Læsetid: 3 min.

Søren Krarup er 'lykkelig' for konventionsbrud

Skandalen er ikke Integrationsministeriets sagsbehandling af de statsløse, men det grundlovsbrud, som Danmarks tilslutning til FN-konventionen fra 1961 udgør, mener DF's Søren Krarup
Skandalen er ikke Integrationsministeriets sagsbehandling af de statsløse, men det grundlovsbrud, som Danmarks tilslutning til FN-konventionen fra 1961 udgør, mener DF's Søren Krarup
18. januar 2011

»Det vil være katastrofalt,« siger Søren Krarup, indfødsretsordfører for Dansk Folkeparti, i anledning af, at integrationsministeren i fredags åbnede for, at unge statsløse, der er født i Danmark og ældre end 21 år, nu kan få dansk statsborgerskab.

Tværtimod er Krarup »lykkelig for, at vi i fem-seks år har haft hæderlige forhold,« som han siger med henvisning til, at Integrationsministeriet i årevis ulovligt har fejlbehandlet ansøgningerne om statsborgerskab fra unge statsløse.

Søren Krarup har netop indleveret et beslutningsforslag til Folketinget om, at Danmark øjeblikkeligt skal opsige FN-konventionen fra 1961 om statsløse. Det er nemlig Danmarks tiltræden til FN-konventionen, der udgør den egentlige skandale i sagen om de statsløse, mener Krarup.

»Den danske regering underskrev i 1977 FN's konvention om begrænsning af statsløshed. Den pålægger under visse betingelser Danmark at tildele statsløse personer statsborgerskab. Men ifølge grundlovens paragraf 44 kan ingen udlænding få indfødsret uden ved lov, « siger han. Derfor er Danmarks tilslutning til konventionen et grundlovsbrud, og de, der i 1977 underskrev konventionen på Danmarks vegne, havde ikke kompetence til at bryde med grundlovens klare tekst, mener han.

Ifølge Krarup kan 61-konventionen ikke binde Folketinget, som derfor skal pålægges at opsige konventionen hurtigst muligt.

»Statsløse vil så have de samme muligheder som andre udlændinge for at få indfødsret, nemlig at bestå de krævede prøver,« siger Søren Krarup, der dog ikke forventer, at et flertal i folketingssalen vil støtte partiets beslutningsforslag.

Ingen af de øvrige partier deler DF's vurdering af forholdet mellem FN-konventioner og grundloven. Men det afskrækker ikke DF'eren.

Forbavset og forbitret

»Jeg tror, at der hos mange alligevel er en vis sans for, at problemet ikke er så enkelt. Hele venstrefløjen vil selvfølgelig stemme imod, og jeg tror også, at V og K vil gøre det. Måske vil Liberal Alliance have en vis forståelse for forslaget,« siger Krarup.

»Vi burde kunne få det igennem, for det er os, der sammen med V og K har opstillet betingelserne for at få indfødsret, men jeg er bekymret over, om de vil vise samme klarhed nu som i henhold til aftalen.«

I 2005, da en politisk aftale om indfødsret blev indgået mellem V, K og DF, var Søren Krarup ikke opmærksom på konsekvenserne af '61-konventionen.

»Jeg blev derfor både forbavset og forbitret, da jeg i efteråret opdagede, at der kom 35 personer på loven om indfødsret, selv om de overhovedet ikke har adkomst til det.«

Søren Krarup mener kort og godt, at de statsløse er »nogle forkælede typer«, siden de ikke »kan bruge den vej, alle andre må bruge«, dvs. gå op til indfødsretsprøven.

- Hvad siger du til, at ministeriet har udført ulovlig sagsbehandling, fordi det har været i strid med FN's konventioner?

»Den konvention burde aldrig, aldrig, have været underskrevet.«

- I tirsdags lagde ministeriet for første gang retningslinjer for statsløse ud på hjemmesiden. Har det været forkert ikke tidligere at oplyse om deres rettigheder?

»Så vidt jeg kan se, er der tale om, at man ikke har været klar over, hvordan tingene hang sammen. Misforståelser er der altid, men så er det heller ikke værre. Hovedfejlen er som sagt den FN-konvention, som medfører et grundlovsbrud.«

Ifølge Integrationsministeriet har man i en række tilfælde også set bort fra FN's børnekonvention, når man har behandlet ansøgninger fra statsløse under 18 år.

