Læsetid: 2 min.

Rønn giver ikke politiet besked

Landets politistationer tager imod ansøgninger om statsborgerskab. Alligevel er ordensmagten ikke blevet informeret af Integrationsministeriet om de statsløses retskrav
Landets politistationer tager imod ansøgninger om statsborgerskab. Alligevel er ordensmagten ikke blevet informeret af Integrationsministeriet om de statsløses retskrav
21. januar 2011

Integrationsministeriet har ifølge Informations oplysninger ikke sendt nye retningslinjer ud til politiet, der tager imod ansøgninger om statsborgerskab. Det betyder, at medarbejderne på landets politistationer fortsat ikke kan forventes at vide, at de ikke skal afkræve statsløse unge født i Danmark dokumentation for blandt andet bestået indfødsretsprøve, før de sender ansøgninger om statsborgerskab videre til behandling i ministeriet.

»Rigspolitiet har ikke sendt nye retningslinjer videre til politikredsene,« oplyser Rigspolitiet, som er den instans, der formidler orientering fra Integrationsministeriet videre til de enkelte politistationer. Og selv har ministeriet, siden Information spurgte onsdag, ikke været i stand til at komme med et svar på, hvad ministeriet har gjort for at orientere politiet om de statsløses særlige rettigheder.

På en enkelt politistation oplyser en medarbejder, der ønsker at være anonym, dog, at vedkommende selv er blevet opmærksom på pressemeddelelsen, der som følge af Informations afdækning tirsdag blev lagt ud på Integrationsministeriets hjemmeside. Her fremgår det, at statsløse unge født i Danmark har krav på statsborgerskab. Den blev lagt på nettet af ministeriet, efter Information havde dokumenteret, at ministeriet hidtil ikke havde oplyst om de statsløses rettigheder i vejledninger, cirkulærer eller på sin hjemmeside.

Forkert besked

19-årige Lene Kharaibi er en af de statsløse unge, som ikke har kunnet komme forbi politiet med sin ansøgning. Hun henvendte sig på politistationen i Slagelse, da hun var 17 år gammel, og selv om hun er født i Danmark og derfor har krav på statsborgerskab i overensstemmelse med FN's Børnekonvention, blev hun afvist.

»Jeg fik at vide, at jeg ikke kunne få statsborgerskab, men skulle vende tilbage, når jeg fyldte 18,« fortæller Lene Kharaibi, der i dag er i lære som klinikassistent hos en tandlæge. Hun talte efter sit besøg på politistationen med en nabo, som bestemt mente, at hun måtte kunne få statsborgerskab, når hun er født i landet, og derfor henvendte hun sig igen til politiet.

»Det er noget vrøvl, sagde politidamen til mine forklaringer, og hun endte med at få mig overbevist om, at jeg først skulle bestå indfødsretsprøven,« husker Lene Kharaibi. »Den var jeg meget bange for, fordi jeg havde hørt, at den er svær.«

Lene Kharaibi havde ikke nået at gå op til indfødsretsprøven, før hun hørte om Informations afdækning af sagen om de statsløse, og i går henvendte hun sig for tredje gang til politiet i Slagelse. Hun fortalte om, hvad der havde stået i avisen, men igen vidste politiet ikke, hvordan de skulle håndtere hendes sag.

»De ville ikke give mig skemaet, som jeg skulle udfylde. De sagde, damen, der vidste noget om det, var syg, og at jeg skulle prøve at ringe igen på mandag og tale med hende,« fortæller Lene Kharaibi.

Klinger hult

SF's integrationsordfører Astrid Krag er forbløffet over den manglende orientering af politiet.

»Det er dybt kritisabelt, hvis man ikke har sørget for, at politikredsene har fået nye retningslinjer i forlængelse af, at man har erkendt, at man har givet forkerte afslag på ansøgninger fra de unge statsløse,« siger Astrid Krag. »Det får Birthe Rønns beklagelse over sagen til at klinge voldsomt hult og øger ministerens forklaringsproblem. Jeg vil nu spørge ministeren, hvorfor der endnu ikke er udsendt nye retningslinjer.«

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech ønsker fortsat ikke at udtale sig til Information om sagen.

