Nyhed
Læsetid: 2 min.

Myndigheder advarer ikke om risiko ved meditation

Forskning og eksperter advarer mod, at psykisk udsatte personer uden videre begynder på meditations og mindfulnesskurser. Men hverken Sundheds-styrelsen eller de pri-vate kursusudbydere, Information har talt med, oplyser om risikoen
Indland
28. januar 2011

De senere år er meditations- og mindfulness-bølgen skyllet ind over Danmark. Med slogans som »få mere energi,« »dæmp stressniveauet,« og »styrk koncentrationsevnen« bliver fortravlede danskere lokket på kurser i håb om at finde nøglen til den indre ro.

Men forskning og eksperter påpeger, at meditation og mindfulness kan være deci-deret skadeligt for psykisk udsatte.

»Hvis man ikke kan sove eller har svært ved at kon-centrere sig og huske, bør man først og fremmest op-søge en psykiater og få afklaret, om man har en psykiatrisk diagnose, f.eks. en depression. Derefter kan man se på, hvilke behandlingstyper der vil være gode for én. Her kan meditation hjælpe, men det er ikke givet på forhånd. Man må ikke bare starte på et meditationshold, hvis man har det dårligt,« siger Lone Fjorback, speciallæge i psykiatri, ph.d.-studerende ved Århus Universitetshospital og uddannet mindfulness-instruktør fra University of Massachusetts Medical School.

Med i revision

Imidlertid oplyser hverken Sundhedsstyrelsen eller de private meditationskursus-udbydere, Information har talt med, om risikoen.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside lyder en af an-befalingerne til stressede borgere:

»Overvej at dyrke meditation og afspænding. Det kan for nogle give indre ro.«

Adspurgt om, hvorvidt Sundhedsstyrelsen vil ændre på anbefalingen, svarer Anna Paldam Folker, projektleder ved Center for Forebyggelse i Sundhedsstyrelsen:

»Hvis der er konsensus blandt fagfolk og eksperter, og hvis der foreligger klar dokumentation, er det da klart noget, vi skal tage med i revisionen af materialet. Det er der ingen tvivl om.«

Heller ikke kursusvirksomhederne ZENMIND og Center for Mindfulness & Meditation oplyser på deres hjemmesider om risikoen ved at meditere for gruppen af psykisk udsatte.

Begge virksomheder sælger meditationstræning målrettet mod medarbejdere i of-fentlige og private virksom-heder, og ingen af undervi-serne har psykolog- eller psykiateruddannelser.

Information har interviewet Asger Knudsen om, hvordan og på hvilket fagligt grundlag ZENMINDs medi-tationslærere vurderer, om nye kursusdeltagere er for stressede eller syge til at begynde på et meditationskursus. Men Asger Knudsen har siden valgt at trække sine udtalelser tilbage.

Vil gerne oplyse

Hos Center for Mindfulness & Meditation fortæller centerleder Bjarne Nybo, der er uddannet civiløkonom, certificeret meditationsinstruktør og EQ business coach, at man visiterer nye kursusdeltagere »ad frivillighedens vej. Typisk sidder jeg med en gruppe på 15 og spørger så efterfølgende, hvordan de oplever meditationen,« siger Bjarne Nybo.

Hvordan sikrer I jer, at psy-kisk udsatte ikke starter på jeres kurser?

»Jeg har tidligere afvist folk, der fortalte, de blev medicineret, eller hvor jeg kunne mærke, de havde behov for behandling.«

Burde I ikke oplyse nye kursusdeltagere om risikoen ved at meditere for psykisk udsatte mennesker?

»Jo, det kunne være en po-inte,« siger Bjarne Nybo.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Kaarup

Hvorfor skulle myndigheder også det? Faren ved ikke at mediitere er væsentlig større. I al almindelig forstås. Det er rent faktisk sådan at befolkningen i den vestlige verden meditere al for lidt. Også i forhold til tidligere tider. Og alternativet i tilfælde af sindeslidelser - medicinering - ja, det dræber langt flere om året end meditation skader helbredet.

Sikken en gang irrelevant ævl. Skal kørelærere måske også sikre sig at deres kunder ikke er psykisk syge? Skal kærester? Skal blockbuster sikre sig deres kunder ikke har sindslidelser inden de låner rædselsfilm? Skal biibler'n?

Og så overskriften?! Eftersom myndigheder slet slet ikke mener der er et problem er overskriften så den mest dækkende for historien? F.eks. hvis politiet - som information har eller ikke har haft kontakt med - siger de ikke har foretaget anholdelser, skulle overskriften så have været: "Politiet har ikke anholdt personer i forbindelse med sindsfarlige meditation.

Det er såklart synd for den ene af to medmennesker som har pådraget sig skader i forb. med meditering, men knappest værd den almene befolknings årvågenhed. Har en virksomhed begået nogenting lyssky, så varsko politiet først.

Det kræver en særlig uddannelse at gå glip af den virkelige historie. Såsom hvorfor mener (ukendt) forskning og eksperter er der findes et problem. Hvem har betalt for disse forskningsstudier og på hvem betaler eksperternes levebrød. Hvad gør dem til eksperter.

Og slutteligt, burde skribenten ikke påpege overfor sine såkaldte ekspertkilder, at symptomerne beskrevet måske fordrer et lægebesøg og en overvejelse af valgt livstil, fremfor det tåbelige råd at gå til en psykiatriker?!

Der findes en lignende artikel på Informatoin disse dage som heller ikke er et hak bedre. Samme forfejlede præmisser. Og sikkert udfærdiget af samme skribent.