- Mener du så også, at Danmark skal opsige børnekonventionen?

»Alle de der FN-konventioner og EU-konventioner er bare en ophævelse af den gode danske lov, vi har, og det er jeg ubetinget modstander af. Alle de internationale pedanter, der kommer med deres løftede pegefinger, det er en uting, og Danmark burde sige nej til det. I hvert fald når det som her betyder en krænkelse af grundloven.«

- Kan man bare opsige den FN-konvention fra 1961?

»Det kan Folketinget gøre den dag i morgen, hvis bare der er flertal for det.«

- Får det ikke betydning for EU og menneskerettighedsdomstolen?

»Selv om det gjorde, vil jeg da blæse på det. Jeg vil fastholde, at Danmark er et selvstændigt land og ikke bare en FN- eller EU-provins.«

Søren Krarup vil ikke gætte på, hvad der er sket i ministeriet, når de har givet afslag til unge statsløse.

»Det er dybt alvorligt, for det er et brud med 150 års grundlovspraksis. Det er vidnesbyrdet om ophævelse af Danmark som selvstændigt land. Vi har prisgivet os selv til EU og FN, og nu kommer de med alle deres løftede pegefingre og vil undertvinge dansk lovgivning. Det er en katastrofe, fordi man ophæver den nationale selvstændighed. Det er langt vigtigere, end om der var et konventionskrav. Især når de statsløse blot havde kunne bestå de prøver, så der er ingen undskyldning for, at de ikke gider gøre det.«

Serie

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jonas Engdahl

Jeg ved godt at dette er under niveau for Informations fremragende debatsektion, men dette fortjener at blive skrevet med caps lock:

SØREN KRARUP. DU ER IKKE SELVTÆGTSMAND. HVIS DU IKKE KAN LIDE EU, MÅ DU ARBEJDE POLITISK FOR AT FÅ MELDT OS UD. LIGESOM ALLE ANDRE ANTI-EU PARTIER.
MEN DET HAR DU IKKE TÆNKT DIG, FOR SÅ RYGER I UD AF REGERINGEN. OG SÅ KAN DU IKKE LAVE DINE RACISTISKE LOVE.
SÅ FORETRÆKKER DU HELLERE AT VI BRYDER LOVEN OG ER TIL GRIN I DEN STORE VERDEN!?
GÅ DOG PÅ EFTERLØN, MAND.

Caps lock slut, nu går jeg ned efter kaffe.

Ps: henviser folk til debatten på P1 klokken 12.20, hvor Johanne Schmidt-Nielsen skal diskutere konventionsbruddet med Karsten Lauritzen, som tidligere her i Information sagde at "konventionerne er svære at forstå".

Velbekomme!

Heinrich R. Jørgensen

Vel råbt, Jonas.

Du har ret i, at det er under niveau at kommentere Søren Krarup rablende betragtninger i denne ombæring. Det kan - som de demonstrerer - ikke lede til andet end frustreret råben i afmagt over modbydeligheden der ligger bag Søren Krarups udsagn.

Hvis vi nu havde (haft) en Forfatnings-domstol, så kunne den jo tage stilling til om der var tale om grundlovsbrud eller ej. Det er den ene ting.

Den anden er denne:

Grundlovens § 20 fastslår dette:
"§ 20
Stk. 1.
Beføjelser, som efter denne grundlov tilkommer rigets myndigheder, kan ved lov i nærmere bestemt omfang overlades til mellemfolkelige myndigheder, der er oprettet ved gensidig overenskomst med andre stater til fremme af mellemfolkelig retsorden og samarbejde.
Stk. 2.
Til vedtagelse af lovforslag herom kræves er flertal på fem sjettedele af folketingets medlemmer. Opnås et sådant flertal ikke, men dog det til vedtagelse af almindlige lovforslag nødvendige flertal, og opretholder regeringen forslaget, forelægges det folketingsvælgerne til godkendelse eller forkastelse efter de for folkeafstemninger i § 42 fastsatte regler."

Nu ved jeg ikke, hvor mange medlemmer af Folketinget, der i 1977 stemte for at DK som stat skulle tilslutte sig FN-konventionen fra 1961. Men mon ikke, der har været tale om mere end 5/6 (dvs. 150 ud af 179 medlemmer)...

