Læsetid: 4 min.

Skift åbner konservativ fløjkrig

Fyringen af Lene Espersen havde intet med politiske holdninger at gøre. Men i jagten på formandsposten har de to fløje i partiet tydeligt markeret sig - et internt slagsmål truer
Udenrigsminister Lene Espersen trak sig torsdag som partiformand for Konservative, men bliver som minister.

Udenrigsminister Lene Espersen trak sig torsdag som partiformand for Konservative, men bliver som minister.

Martin Sylvest Andersen

14. januar 2011

Listen af konservative formænd, der er blevet væltet, er lang, og fortællingen om fløjkrige veldokumenteret. Men denne gang er forskellen bemærkelsesværdig; fyringen af Lene Espersen har intet med politisk uenighed at gøre.

Hun har indtil for nylig haft gruppens ubetingede opbakning til trods for en nedtur, der trak ud i månedsvis. I går tog Lene Espersen konsekvensen af meningsmålinger, som på dagen nåede et historisk lavpunkt med kun fem procents tilslutning.

»Min beslutning er truffet af hensyn til Det Konservative Folkeparti,« sagde hun ved et pressemøde i aftes.

To kandidater har stået klar i kulissen, når den konservative gruppe i formiddag samles for at pege på en efterfølger: Brian Mikkelsen, der har været Lene Espersens faste støtte, og som tilhører den traditionelle højrefløj i partiet og Lars Barfoed, der må betegnes som socialkonservativ på linje med Connie Hedegaard og Per Stig Møller.

Uanset udfaldet af det slagsmål, tegner der sig allerede nu en uenighed, der kan blive slidsom for det i forvejen tyngede regeringsparti. Det skal vi vende tilbage til.

'Simply the Best'

Det startede ellers godt for Lene Espersen, da hun til tonerne af 'Simply the best' blev kåret som formand på det konservative landsråd i 2008. Kun få turde modsætte sig Bendt Bendtsens valg af arvtager, og al snak om krig mellem Connie Hedegaard og Lene Espersen forstummede. Nu var det tid til at lave politik og til at gøre sig fri af Bendtsens image som 'Mr. 10 percent'. Og til at starte med var der fremgang i målingerne - et flertal af danskerne bedyrede endog, at de hellere så Lene Espersen end Lars Løkke Rasmussen i statsministerstolen.

Men få måneder senere begyndte det at gå den anden vej, og Lene Espersen forsvarede sig med, at hun ikke havde kommunikeret klart nok. Siden hun i februar sidste år valgte at skifte Økonomi- og Erhvervsministeriet ud med udenrigsministerposten, er det som bekendt gået helt galt.

Kritikken efter afbuddet til det arktiske møde blev afløst af klager over afbud til et mindre vigtigt EU-møde, siden blev K-formanden tildelt en næse i sagen om privathospitalerne, og slutteligt har det kostet på Lene Espersens konto, at hun lod statsministeren løbe med meldingen om afskaffelsen af efterlønnen. Alt sammen sager, som intet har med konservativ uenighed at gøre, men som i sidste ende har bevirket, at kun rejsekongen Stig Elling i går stod tilbage som svoren Espersen-tilhænger.

Og mens den konservative Elling på tv efterlyste arbejdsro til den formand, som pressen ellers havde afskrevet, blev der konspireret i de inderste kredse af partiet.

Kamp for åben skærm

Kampen om posten som efterfølger var i aftes i fuld sving - også for åbne mikrofoner. Mens politiken.dk mente at vide, at Brian Mikkelsen står med opbakning fra mindst ni af partiets 17 folketingsmedlemmer, gik Helge Adam Møller i TV 2 ud med et klart forsvar for Lars Barfoed:

»Han er den klart bedste. Han er bundkonservativ, han har de rigtige konservative holdninger, og så står han ved dem.«

Den socialkonservative fløj, som Barfoed repræsenterer, har været nærmest uddød, siden Connie Hedegaard forlod gruppen, men nu har flere medier sat navne på tilhængerne af den fløj, hvilket i sig selv kan være medvirkende til, at intern uenighed bider sig fast.

