Nyhed
Læsetid: 3 min.

Politiet misinformerede statsløs kvinde

Et halvt år efter Integrationsministeriet satte en stopper for de ulovlige afslag på statsborgerskab til statsløse unge, fejlbehandlede politiet Sara Husnis sag. Problemet er, at statsløses rettigheder ikke klart fremgår af loven, mener ekspert
Indland
12. januar 2011
Sara Husni er 19 år gammel, statsløs palæstinenser og født i Danmark, og i modstrid med politiets forklaring har hun derfor krav på dansk statsborgerskab, selv om hun ikke har taget indfødsretsprøven, sådan som almindelige ansøgere skal 
 ifølge reglerne.

Sara Husni er 19 år gammel, statsløs palæstinenser og født i Danmark, og i modstrid med politiets forklaring har hun derfor krav på dansk statsborgerskab, selv om hun ikke har taget indfødsretsprøven, sådan som almindelige ansøgere skal
ifølge reglerne.

Pelle Rink

Nok har Integrationsministeriet nu sat en stopper for de ulovlige afslag på ansøgninger om statsborgerskab til statsløse unge. Men det betyder ikke, at statsløse kan vide sig sikre på at få det statsborgerskab, som de har konventionsbeskyttet krav på.

»Politiet forklarede mig, at det ikke handler om, om jeg er født her, eller hvad jeg er. De sagde, alle skulle tage indfødsretsprøven, og at jeg ikke kunne blive statsborger, før jeg havde taget den. De sagde, reglerne gjaldt for alle,« fortæller Sara Husni.

Hun er 19 år gammel, statsløs palæstinenser og født i Danmark, og i modstrid med politiets forklaring har hun derfor krav på dansk statsborgerskab, selv om hun ikke har taget indfødsretsprøven, sådan som almindelige ansøgere skal ifølge reglerne.

Sara Husni ringede til politiet, efter hun havde indgivet en ansøgning om statsborgerskab på Frederiksberg Politistation og dernæst modtaget et brev fra samme politistation, hvor der stod, at hun skulle »vedlægge følgende originale dokumenter: Erklæring om selvforsørgelse og Indfødsretsprøve«, før behandlingen af hendes ansøgning kunne begynde i Integrationsministeriet.

Sara Husni mente nok, hun kunne skaffe dokumentation for, at hun kunne forsørge sig selv, men hun havde ikke taget nogen indfødsretsprøve og frygtede for, om hun kunne bestå den vanskelige test, der skal afgøre, om udlændinge kender nok til dansk historie og kultur til at kunne blive danskere.

»Jeg har hørt, at den er rigtig svær. Der er vist rigtig mange, som ikke består.«

Ingen orientering

Som Information i går kunne fortælle, orienterer Integrationsministeriet ingen steder om statsløse unges særlige rettigheder. Rettighederne fremgår ikke af selve lovteksten til indfødsretsloven og heller ikke af cirkulærer, vejledninger til ansøgning om statsborgerskab eller af Integrationsministeriets hjemmeside, selv om det snart er et år siden, at Integrationsministeriet den 27. januar 2010 orienterede Folketingets Udlændingeudvalg om, at der var sket en fejlbehandling af statsløse unges sager, idet ministeriet ikke havde været opmærksom på deres særlige rettigheder.

»Sara Husnis historie viser, hvor stort et problem, det er, at der ikke er klar lovgivning om de statsløses rettigheder,« siger Danmarks førende indfødsretsekspert, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Eva Ersbøll.

»Man kan gå ud fra, at mange statsløse slet ikke søger om statsborgerskab, fordi de ikke kender deres rettigheder. Men sagen viser, at der også er problemer for dem, der faktisk tager skridt til at søge, når de risikerer at blive afvist, fordi politiet ikke kender til konventionen,« siger Eva Ersbøll.

Hun mener, løsningen bør være, at de statsløse unges rettigheder bliver indført i indfødsretsloven, sådan som det tidligere var tilfældet.

»Det følger af almindelige principper om effektiv implementering af en konvention, og det ville medføre, at det også kom til at fremgå af for eksempel Integrationsministeriets hjemmeside,« siger Eva Ersbøll, der, som det fremgår af dagens Information, allerede i 2005 sendte et notat til daværende integrationsminister Rikke Hvilshøj, hvor hun understregede, at statsløse unges særlige retskrav burde fremgå af selve indfødsretsloven, hvilket ministeren imidlertid afviste.

