Nyhed
Læsetid: 3 min.

Post Danmark prikker postarbejdere over 60 år

Mens alle taler om, at de ældre skal blive længere på arbejds-markedet, vil Post Danmark betale postarbejdere over 60 år for at forlade virksomheden. Netop i disse dage holder Post Danmark informationsmøder over hele landet for alle interesserede. Et forargeligt eksempel på at ældre presses ud, mener Ældre Sagen
Mens alle taler om, at de ældre skal blive længere på arbejdsmarkedet, vil Post Danmark betale postarbejdere over 60 år for at forlade virksomheden. Netop i disse dage holder Post Danmark informationsmøder over hele landet for alle interesserede. Et forargeligt eksempel på at ældre presses ud, mener Ældre Sagen
Indland
8. januar 2011

Post Danmark har netop inviteret alle medarbejdere over 60 år til informationsmøde om, hvor stor en pose penge de kan få, for at gå på pension med det samme.

»Staten er åbenbart så glade for deres medarbejdere over 60, at de er villige til at betale dem for at forlade >virksomheden,« siger en Post Danmark-medarbejder, der ikke vil stå frem med navn.

Det første informationsmøde blev holdt i Køge i onsdags, og der er planlagt yderligere seks møder i januar fordelt over hele landet. Årsagen er, at Post Danmark regner med at skulle fyre 2.000-2.500 medarbejdere over de næste tre år, og postledelsen håber på, at to ud af tre frivilligt fratræder. Medarbejdere over 60 år kan få to års ekstraordinært pensionsbidrag og op til seks måneders løn. Det svarer til 100.000-200.000 kr. alt efter, hvor mange år de har været ansat og på hvilken overenskomst.

Det er en forargelig praksis, mener økonom i Ældre Sagen, Jens Højgaard.

»Alle taler om, at vi skal have ældre til at blive længere på arbejdsmarkedet, og så forsøger man samtidig fra arbejdsgivers side at få folk over 60 til at holde op. Det her viser, at der altså er lang vej igen, før holdningen på arbejdsmarkedet bliver ændret,« siger Jens Højgaard.

Det er særligt hyklerisk, at det er en statsejet virksomhed, der skubber de ældre ud, mener Enhedslistens Frank Aaen, der nu vil spørge finansministeren om hans holdning til Post Danmarks fremgangsmåde.

»Det er pinligt, at en offentligt ejet virksomhed står for en politik, der går stik imod ønsket om, at ældre skal kunne blive længere på arbejdsmarkedet,« siger Frank Aaen.

I Post Danmark undskylder man sig med, at man har benyttet ordningen flere gange, senest sidste år, og at fratrædelsesordningen er baseret på postarbejdernes overenskomst.

»Vi gjorde præcis det samme for et år siden, og det har vi kun fået positive tilbagemeldinger på, også fra medarbejderne,« siger Palle Juliussen, der er personaledirektør i Posten Norden, som Post Danmark er en del af.

Sidste år holdt Post Danmark et lignende antal informationsmøder, og der valgte omkring 200 medarbejder over 60 år at tage imod tilbuddet ud af i alt 1.200 afskedigelser. Man regner med at andelen af seniorordninger bliver den samme denne gang, oplyser Palle Juliussen. Desuden er det en frivillig ordning, påpeger han.

»Man skal selv tage initiativ til at søge ordningen for i givet fald at komme i betragtning,« siger Palle Juliussen og understreger, at man gerne vil have en alderssammensætning, der dækker hele spektret.

Heller ikke postarbejdernes fagforening 3F Post kan se problemet i informationsmøderne.

»Jeg har intet hørt fra tillidsmændene andet end, at man er tilfreds. De fratrædelsesordninger er ikke særligt guldrandede. De er skabt for, at man kan komme lidt hurtigere ud, hvis man i forvejen er tæt på at gå, og så kan man beskytte et job for en kollega,« siger Lars Chemnitz, der er 3F's hovedforhandler for postarbejderne.

Men når man holder særlige informationsmøder, hvor alle medarbejdere over 60 år er inviteret, lægger det indirekte pres på de ældre for at stoppe, fastholder Jens Højgaard fra Ældre Sagen.

»Hvis man tager en bestemt aldersgruppe og indkalder til møder for at orientere om, at sådan og sådan kan de komme ud af arbejdsmarkedet, så er der jo tale om en form for negativ særbehandling, hvor man piller dem specielt ud,« siger Jens Højgaard.