På den måde er der aldeles ikke tale om grundlovs-brud, da den danske suverænitet på dette område, med grundlovens 'kan ved lov i nærmere bestemt omfang' er opfyldt.

Interessant er det at i Norge synes dette også at være glemt (medmindre Norge ikke har underskrevet denne konvention?). I Norge har man lige anholdt og løsladt en 25-årig ung kvinde fra Nord-Ossetien, som kom til Norge, da hun var 15 år. Hun er (og var) statsløs. I så fald måtte hun også kunne være blevet norsk stats-borger...

Og det at 'ingen udlædning kan dansk indfødsret uden ved lov' handler jo bare om at Folketinget bestemmer, hvem der skal have dansk indfødsret - også selvom disse udlændinge måtte være statsløse.

Heinrich R. Jørgensen

Karsten,

ratificeringen i 1977 betød, at konventionens regler blev gældende i Danmark.

Der er ikke givet suverænitet til tredje part, der løbende at fifle med regelsættet eller dunke Kongeriget i hoved hvis de ikke finder dansk adfærd passende. Der står intet om den slags i konventionen. Der står noget om statsløse og deres rettigheder.

Normalt har Søren Krarup gennemtænkt sine argumenter, men i denne ombæring er det en meget tynd kop te.

Hvilket er både godt og skidt. Det er godt at se, at Søren Krarups verdensforståelse krakelerer, så de fleste må være i stand til at se, at åndsfyrsten intet tøj har på. Men ærgerligt, at fratages fornøjelsen ved at påpege hvor Søren Krarups argumentation kortslutter -- den slags plejer at være sjovere end en svær rebus.

FASTHOLDELSE KAN VÆRE STÆRK.

Sådan er og var den Søren Krarup, der begyndte sin antiparlamentariske beundring for halvfascisten "Harald Nielsen og hans tid" og siden skrev meget om Loven og Autoriteterne, vakt at forlæsthed hos Poul Henningsen, ulykkesfuglen, der, skrev Krarup, "søsatte nazismen" her i landet. Demokrati var og er en misforståelse, og sammenrenden af tysk "Weltanschauung" og dansk antiautoritet (Erich Fromm gjorde vold på vore danske børn) betød ødelæggelse af den gode gamle gæve danskhed (som han mente også Ole Wivel forfægtede), åndsfrihedens indhug i danks kultur, der i hans drengeår blev ganske spoleret af oprettelsen af FN og menneskerettighederne.
Søren Krarup elsker loven, sålænge den er på hans side og ikke på tværs af hans guddommelige Weltanschauung, hans antidemokrati og hans autoritet og krig. Meningsdannelse må manipulere med magten i Tidehvervet, hvor mangt og meget debatteres og endnu kan modsiges: Søren Krarup er ikke længere ene om nyfascismen.

Folketinget vil beslutte, at Søren Krarups rablerier ikke behøver blive taget alvorligt, da de ikke denne gang er bundet fast i afpresning om finansloven.
Forhåbentlig tager Krarup så konsekvensen, frasiger sig sit devaluerede danske statsborgerskab, og flytter til et land med en for ham mere passende lovgivning.
Et godt bud kunne være Saudi-Arabien, hvis restriktive praksis om statsborgere og øvrige lovgivning minder påfaldende om Krarups idealstat - Danmark frem til 1800-tallet.

Peter Andreas Ebbesen

Dansk Folkeparti, holder sig ellers ikke tilbage for at bryde Grundloven.
den ulovlige krig i Irak er bare et eksempel på at stemme for Grundlovsbrud.
Så der er vidst ikke nogle der har noget at lade andre høre.
Er det ikke sådan man siger?
Det er heller ingen nyhed, at HR. Krarup ikke går ind for menneskerettighederne.
For de er jo også blevet tvunget ned over os fra Fn-systemet.
Må de 10 unde år snart slutte ved det kommende valg til Folketinget, så Danmark igen kan blive et land vi kan være stolte af med rette.
VH Heidi Madsen

DF er jo forfærdelige glade for længere straffe for alt muligt. Hvad med 10 års fængsel for opfordring til traktatbrud?

