Læsetid: 3 min.

Sagen om statsløse børn indbragt for FN

Red Barnet har sendt spørgsmål om statsløse børn til FN's Børnekomite, der sidst på måneden skal eksaminere Danmark
Birthe Rønn Hornbech lovede fredag        total oprydning i sagen om de unge statsløse.

Birthe Rønn Hornbech lovede fredag total oprydning i sagen om de unge statsløse.

Marie Hald

17. januar 2011

Integrationsministeriet skal med al sandsynlighed stå skoleret for FN's Børnekomite, som den 24. januar eksaminerer Danmark i overholdelsen af FN's Børnekonvention. Red Barnet eftersender nemlig en række spørgsmål om statsløse mindreårige til komiteen, der ellers tidligere har modtaget den officielle danske regeringsrapport samt de danske ngo'ers rapport, som danner grundlag for eksaminationen.

Det sker efter Informations afdækning af sagen om de statsløse unge og mindreårige, som har fået afslag på statsborgerskab, selv om de ifølge henholdsvis FN-konventionen om statsløshed og FN's Børnekonvention har ret til statsborgerskab, også selv om de ikke lever op til de almindelige krav om blandt andet danskkundskaber.

»Det viser sig, at den danske stat har nægtet at give statsløse børn født her i landet statsborgerskab. Det er et klart konventionsbrud, og derfor er det nødvendigt, at der bliver redegjort detaljeret for den danske praksis,« siger national programchef i Red Barnet Bente Ingvarsen.

Hun anerkender, at Integrationsministeriet nu har sat en stopper for de konventionsstridige afslag til statsløse personer født i Danmark, og at integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) fredag satte gang i en undersøgelse af, hvordan den fejlagtige praksis kunne opstå.

Men ifølge Red Barnet bør ministeriet altså alligevel redegøre over for FN for en række problemstillinger i forhold til statsløse mindreårige.

»Det er for eksempel vigtigt at få svar på, hvad ministeriet fremover vil gøre for at sikre, at statsløse børn og deres forældre bliver informeret om deres rettigheder, så de ved, de kan søge,« siger Bente Ingvarsen.

Dansker fra fødslen

Red Barnet har desuden sendt en række forslag til, hvad Børnekomiteen bør anbefale den danske regering. Blandt andet mener organisationen, at børn, der fødes i Danmark af statsløse forældre, automatisk skal tildeles dansk statsborgerskab ved fødslen, hvis forældrene ønsker det, frem for at forældrene skal søge om det.

En praksis, der ville kunne garantere, at Danmark i hvert enkelt tilfælde lever op til Børnekonventionens bestemmelse om, at statsløse børn har ret til statsborgerskab i det land, hvor de er født.

-Hvorfor er det vigtigt, at statsløse børn får statsborgerskab?

»Når du er statsborger i et land, er du sikret beskyttelse og en række rettigheder, og så er der derudover noget psykologisk vigtigt i, at man hører til i et land,« siger Bente Ingvarsen. »For det første er det vigtigt, at man føler sig anerkendt og accepteret i det land, hvor man er født og bor. Og for det andet kan det være med til at gøre en ansvarlig over for samfundet. Vi hører jo igen og igen, at unge, der har svært ved at tilpasse sig, ikke føler sig respekteret.«

- Hvorfor kan statsløse ikke bare få statsborgerskab på normale betingelser, gå til indfødsretsprøve osv.?

»Konventioner skal nedbringe statsløshed, fordi statsløshed er et problem. Så er det jo netop pointen, at de statsløse skal hjælpes til at få statsborgerskab.«

Respekt for Grundloven

Venstres integrationsordfører Karsten Lauritzen mener, Red Barnet »er i deres gode ret« til at sende sagen ind til Børnekomiteen, men han tror, en redegørelse fra Integrationsministeriet er overflødig: »Det er mit indtryk, at de i ministeriet er rigtig kede af den fejl, der er sket, og forsøger at rette op efter bedste evne. Så derfor tror jeg egentlig ikke, der er behov for at sende noget ind.«

Karsten Lauritzen mener ikke, det er hensigtsmæssigt automatisk at tildele statsborgerskab til børn, der fødes i Danmark af statsløse forældre.