Ifølge Frank Aaen er det et godt eksempel på, hvordan virksomhederne vælger at skubbe de ældste ud, når der skal reduceres.

»Det skulle man hellere prøve at ændre i stedet for at fjerne efterlønnen,« siger Frank Aaen.

Det er et velkendt fænomen, men det er forkert at bruge enkeltstående eksempler til at konkludere, at man ikke kan reformere efterlønnen og få de ældre til at blive længere på arbejdsmarkedet, mener økonomisk overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der er professor ved Københavns Universitet.

»De kan jo sige nej. De kan blive prikket og sige 'næ, jeg har ikke noget ønske om at gå nu'. Det kan selvfølgelig være svært, hvis de yngre kolleger presser på for at bevare deres eget job. Det anerkender jeg, men man kan ikke bruge sådanne enkelttilfælde til at sige, at der ikke er brug for de over 60-årige på arbejdsmarkedet,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er da overhovedet ikke forkasteligt.

Den ældre kan give plads for de yngre, samtidig får de EKSTRA penge for en SIKRET understøttelse, en understøttelse de kan få SELVOM de bliver fyret alligevel, men hvor den unge kan have sværere ved at komme ind på arbejdsmarkedet hvor vedkommende har mange år igen - og den unge er altså ikke nødvendigvis sikret understøttelse efter 2 år på dagpenge.

Hvis de ældre ikke selv udviser en mobilitet de sagtens har mulighed for, så ER der tale om en ældrebyrde. Egoistister der kun tænker på at mele sin egen kage.

Det er ingen skam at gå når man bliver smidt ud! TELE DANMARK TDC benytter iøvrigt samme strategi over for trofaste arbejdere..

Danmark har et demografisk problem, arbejdsstyrken bliver ældre

Danmark kan ikke betale flere overførselsindkomster derfor skal der kan arbejde blive på arbejdsmarkedet. Som Frank Aaen så rigtigt siger er POST Danmarks politik forkastelig, og skal iøvrigt ses i sammenhæng med postens kontrolparadigme som har forpestet arbejdsklimaet hos det gamle væsen.

Tak for en god artikel.

Ja tak igen for en god artikel fra Informatiom, der er er med til at belyse forholdene omkring ældre på arbejdsmarkedet

Jamen mener Lillelars ellers ikke at de sagtens kan blive ved til de er 70?

Jan Eskildsen

Jo, de skal blive ved mange år endnu, ifølge statsministeren, for der skal ikke være nogen arbejdsløse i 2015. Da skal der være mangel på arbejdskraft ... siger han.

Anne Marie Pedersen

Al form for aldersdiskrimination er forkastelig - både når det gælder unge og gamle. Vi må holde op med at tænke i dåbsattester og tænke i evner. Vi smider masser af gode arbejdsår direkte ud til ingen verdens nytte.

VK-skræmmekampagneri. Og et eksempel på, hvorfor Regeringen er gået i stå. Man kunne jo også beskatte de multinationale og score et anderledes fornuftigt provenu for statskassen. Men man fortsætter med at læsse ansvaret overpå de økonomisk svageste. Samme utroværdige ideologiske forsøg på snyd som i hele regerings-perioden. Men vås bliver ikke sandt af, blot at blive gentaget.

Men måske Ældre-sagen efterhånden skulle se at tage handsken op på vegne af folkepensionisterne uden pensionsfordele, samt førtidspensionisterne. Disse grupper har jo måttet akceptere en voldsom reduktion i købekraft i alt for lang tid. Må vi få en fornuftig udmelding fra Ældresagen?...

Med venlig hilsen

Axel Doberhuus

Det interessante ved Post Danmark (Som vist nok hedder Post Norden), er jo at det er en statsejet virksomhed, der lader som om den er privat.

Det private look gør det muligt at aflønne nulliteter som Israelsen og håndtrykke ham pænt med forgyldt pension.

Det var muligt at erstatte Israelsen med en svensker, og give denne samme pensionsbidrag pr. måned som en postarbejder har i bruttuløn på et år.

Fyringer af de gamle eller fyringer af de unge? Først og fremmest skulle man måske lade være med at være sponsor for cykelløb og så skulle man slanke organisationen betydeligt, så antallet af ledere og mellemledere kom ned på et andet niveau.

Post Danmark nedslider medarbejderne og malker dem tomme for saft og kraft, og smider dem på porten som det passer dem.

Samtidig fyrer og ansætter man i hæsblæsende tempo, alene fordi ingen over arbejdsmandsniveau er i stand til noget som simpelt som at planlægge.

