Nyhed
Læsetid: 2 min.

Regeringen ignorerede uenighed med USA

Danmark mente til forskel fra USA, at både Taleban og al-Qaeda-fanger burde betragtes som krigsfanger, men regeringen valgte at se bort fra uenigheden, fortæller tidligere topembedsmand
Danmark mente til forskel fra USA, at både Taleban og al-Qaeda-fanger burde betragtes som krigsfanger, men regeringen valgte at se bort fra uenigheden, fortæller tidligere topembedsmand
Indland
28. januar 2011

Det var mindre væsentligt, for USA havde jo lovet at behandle fangerne humant alligevel. Sådan lød forklaringen fra Forsvarsministeriets tidligere departementschef Anders Troldborg, da han i går blev afhørt i den afghanske fangesag.

Her forklarede han, at den danske regering var helt på det rene med, at Danmarks folkeretlige forpligtelser var mere vidtgående end USAs, fordi USA ikke havde tiltrådt den såkaldte tillægsprotokol 1 til Genève-konventionerne.

»Ifølge dansk humanitær folkeret var al-Qaeda og Talebanfanger omfattet af Gen-ève-konventionernes bestemmelser om krigsfanger, ifølge amerikansk tolkning var de udenfor. Efter vores opfattelse drejede det sig om, hvorvidt fangerne skulle have adgang til en kantine, til lønudbetalinger osv. Det var ikke et så væsentlige rettighedstab, at vi ikke kunne udlevere fanger til dem,« sagde den nu pensionerede topembedsmand.

Kendte til mishandling

Spørgsmålet om de afghanske fangers status er væsentligt i fangesagen, fordi Ghosoullah Tarin, der har anlagt sagen, og hans advokat, Tyge Trier, mener, at USAs manglende vilje til at give fangerne krigsfangestatus burde have været en advarsel til de danske myndigheder om, at man ikke kunne regne med, at amerikanerne ville behandle fangerne ordentligt.

Før udleveringen af Tarin og 30 andre afghanere til amerikanerne i marts 2002 skrev både danske og udenlandske medier om fangemishandling i Kandahar, ligesom den danske styrkechef Frank Lissner skrev hjem om »hårdhændet behandling« af fanger. Trods disse rapporter, nægtede Anders Troldborg at have haft noget kendskab til amerikansk fangemishandling i Kandahar.

»Jeg bed blot mærke i, at amerikanerne lovede en fuldstændig undersøgelse af beskyldningerne og tænkte, at så var vi jo enige om, at den slags er uacceptabelt«, sagde han.

Fik krigsfange-kort

USA meddelte allerede i januar 2002, at man ikke agtede at give de afghanske fanger krigsfangestatus, men ikke desto mindre var det tilsyneladende præcis det, Tarin og hans folk fik, da de den 17. marts blev overdraget til amerikanerne.

I forbindelse med den verserende retssag har Tarin fremlagt det krigsfangekort, som han fik udleveret af amerikanerne efter overdragelsen. Her har han fået POW-nummer 599 og tillige et Røde Kors-nummer.

Spørgsmålet om Tarins status kan få betydning for Østre Landsrets vurdering af den behandling, han har fortalt, han blev udsat for i den amerikanske fangelejr.

Onsdag berettede den tidligere regeringskommandant, hvordan han blev efterladt mange timer på gruset i bagende sol, gentagne gange blev sparket i baghovedet, klædt nøgen og senere interneret i et træbur. Han blev angiveligt også flere gange truet med tæsk af vagterne i lejren.

Fangesagen fortsætter den 8. februar med afhøring af bl.a. tidligere chef for det danske Jægerkorps Frank Lissner, en anonym militærtolk, der angiveligt har overværet fangemishandling, samt tidligere forsvarschef Jesper Helsø.

Sagen ventes afsluttet den 23. februar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Fangesagen fortsætter den 8. februar med afhøring af bl.a. tidligere chef for det danske Jægerkorps Frank Lissner, en anonym militærtolk, der angiveligt har overværet fangemishandling, samt tidligere forsvarschef Jesper Helsø."

