Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ministerium gav ulovlige afslag på statsborgerskab i årevis

I stedet for at give statsløse unge statsborgerskab i Danmark, som de har krav på ifølge en FN-konvention, har Integrationsministeriet frem til 2010 systematisk fejlbehandlet sagerne
I stedet for at give statsløse unge statsborgerskab i Danmark, som de har krav på ifølge en FN-konvention, har Integrationsministeriet frem til 2010 systematisk fejlbehandlet sagerne
Indland
11. januar 2011

Frem til 2010 har Integrationsministeriet ladet hånt om en FN-konvention og gennem flere år givet ulovlige afslag på statsborgerskab til mindst 22 unge statsløse palæstinensere.

»Ministeriets praksis har været ulovlig i den forstand, at vi har handlet i strid med konventionen,« siger professor, dr.jur. ved Aarhus Universitet Jens Vedsted-Hansen efter at have set Informations gennemgang af sagen.

Ifølge FN-konventionen har statsløse unge, som er født i Danmark, krav på statsborgerskab, også selv om de ikke lever op til de almindelige krav om blandt andet sprogfærdigheder og kendskab til dansk kultur. Det har de 22 statsløse palæstinensere, der alle er født her i landet, alligevel ikke fået, og selv om Integrationsministeriet efter flere år nu har sat en stopper for den ulovlige sagsbehandling, fortsætter ministeriet med at fortie over for gruppen af statsløse unge, som ikke har søgt, at de har mulighed for at søge på særlige betingelser.

»At der viser sig at være en gruppe statsløse, som er født i Danmark og faktisk har søgt, men som har fået afslag, er selvfølgelig helt galt. Men det er altså også et alvorligt problem, at man ikke informerer generelt, så de unge statsløse kender deres rettigheder,« siger indfødsretsekspert Eva Ersbøll fra Institut for Menneskerettigheder.

SF's indfødsretsordfører, Hanne Agersnap, er forbløffet over sagen: »Vi har ikke haft fantasi til at forestille os, at ministeriet kunne behandle sagerne i strid med gældende regler. Har der været tale om ulovlig sagsbehandling, skal det have konsekvenser.«

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, kalder sagen »uhyggelig« og kræver en redegørelse fra integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V). »Nu må det afgørende være dels at få oplyst, hvornår det gik op for ministeren, dels at få oplyst, hvad ministeren så gjorde,« siger hun.

Konservatives indfødsretsordfører, Tom Behnke, er mindre forarget: »Den forklaring, jeg har fået, er, at man sørger for hurtigst muligt at rette op,« siger han.

Integrationsministeren har ikke ønsket at kommentere sagen.

Information tirsdag
23-årige Susanne ville være politibetjent og gøre en forskel. Men selv om hun som statsløs palæstinenser født i Danmark har krav på statsborgerskab, fik hun ligesom mindst 21 andre statsløse unge afslag fra Integrationsministeriet. Hun måtte vente to år, før ministeriet indstillede den ulovlige praksis, så hun nu kan realisere sin drøm om at blive en del af det danske politi. Læs Information tirsdag

Serie

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hold kæft, nogle røvhuller.

Søren Mikkelsen

Tom Behnke er jo politimand. Hvorfor anholder han ikke forbryderne?

Naah nej: forbryderne er politimandens chefer.

Har vi overhoved dommere nok til alle de rigsretssager der skal føres de kommende år. Vi kan måske låne nogle svenske?

Mon ikke denne regering skulle skynde sig at udskrive valg, inden flere skeletter vælter ud af skabene.
Det er tydeligt at VKO kun har foragt til overs for internationale konventioner, som Danmark har tiltrådt.

Er der overhoved håb for seriekriminelle?

Margrethe Monika S Hansen

"Konservatives indfødsretsordfører, Tom Behnke, er mindre forarget: »Den forklaring, jeg har fået, er, at man sørger for hurtigst muligt at rette op,« siger han."
Mon han vil sige det samme til personer kørt ned af en spritbilist? Ufatteligt så let regeringens mænd og kvinder har ved at holde hånden over lovbrud, begået i egne rækker. Det er dybt forkasteligt og krænkende for ens retsbevidsthed. Sagen er jo den at disse unge er blevet nægtet det de har ret til, fordi de har en etnisk baggrund som af VKO er stemplet som uønsket i Danmark.

Bo Klindt Poulsen

Det mest uhyggelige er næsten, at jeg ikke bliver rigtig overrasket eller chokeret over sådan en afsløring længere...

Business as usual i Løkke-land.

