Læsetid: 1 min.

Opråb fra venstrefløjen: S-SF svigter ved at frede boligskatten

S-SF har svoret ikke at ville tage fra husejerne. Men centrum-venstretænketanken Cevea, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og en tidligere S-skatteminister har samme budskab til oppositionspartierne som et væld af eksperter: Drop skattestoppet på ejendomsværdiskatten
S-SF har svoret ikke at ville tage fra husejerne. Men centrum-venstretænketanken Cevea, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og en tidligere S-skatteminister har samme budskab til oppositionspartierne som et væld af eksperter: Drop skattestoppet på ejendomsværdiskatten
27. januar 2011

S-SF svigter venstrefløjens principper, når de ikke vil røre boligskatten. Det mener en række markante stemmer på venstrefløjen .

»Ved at afvise boligbeskatning som økonomisk redskab svigter politikerne. Særligt S-SF burde kunne tage et opgør med den politik,« siger Jens Jonatan Steen, direktør for centrumvenstretænketanken Cevea.

Siden 2001 har ejendomsværdiskatten ligget på et fast kronebeløb, og i takt med at boligernes værdi er steget, har skattestoppet derfor udhulet indtægterne fra ejendomsværdiskatten.

Også Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener, at man burde lade ejendomsværdiskatten følge huspriserne.

»Reelt er boligskatten blevet halveret siden 2001. Derfor er det paradoksalt, at man vælger at sænke den hvert år. Men den er bare blevet en hellig ko efterhånden,« siger chefanalytiker Jonas Schytz Juul.

Attraktiv vælgergruppe

Frode Sørensen (S) var skatteminister i SR-regeringens sidste år fra 2000-2001. Han mener, det ville være »rimeligt«, at lade ejendomsværdiskatten følge den almindelige prisudvikling. Når S-SF vægrer sig ved at skrue på boligskatten, skyldes det hensyntagen til en betydningsfuld vælgergruppe, mener han.

»Antallet af folk, der ejer egen bolig er så stor og attraktiv en vælgermasse, at der ikke er nogen, der har mod på at følge vismændenes råd få måneder før et valg. Derfor er debatten så ophidset, som vi ser den med Ole Sohn (SF), der hidser sig op,« siger Frode Sørensen med henvisning til debatten mellem Ole Sohn og Claus Hjort Frederiksen (V) på TV 2 News for nylig.

Halsløs gerning

Socialdemokraternes næstformand og skatteordfører, Nick Hækkerup, mener, det vil være halsløs gerning at pille ved boligskatten nu.

»Vi har en meget stor gruppe boligejere, som er teknisk insolvente. Hvis man hæver boligskatterne, så de må gå fra hus og hjem, vil det være ekstremt uhensigtsmæssigt.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nej, man svigter ikke, man tager hensyn til en reel krise, hvor alt for generøs lånepolitik pressede priserne på boliger op i et urealistisk niveau, fordi bankerne var villige til at låne penge ud, de ikke selv havde. Understøttet af en økonomisk laissez-faire politik, der blot åbnede for mere og mere uansvarlighed.
Det skal man genoprette, før man kan normalisere boligskatteområdet. Og det skal være uden en stribe af ofre - ikke fordi der er tale om vælgerstrømme, men fordi der er tale om borgere, hvis velfærd man som folkevalgt har påtaget sig at sikre.

Boligbeskatning er - ligesom andre forbrugsafgifter - noget, der vender den tunge ende nedad.

Hvis boligpriserne stiger for meget ( hvordan man end så vil definere hvad, der er "for meget") , så er det fordi efterspørgslen driver dem opad - der er altså færre boliger ( i et givet område) end der er efterspørgsel - og så stiger priserne.

Øget beskatning skaber i sig selv ikke flere boliger, og hvis efterspørgslen er større end udbuddet , så vil den totale pris for at bo ( huspris + skatter og afgifter) fortsat stige, og de rigeste vil fortsat bo de bedste steder , hvor det samlet er dyrest at bo.
( Og det bliver totalt set ikke billigere at bo, hvis man er en fattig.)

En fornuftig planlægning af nye by - og erhvervsområder , så der er lidt flere gode boliger end efterspørgslen kræver, er det eneste, der vil kunne holde boligudgifterne nede og dermed bliver de skattemæssigt uinteressante.

Grundlæggende tror jeg ikke at politikerne, ejendomsmæglerne og byggebranchen m v er interessered i et marked, hvor der er nok boliger til alle, for så kan der ikke hverken beskattes eller tjenes de store penge

Sten Stenbæk

Hvad kan jeg sige andet end hvad jeg har sagt i årevis? En kraftig stigning af boligbeskatningen kombineret med en skattelettelse på arbejde vil være den bedste metode til at hjælpe udkantsområderne, hvor huspriserne jo netop af lave. Boligskatten skal op på 3-4 procent eller mere.
Læs: www.jydepartiet.dk

Kære Sten Stenbæk.