Har den forsvundne tolk besluttet at lade sig vidneafhøre alligevel?

bare titlen af artiklen burde at være nok til at regeringen gik af(med tvang for de klæber), og at myndighederne tager fat på de 'høje herrer' på borgen og minder dem om at de OGSÅ skal overholde loven og menneskerettighederne, nu må folk meget snart højlydt bede disse at pakke deres ting og gå hjem, finde sig et andet job altså, de har slæbt Danmark igennem mudderet i deres bestræbelser på at være USA's kæledække nr1, nok velvidende som resten af efterretningstjenesterne og ledere i verden at 911 var et inside job,.. det bliver mere og mere åbenlyst for hver dag, fabrikeret for at retfærdiggøre neo cons våde drømme om imperialistisk at sætte sig på verdens olie & gas reserver, folk er træt af alt det bull sh*t om international terrorkrig som aldrig kan vindes, og kemiske våben som er øst, vest nord og syd for Baghdad,.. sådn nogenlunde(quote:Donald "Duck" Rumsfeld),.. retorikken om 11. september og alt som blev retfærdiggjort bagefter, invasion styrkerne var allerede placeret strategisk til at gå til angreb på Afghanistan allerede juli 2001, måneder INDEN 11 september, Afghanistan, Irak, "den internationale krig imod terror" og alt det andet sikkerheds-hysteri opstod alt begrundet i 'angrebene' d.11 september, og der er efterhånden kun en minoritet af mennesker som ikke synes der var nogle mystiske kræfter på spil den dag, enten er det begrundet i ideologi, dvs at Bush og resten af Republikanerne er gud for dem, alt hvad de gør er HELLIGT, eller folk som bare virkelig ikke fulgte med i fysik timerne og simpelthen ikke kan fatte hvad der skal til for at noget falder i frit fald,.. folks,.. det er 9,8m/s og hvis bygningerne skulle have "pancaked", ja så skulle de ca 40 central core massive bjælker stadigvæk stå, og kollapset ville have taget mindst 45 sekunder, men det tog kun ca 9-10 sek for hvert tårn, dvs de kom ned i frit fald,.. ingen modstand fra superstrukturen under de øvre etager som 'kollapsede' først. Og til dem som siger eller tænker:"nej det kunne og Bush regeringen aldrig have en gang fundet på, det er en sindssyg beskyldning",.. siger jeg til, nå?, de var ellers så ligeglade med redningsarbejdere og frivillige bagefter at de fik sundhedsmyndighederne til at udstede en pr meddelelse om at nu var luften 'sikker' at indånde ved ground zero, velvidende at det var løgn, folk gik i gang UDEN masker, det resulterede i at der er mange mange flere end de ca 3000 som døde i tårnene som er efterfølgende døde eller er døende, så lad være med at udelukke den mulighed bare fordi at:"uuuu hvor er det forfærdeligt, det ku de aldrig finde på", så tro om igen, bare tænk på alle dem der døde i andre lande efterfølgende, disse folk er/var ligeglade med om de skulle 'ofre' 3000 af deres egne(det var jo hverken deres familie eller venner som døde vel?) for at få deres krig og et boom af investeringer i deres krigsindustri,.. Vi skal tilbage til tilstande som de var FØR 911 for USA fortjener ingen sympati eller krav på at resten af verden regulerer anti terror love efter hvilket angreb de udfører på sig selv,..for at lyve hele verden fuld og sætte en umenneskelig dagsorden som os andre bare skal finde os i, fordi at de angreb sig selv?, og nu har vi antiterrorlove og hysterisk sikkerhed, vores retssikkerhed er blevet forringet og hvis vi folket ikke kæmper for at få dem genoprettet i den form den var før 911, ja så kan en eller anden lusket politiker i fremtiden virkelig tage disse ufine metoder i brug på stor skala og evt. forringe dem endnu mere, husk at de terror retssager vi har haft allerede er med til at sætte præcedens,.. vi kan ikke blive ved med at leve i en fantasiverden for resten af verdens befolkning forholder sig altså til virkeligheden, uanset hvor meget end vi måtte stadigvæk være i en '911 hypnose'

Lilly Irene Nielsen

Følgende skrev jeg i december 2006 :

"Danske soldater har i februar 2002, ifølge dokumentar-filmen " Den hemmelige krig", overgivet 31 tilfangetagne afghanere til amerikansk militær. Forsvarskommandoen har oplyst, at de danske styrker ikke har taget krigsfanger i Afghanistan, - men i samarbejde med amerikanske styrker været med til at tilbageholde 34 personer, som efterfølgende er blevet frigivet.