Margrethe Monika S Hansen

Glemt at få med at foruden disse ulovlige afslag på statsborgerskaber. Har man også syltet masser af sager om asyl eller man har tvangsudvist asylansøgere med status som FN flytninge, til lande som Grækerland, Irak,Syrien og Congo. Ulovligheder, krænkelser af menneskerettigheder, fejlbehandling er der masser af men får det hele mon en ende ? Ikke så længe et vist fremmedfjendsk parti sidder på de mandater som fejer alle sager ind under gulvtæppet.

Søren Mikkelsen

Lad os lige huske Hoejesterets dom af 17. juni 2003. Det parlamentariske grundlag er racistisk. Dermed er staten Dk. en raciststat.

Vaergo at spise.

martin sørensen

integrations ministeret er en forlængelse af Dansk folkepartis parti kontor

Margrethe Monika S Hansen

@Martin
"integrations ministeret er en forlængelse af Dansk folkepartis parti kontor"
Ikke en forlængelse. Dansk Folkeparti er integrationsministeriet.

Ja, så har vi en ny tamilsag. Den borgerlige regering under Statsminister Poul Schlüter proklamerede :"Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet". Og så var de ikke regering mere.

Det har den nuværende vist også sagt flere gange.

Hvor mange gange skal der nu til for at fælde en regering?

"»Vi har ikke haft fantasi til at forestille os, at ministeriet kunne behandle sagerne i strid med gældende regler...."

Sikke en dårlig fantasi...

Sigurd Bro Ross-Petersen, det er et fint retorisk kneb, det tror jeg også, du er klar over. Først taler man om et tillidsfulde forhold, så falder hammeren så meget des tungere, når der ikke er levet op til tilliden.

"Men det er altså også et alvorligt problem, at man ikke informerer generelt, så de unge statsløse kender deres rettigheder,"

Var det ikke mens hjorten var beskæftigelsesminister at medarbejdere i jobcentrene fik forbud mod at oplyse arbejdsløse om deres rettigheder og muligheder?

Der er intet nyt her. Disse modbydelige umenesker skal ned med nakken!

Lizetta Mikkelsen

Man skal huske om højrefløjen, at de manipulerende er følelseskolde over for argumenter, men er sårbare over for handlinger. For de forventer netop ikke handlinger, men kun handlingsløse tilkendegivelser.

Venstrefløjen er på sin side verdensmester i handlingsløse tilkendegivelser.

Så det skal nok gå godt.

Peter Hansen

Det du skriver giver mening, og du har sikkert ret. Jeg opfattede det blot som en ualmindelig naiv kommentar fra fru Agersnap. Men det er nok mig der er naiv, at forvente en politiker siger det han eller hun mener. Vor herre bevares.

Hvis en oppositionspolitiker siger, at de forventede noget af en minister, er det kun for at hugge til. Det er en fast regel.

Lars Frederiksen

Nothing new, men det ender nok med at de fleste stemmer blå stue igen. Surt bliver det, hvis det sker igen igen ... men no problem. Vi lever jo i et demokrati, siges ser jo. Og folket får som de stemmer.

Jan Eskildsen

Man er ikke overrasket.

YEY!!! for alle os "raske" mennesker der er tilbage:) Næste valg bliver sværere at kapre på samme måde som de gjorde sidste gang..
For alle højre vælgerne går også og brokker sig nu medierne og politikkerne selv hiver den ene sag frem i forlængelse af den anden som ikke er blæst over endnu og som de alle blev bebrejdet over :o) Kryds fingre for et wildcard fra enhedslisten eller sf ellers fortsætter det præcis samme under en skiftende regering ..

Scenario: lad os forestille os en undersøgelse under vidneansvar, der vil føre til en ny Rigsret. Men problemet ér, at DF blokerer for udøvelsen af arbejdsgangene i det moderne demokrati for øjeblikket, og så kan scenariet ikke udfolde sig.

Og det er problemet. At blokflertallet kan blokere for de mulige instanser i statsforvaltningen i DK. Det kan man vist roligt sige.

Konklusionen er nærliggende. Der mangler fornuftige kontrol-redskaber for Folketingets kvalificerede mindretal. Og derfor må en afklaring vente på et alternativt flertal. Men dén løsning er blevet sat over styr af Justitsminister Lars Barfoeds forslag til ændring af offentlighedesloven. Der betyder, at offentligheden længere ikke vil kunne stille krav til de demokratiske instanser. End ikke i mindretals-sammenhæng.

Problematikken er rundet af de seneste borgerlige regeringers omgåelser af grundlæggende demokratiske rettigheder de seneste ni år. Metoden har været trestjernet salami-aktivitet. Men er tillige funderet i borgerlig ræson. Der imidlertid ikke er udtryk for stats-ræson og slet ikke har et politisk filosofisk udgangspunkt, men er præget af ideologiske og magt-arrogante perspektiver. Og vurderingen er såmænd, at det vil fortsætte, indtil et andet flertal kan sikre en tilbagevenden til basale demokratiske hensyn, der indbefatter offentligheden. Det egentlige undgangspunkt for al demokratisk aktivitet.