Jeg er så småt ved at blive en anelse træt af at høre på klynkeriet fra udkantsdanmark - de vil have det hele med fuld service uden at yde eller betale.

Os der bor i de værdiskabende områder og pukler i det skal åbenbart bare flås til dem, der hygger sig med frisk luft og natur og er helt ustressede.

Anne Marie Pedersen

Man skal hæve boligskatten mens boligpriserne stiger. Ligeledes skal man LADE VÆRE med at lave nye "favorable" (læs afdragsfrie) lån når priserne stiger.

Klassisk keynesianistisk økonomistyring handler om at dæmpe udsving - hvad enten det er opsving eller nedtur.

Så det er god socialdemokratisk politik at vente med at øge boligskatten. Punktum.

Kære Anne-Marie Pedersen.

Det ville være endnu bedre socialdemokratisk politik at sørge for , at der er en rigelig forsyning med gode boliger til alle ???

Man skal ikke beskatte eller besværliggøre det, som man vil have mere af ???

Anne Marie Pedersen,

så det er også god socialdemokratisk politik at blåstemple regeringens 10 år lange skattestop, der om noget har forgyldt bolig -og jordejerne og har udhulet ejendomsværdiskatten?

Retorisk spørgsmål, for svaret er selvfølgelig 'Ja'. Trist men sandt.

Jesper Frimann Ljungberg

Jeg må sige at jeg er enig med Robert Kroll.
Det hænger mig ud af halsen, at høre om udkants Danmark og hvor hårdt de har det.

Priserne på boliger afhænger ekstremt meget af hvor du bor. Et 1-familie's rækkehus på Frederiksberg på 150M² koster det samme som en rigmands 'Mansion' i Ikast på 600m² med park og al den luksus man kan tænke sig.

Så rigmanden i Jylland, skal slippe det samme som børnefamilien på Frederikssberg i bolig skat ?

Er det en retfærdig fordelings politik at man for det samme type hus skal betale næsten 35.000 mere på Frederiksberg i ejendomsskatter end i Tønder ?

http://penge.dk/bolig/kommuneguiden/rangliste-danmarks-billigste-kommune...

Og at rådigheds beløbet er kanon større i provinsen end det er i de større byer.
http://penge.dk/bolig/kommuneguiden/faa-flere-penge-i-provinsen

Her er der så ikke taget forskel i stedtillæg, den generele pris på forbrugs varer. Men det ville ikke gøre det bedre for 'os i byerne'.
Jeg sad og snakkede med min lillebror, forskellen i stedtillæg, som pædagog (han er suschef i en SFO) var 850 kr om måneden før skat. Det er jo ingen ting.
Hvis konen og jeg flyttede fra Frederikssund til f.eks. Struer, det ville faktisk være muligt med mit job, selv om jeg så ville få nogle lange dage på vejen 2 dage om ugen.
Så ville vi have større rådigheds beløb, selv om konen gik hjemme. Det er jo helt grotæsk.

Og så er der lige investeringer ... Her i Frederikssund har vi Danmarks tredje/fjerde mest befærdede bro, som deler kommunen. Der er _et_ spor hver vej. Så nu endelig får vi en ny bro, ja hurra, med brugerbetaling, og det kommer der så også den gamle bro.
Så man splitter lige kommunen over i to dele. Hvad med at indføre bruger betaling på vejle Fjord broen, eller farøbroerne ?

Nej Nej, lad endelig de rige boligejere på Djævleøen betale.

// Jesper

Ikke bitter, Jesper Frimann, du behøver ikke flytte til Struer, Lolland vil være dig nærmere, og forskellen boligprismæssigt er ikke meget anderledes fra Struer. :-)
Men vil din kone virkelig gerne gå hjemme?

Søren Rehhoff

Der kan selvfølgelig godt være noget fornuft i ikke, at lade boligskatterne stige lige nu, hvis det virkelig vil betyde, at mange teknisk insolvente må gå fra hus og hjem, som Nick Hækkerup hævder. Problemet er bare at S-SF i hele deres retorik nærmest ender med, at gøre fastfrysningen af boligskatterne til et ufravigeligt ideologisk standpunkt. Jeg har lidt svært ved at se, hvordan en vedvarende beskyttelse af boligejere kan være en del af socialdemokratisk og socialistisk ideologi.

Søren Rehhoff, det bliver der med garanti heller ikke tale om; men det vil dels virke, som Nick siger, dels forplumrer det hele billedet med allerede alt for mange løbske påstande og idiosynkrasier i spil.