Jeg håber, der vil blive sat en eftersøgning i gang og at alle disse 34 personer bliver fundet, så de selv kan fortælle, hvad de har været udsat for i amerikansk varetægt. Vi har jo set, hvad der udøvedes på fanger i Abu Graib fængslet i Irak, og også både hørt og set umenneskelig behandling af fangerne på Guantanamo-basen.

USAs forsvarsminister, Donald Rumsfeld, har udtalt at Geneve konventionen ikke skulle gælde Al-Qaeda-medlemmer og talibanere og for at omgå reglerne i Geneve-konventionen introducerede USA derfor en ny status-betegnelse for afghanske krigsfanger, der fremover skulle kaldes "ulovlige kombattanter" og altså være helt uden retssikkerhed. Det er beskæmmende, uforståeligt og en skamplet på Danmark, at de fleste af vore folkevalgte kunne være så usle at gå med til dette.

Vores statsminister, Anders Fogh Rasmussen, siger at han ingen informationer har om, at amerikanere udøver tortur. Er han da både blind og døv?

Helge Adam Møller løj angiveligt på DR2 Deadline, mandag aften, da han påstod at Røde Kors havde godkendt forholdene og sagt god for behandlingen af de tilfangetagne afghanere. Røde Kors benægter i hvert fald, iflg. Deadline tirsdag aften, at have udtalt sig med hensyn til fangernes forhold.

Hvis det var såkaldte "ulovlige kombattanter" de danske soldater overgav til amerikanernes varetægt, lyver forsvarskommandoen dog ikke, men kan normalt tænkende mennesker acceptere at et "navneskift" kan tilsidesætte menneskerettigheder, som vi har forpligtet os til at overholde?

Der er flere grunde til, at jeg tror på tolken fremfor militær-ledelsen. Først og fremmest fordi man her nægter at have udleveret fanger til amerikanerne. I filmen ser og hører vi Frank Listner fortælle at hans ordre var, når danske soldater tog fanger, at identificere dem, fotografere dem, tage fingeraftryk, samt et tot hår til dna- prøver og affotografere evt. identitetspapirer, - inden udlevering til amerikanerne. På spørgsmålet om alle blev registreret inden udlevering, svarer Frank Listner, ja vi rapporterede i detaljer hvor og hvordan de var fanget, inden vi udleverede dem til videre afhøring. Da Michael Guldberg gør opmærksom på at forsvarsministeren, ved et § 20 spørgsmål i folketinget, har sagt at danske soldater ikke havde taget fanger i Afghanistan, svarer Frank Listner lidt nølende : Jamen så må rapporten han har læst jo vise at det har vi ikke, - så det har vi ikke ! Jeg kan jo ikke sidde her og sige at det ministeren har sagt er forkert...

I filmen ser vi danske specialstyrker bevogte en gruppe fanger uden for den amerikanske lejr i Kandaha (de er senere identificeret, men udtaler sig kun anonymt) I een af specialtroppernes egne rapporter fremgår det, at der den 18 marts 2002 er tilfangetaget 31 personer, men at alle blev frigivet efter 72 timer... Pudsigt nok ses en artikel fra Associated Press, der omtaler amerikansk tortur af 31 sikkerhedsfolk, som ved en fejl bliver taget til fange natten mellem 17 og 18 marts 2002 og løsladt 4 dage senere. Een havde brækkede ribben, en anden havde fået brækket næsen og de havde alle været udsat for spark og slag i amerikansk varetægt.... Filmholdet opsøgte Associated Press og fandt Charles J. Hanley, der havde skrevet artiklen... Jeg tror ikke det er tilfældige sammenfald - Også taget i betragtning at de, af Frank Listner, udfærdigede rapporter, lister og registreringer er pist væk...