Så ud med 'Spielverderberne' hellere før end siden...

Med venlig hilsen

Dorte Skovgård

Det er et generelt problem, at vi ikke er kritiske nok over for juraen og den måde, den forvaltes. Måske er det fordi retssikkerhed definerer rammerne og reglerne for vores samfund, så det er helt uoverskueligt, hvis man ikke kan have tillid til det. Men det kan man tydeligvis ikke. VKO har lavet SÅ mange tossede kontrolfunktioner i samfundet, men lige præcis jurister og domstole er der virkelig behov for at kontrollere så meget, som der er brug for, for at vores noget blinde tillid kan være berettiget.

Jette Abildgaard

Raaddenskab...100% raaddent og desvaerre langt fra overraskende!!

Er der nogen der ved om denne regering har lavet blot EN lovlig ting???

Hvordan KUNNE I dog blive ved at stemme disse individder ind....hvordan KUNNE I??? Soede, soede Danskere....TAENK Jer bedre om denne gang...please!!!

Godnat fra en graedende udlandsdansker uden menneskerettigheder eller stemmerettigheder!!!

John Houbo Pedersen

Lad os få indført en kommisionsdomstol inden vi bliver til en bananrepublik (undskyld bananmonarki)

Det er tragisk, at det skulle komme dertil: VKO er ikke længere et fænomen, man kan nøjes med at være imod. Mens antallet af afslørede grundlovs- og konventions-brud bare stiger og stiger, kalder VKO på den dybeste foragt.

Det værste er, at langt størstedelen af alle disse lovovertrædelser tydeligvis ikke er "smuttere", men udtryk for bevidste handlinger. Vores magthavere tér sig som var landet en bananrepublik, og det såkaldte støtteparti bakker i deres afgrundsdybe menneskeforagt hvad som helst op, som kan gøre livet svært for mennesker med mørk hud.

De "pæne borgerlige" misrøgter de demokratiske spilleregler, de er sat til at forvalte. De har gjort løgnen til en integreret del af deres politiske ageren. Det må og skal have konsekvenser: når VKO ved det kommende valg er sat uden for indflydelse, ligger et opgør og venter. Disse dumme svin, disse lovbrydere skal stilles til ansvar for deres handlinger og normal retstilstand skal retableres - i Folketinget, i styrelser og nævn og i ministerierne.

Når VKO er faldet, vil jeg tænde lys og sætte dem i mine vinduer. Det bliver en befrielse.

Gad vide hvor meget der gemmer sig naar klaedeskabet bliver aabnet.
De her ting skulle jo foerst vaere opdaget om 50 aar.

Gad vide hvor meget der gemmer sig naar klaedeskabet bliver aabnet.
De her ting skulle jo foerst vaere opdaget om 50 aar.

Dorte Sørensen

Det er næsten tragikomisk, at regeringen ikke selv overholder landets love og samtidig kræver hårde straf og konsekvens.

mon ikke der bliver run på pladserne i Eu parlamentet og den tilhørende imunitet?

Marianne Mandoe

Hermed er almindelige retslige og demokratiske principper sat ud af drift.
Velkommen til den fagre nye dansker-verden.
Love it or leave it, for regeringen vil blive siddende uanset hvad der sker.

Hvad for en sproglig planet befinder ministeriets jurister sig på?

Vi er på slangehviser siden af svært at forstå. Lokums kancellisprog - ordsammensætninger man bruger til at skylle dårlig samvittighed ud i toilettet med. Øv hvor bør man have det dårligt, når man kan formulere sig så ublu nedladende.

Det brev Susanne modtager fra ministeriet vidner om at det ikke er hende, men ministeriets skriverkarle der bør gå op til dansk indfødsretsprøve.

BRH kommer til at overgå sig selv i sort snak i samrådet og det bliver ikke nemt.

Søren Kristensen

Nu kan et afslag jo ankes og er som sådan ikke færdigbehandlet før den endelige afgørelse. Og da samtlige sager, i princippet, kan ankes hele vejen til FNs menneskerettighedsråd er de i en vis forstand ikke færdigbehandlet og der er således ikke givet et endeligt afslag. Men det er klart at der har været tale om en meget lang (og nogle vil måske også sige for lang) ventetid. Det vil der nu blive rette op på. Der er med andre ord hverken fugls føde på den sag, stukket noget ind under gulvtæppet eller noget at komme efter.

Birthe Rønn Hornbech ved jo udmærket, qua sit tidligere virke som vicepolitimester, at ukendskab til lovgivningen i k k e fritager for ansvar.