Serie

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Flere afsløringer i Information:

Den 29.februar 2020: Integrationsminister Birthe Rønn Horbech stilles til ansvar ved en offentlig domstol.

Birthe Rønn Hornbechs straf burde være, at hun blev frataget sit danske statsborgerskab og udvist af landet, så hun kunne prøve på sin egen krop, hvad det vil sige, at være statsløs flygtning.

Så ville retfærdigheden i sandhed være sket fyldest.

Jeg har besluttet at hædre Fru Hornbech.

Et billede af hende i A4 format vil få plads på væggen i mit lokum. Der kommer hun i fint selskab. Bush, Blair, Rasmussen (II) og (III), Hjort Frederiksen, Søren Gade og hans departementschef, Bendt Bendtsen, Espersen og Espersen, Brian Mikkelsen og de to sorte præster hænger der allerede. Side om side.

Jeg bruger mit galleri, når jeg synes livet er lidt for dejligt. Jeg kigger blot på væggen så får jeg det straks værre.

Stalin, Hitler og Mao fik jeg aldrig op, de var forlængst døde, da jeg indviede mit galleri, og Hussein blev pillet ned den 30. december 2006 da han havde fået sin straf.

Jeg glæder mig til den dag, hvor jeg kan pille de andre ned fra væggen.

Andreas Prætorius

Det er simpelthen for lavt. Man er blevet taget i at gøre noget ulovligt og derefter forsøger man udadtil at virke somom man ændre sig, men praksis? Den ændre man ikke på. De skulle skamme sig noget så groft!

Bo S. Nielsen

Magtfuldkommenheden under VK-regeringen lader ikke længere noget tilbage for diverse diktaturstater.

Løgn, forbrydelser og racisme. Det er hvad dansk politik er degenereret til under dette regime.

Henrik Andersen

Jeg vil også hænge Fru Hornbæks foto op over brændeovnen så hun kan skræmme børnene væk fra ilden, om sommeren kan vi jo bruge det når vi spiller dart.
Tror ministeren at go ledelse er at lade afdelingerne selv lede efter de vigtige instruktioner?
Hvordan kan hun blive i sit job? Hvad har hun over Lars Løkke? Den sunde fornuft mangler da i det hele og det fortsætter måned efter måned.
Hvem er det som styrer asylet?

Ud med Biorthe Rønn Hornbech. Hun er en løgner og hun fører folketing og folket bag lyset.
Vi behøver ingen særlig indsigt, ingen juridisk embedseksamen eller noget af den slags for at gennemskue disse helt helt forfdærdelige ting.

Felix Zelda Xavier

Hvis man ikke kan overskue det lort man har lavet, hvordan kan man så være minister? Måske hun skulle lytte til noget Dylan: "If you can't do the time, don't do the crime"

She will doe her time together white the other one's.

Hun er i panik, lige som de andre, hvis de midster magten saa kan de jo godt se hvor det bare hen.

Jeg synes at Fru Hornbech fortjener ligeså meget respekt som alle andre, så omtal hende høfligt. Hendes handlinger derimod kan drøftes og det er der hun kan drages til ansvar.

Hvis hun har brudt loven så tag den rute der hedder anmeldelse for lovbrud med efterfølgende retsag.

Det handler også om en særlig indstilling til demokrati, der åbenbart er udbredt blandt borgerlige. Man tror, at det er politikerne, der suverænt skal lede landet efter deres forgodtbefindende! Hele demokratiets ide om repræsentanter, der lovgiver på vegne af hele befolkningen, er dem yderst fjernt. Det nyeste eksempel kan høres i P1Debat Søndag i dag, hvor det helt tydeligt er den opfattelse af 'demokrati', Marten van Engeland fra ISS giver udtryk for. Man forstår simpelthen ikke, at demokrati er det modsatte af top-down.