En grund mere : Forsvarschef Jesper Helsø indkalder tolken til et personligt møde, efter mødet sender han et brev til ministeren, hvori han bekræfter at tolken har fortalt ham om sine oplevelser i Afghanistan,- Da Michael Guldberg senere spørger Jesper Helsø om der på noget tidspunkt er nogen, der har fortalt om mishandlinger og overgreb i fangelejrene, svarer Jesper Helsø at det har han aldrig hørt om...

En sidste grund jeg vil nævne her, er John Siftons udtalelser i filmen, han er jurist og ansat i Human Rights Watch. Han har undersøgt forholdene på den tid, hvor tolken var i lejren og resultatet af undersøgelsen blev sendt til den danske regering. John Sifton udtaler : Vi fandt ud af at fangerne blev udsat for hård tortur, blev nøgne kastet ud i sneen, til de var følelsesløse, nogle mistede fingre og tæer pga. forfrysninger, fanger blev hængt op i loftet og sparket. - Hviket jo stemmer overens med det en forhørsleder fortalte om den 22 årige Taxa-chaufør, der blev hængt op under loftet, sparket og slået utallige gange af fangevogtere og 5 dage senere fundet hængende død.

Med hensyn til kendsgerninger synes jeg, der er beviser nok i filmen, som tyder på at det kræver en nærmere undersøgelse. Det ligner ihvertfald ikke noget at regeringen fremlægger fortrolige papirer, hvor registrerings beviserne mangler og derefter blot får lov til at frikende sig selv... Der er jo selvfølgelig en mulighed for at brevene ikke nåede frem, men så må en uvildig undersøgelse finde frem til "synderen" også den eller de der fjernede registrerings-beviserne, som vi jo ved blev lavet af Frank Listner. "

Jeg ser frem til 8. februar med afhøring af bl.a. daværende chef for det danske Jægerkorps Frank Lissner, samt forsvarschef Jesper Helsø og håber at tolken viser sig som et mandfolk og dukker op til vidneafhøring,

Marianne Mandoe

VKO har bare, vanen tro, lagt sig gispende om på ryggen overfor USA og forventet at blive kløet på maven.

Marianne, jeg tror bare, at USA har forventet væsentligt svedigere ydelser fra DK, og vi har med glæde leveret. Den kløen på maven skal nok ses som forspil :)

Jens Thorning

Jeg gætter på, at USA har en gruppe af særligt favoriserede nationer: Albanien, Fiji-øerne, Polen, Jomfruøerne, Bhutan og Danmark. Belønningen består i at få tilført en enorm feel-good effekt og et sus af amerikansk happi-sexiness, når en helt dør i Afghanistan eller en dansker gør sig gældende i Hollywood eller Super Bowl.

En vanvittig verden, men det er den, vi kender og ka' li'. De andre - tyskere, svenskere, nordmænd, franskmænd og hvad det alt sammen hedder - misunder os nok. Men, hov, nu er vi i VM-finalen i håndbold og bagefter genudsender de X-Factor!

Hørt - hørt...

Kendsgerningen er at man uanset hvor usympatiske muslimske Taleban sikkert kan være for os vestens menings manipulerede mennesker, ikke desto mindre erindrer Gestapos mishandlinger og henrettelser af de danske terrorister nemlig MODSTANDS-FOLKENE når man hører om USA's mishandlinger af Taleban.

At Taleban engang af USA blev betegnet som en heltemodig modstandsbevægelse da Taleban kæmpede mod Rusland med amerikansk leverede USA-våben er vel bare et udtryk for at præcis den samme Talebanske modstandskamp kan opfattes på 2 måder indenfor kun 30 år.
Især når second modstander er USA..

Var der nogen der sagde "meningsmanipulerede vestlige mennesker"?