»Vi er jo i en særlig situation i Danmark, fordi statsborgerskab ifølge Grundloven skal tildes ved lov, og i mit univers tilsiger det, at der ikke må være nogen automatik i behandlingen af ansøgninger fra børn af ikke-statsborgere. Jeg kan godt følge tankegangen, men det er vigtig med respekt for Grundloven,« siger han.

Serie

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Når Danmark skal til eksamen i FN, så er det vel naturligt at denne historie kommer med og det ikke alene er regeringens eget skønmaleri. Derudover vil det være godt, at integrationsministeriet laver en frameldelses ordning for de statsløse, der er dækket af FN s Børnekonvention i stedet som i dag en tilmeldelses ordning.
Hvis det er et problem for Grundloven så giver det endnu en god grund til, at vor Grundlov får en kritisk gennemgang, som Fogh Rasmussen snød os for i forbindelse med ændringen i Tronfølgeloven.

Bo S. Nielsen

Hørt, Dorte Sørensen! Lad os få Børnekonventionerne og menneskerettighederne skrevet ind i en ny grundlov ved samme lejlighed.

Og hvor er det pinligt, det er er foregået under VKO. Lad det menneskefjendske regime få en snarlig ende og en plads i de sorteste kapitler i historieskrivningen.

Marianne Mandoe

Lad endeligt FN blive nysgerrig. Kommer der nok rapporter om "uregelmæssigheder" så kan det være de tager et nærmere kig på hvad der egentligt foregår.

Heinrich R. Jørgensen

Karsten Lauritzen:
"Det er mit indtryk, at de i ministeriet er rigtig kede af den fejl, der er sket, og forsøger at rette op efter bedste evne."

I årevis har man hørt politikere tale om det de eufemisk og fejlagtigt betegner som "retsfølelse" og "retsbevidsthed". Sådanne begreb findes, men de handler om noget ganske andet end det politikerne taler om. De taler reelt om "hævngerrighed".

Det er mildest talt nye toner fra VK, at bevidste lovbrud og bevidste krænkelser og overgreb mod mennesker, kan sones med en formodning om, at de der begik overgrebene nok er kede af det, og at der således ikke skal foretages yderligere.

Karsten Lauritzen:
"Vi er jo i en særlig situation i Danmark, fordi statsborgerskab ifølge Grundloven skal tildes ved lov, og i mit univers tilsiger det, at der ikke må være nogen automatik i behandlingen af ansøgninger fra børn af ikke-statsborgere. Jeg kan godt følge tankegangen, men det er vigtig med respekt for Grundloven"

Respekt for Grundloven? Det er mildest talt også nye toner og en kovending af de helt store.

Man er enten funktionel analfabet eller ude til at fatte simpel jura og logik, hvis man ikke kan forstå, at ratificeringen af konventionen medfører, at lovgiverne dermed er pligtige til at tilstå den omfattede personer indfødsret. Det kan og skal ikke nægtes dem.

Søren Kristensen

Hvis Karsten Lauritzen virkelig mener det han siger, om at der, af hensyn til Grundloven, ikke bør være nogen automatik i disse sager, så burde han have været den første til at spotte de fejl der er begået - om ikke andet så af hensyn til Grundloven.

Selv Karsten Lauritzen og andre, der henviser til den danske grundlov, burde ikke have problemer med det, hvis de kan tænke selv blot en lille smule:

Man laver da bare en lov, der giver statsløse børn i Danmark statsborgerskab ved deres 18-års fødselsdag (eller hvornår det nu skal være). Hvad svært kan der være i det? Så har man både overholdt FN´s Børnekonvention og den danske grundlov.

Jacob Sigurdsen

Jeg går ud fra, at der er et boom af statsløse af mindreårige samt andre der er vokset op under flygninge status.

Det er jo heller ikke noget hemmelighed, at langt de fleste med flygninge status kommer fra islamiske religiøse evige konflikter.