Indtil i går troede Sara Husni, hun skulle til indfødsretsprøve, der næste gang finder sted i juni. Men i dag vil hun igen gå ned på Frederiksberg Politistation og søge om statsborgerskab.

»Det er en stor lettelse for mig. Jeg har været rigtig ked af ikke at være rigtig dansker. Nu kan jeg stemme og alt muligt,« siger Sara Husni.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech har ikke ønsket at udtale sig til Information, og det har ikke været muligt at få en kommentar fra Frederiksberg Politi.

Serie

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Kristensen

Selvfølgelig skal lovene følges, og når statsløse har ret til statsborgerskab i kraft af deres fødselssted (da "man" meget gerne vil udrydde begrebet statsløs) så skal de have det.

Jeg bliver dog bekymret når folk der så gerne vil være danske ikke kan bestå indfødsretsprøven. Den er blevet noget sværere siden 2008, men jeg mener ikke det er et ublu krav at folk der ønsker dansk statsborgerskab skal være bekendt med dansk historie, litteratur, samfundsforhold etc.

Faktisk mener jeg godt man kunne give ALLE en prøve i specielt samfundsforhold før de fik lov at stemme - men det er en anden snak...

Jette Abildgaard

Jeg kan godt forstaa Hornbech ikke oensker at udtale sig!! Hun oensker saa helt klart ikke at statsloese, eller alle andre for den sags skyld, skal kende deres rettigheder i Danmark.

Eva Ersbøll har 100% ret i at det boer fremgaa i loven, og der er andre steder det ogsaa burde fremgaa!

I andre EU lande, har ALLE borgere - uanset om man er indfoedt, statsloes, asylansoeger el. andet, retten til at kende deres rettigheder og, i andre EU lande har ALLE ret til at gaa ind paa det kontor, som svarer til Jeres Borgerservice, og faa deres rettigheder at vide. Derudover er der i de fleste andre EU lande et EU-hus, hvor man kan gaa ind at faa sine Europaeiske rettigheder at vide, faa udleveret beviser herpaa, spoerge om raad og assistance etc. etc...

Umiddelbart kan man ogsaa dette i Danmark hvis man gaar paa Borgerservice, men.... det forholder sig saadan i Danmark, at de ansatte hos Borgerservice ikke ved ret meget andet end hvor det ene eller det andet kontor er, og man skal derfor selv kende sine rettigheder foer man kommer der!?

For et aars tid siden gik undertegnede ind paa Borgerservice i Kbh. og spurgte om sine rettigheder. Svaret var, at dem skulle jeg selv kende...Tusind tak for 'hjaelpen' :( Den ansatte derinde saa helt paf ud, da hun fik at vide at dette er normal kotume i andre lande og, hun medgav at det faktisk burde vaere muligt at kunne faa sine rettigheder udleveret (og, ogsaa lettere for personalet aa Borgerservice), men de har altsaa kun mulighed for at udlevere materiale om det man i forvejen selv har fundet frem til....og, menneskerettigheder ved de intet om paa Borgerservice overhovedet - en af Sara's menneskrettigheder er jo netop at vide, hvilke rettigheder hun har, - ikke!?

Dernaest kan man saa vaelge at gaa til EU's kontor (fordi man i sin naivitet tror paa, at man her kan faa oplyst sine EU rettigheder i hvert fald) men ak, her maa man paent ringe paa doeren, og maa erkende at her er ikke adgang for menigmand....et kamera starter oejeblikkeligt og en stemme spoerger: "Hvad vil du?...Jamen, vi kan ikke lukke dig ind her, - du maa finde hvad du soeger paa bibliotekerne!"

Ok....videre paa biblioteket det gaar, MEN her har man kun enkelte udvalgte brochurer (valgt af hvem, kan ikke oplyses) og, ingen synes at vide noget om EU. De har nemlig blot faaet udleveret brochurerne og, man maa selv trawle det hele igennem!

Dette vil sige, at HVIS man er heldig, saa finder man MULIGVIS noget om nogle af de rettigheder man har i Danmark som tilflytter, statsborger, EU borger, asylansoeger, statsloes eller andet.... 'Velkommen' til Danmark!!!??