Magen til så usselt et menneske som Birthe Rønn Hornbech bliver svært at fine i et demokrati.

En ting er at stramme lovgivningen så at den er på kant med konventionerne. Men at handle bevidst imod dem er en hel anden sag.

Er ministeren ikke bange for skærsilden, der må eksistere i det kristne verdensbillede hun åbenbart lever i?

Nu skyder vi på DF. Men men. Stik ikke blår i jeres øjne. HGvis ikke regeringen var enig i denne politik ville den ikke blive ført.
Fremmedhadet brænder tydeligvis også hedt i Birthe Rønn. Forskellen er sikker, at hun går i kirke om søndagen og bilder sig ind at der er en Gud der giver hende syndsforladelse.
Hvis der var et helvede ville hun skulle brænde i det - sammen med resten af regeringen. For det er dem, og ikke DF der regerer.
Der er ingen undskyldninger.

Ministeriets jurister er af samme kaliber som dem der rådede Ninn-Hansen i Tamil-sagen.
Vi må håbe, at den nye regering - som snart må komme - tager den store forhammer i brug, når der skal ryddes op i ministerierne.
Det handler jo ikke om politisk loyalitet, men om ulovligheder at værste skuffe.

Jørgen Jørgensen

Bananmonarki - den var altså god!

Faktisk har jeg længe været lidt fan af BRH - men det stoppede ikke længe efter at hun overtog dette ministerium.

Det er utroligt som den dame på ganske kort tid har formået at formøble et halvt livs opsparet integritet.

Jeg vil drage en parallel til chatkonsulenten Rudy Frederiksen, der blev taget med fingrene for langt nede i de unge pigers trusser.

peter guldmann

Artiklen er ikke helt tydelig. Har Susanne søgt om statsborgerskab, da hun blev født ? Hvis ikke hvordan har hun så kunne opholde alt den tid i DK? På en midlertidigt opholdstilladelse måske, der kan så søges om permanent ophold efter 7 år , men en prøve skal beståes. Det ville klæde det Anton Geist og Ulrik Dahlin at detaljere artiklen i sådan en alvorlig sag.

Karsten Olesen

§ 146. Begår nogen, der har domsmyndighed, eller hvem der tilkommer offentlig myndighed til at træffe afgørelse i retsforhold, der vedrører private, uretfærdighed ved sagens afgørelse eller behandling, straffes han med fængsel indtil 6 år.

§ 148. Når nogen, hvem domsmyndighed eller anden offentlig myndighed til at træffe afgørelse i retsforhold tilkommer, eller hvem det påhviler at virke for håndhævelse af statens straffemyndighed, forsætlig eller ved grov uagtsomhed undlader at iagttage den lovbestemte fremgangsmåde med hensyn til sagens eller enkelte retshandlingers behandling eller med hensyn til anholdelse, fængsling, ransagning, beslaglæggelse eller lignende forholdsregler, straffes han med bøde eller fængsel indtil 4 måneder..

http://themis.dk/searchinclude/lovsamling/Straffeloven_kap_16.html

Jørgen Jørgensen

Karsten, du kan vifte om dig med paragraffer nøjagtig som du lyster.

De gælder altså ikke og kommer ikke til at gælde for den borgerlige regering.

Jørgen Jørgensen

Peter Guldmann, hvilken del af
"ulovlige afslag på statsborgerskab til mindst 22 unge statsløse palæstinensere" er det lige du ikke forstår?

Skal vi have at vide, om hver enkelt har siddet baglæns på potten?

peter guldmann

Jørgen Jørgensen.
Nu var det forfatterne til artiklen jeg spurgte til, men du kunne måske forklare mig om Susanne har fået afslag på statsborgerskab umiddelbart efter hendes fødsel for 23 år siden for så var det i 1987 under Schlyterregeringen. Hvis det er tilfældet hvorfor er det så først nu kommet i avisen. Altså jeg mener hvis Susanne, og andre for den sags skyld, har været beretiget til statsborgerskab ved fødselen hvorfor kan der så gå 23 år inden hun får afslag.

Jørgen Jørgensen

De har fået afslag fra integrationsministeriet.

Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration (Integrationsministeriet) blev oprettet ved kongelig resolution den 27. november 2001.

Så tidsrammen dækker altså kun den borgerlige regering.

Som du og jeg jo nok havde regnet med.

Om hun har fået afslag kort efter sin fødsel kan jeg også godt svare på:

Det er ikke normalt at spædbørn interesserer sig for deres statsborgerskab.

Man interesserer sig nok først for det, når man skal til at bruge det til noget, fx ved ferie i et andet land, så skal man jo have et pas.