Denne gruppe har deres egne love og religiøse regler om ikke at deltage i svangerskabs forebyggende vestlig rådgivning.

Denne statsløse problematik vil til enhver tid komme i konflik, p.g.a. FN´s vanvittige manglende program i alle heseender i.f.b.m. flygninge status, og andre katastrofe ramte regioner, men at tvinge det vestlige lande om at tage andres ansvar, foregiver FN sig selv som forebyggende verdensomspændene organ. Det kommer i helt vanvittige højder når FN håndhæver sine Resolutioner om vanvittig ensidige relionsfrihed, der munder ud i underminering af det vestlige landes folkevalgte grundlove.

Alle på denne jord har ret til et rimelig liv og frihed, undtagen dem der bestemmer det vestlige landes frihed, lov og ret.

»Vi er jo i en særlig situation i Danmark, fordi statsborgerskab ifølge Grundloven skal tildes ved lov, og i mit univers tilsiger det, at der ikke må være nogen automatik i behandlingen af ansøgninger fra børn af ikke-statsborgere. Jeg kan godt følge tankegangen, men det er vigtig med respekt for Grundloven,« siger han.

Den her begrundelse undrer en lidt, når man tænker på hvordan Venstre ellers har det med at overholde loven...

Dorte Sørensen

Undskyld Jacob Sigurdsen, men det virker ret ”sjovt” , når du skriver – ” Denne gruppe har deres egne love og religiøse regler om ikke at deltage i svangerskabs forebyggende vestlig rådgivning.” – glemmer du ikke her, at katolikkerne med Paven i front er dem der mest taler imod svangerskabs forebyggelse. PS. vor egen indermission mv. har vist næsten samme holdning som paven.

Bo S. Nielsen

Jacob Sigurdsen:

"Alle på denne jord har ret til et rimelig liv og frihed, undtagen dem der bestemmer det vestlige landes frihed, lov og ret."

Undskyld, men hvad fanden snakker du om? Påstår du, at det er danske lovgivere og politikere - og ikke flygtningbørn, der er i klemme her?

Jacob Sigurdsen

@Dorthe Sørensen.

Tak for dit gode opsummering.
Absolut ! De lever også et "dobbelt". Middelalderlig liv med "Guds" rige, mens de tager afstand fra alt udvikling og mennskenærvær.

Men de er som regel udenfor flygningestatus.

Jacob Sigurdsen

@Bo S. Nielsen.

Jeg påstår ikke noget som helst ! Jeg siger at vestlige landes lovgivere må komme konstant i skoleret udmundet af lovløse landes konflikter og derfor må efterleve flygninges egne love og regler med tilhørende lovstridige konflikter p.g.a. af mangelende krav til FN og vanvittige FN resolutioner og hjælpe programmer.

Bo S. Nielsen

Hvad er det for nogen 'manglende krav til FN', du henviser til?

Resten er jeg heller ikke sikker på, jeg forstår. Du laver så vidt jeg kan se en generalisering af såvel 'vestlige' som oprindelseslande, som jeg ikke genkender. Det er da så langt fra alle 'vestlige' lande, der med din formulering må stå skoleret (for FN, går jeg ud fra). Det er ikke kun Danmark, sandt nok, men da bestemt heller ikke flertallet af modtagerlande, der ikke kan finde ud af / vil efterleve de udmærkede internationale konventioner. De fleste 'vestlige' lande forsøger da efter bedste evne at leve op til det fælles ansvar det er at tage hånd om mennesker på flugt.

Derudover er det, at et givent land med dine ord er 'lovløst' på ingen måde et argument imod at hjælpe de mennesker, der flygter fra landet. Tværtimod. Det lader ærlig talt til, at du intet fatter af flygtningekonventionerne, så måske skulle du sætte dig lidt ind i dem, inden du beklager, at politikerne er de forfulgte og ikke de her palæstinensiske børn.