Til orientering, forholder det sig saadan, at i andre EU lande (Danmark er da et saadant, eller...??) der findes der i hovedstaden - og muligvis i andre byer - alt efter hvor stort landet er, - et HUS med minimum et - to mennesker i receptionen, som er klar til at hjaelpe enhver der maatte oenske det, og med ALLE love og rettigheder man maatte have i EU!!

Dette oensker Danmark saa helt klart ikke at give hverken sine egne eller andre borgere, som maatte have lyst og/eller behov for atkende deres egne rettigheder!?

Derfor er det jo paa ingen maade heller, overraskende at Sara ikke kunne faa noget at vide om sine rettigheder i Danmark. Man oenskede nemlig ikke hun kendte dem!! Politiet i Danmark er bestemt ikke blege for at lyve og, selvom man skulle staa med lovgivningen i haanden, er det bestemt ikke nogen garanti for, man kan blive behandlet indenfor lovgivningen!?

Den Danske lovgivning er altsaa udelukkende tilgaengelig for folk, som enten har ret til en advokat eller, folk som selv ved, hvor og hvordan de skal soege i lovboegerne!

EU loven kan man faa ved at stille spoergsmaal paa http://ec.europa.eu/index_da.htm hvor der ogsaa er et gratis telefon nummer man kan ringe paa! Heller ikke dette, er noget man umiddelbart bliver informeret om i det lille dronninge-rige...det goer man dog i andre EU lande, saa hermed videregivet!

Rigsret! Rigsret! Rigsret!!!

Ib Ling

Det er vel rimeligt nok, at man forsøger at mindske antallet af statsløse, ved at tilbyde dem statsborgerskab.

Jeg forstår ikke at det skulle være nødvendigt med en indfødsretstest, når man er født og opvokset i Danmark, med mindre naturligvis, at det gælder for alle der er født og opvokset i Danmark.

Men spørgsmålet bliver naturligvis - hvad skal vi stille op med de der ikke består - skal de så være statsløse og udvises - og i givet fald hvorhen?

Martin Kristensen

Niels Mosbak: Nej, det skulle ikke være nødvendigt. Jeg bliver bare bekymret over vidensniveauet når en sådan prøve kan skabe så megen panik hos pigen.

Ligeledes rimeligt nok at man ikke kan lide begrebet statsløs - som jo efterhånden også kun dækker palæstinensere da de fleste andre kan henføres til en stat - men det fjerner ikke behovet for at give alle en grundlæggende indføring i det samfund de skal leve i. Dette gælder som nævnt alle, men det er selvklart ikke mindre vigtigt at give til dem hvis familie ikke kan overdrage denne viden.

Som nævnt mener jeg dog man kunne give alle danskere et obligatorisk kursus i "Samfundet" - med eller uden prøve til sidst. Folk der ikkke tager kurset kan ikke vælges, stemme, agere domsmænd m.v. Måske burde de heller ikke kunne arbejde i det offentlige.

Alle danskere, ja, også statsløse, har haft et obligatorisk kursus i samfundet. Alle danskere, også statsløse har haft samfundsfag i 8. og 9.klasse samt i gymnasiet.

Mht. Danmark og borgernes rettigheder er det stadig sådan i Danmark, at embedsmands-traditionen er præget af - enevælden og vi alene vide, hvad der tjene borgerne bedst. I andre lande, har man af historiske årsager bedre bebreb om at oplyse folk om deres rettigheder.

Ib Ling;
Jeg deler ikke den holdning du har mht. at man skal have visse kvalifikationer for at stemme eller stille op i vores demokrati. Jeg mener at det er vigtigt at vi ALDRIG har andre krav end statsborgerskab og myndighed for at stemme.

At være uvidende er i mine øjne et sympatisk træk. Uvidende folk er ofte mere åbne for argumenter end "kloge" mennesker.

Viden er næsten altid farvet af dem der formidler den. Se nu f.eks. det nyoprettede Museum om maxismens ugerninger, der nægter at se nuanceret på Marxismen. Hvilket perspektiv skal man lære historien fra for at måtte stemme i Danmark? Liberalismens? Socialismens? Konservatismens? Kapitalismens? Kommunismens? Nej, alt hvad man skal have for at stemme er en opfattelse af hvordan landet styres bedst. For lad os nu være ærlige.. vi aner ikke hvad der fungerer bedst.