Heldigvis er fagforening og tillidsfolk lige så dorske

Lise Østerberg Bahr

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen .... WHAT... de særtilfælde ??? Hvad pokker er meningen med den pure opspind og løgn - hvad er det lige Danmark gennemgår disse år (sammen med den øvrige verden selvfølgelig) ??

Hvis disse Prikkerunder i tusindvis ikke tæller - hvornår begynder der så at indløbe rigtig STORE SAGER ??

TAL DANSK - luk posen op i stedet for at puste os BLÅR i ØJNENE ... vi er iKKE DUMME !!!

Lise Østerberg Bahr

Hvem skal i øvrigt bringe os post ?

Nå - vi skal vel selv snart hente den, snart er det vel ikke nok at postkasserne skulle sættes i stueetagerne og helt ude ved indkørslerne ??

OG ja vi skal jo alle betjene os af elektronisk post, så derfor nedlæggelsen af stillingerne. De glemmer bare noget meget vigtigt - kan nok slet ikke tænke længere end til EGEN INDTJENING / BESPARELSER til at lune i egne lommer som sædvanligt!

Det samme så vi i bankerne for nogle år siden. Her fyrede man også en stor del af dem over 50.
Og så skal efterlønnen afskaffes for at nogle flere kan blive på arbejdsmarkedet.
Det hænger jo ganske enkelt ikke sammen.

jens peter hansen

Posten giver det bedste eksempel på hvorfor efterlønnen blev indført. For at give plads til de yngre ved at afskedige de ældre. Med al respekt så synes jeg der er logik i galskaben. Selvfølgelig må man tage dem der er over 60, give dem ordentlige vilkår og holde på de yngste.
Hvis man derimod ikke havde efterløn var det naturligvis ikke så godt.

Søren Kristensen

Jeg var fysisk nedslidt som postbud allerede da jeg var tredive og har ikke kunnet finde overkommeligt arbejde i de forgangne femogtyve år der er gået siden jeg kastede håndklædet i ringen. Så jeg synes det er rigtig godt gået af dem der hænger ved til de er over halvtreds for slet ikke at tale om dem der bliver ved til den bitre ende. Det synes jeg selvfølgelig de skal have lov til. Alderen er jo bare nogle tal på et stykke papir. Spørgsmålet er om du kan klare mosten i bageriet og det beror ikke altid på alderen. Believe me.

Jeg er uendelig glad for at vi, der ikke kan arbejde, har mulighed for at springe fra og jeg er sådan set ligeglad med om man kalder det: borgerløn, efterløn, førtidspension eller kontanthjælp, bare der er noget.

Heldigvis er der, som de konservative ganske rigtigt påpeger, ordninger til alle. Man kan så altid diskuter om der er for mange ordninger og det kommer man sikkert også til. Afskaffelsen af efterlønnen kan i den sammenhæng vise sig at være begyndelsen på en vigtig diskussion om hvad vi stiller op med/til folk som, helt uafhængigt af deres alder, er en belastning for arbejdsmarkedet.

Det ubehagelige er vel mest at der har lydt stemmer, som siger, at nedslidning ikke findes og at "de nok har levet usundt".
Post er hårdt fysisk arbejde, så "tidlig" retræte ksla være dem vel undt.
Men de liberalistiske politikere må holde op med at gå efter de svageste

Olav Bo Hessellund

@Hugo Barlach:
”Må vi få en fornuftig udmelding fra Ældresagen?…”

Den tror jeg, du desværre kommer til at se langt efter.

For fem år siden foreslog jeg Ældresagen at boykotte de virksomheder og offentlige institutioner, der kører den praksis, som artiklen beskriver, men fik blot et henholdende svar.

De er formentlig bange for at miste nogle af deres mange givtige annoncører. Så deres forargelse bunder næppe særlig dybt, når det kommer til stykket.

60 år er en fornuftig tilbagetrækningsalder, og det er fint, hvis virksomhederne giver deres medarbejdere et fint beløb til påskønnelse af deres mangeårige indsats - i dette tilfælde for os alle.

Bente Simonsen

Har i en kortere periode i mit tidligere liv arbejdet for PostDanmark med bl.a. sortering og kan bekræfte at der faktisk sker en nedslidning på grund af de ensidige bevægelser. Selv efter tyve år har jeg stadig smerter, når jeg gør de samme bevægelser som jeg gjorde da.