I øvrigt er de her børn og mindreårige ikke flygtet fordi deres hjemland er 'lovløst', men fordi en voldelig overmagt (det zionistiske Israel) har besat, undertrykt og på alle måde destablliseret deres hjemland Palæstina.

Eller sagt ganske kort: du vrøvler.

Jacob Sigurdsen

Vi behøver heller opbremse om at FN har store krav til det vestlige lande om at modtage så mange flygtninge som muligt fra religiøst perverterede lande samt andre, eksempelvis det ekstremt korrumperede og konkliftsyge Afrika.

At du i al sansynlighed ser FN´s resolutioner om ensporede religionsfrihed udmærket, må du selv rode med.

FN´s "hjælpe program", bl.a. i det evige ballade Haiti, er som så mange andre steder udråbt som ekstrem mangelfuld der ikke følger op på hvad det har lovet og i hesigt, men overlader til mere eller mindre private organisationer der ofte må sende folk som flygninge.

At du bl.a. synes, at der er forskel mellem sionistiske og palistinensiske religiøse galninge, er naturvaligvis på din egen regning.

Men det har jo som bekendt også politisk historie, den historie som bl.a. englænderne har utilgivelligt håndteret ved at pladsere abraberne midt i det hele.
Det vil jo aldrig nogensinde gå i fred med naboen.

Folk i vestlige lande tager FN´s resolutioner alt for givet, med vidende om vanvittige religiøse betingede følger der er mennesket imod.

Konventioner gælder alle og bør håndhæves i alle lande.
At dette ikke er muligt i en række lande, kan da ikke bruges som undskyldning for at et land som DK ikke følger dem til punkt og prikke.
Eller sagt på en måde som selv islamofober burde kunne forstå: Når du bruger de samme metoder som dem du bekæmper, hvordan skal jeg så kunne kende forskel på jer?

Jacob Sigurdsen

@Bo Nielsen.

Det sidste er naturligvis svar til dig.

Nej, er jeg bestemt ikke højre ekstremist. Jeg tager helt vanvittig afstand fra det vanvittige FN ensporede Resolutioner om religionsfrihed. Jeg tager helt vanvittigt fra religiøst perverst organisationer som HIBZ ut-TAHRIR. Jeg er stor beundre af Ayan Hersi Ali.

Jeg mener at FN ekstremt har behov for omlægning og fornydelse.

FN´s "hjælpe program" er helt utilgiveligt vanvittigt.
Der burde indledes et afvæbnende total krig mod afganstan, og afganerne skal leve af deres enorne naturessourser til bygge op og gør op med deres ekstreme religiøse galninge og psykopater.

Bo S. Nielsen

Øhm, ovenstående er så fuldt af mærkværdige formuleringer, generaliseringer, indforståetheder samt formodninger om hvad jeg mener, at jeg ærligt talt ikke forstår hvad du skriver. Men du kunne jo svare på mit sidste spørgsmål, så giver resten sig med en vis sandsynlighed sig selv.

Bo S. Nielsen

Nå, der udbyggede du lige svaret. Ikke at jeg blev meget klogere. Den med højreekstremist kan vi for min skyld godt lade ligge, men mellem alt dit islamofobiske automatsnak finder jeg ikke noget svar på mit spørgsmål, så jeg spørger lige igen:

Er du en af "dem" der ikke "tror på" menneskerettighederne?

Jacob Sigurdsen

@Jens Nielsen.

Hvad er årsagen til at FN resolutioner ikke muligt for andrer ?

Er årsagen bl.a. ikke mundet ud af folk der tager tingenes ensporede tilstand som god vare, og dermed giver fuld opbakning til religiøse galninge, ekstremt korrupte infrastruktur fra top til tå, bl.a Tyrkiets narko korrupte toppolitikere og hellevejen i deres retssystem og for slet ikke at tale østeuropa, der igen "flygter" fra de konfliktsyge og korrupte system de selv har været med til at opbygge.

Men I tager tingenes ekstrem skæve gang som en selvfølge, uden kritiske håndninger til FN og EU.

Jacob Sigurdsen

@Bo S. Nielsen.