Jesper Frimann Ljungberg

Peter Hansen.
Jeg er ikke bitter, men har temperament :)

Med hensyn til at gå hjemme så er det mig der er husfaderen herhjemme, jeg arbejder i IT og arbejder hjemme 3-4 dage om ugen. Så det er normalt mig der ordner vasketøj, rydder op etc.
Lige nu har jeg barsel, så der er mig der går hjemme med lillemanden, mens han bliver kørt ind i vuggestue.

Der er mange options. Min morfars familie er fra Lolland, men nu hvor vandet stiger, skal man lige tænke sig om. Min fars familie er fra Sverige, så det kunne vi også gøre. Men konen har sagt Nej til Sverige.
Men vest Jylland ville jo nok blive stedet, da konen er fra den del af Danmark, og der bor det meste af hendes familie.

// Jesper

Boligpriserne steg fra midten af 90'erne til 07 - efter skattestoppet i 02 er priserne stort set fordoblet,

og ejendomsværdiskatten udhulet,

da den ikke fulgte den almindelige prisudvikling og derfor ikke kunne være med til at stabilisere et overophedet boligmarked.

Skattestoppet gavner alle boligejere og er derfor umådelig populær. Men folk med de dyreste boliger vinder mest i kroner og ører, og det burde forekomme uretfærdigt blandt helt almindelige boligejere og socialt bevidste politikere.

Men nej.

Én mulig løsning på problemet med boligejere, der har 'brændt' sig på denne uansvarlige udvikling var, at staten eller kommune fx kunne opkøbe boliger, der stod for at skulle på tvangsauktion og lade familien fortsætte som lejere - det kunne også bløde lidt op på ejerghettoerne.

At bo i egen bolig er efterhånden billigere end at bo i alment byggeri, når der tages hensyn til, skattestop, boligavancer (for dem er det vitterligt mange groteske eksempler på) og afdragsfrie lån.

Vi er altså vidner til en omfattende polarisering og ulighedsskabende samfundsudvikling, som stort set hele Christiansborg billiger.

Eva Lia, det har i rigtig mange år været billigere at bo i egen bolig, men er det ikke lige for tiden for ret mange.
Det er rigtigt, at det kunne være en idé med opkøb af folks boliger; men personligt har jeg en sadistisk glæde over at forestille mig, hvad bankerne vil stille op med 90% af boligerne i landet uden at kunne afhænde dem. :-)

Jesper Frimann Ljungberg

Søren Rehhoff:

Igen vil en bolig skat der baserer sig på egendommens værdi skævvride Danmark.
Igen herregården i jylland versus rækkehuset på Frederiksberg.

Der er efter min mening ikke noget galt med at beskatte gevinster på salg af boliger, det er jo indkomst som alt andet. Men det vil bare være komplekst og skal gøre med gelinde. VKO startede en løbsk supertanker da de hjalp til med at skabe boligboblen, det tager tid og gelinde at få den drejet i den rigtige retning.
Og en skat på gevinster på salg af boliger, vil .. så nok nærmere føre til mindre skatteindtægter, for underskudene må jo så kunne trækkes fra. og dem er der nok flere af nu en der er overskud.

// jesper

Folk har købt for dyrt, Eva Lia.
Jesper Frimann, faktisk kunne det være en måde at hjælpe folk af med deres bolig, hvis de fik et sådant fradrag. Så ville boligmarkedet kunne komme til live på realistisk blus igen.

Jesper,

hvorfor i alverden skulle tab ved boligslag kunne trækkes fra på skattebilletten? Lejere, og dem som intet ejer, skal altså endnu engang stå for skud ved en Frimannsk Skattereform?

-.^

Peter,

at man har købt for dyrt? Nuvel, men det bliver da først relevant ved et eventuelt boligsalg eller voldsom rentestigning.

Så, lad os blive enige om, at det stadig er billigere at bo i egen bolig?

Jesper Frimann Ljungberg

Eva lia.

Du har jo simpelt hen ikke ret.

Min egendoms skat hvor jeg bor er steget fra 12.100 i 2007 til omkring 18.500 i 2011. Min egendomsværdi skat var 15.750 og er idag omkring 18.000. Og mit hus er mindre værd i dag end det var da jeg købte det.
Hvad er lige logikken i det ?

Hvad du også glemmer er at folk der bor i leje lejlighedder jo indirekte betaler skat også. De får bare lige en en fortjeneste fra udlejer oven i hatten.. så tænk over hvad du siger.

Så er der igen den geografiske ulighed i det her. Hvorfor skal rigmanden med 'slottet' i Jylland betale det samme i egendomsværdi skat som den hårdtarbejdende lønmodtager familie på frederiksberg, der købte deres rækkehus da priserne var mere normale ?
Det er da dig der laver en uretfærdig skat, du er igang med at tvinge alle 'lønmodtager' familier der har købt hus i Hovedstadsområdet før boligboblen fra hus og hjem. Og du er igang med at skubbe dem i armene på VK. Tillykke du har lige skaffet os 4 år mere med VKO. Føler du dig stolt over det ?

