Læsetid: 3 min.

KU fralægger sig ansvar i Penkowa-sag

Københavns Universitet (KU) slipper for at tage ansvar i sagen om hjerneforsker Milena Penkowa ved at overlade den til Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed i stedet for selv at iværksætte en undersøgelse af forløbet, påpeger eksperter
Rektor Ralf Hemmingsen løber fra sit ansvar ved at overlade sagen om hjerneforskeren Penkowa til Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed.

Rektor Ralf Hemmingsen løber fra sit ansvar ved at overlade sagen om hjerneforskeren Penkowa til Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed.

Rune Evensen

7. januar 2011

Når Københavns Universitet (KU) vælger at overlade sagen om den unge hjerneforsker Milena Penkowa, der er mistænkt for at have fordrejet forskningsresultater og misbrugt forskningspenge, til Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU), så løber KU ifølge eksperter fra ansvaret for at genoprette tilliden til universitetets forskning.

Jens Mammen, der er tidligere medlem af UVVU og adjungeret professor på Aalborg Universitet, mener, det i bedste fald er et svaghedstegn, at KU overlader ansvaret til UVVU.

»Hvis ens hjerte er rent, så kan jeg ikke forstå, hvorfor universitetet ikke selv kan afgøre sådan en sag. Det lyder, som om man prøver at slippe af med en byrde, man ikke er så glad for, men universitetet er jo selv bedst i stand til at undersøge alt det her,« siger Jens Mammen.

Også juraprofessor Peter Pagh fra Københavns Universitet stiller sig tvivlende over for beslutningen om at overlade sagen til UVVU.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Morten Kjeldgaard

KU's ageren i denne sag er rent ud sagt skandaløs. Man demonstrerer den mest udsøgte despekt for forskningsverdenen og smyger den lovgivne forpligtigelse til at varetage forskningens kvalitet og redelighed af sig.

Ved at fyre Penkowa uden en grundig efterforskning har Københavns Universitet nemlig tabt muligheden for at bruge de beføjelser man har overfor de ansatte til at fremskaffe dokumenter, protokoller, artikeludkast osv. UVVU har heller ingen lovhjemmel til at fremskaffe dette materiale.

Åbenbart er det ligegyldigt for rektor Ralf Hemmingsen, at KU overfor omverdenen nu kommer til at fremstå som indifferente over for svindel i forskningen. De muligvis forfalskede data kommer til at stå uimodsagt i den videnskabelige litteratur med mindre nogen trækker dem tilbage, og når det ikke sker vil andre, sagesløse forskeres tid og bevillinger blive spildt. Det er forkasteligt ud over alle grænser.

Måske drejer det sig for rektor Ralf Hemmingsen i højere grad om at dække over hans egen særdeles uheldige rolle i Penkowa-sagen, og er det tilfældet vil det naturligvis være alvorligt embedsmisbrug.

Lad os for forskningens skyld håbe, at dette cover-up ikke vil lykkes.