Igen og igen. FN´s ensporede religiøse menneskerettigheder tager nestemt ikke for gode vare og mener helt bestemt at det trænger til revolutionerende omformulering og fornyelse.

At andre store dele af verden forsager FN resolutioner med bl.a. Bo S. Nielsens fulde støtte ser jeg som tilgiveligt.

John Andersen

”Venstres integrationsordfører Karsten Lauritzen mener, Red Barnet »er i deres gode ret« til at sende sagen ind til Børnekomiteen………”.

Karsten jeg er bare nødt til at sige Lauritzen er selvfølgelig irriteret over, at Red Barnet tillader sig at blande sig i Integrationsministeriets procedurer, som han betragter som en irettesættelse og dermed en fare, fordi den brede befolkning ikke må få den tanke at Integrationsministeriet, Birthe Rønn, ham selv og VCO har glemt at det er mennesker af kød og blod de træffer afgørelser for, at de ikke udviser alm. respekt for asylansøgere, flygtninge, Red Barnet, deres ”politiske modstandere”, FN, eksperter m.fl.

Red Barnet og FN bliver ikke betragtet som en medspiller for Karsten jeg er bare nødt til at sige Lauritzen, men som en fare! Hans arrogance og påtagede overlegenhed skal erstatte viden, overblik og forståelse for (med)menneskelige forhold.

Når man ikke besidder de egenskaber tillægger man sig som en moderne Venstrepolitiker bare en spinskal hvor det overordnede ja spin er: giv for guds skyld aldrig ”modstanderne” indrømmelser!

Hvordan denne drivkraft kan få opbakning, er det jeg aldrig kommer til at fatte.

Jacob Sigurdsen

Tillæg til Bo S. Nielsen.

"At andre store dele af verden forsager FN resolutioner med bl.a. Bo S. Nielsens fulde støtte, ser jeg som utilgiveligt" - skal der naturligvis stå.

Hvis man ikke vil overholde de forskellige konvensioner kan man jo bare lade vaere med at skrive under paa dem og foertsaette som en bananstat.

Kære Jacob Sigurdsen, kunne du ikke tage på stave- og skrivekursus og måske også et kursus om Mellemøstens historie, før du overhælder os andre med dine udgydelser, så vi i det mindste kunne forstå hvad du skriver? Lige nu virker du bare ekstremt vanvittig.
Og lad os så håbe at denne bananregering snart afgår ved døden, så vi kan få anstændigheden tilbage til Danmark. Der bliver så uendelig meget at rette op på, så jo før jo bedre.
Forslaget om tildeling af statsborgerskab ved fødslen, når man som statsløs er født i Danmark, lyder som en rigtig god måde at undgå den her slags mulvarperacisme på.

Jacob Sigurdsen

@Ellen Chakir.
Det er vanvittig ønske som alle ekstremister ønsker og udøver så meget som de kan komme til det.

Mellemøstens historie er som bekendt vanvittigt og fortsætter ufortrydent med økonomisk hjælp til samme formål alle steder fra.
FN´s manglende forebyggende programmer er endnu mere vanvittigt, der til stadighed udspringer i konstante blodsudgydelser.

At EU og FN til stadighed udformer nye og vanvittige og ekstrem bureaukratiske love og regler de ikke selv kan holde styr på er jo som bekendt ikke nogen hemmelighed.

Ansatte i bl.a. under EU kommisariat fortæller åbenlyst, at de er nødt til udforme forskellige love og regler, bare for at vise, at de laver noget, der ender i indfiltrede love og regler som ingen af medlandene kan håndtere på betryggende vis.

Der er åbenbart heller ikke noget regler for, om hvordan de skal håndtere gravide der snart til dagligt søger asyl og der i sagens skal føde under flygningestatus og om de nyfødte skal automatisk havde statsborgerskab, bortset fra at unge kan søge statsborgerskab når de er mellem 18 og 21 gamle, hvilke også er noget makværk som ingen har styr på. At nyfødte automatisk får statsborgerskab og forældre ikke får det, er endnu mere makværk som ingen kan håndtere indtil videre.