Rønn: Undersøgelse om statsløse er ikke for offentligheden

Undersøgelsen af sagen om de statsløse unge er ikke tiltænkt Folketinget eller offentligheden, siger integrationsminister Birthe Rønn Hornbech. Hun forudser derfor, at hun ikke vil have noget at sige ved det åbne samråd om sagen torsdag
Ifølge integrationsminister Birthe Rønn Hornbech er undersøgelsen af sagen om de statsløse unge i sin nuværende form alene tiltænkt hende, men hun forventer at få udarbejdet en redegørelse på baggrund af undersøgelsen.

Ifølge integrationsminister Birthe Rønn Hornbech er undersøgelsen af sagen om de statsløse unge i sin nuværende form alene tiltænkt hende, men hun forventer at få udarbejdet en redegørelse på baggrund af undersøgelsen.

Jens Nørgaard Larsen

Indland
1. februar 2011

Folketinget og offentligheden må fortsat vente på en forklaring fra Integrationsministeriet i sagen om de konventionsstridige afslag på statsborgerskab til statsløse unge. Det siger integrationsminister Birthe Rønn Hornbech til Information.

Ifølge ministeren er hendes departement nu færdig med den undersøgelse af sagen, som hun bebudede i en pressemeddelelse den 14. januar. En undersøgelse, der blandt andet skal afdække baggrunden for fejlbehandlingen i Indfødsretskontoret.

»Jeg forventer at kigge på den, når jeg kommer hjem i aften. Jeg skal først læse den, og så skal jeg overveje, hvad der yderligere skal gøres,« siger Birthe Rønn Hornbech.

Ifølge ministeren er undersøgelsen i sin nuværende form alene tiltænkt hende, men hun forventer at få udarbejdet en redegørelse på baggrund af undersøgelsen. Den kan imidlertid ikke nå at blive færdig, før Folketingets Indfødsretsudvalg torsdag i denne uge holder åbent samråd om sagen.

»Så de kan jo ikke rigtig få noget at vide,« siger Birthe Rønn Hornbech.

Lovede ikke noget

Efter Information gennem fire dage havde afdækket sagen om de statsløse, valgte ministeren at bestille undersøgelsen fra sit eget ministerium.

»Resultatet af undersøgelsen skal foreligge den 31. januar 2011,« udtalte hun dengang, men hun lovede ikke, at Folketinget eller offentligheden kunne få undersøgelsen at se, understreger hun nu:

»Jeg udtalte ikke andet, end at jeg iværksatte en undersøgelse, der skulle foreligge den 31. januar.«

Enhedslistens medlem af Folketingets Indfødsretsudvalg, politisk ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, har indkaldt til samrådet om de statsløse, der altså skal finde sted torsdag. Ligesom de øvrige medlemmer af Indfødsretsudvalget, som Information har talt med, havde hun regnet med at få en kopi af Integrationsministeriets undersøgelse i løbet af mandag.

»Det er jo helt hat og briller det her. Når ministeriet skriver i en pressemeddelelse ud til offentligheden, at der skal foreligge en undersøgelse mandag, så må man gå ud fra, at undersøgelsen vil foreligge for offentligheden mandag,« siger hun og fortsætter:

»Det er jo en alvorlig sag. Der er foregået ulovlig sagsbehandling i årevis. Så vi skal selvfølgelig have den redegørelse hurtigst muligt. Men det ændrer ikke ved, at Birthe Rønn Hornbech selvfølgelig skal svare på vores spørgsmål ved samrådet. Hvis hun selv har fået undersøgelsen, må hun også kunne svare for sig, og hvis ikke, må det være, fordi der er noget, hun ikke vil ud med.«

Sagsbehandling har sejlet

Socialdemokraternes Henrik Dam Kristensen, der også er medlem af Indfødsretsudvalget, har flere gange i løbet af i går tjekket, om han skulle have modtaget undersøgelsen.

»Det er klart, at man måtte forstå pressemeddelelsen sådan, at vi ville få undersøgelsen mandag. Sådan skulle det altså ikke være, men det er under alle omstændigheder afgørende, at vi så hurtigst muligt får en redegørelse for, hvad der er sket i det ministerium. Sagsbehandlingen har sejlet, og det kræver en tilbundsgående undersøgelse,« siger han.

Kort før det for første gang lykkedes Information at få en kommentar fra Birthe Rønn Hornbech i sagen om de statsløse, talte vi med Indfødsretsudvalgets formand, Tom Behnke, fra Konservative.

Han mente, det er forståeligt, hvis årsagen til, at udvalget ikke havde modtaget undersøgelsen, var, at integrationsministeren først selv ville gennemgå den.

Han udtalte dog, at det ville være »hensigtsmæssigt«, hvis udvalget modtog undersøgelsen før samrådet torsdag.

Det lykkedes ikke før redaktionens afslutning at få en kommentar fra Tom Behnke til, at undersøgelsen ifølge Birthe Rønn Hornbech skal sammenfattes i en redegørelse, som ikke kan nå at blive færdig før samrådet.

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I bedste AFR-stil må konklusionen af undersøgelsen være givet på forhånd: Der er ikke noget at komme efter!

Dorte Sørensen

Undskyld – men forsøger OVK virkeligt at gøre alt muligt for IKKE at blive genvalgt. Jeg kan ikke lade være at få den tanke, når fx BRH kommer med denne udmelding.

Desværre må man efterhånden tolke den nærmest rungende tavshed om denne sag i de øvrige medier, som at folk er ligeglade med at integrationsministeriet snyder på vægten.

Jesper Frimann Ljungberg

Der er en ting der undrer mig.
Hvordan kan de overhovedet stå fast i integrationsministeriet ?

Jeg mener der må da være så mange buler i gulvtæpperne at man skal have bjergbestiger udstyr på.

Jeg mener med de bunker af statsløse børn, tolke, tunesere etc. etc må det jo ligne det rene bjerglandskab.

// Jesper forundres.

Birthe Rønn Hornbech er ikke en skid mere værd end Mubarak. Magtliderlige psykopater fra en gammel tid, hele bundtet!

Jette Abildgaard

Tjah.....jeg kan da godt forstaa konen gerne vil 'laese sagen igennem' foer andre ser den......'man' maa jo lige have det hele 'rettet til' paa bedst korrupte vis, foer andre faar indblik......

Loegn + Korruption + VKO = Danmark

Lykke Johansen

Det er ren farce! Venstre overhaler Dansk Folkeparti i usympatisk hetz og "embedsførelse" overfor muslimer. Sidste "genistreg" er den med den afghanske tolk, der ikke kan samle point nok til at få fuld opholdstilladelse. Dansk Folkepari ønsker særegel, så han kan godkendes. Venstre står stejlt på, at regler er regler og regler skal overholdes.
Måske handler det bare for Venstre om at kapre nogle af DF's muslimforskrækkede vælgere?