Kan du virkelig ikke se den spin vogn du er igang med at blive spændt for ?

Med hensyn til beskatning af underskud ved salg af bolig.
Det er normalt ved salg af værdier at du kan trække tab fra, ligesom du skal betale skat af gevinster.

En større ejendomsværdi skatten vil også totalt ødelægge S og SF's grønne udspil. Hvem vil investere i grøn teknologi til boliger og kontorer hvis man også skal betale skat for dem igen.. og igen og igen og igen og..... det kan så simpelt hen ikke betale sig.

Og en frimann'sk skattereform ville være til gavn for Danmark. Og ikke mindst for de svageste.
Jeg er nemlig total lige glad med symbol politik og floskler, det er cool cash der tæller.

Hvad ville jeg gøre.. jo jeg ville sku afskaffe bolig værdi skatten, for at få gang i investeringerne.
Jeg ville så aftrappe rentefradraget, måske over 20-30 år.
jeg ville så også lave en skat på gevinst af salg af boliger, der langsomt ville skulle stige til det samme som person skatten.
jeg ville beskatte al indkomst på samme måde, ingen brutto lønninger og andre skattefiduser.

Lave differentieret moms .. ..

Ja..

Men hvis SF og S tog din holdning så vil de aldrig komme til magten, hvorfor.. fordi der er rigtig rigtig mange lønmodtagere der normalt stemmer S og SF, der har en ejerbolig, eller gerne vil have en i dag.
Problemet er så også mange af de gamle social demokratiske vælgere idag stemmer Dansk Folkeparti.
Så boligskatterne eller udlændinge politikken, take your pick.

// jesper

Uanset om det er en ringe idé at frede boligskatten eller ej (jeg mener at det realpolitisk set er dumt), så er det helt sikkert ikke voldsomt smart at venstrefløjen skaber ballade og polemik på nuværende tidspunkt. Det er direkte dumt; vi står overfor risikoen for at skulle leve med VK 3-4 år mere. En gigantisk katastrofe for velfærdsstaten ... selvom S-SF bestemt ikke frembyder et stærkt alternativ.

Knud Jespersen

@Jensen
Betyder det, at man skal feje alt det "svære" ind under gulvtæppet blot for at få regeringsmagten ???
Det lyder ikke rart.....

Jesper Frimann Ljungberg

Knud Jespersen.

Du løser jo intet ved at slagte boligejerne i byområderne. Og igen en der bor til leje i samme område vil jo relativt blive ramt endnu hårdere, da der jo er en udlejer der lige skal have lidt profit også.

Igen hvorfor skal rigmanden i Jylland i sit mansion betale det samme i egendomsværdi skat som 'lønmodtager familien' på Frederiksberg ?

Igen.. hvis vi skal løse Danmarks problemer så skal der noget rationel analyse til, set i konteksten af en overordnet politisk ideologi.

Igen der kommer rigeligt af skattekroner ind i kassen, de skal bare bruges rigtigt, og så skal vi sørge for at alle bidrager, de bredeste skuldre skal bære mest, dog uden, at misbruge disse skuldre.
For jo vi kan da godt skræmme alle entreprenørerne, og de kloge hoveder væk. Sådan som VKO har travlt med. For så er vi F*cked, for at sige det lige ud.

Vi skal have mange flere virksomheder til at have 'labs' i Danmark, vi skal leve af at gøre tingene smartere, ikke ved at have de laveste lønninger. Det kan vi ikke konkurrere med og så have det samfund vi har.

Alt det der 'os' mod 'dem', hvor både 'os' og 'dem' spiller på samme hold, giver os bare endnu 4 katastrofale år med den mest inkompetente regering vi har haft siden krigen.

// Jesper

Anne Marie Pedersen

@ Robert Kroll

Selvfølgelig ville det være bedre med en god forsyning af boliger til alle. Boligpolitik er ofte overset - men i virkeligheden er det også en af forudsætningerne for en velfærdsstat. Så der er jeg slet ikke uenig. Men hvis man pt. hæver boligskatten, så kan det bare skubbe til en meget ustabil situation. Moment has come and gone.

Det skulle være gjort for 10 år siden - så havde meget set anderledes ud. Hvis det havde holdt boligpriser nede, så ville der være spekuleret mindre i boliger (godt for hele finanssektoren). Der ville være blevet bygget færre dårlige (hurtigt byggede) boliger, som ikke passer til danskernes behov. Og der ville måske være færre teknisk insolvente i de unge generationer.
Måske havde danskerne heller ikke optaget store lån til indendørs moderniseringer i et unødvendigt omfang.