg hører en person som Helge Adam Møller prøve på at retfærdiggøre dødstallene ved at forklare: at nu kan vi se det hjælper, for pigerne i Afghanistan er begyndt at gå i skole".
Magen til total mangel på moral skal man altså lede længe efter. Og når jeg hører den slags tåbelige bemærkninger, kan jeg ikke lade være med at tænke: gad vide om de danske soldater også ville acceptere at skulle lade livet, hvis de fra starten havde fået at vide, at det netop var formålet med krigen - at børn kunne komme i skole.

Lars R. Hansen

Bjarne Hansen,

jeg fangede nu godt det nok var lettere karikeret...

BH:"Men det er jo ikke helt forkert, at hvis nogle rigide paragrafryttere går amok, så har Tolken ingen rettigheder da han jo er, at betragte som en Statsløs kombatant"

Hverken de mest rigide paragrafryttere eller de aller slappeste ditto - vil kunne komme uden om, at pågældende tolk er nonkombattant - og dennes (antageligt) afghanske statsborgerskab ændre i hvert tilfælde ikke herpå.

Ejheller har det - i forhold til pågældendes status jf. den humanitære folkeret - nogen som helst betydning om, hvorvidt pågældende har en tidsubegrænset eller tidsbegrænset opholdstilladelse i Danmark.

Når pågældende får brug for at identificere sig - har denne til samme formål fået udstedt et ID-kort - hvorfor, der som tidligere nævnt, næppe er nogen målbar risiko for dit scenarie - eller et der bare ligner en smule - materialisere sig.

Kære Martin Kaarup

Jeg har den største respekt og taknemmelighed for dit - så energiske og velmenende - forsøg på at bibringe mig sandheden og vise mig vejen til et konstruktivt liv.

Du er i sandhed et bedre, klogere og mere oplyst menneske end jeg - der som kapitalismens landsknægt hyldede ideen om at slå ihjel for morskabens og de imperialistiske despoters skyld - men det er nu fortid!

Vores samtaler har - efter smertefuld selvransagelse - ført til jeg nu kan afsværge mit tidligere så syndefulde liv, vestligt skindemokrati og al dets uvæsen - du har ført mig fra mørkets dybder op til lyset.

Af hjertet tak!

Erik Jensen,

For det første var USA ikke 'allerbedste venner' med Talibanregimet - alene det forhold at USA aldrig anerkendte Talibanregimet - gør det til en absurd påstand.

Det at USA gav ulandsbistand til Afghanistan - mens Talibanregimet sad på Kabul - betyder ikke USA støttede regimet (USA gav også Nordkorea bistand uden man at den grund ville påstå, at USA støtter det nordkoreanske regime), men det er da rigtigt, at USA i en kort periode mente Taliban måske kunne bringe en vis orden til landet og forsøgte at opbygge relationer til Talibanafghanistan i 1996.

Det viste sig allerede i 1997 udsigtsløst - blandt andet som følge af Talibans mange excesser, herunder støtte til international terrorisme, massemord på etniske minoriteter og andre grove menneskerettighedskrænkelser - og USA pålagde da også regimet sanktioner og bombede året efter en række mål i Talibanafghanistan.

Ikke lige frem et venskabeligt forhold i min bog - men selv hvis man tog din absurde påstand for pålydende - har jeg svært ved at se det amoralske ved at bryde et sådant venskab og afsætte et sådant regime.

Hvad angår den danske beslutning om at efterkomme FN's opfordring om et styrkebidrag til den internationale styrke i Afghanistan - så har jeg igen svært ved at se det amoralske herved - og det var da også et sjældent enigt Folketing, der tilbage i 2002 enstemmigt besluttede at Danmark skulle stille med et styrkebidrag til ISAF.

Og den danske begrundelse for at deltage i den godt 45 nationers store internationale styrke i Afghanistan - var og er ikke udelukkende oprettelsen af pigeskoler, der er naturligvis flere og vægtigere danske grunde for deltagelsen - det betyder dog ikke, at politikerne ikke frit må vælge at fremhæve de aspekter de nu finder vil relevante i den danske offentlige debat om Afghanistan.

Desuden er antallet af piger, der går i skole - en væsentlig markør for den overordnede sikkerhedsmæssige og sociale udvikling i landet - uden det er et væsentligt 'krigsmål' i sig selv. Derfor er det ikke så populistisk eller demogogisk at fremhæve denne markør som det måske umiddelbart kunne synes.

Mig bekendt skal man ikke være statsborger for at være lovlig kombattant!
'
Man bliver ulovlig kombattant af at gemme sig blandt civile. At skjule sin uniform og våben. At klæde sig som civil uden at være det. Ikke at bære tydelige insignia osv.

Jeg ved ikke mht. Danmark. Men nogle lande tillader soldater der ikke har statsborgerskab.
Mig bekendt kan man ikke som ung leve i årevis i Israel uden at blive indkaldt. Franske Fremmedlegionærer er ikke illegale kombattanter!

Oplys mig venligst om jeg tager fejl..

@Lars, jeg går fra at hele din tekst skal læses dybt ironisk. Eller rettere, du er faktisk den første, som jeg har set anvende denne meget karrikerede fortolkning af virkeligheden, som vel fremover bliver et fast punkt i VKOs "historieskrivning".

Du kan kun med amoralske hensigter skrive om "et sjældent enigt Folketing, der tilbage i 2002 enstemmigt besluttede at Danmark skulle stille med et styrkebidrag til ISAF", for at "efterkomme FNs opfordring om et styrkebidrag til den internationale styrke i Afghanistan". Faktuelt kan det godt siges at være korrekt, men når du ikke nævner begrænsningen og omfanget af denne styrke, manipulerer du bevidst.

Lovforslaget blev solgt både i medierne og i salen som "et humanitært bidrag" - et ammunitionsrydningshold på 50 mand, der skulle gennemføre ammunitions- og minerydning til støtte for den afghanske befolkning. Dette - og kun dette - stemte samtlige partier ganske rigtigt for.

Selv om der da var kritiske røster (som min) der siden fik ret i, at humanismen blev oversolgt - for minerydningen viste sig desværre primært at blive koncentreret om strategisk vigtige punkter for militæret. Dette ændrer dog ikke på, at denne styrkes opgave var rydning af miner.

Sider