Læsetid: 2 min.

Skandaleramt britisk politiagent opererede i Danmark

En britisk politibetjent har arbejdet undercover i Danmark, han har blandt andet samarbejdet med dansk politi under rydningen af Ungdomshuset i 2007
22. januar 2011

Den britiske politibetjent Mark Kennedy, der har arbejdet undercover i den britiske klimabevægelse igennem syv år, har flere gange været aktiv i Danmark. En undersøgelse af hans aktiviteter er sat i gang i England, efter at det blandt andet er kommet frem, at han har haft flere længerevarende seksuelle forhold til kvindelige aktivister i det miljø, han infiltrerede. Ifølge et interview Mark Kennedy har givet til den britiske avis Daily Mail, samarbejdede han med dansk politi inden rydningen af ungdomshuset på Jagtvej 69.

»Der var en stor besat bygning, der var et Ungdomshus, som var på vej til at blive revet ned. Der var 50-60 mennesker, der besatte det, og jeg infiltrerede huset for at finde ud af, hvad sikkerhedsforanstaltningerne var. De havde benzinbomber, beton i spande på taget og faldlemme i gulvet, som betjentene skulle falde igennem. Informationen blev videregivet til det danske politi og bygningen blev ryddet,« siger Mark Kennedy til Daily Mail.

Ifølge Steph en britisk aktivist, der har kendt Mark Kennedy personligt igennem mange år, fortalte han tit om sine danske kontakter. Senest under mobiliseringen til klimatopmødet COP15 i København:

»Han var meget aktiv i at få folk til at tage til COP 15 og lagde specielt meget vægt på, hvor klar folk i København var på, at det skulle være militant under topmødet,« siger Steph. Hun arbejder nu på at indsamle informationer om hans omfattende europæiske rejseaktiviteter, der ifølge The Guardian omfatter mere end 22 lande med særligt omfattende aktiviteter i blandt andet Island og Tyskland.

»Mark talte altid om København, og om hvor militante folk var i byen. Han efterlod det indtryk, at han var meget godt forbundet,« siger hun.

Aktiv i dansk debat

Information har talt med andre af Mark Kennedys tidligere venner i det britiske aktivistmiljø, der ikke vurderer ham til at være hverken særlig intelligent eller have nogle skarpe politiske holdninger. Men emails fra interne maillister blandt klimaaktivisterne, som Information er kommet i besiddelse af, viser, at Kennedy deltog i de politiske diskussioner. På det tidspunkt gik diskussionen internt i det internationale netværk Climate Justice Action, om hvorvidt man skulle samarbejde med regeringsdelegationer, der var kritiske overfor COP15-processen i forbindelse med en større aktion ved Bella Center. En idé, som Mark Kennedy ikke brød sig om:

»Jeg er helt enig med Matts kommentarer. København-mødet etablerede helt klart, at der er grupper som er en del af dette netværk, som ikke ønsker at samarbejde med regeringsdelegationer, fordi de ikke ønsker hverken at legitimere deres processer eller stole på dem. Vær venlig at tænke meget grundigt over konsekvenserne ved at etablere denne kommunikation som en del af dette netværk,« skrev han.

I Tyskland har medlem af parlamentet for De Grønne Hans-Christian Ströbele stillet krav om at Kennedys aktiviteter bliver undersøgt nærmere.

»Vi kræver, at den tyske regering fortæller, hvad denne britiske agent efterforskede for britiske myndigheder i Tyskland og om han arbejdede for tyske myndigheder. Vi kræver information om, hvorvidt han har gjort sig skyldig i voldelige eller kriminelle handlinger,« siger han.

Information har kontaktet Rigspolitiet, som henviste til PET. PET ønsker imidlertid ikke at udtale sig om sagen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis du nu læste artiklen ordentligt, vil du se at han direkte har opfordret folk til at komme til København for at være voldelige. Han har med andre ord indirekte opildnet til gadekamp, hvilket er særdeles alvorligt for en politiinfiltrator. Hvis man er muldvarp bør man i det mindste gå på listefødder i forhold til sit politiske arbejde og ikke komme med bastante udtalelser som svage individer kunne tænkes at falde for og begynde at handle efter. Så har man basis for en helt unødvendig, voldelig optrapning.

Heldigvis endte topmødet dog stort set uden vold, bortset fra om aftenen 14. december uden for Christiania fordi folk var så trætte af politiets aggressive nul tolerance-stil, hvor de bare anholdt alt og alle, fx 13. december hvor en hel demonstration blev tilbageholdt allerede inden den var nået frem til sit bestemmelsessted. Men det var en isoleret hændelse som ikke blev forbundet med selve den politiske konflikt mellem græsrødderne og de delegerede på COP15, der som bekendt ikke vedtog en holdbar klimaaftale.

Skandalen i medierne er selvfølgelig, at politiagenten har bollet med de folk, han udspionerede. Det er åbenbart af meget mindre interesse, at han ud over at overvåge også selv har været et radikaliserende element - agent provocateur.