Skal Lars Barfoed have en chance, bliver det kun med støtte fra Brian Mikkelsen, der ikke just er kendt for at være begejstret for manden, der i 2006 blev fyret som forbrugerminister af Dansk Folkeparti. Barfoed, der i februar overtog posten som justitsminister fra Brian Mikkelsen taler om, at 'behandle hinanden pænt' og om at være konservativ 'med et varmt hjerte', mens Brian Mikkelsen har rodet med et burkaforbud og stået i spidsen for markante stramninger i retspolitikken.

Mens Lars Barfoed fremstår som en lidt tør politiker, er Brian Mikkelsen manden, der forstår at spille spillet og placere sig, hvor magten holder til.

Lene E. var en fejl

Da forhenværende statsminister Poul Schlüter for nylig blev spurgt til, hvorvidt Mikkelsen er god på posten som økonomi- og erhvervsminister, lød svaret:

»Det må vise sig.«

I samme interview på TV2 Charlie kaldte Poul Schlüter det for »en alvorlig fejl« at fjerne Per Stig Møller fra udenrigsministerposten.

Til trods for, at det i dag er 18 år siden, at Poul Schlüter tog konsekvensen af tamil-sagen og fratrådte statsministerposten, deles hans holdninger utvivlsomt af en del af Det Konservative Folkepartis vælgere - og gruppemedlemmer.

I går afviste Lene Espersen enhver tale om intern uenighed:

»Vi er ekstremt politisk enige,« lød det fra den afgående formand, som dog følte sig kaldet til at kræve fuld opbakning til en ny formand:

»Så den nye leder fra starten kan få arbejdsro.«

Gårsdagens pressedækning tyder ikke på, at det vil blive en nem sag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis der opstår en fløjkrig, så har partiet underskrevet sin endelige dødsdom. Så en fløjkamp tror jeg simpelthen ikke på. Alt andet er simpelthen for dumt, da der er brug for de konservative pga. partiets historie, som modvægt til bla. de nærmest nyreligiøse Liberal Alliance.

jamen det er da synd for både de konservative og for lene espersen. hun ser osse så ked ud af det på det andet billede. godt hun smiler lidt på det i artiklen, ellers ville jeg da hel have mistet modet resten af dagen.

Der har stort set altid været to fløje i dette parti, lige fra starten som Højre i 1914. Og de to fløje handler om hvad man vil med samfundet. Vil man have et samfund, hvor naturen bevares for vores børn, kulturen ligeså? Og vil man have et samfund, hvor staten er så stærk, at den rejser den svage, men så svag, at den ikke knækker den stærke. Eller vil man have et samfund, hvor folk er frie, og hvor skatten er sat meget ned, kort sagt: en slags konservativ afart af liberalismen.

Lars Barfoed ser jeg som en eksponent for den første holdning; Brian Mikkelsen ser jeg som en eksponent for den anden holdning.

Det, der er skat er ganske enkelt det, at de de folk, som synes den anden holdning er mest interessant er gået til Liberal Alliance, mens der måske kun er ca.
4-6% af vælgerne, som sympatiserer med den første holdning...

'»Vi er ekstremt politisk enige,« lød det fra den afgående formand.

Det lyder nu mere som en besværgelse end noget andet, for som det er nævnt ovenfor, så har dette parti altid været præget af fløjkampe.

Men interessant er/bliver det at følge ’løjerne”, som Jarl Cordua kaldte det i en kommentar for et par uger siden.

Axel Doberhuus

Jeg har så alvorligt meget imod Lene Espersen, der har svindlet med penge og været bannerfører i gruppevoldtægten af Danmark... og man kunne tro, at jeg ville glæde mig over hendes afgang... det gør jeg ikke.

Selv i døden lyver hun om det åbenlyse: "...ingen fløjkrig..." - "...min person må ikke gå før partiet..." - "...jeg fortsætter som minister..."
...læg selv til.

Konservative er formodentlig på vej i døden som parti, og skal lide samme skæbne som Kristendemokraterne og Retsforbundet (uden sammenligning i øvrigt).

Det værste dog, at Liberal Alliance allerede er det nye konservative... det nye sort, om man vil, og det gør intet godt!

Brian eller Lars? Det er ligegyldigt. Vi vil have at nogen laver et andet land, en anden nation ud af den stat, vi bor i. Jo før jo bedre.