@Martin Kaarup

Måske hænger det i virkeligheden sådan sammen at journalisten (Henning Due) har brug for at gøre de to psykiatere en vennetjeneste - hvem ved?
Men du har ret i dit indlæg og et eller andet sted er det jo gruopvækkende at en avis - Information - kan få sig selv til at skrive sådan en gang unuanceret vås.
Alene overskriften prøver ihærdigt at fortælle læseren, at her er et seriøst - og meget alvorligt - problem, vi alle bør tage højde for. Og vel og mærke blot fordi en enkelt person har oplevet noget dårligt ved meditation.
Vagt i gevær - indkald øjeblikkelig Folketinget, Information har opdaget og blotlagt et særdeles farligt foretagende i landet.
Næh du, journalisten går helt sikker psykiaterne veje og ikke efter sagligheden omkring emnet.

Slettet Bruger

Det er farligt at koncentrere sig og være til stede i nuet, og man forstår efterhånden, hvorfor store befolkningsgrupper er ravende sindssyge i Asien.

Man må altså ikke bare starte på et meditationshold og skal i stedet søge psykiater, hvis man ikke kan sove, men det er svært ikke at få den tanke, at forskningen atter kan være sponsoreret af pille industrien. Hos en psykiater er man som minimum garanteret at kunne få udleveret veldokumenteret sovemedicin, som sikrer at man ikke risikerer at være mindful dagen efter, men stadig har en dyne over hovedet, og så kan nordens højeste men pt vigende forbrug af sovemedicin atter bankes i vejret.

Måske et forbud mod meditation kommer på tale, når de chokerede politikere får samlet sig og skrider resolut ind imod mindfulness og wellness bagmændene. Det må ved samme lejlighed i øvrigt være på sin plads at advare imod folkekirke og ægteskaber, idet religionspsykoser og kriser som følge af skilsmisser ofte før er set.

"Men forskning og eksperter påpeger, at meditation og mindfulness kan være decideret skadeligt for psykisk udsatte."

Således ophøjet til faktum bliver sundhedsstyrelsen spurgt om de vil ændre deres anbefalinger, og Bjarne Nybo bedt om at forholde sig til spørgsmålet "Hvordan sikrer I jer, at psykisk udsatte ikke starter på jeres kurser?"

Er det for meget forlangt at supplere en sådan artikel med et par kildehenvisninger til at underbygge påstanden fra nævnte psykiater?

Den efterfølgende debat ville også få et bedre udgangspunkt, hvis man havde noget konkret at tage fat i.

Videnskab.dk kan finde ud af det. Se f.eks. http://videnskab.dk/content/dk/krop_sundhed/medicinalindustriens_forskni....

Det ville klæde Information om deres artikler forsøgte at leve op til avisens navn.

Knud Jespersen

I det hele taget ville det klæde et ordentligt samfund at lade være med at advare mod dette og hint ----vi kan godt selv træffe vores valg uden at de bedrevidende ypperstepræster behøver have en mening om det.

Henrik Hansen

Hej Henning Due,

You've got it all wrong!!!

Mindfullness adskiller sig fra vores selvforståelse ved at basere sig på autensitet modsat forstillelse. Forstillelse katalyseres på andre og katalyseres af andre på én selv ved at anvende (eksempelvis) et eller flere af følgende udtryk over for andre:

"Vær positiv"
"Hav tålmodighed"
"Problemet er, at du ikke tror på det"
etc

Jeg skal ærligt indrømme, at det kan være smertefuldt at bevæge sig fra livsløgn til autensitet.

Men det er altså mere smertefuldt på den lange bane at leve på en livsløgn, hvilket må siges at dit budskab sammenfattet er en anbefaling fortsat at gøre..

Jeg har såmænd selv været med til at rydde op, efter at nogle af de selvbestaltede healere hastigt har forladt scenen. Oprydningen har fx bestået i at køre folk til lang tids behandling på den lukkede. Ikke at det er en god løsning, men det eneste sted hvor der er garanteret den nødvendige 24x7 overvågning og behandling.

Problemet opstår i de situationer, hvor glade behandlere opfordrer folk til at gribe indad og ruske godt op i bevidstheden. For de fleste af os er dette ganske rigtigt en god oplevelse, som flere burde være åbne for. Nogle få folk kommer så med en bagage af indre ustabilitet, og for disse kan dette åbne døren for psykoser og tvangsindlæggelse.

Gode behandlere er klar over dette, bruger tid på at screene deres kunder og holde kontakt med dem i tiden efter, for om nødvendigt at hjælpe. Under ordnede forhold kan psykisk udsatte have glæde af en sådan behandling - men de alt for mange sløsede terapeuter er ganske rigtigt voldsomt skadelige for psykisk udsatte.

Det er vel sagligt nok at advare folk mod en mulig risiko, så kan man senere undersøge omfanget.

Dan Johannesson

Besynderlig artikel. Der tales hele vejen igennem artiklen om "risikoen" ved meditation, men ikke ET eneste sted beskrives det hvad risikoen ER?
I mine erfaringer med meditation, og ifht. de samtaler jeg har haft med mennesker om meditation, også mennesker med pyskiske vanskeligheder, har jeg aldrig i mit 42 årige liv, hørt nogen have oplevet noget "farligt" eller risikabelt ved dette. Blot øget mental klarhed og bedr indre centrering.
Men i et samfund så sindslidende som vores, kan jeg faktisk også godt se hvorfor netop denne type udbytte udgør en "risiko". Selvstændigt tænkende mennesker med blot en vis forbindelse til egen integritet og intuition, er omtrent det mest uønskede i et primitivt kapitalistisk slave / hamsterhjulssamfund.