Han har efter det oplyste samarbejdet med PET om at udspionere Ungdomshuset, og også været indblandet i COP15. PET er selv kendt for at anvende agenter, der presser hårdt på for at skabe voldelige situationer, der ikke nødvendigvist var sket uden agentens indblanding.

I en sag fra Århus forsøgte en agent at presse anarkister til at tage imod sprængstof, og da dette mislykkedes planlagde PET selv at sprænge en bombe. Seneste beretninger om dette kan mange nok huske fra terrorsagerne. Fokus er ofte dygtigt fastholdt på overvågninger og telefonaflytninger, mens politiagenternes provokationer er et langt større og mindre debatteret problem.

Johannes Aagaard

Manden er skandaleramt i Storbritannien, idet politiet der har måtte afstå fra at føre bevis i sager hvor den pågældende var involveret.
Det er skandalen.

Men hvis han har opfordret til at deltage i militante aktioner i København, er han måske ude over grænsen for hvad der er lovligt for civile agenter - det er forbudt i den danske retsplejelov at anvende agent provocateurs.

Men han har åbenbart fungeret som rejsende agent for både britisk, tysk og nu også dansk politi - men det må fordre, at hans virke i Danmark bliver fastlagt af Justitsministeriet.
Hans virke i forbindelse med ungdomshuset har tilsyneladende været som observatør, hvilket naturligvis har forhindret at politifolk kom til skade, men man skylder at forklare hvad han ellers har foretaget sig.

Johann Svendsen

@Johannes Aagaard :
Charlotte Johansen, er det en udenlandsk Politi-betjent ? Og hvor VED du egentlig fra hvem der startede diverse ballade ?

Vibeke Nielsen

Inden i begynder at spekulere altfor meget i, hvad han rent faktisk har foretaget sig, vil jeg bare lige bede jer om at huske, at manden har levet af løgn i 10 år. Så hvad han fortæller pressen om, hvad han reelt har lavet i Danmark, kan man slet ikke stole på. Man kan kun gætte.

Ifølge britiske medier er det især bevægelser, der kan true store økonomiske interesser, som han har interesseret sig for. Idet han været meget dyr i drift, spekuleres der oven i købet i, om han er blevet lønnet af både private virksomheder, fx energiindustrien og af britisk efterretningsvæsen, samt Europol. Skandalen er faktisk, at i England er firmaer skabt af betjente fra det offentligt politivæsen blandet ind i privatdetektivvirksomhed for økonomiske storspillere, der betragter deres business som truet af eksempelvis klimaaktivister.

Han er sandsynligvis ikke taget helt til Danmark for at se, om der stod en spand med noget cement på taget af Ungdomshuset. Mon britisk eller dansk politi - eller Europol og store firmaer for den sags skyld - er klar til at betale døgnløn + finansiere alle mulige former for udstyr og transport for efterretninger af den type? Næppe... Det er et røgslør, tror jeg.

Ifølge kommentarfeltet på det britiske indymedia er noget af det, som han faktisk har lavet i Danmark, at være med omkring mobiliseringen i forhold til G8 mødet i Heilligendamm. Det skulle angiveligt være foregået i februar 2007. Altså deltagelse i aktiviteter og observation omkring modstand mod økonomisk storspil og magt - ikke observation af en flaske med brandbar væske på en adresse på Nørrebro.

jens peter hansen

Jeg tror gerne agenten er fuld af løgn, men så var heltinden der gik ind i højrebevægelsen og i seng med fjenden vel også være fuld af løgn ?

jens peter hansen

Der er forskel på at være ansat som politimand m/k og så være privat aktør - men det findes ikke i din sort/hvide verden kan jeg forstå...

Johann Svendsen

Nej, den ene er en civilist der vælger at gøre noget der faktisk ikke er ulovligt, den anden er en betalt politi-agent,oven i købet udenlandsk, der er på officielt arbejde for hvilket der findes LOVE der begrænser hvad man må og ikke må ..

jens peter hansen

Jamen jeg forholder mig blot til hvad Vibeke Nielsen fortæller, nemlig at manden har levet på en løgn. Det har den anden jo osse. En løgn er en løgn, privat eller offentlig. En anden person kunne jo også gå ind i en bevægelse og bagefter "afsløre "det ene og det andet. Troværdigheden eller mangelen på samme er vel den samme? For nogle år siden var der en brødebetynget politimand,der også havde været agent på venstrefløjen og som nu fortrød. Han blev da ikke kaldt utroværdig, selv om det vel var det han havde været.
Sympatien bestemmer vist mest af alt troværdigheden.

Djævelen bor i detaljen, jens peter hansen, at leve på en løgn kan være uerkendt - at stikke en løgn er helt bevidst.

jens peter hansen

Ja og det gjorde de jo alle tre, ikke sandt. Jeg tror jeg slutter her.
Om det er godt eller skidt at infiltrere vurderes vist forskelligt fra hvilken side man står på. Det er såmænd bare min mening.