Jeg klikkede ind på deres hjemmeside i forbindelse med denne kommentar og jeg bliver sgu nødt til at protestere over et afsnit med titlen "Terroren blev grundlagt af Marx selv" jeg faldt over.

Citat fra http://www.marxismemuseum.dk:

Skylden for den omfattende vold ved kommunismen i Østeruopa, herunder ikke mindst Sovjetunionen, er ofte blevet placeret hos Stalin og delvist Lenin, mens Marx er blevet "frikendt" som teoretikeren, som ikke havde blod på hænderne. Da han aldrig overtog et land, havde han det ikke i praksis, men der er meget der tyder på, at han ville have brugt terror, hvis han selv havde haft chancen:
"Men bourgeoisiet har ikke blot smedet de våben, der skal bringe det døden; det har også frembragt de mennesker, der skal føre disse våben – de moderne arbejdere, proletarerne. […] Kommunisterne forsmår [afstår fra] at skjule deres anskuelser og deres hensigter. De erklærer åbent, at deres mål kun kan nås ved, at hele den bestående samfundsordning styrtes med magt. Lad kun de herskende klasser skælve for en kommunistisk revolution." (Kilde: Det Kommunistiske Manifest)

Jeg må tydeligvis hjælpe dem lidt med at analysere, så ikke en stakkels elev der skriver opgave bruger denne stærkt manipulerede information fra en hjemmeside der påstår at være et museum.

1. Dette er klart billedsprog: "Men bourgeoisiet har ikke blot smedet de våben, der skal bringe det døden; det har også frembragt de mennesker, der skal føre disse våben – de moderne arbejdere, proletarerne."

2. "De erklærer åbent, at deres mål kun kan nås ved, at hele den bestående samfundsordning styrtes med magt. Lad kun de herskende klasser skælve for en kommunistisk revolution."

Antagelsen om at overgangen til kommunismen vil komme til at foregå ved revolution er nem at følge. Jeg tror da næppe at de der tjener over gennemsnitslønnen i Danmark (269 kr/timen) frivilligt sænker deres indkomst til gennemsnittet, så alle får lige løn. En revolution ER anvendelse af magt til at vælte et styre, men ikke nødvendigvis med vold. Lidt mere respekt for det pro-kapitalistiske museum, hvis de nu havde gættet på at grunden til at flere kommunistiske styrer endte med vold var at vi endnu ikke var så gode til det der med demokrati. Hvis man kigger på verden i dag så slår de få tilbageværende kommunistiske lande alt for lidt mennesker ihjel i forhold til de kapitalistiske lande, hvis de skal følge med deres rygte.

Undskyld at det blev meget off-topic... men det har da lidt med misinformering at gøre ;-)

Martin Kristensen

@Karsten Aaen: Det er jo ikke alle der går i Gymnasiet. I folkeskolen ser jeg at der en et anbefalet timeantal til samfundsfag, men at ikke alle skoler underviser i det. Det er problematisk - jeg mener som nævnt alle bør have et grundlæggende kursus i samfundsindretning, herunder politiske funktioner (3-deling af magten etc.) samt overordnet økonomi.
(mange ved ikke hvordan eks. renten påvirker deres økonomi).

@Samuel: Det er en meget vigtig bekymring du fremlægger, som vi skal være opmærksomme på. Vores lærere er dog i stand til at undervise i både historie og dnask (litteratur) så mon ikke de ogsp kan undervise i samfundsfag uden at spolere eleverne helt. Når jeg tænker tilbage på nogle af mine folkeskolelærere kan jeg komme i tvivl, men alligevel...

Jette Abildgaard

Karsten Aaen

Mig bekendt er det et TILBUD eleverne - eller rettere deres laerere faar, og mange Danske elever er IKKE blevet undervist i deres rettigheder. Aarsagen, som jeg har faaet den er, at laererne har fravalgt det til fordel for anden undervisning!?

ROS til journalisterne. Overskriften er alt for venlig. PÅ rigtigt dansk skal der stå: Politiet vildledte statsløs ung kvinde.
Politiet har naturligvis ikke rigtig vidst noget, og har givetvis ringet til Birthe Røvs ministerium. Her har man i bedste apartheid-stil fyldt Politiet med løgn - og de har så sendt løgnen videre.