Samtidig ved jeg også, at visse typer forstår at tjene deres penge let (holder tempoet bevidst på lavt niveau, eller har et symbolsk arbejdsniveau), oftest de samme som altid deltager i de faglige engagementer, hvor mad og drikke indgår gratis. Og de deltager ikke på grund af det faglige indhold! - Man vil gerne nyde, men ikke yde.

Jeg kan ikke klandre PostDanmark, om det den type uproduktive personer (oftest tjenestemænd, som ikke går at afskedige) , som man gerne vil blive af med.

På den anden side mener jeg, at det er svineri, at afskedige velfungerende ældre medarbejdere, som har fulgt med tiden og er fuldt kapable og flexible nok til at udføre deres job, bare fordi de er over 50-60 år, som man desværre også ser på nogle arbejdspladser.

Hvis politikkerne mente noget som helst med deres bragesnak om senere tilbagetrækning fra arbejdsmarked, kunne de jo bare lovgive på området, så det blev forbudt at fyrre folk pga. alder.

Har så sent som i dag været ude og dele post ud.

Kan på ingen måde se det forkastelige i at tilbyde de ældre kollegaer en bonus for at tidligt på pension - det er en frivillig ordning, som ingen bliver presset til at tage imod. Hvis man på denne måde kan tilskynde til en hurtigere naturlig afgang således at man slipper for at fyre folk der ønsker at arbejde, så ser jeg intet galt i det.

Det er selvfølgeligt et paradoks at et delvist statsejet selskab sender folk på tidlig pension når den officielle holdning er at man skal blive længere på arbejdsmarkedet - men fyres skal der, og så må Post Danmark som alle andre virksomheder gøre det på den mest økonomisk forsvarlige måde, hvilket vil sige de mest uproduktive først - hvis man ellers kan komme til det...

Afskaffelsen af efterlønnen er et spørgsmål for sig. Post Danmarks ansatte vil for en stor dels vedkommende komme i betragtning til andre ordninger når vi er omkring de 60. Efterlønnen skal afskaffes fordi det er en asocial ordning der giver alle, syge som raske, mulighed for at forlade arbejdsmarkedet. Det grundlæggende princip må være at man yder efter evne og nyder efter behov - desværre lader det til at vi ikke er i stand til at den frihed der lægger i frit at kunne tilvælge ordningen, hvorfor den bør afskaffes. Alt andet er uansvarligt.

Et forargeligt billede af den danske virkelighed. Den virkelighed som politikere af borgerlig observans fra Vestager til Hjort Frederiksen benægter.

jeg synes det er en fremragende fodnote til efterlønsdiskussionen. Viser virkelig hvor meget hold der er i regeringens initiativ. Men forøvrigt er det da ellers udmærket, at hvis virksomheden alligevel skal afskedige, at den tilskynder folk der alligevel skal gå snart til at trække sig lidt tidligere, så de unge kan blive. Og hvis der er råd til det her, så er det måske en indikator at der simpelthen ER RÅD, det er blot et spørgsmål om hvordan, men store dele af erhvervslivet kalrer sig jo fremragende i disse tider, så det ikke er et spørgsmål om til rådighed værende midler, men blot et fordelingsspørgsmål. Det havde vi såmænd mistanke om allerede.......

Jens Thorning

Post Danmark lancerede for nogle år siden en ejendommelig "reklame", hvori nazi-lignende tyskere med schæferhunde på engelsk med Gert Fröbe-udseende og accent udtrykte frygt for danskernes dygtighed. Der er altså tale om det officielle Danmark, en statsejet virksomhed, der opfører permanent absurd teater om at være på et "marked", og som groft defamerer en EU-kollega!

Karsten Randrup

Særdeles fornuftigt, at PostDanmark ledelse prøver at få virksomheden optimeret, så den kan operere på det fri marked.....det koster (ældre) medarbejdere og portoen bliver dyrere, men sådan er virkeligheden som distributionsselskab i 2011 ----også for Helge Israelsen og hans medarbejdere - like it or not !

Lasse Jensen siger, at de ældre er egoister - og i sandhed en 'ældrebyrde' - hvis de ikke går frivilligt for at give plads for de yngre. Den ene dag er de ældre nogle egoister, hvis de forlader arbejdsmarkedet som fx 61-årige - den anden dag er de egoister, hvis de ikke gør det. Hvad med at indrette arbejdsmarkedet på en mere hensigtsmæssig måde i stedet for at tage de ældre som gidsler, hver gang det går op og ned med beskæftigelsen.