Jeg er med dig Lom.
Jeg vil med det samme i DF's ånd opfordre til at stramme dette til 25 år, OG ikke mindst at skære hele famililen DF over een kam, så hele folketingsgruppe og samtlige medlemmer rammes. For selvom de måske ikke har 100% samme mening som Krarup, så kan man ikke udelukke, at de kan have tænkt samme tanker.
Disse personer: Krarup m.fl. er afgjort landsskadelige - både for vores anseelse udadtil, men ikke mindst for vores indenlandske gensidige respekt, som de helt mangler.

Bo S. Nielsen

Grundlov og EU. Ja den er god med ham. Hvad der er den virkelige skandale er, at såkaldte borgerlig-liberale i snart ti år ikke bare har siddet på, men også ladet flygtninge-udlændinge politikken diktere af nyfascisten Søren Krarup og hans meningsfæller.

Den dag V og K kommer i opposition og DF får vristet magten ud af deres hadske jerngreb, bliver en glædens dag, man skal tilbage til 5. maj 1945 for at finde sammenligning med.

Jette Abildgaard

At laese denne artikel om dette forfaerdelige menneske, bekraefter igen, at han og hans ligesindede er aarsagen til, at Danmark hverken overholder Boerne-, EU-, FN, Menneskerettigheds- og alle andre konventioner og/eller love indtil de bliver taget paa fersk gerning i ikke at goere det, ikke har gjort det gennem de sidste 10 aar - og desvaerre ikke har taenkt sig at begynde at goere det!

Resultatet har 100% oedelaeggende menneskelige og oekonomiske konsekvenser for et utal af mennesker, heribladt mange Danske statsborgere!

Tak til Information for at goere alle opmaerksomme paa dette - igen - igen!!!

Peter B. Jensen

Ah, disse pokkers konventioner der gør det umuligt for et land at spekulere i at lande problemerne hos de andre lande. Selvfølgelig skal vi hellere tilbage til en international retsløs tilstand hvor hver enkelt nation kun tænker til grænsen. Lille Danmark skal nok klare sig glimrende i det spil, som den mentale stormagt vi er.

Kan han ikke i samme omgang melde os ud af NATO? Så er vi fri for at blive indkaldt på musketereden, næste gang amerikanerne taber til Kina i fodbold. Nu han taler selvbestemmelsesret.

Nu er det jo knap nogen nyhed, at Krarup (Søren) altid har været imod menneskerettighederne. Det har han, Krarup, skrevet bøger om. En bog hedder f.eks. 'det moderne sammenbrud' hvor han kraftigt tager afstand fra både renæssancen, reformationen og oplysnings-tiden. Især den del af disse perioder, hvor mennesket ophøjer sig selv til Gud, og selv vil finde vejen ind til Gud. Thi vejen til Gud findes kun i Bibelen. Og i læsning af Bibelens ord.

Hermed er Krarup sådan set helt på linje med både den nuværende og den daværende pave, som også mener, at renæssancens ideer som oplysningstidens ideer om menneskets frie valg til at vælge mellem godt og ondt fører os direkte ud i Gulag Øhavet og anden form for totalitarisme.

Søren Krarup er en nationalist af den gamle skole, som mener, at i Danmark skal danskerne bestemme. Ikke udlandet, dvs. hverken FN, EU, eller NATO skal bestemme noget som helst i Danmark. På den måde er han vist helt på linje med sin læremester, Harald Nielsen...

Tom W. Petersen

Krarup er en skarpt tænkende og meget intelligent polemiker.
Det sørgelige er, at han bruger sin store begavelse så fuldstændig og uhyggeligt forkert.
Og ikke mindst i dyb uoverensstemmelse med sin herre og mester, Jesus.

Der er ingen grund til at forholde sig til Søren Krarups holdninger. Nogle gange er et dumt svin bare et dumt svin.

Lad os i stedet se fremad: Hvad end resultatet af det kommende valg bliver, er der ét positivt udfald, som alle demokrater og humanister kan glæde sig over: Krarup har sagt sine sidste hadefulde ord fra landets fornemste talerstol.

Frisind er ikke altid til gavn for andre.
Måtte vi trods alt beholde ytringsfriheden, åndelig befrielse frem for besættelse.

Jo, der er netop grund til at forholde sig til Krarups holdninger og gå i klinch med dem. Og påvise, at Krarup intet andet er en fundamentalist, som læser Bibelens ord fundamentalt, dvs. for pålydende. Og som måske i virkeligheden er proto-katolsk, hvis ikke proto-katolik. Hans holdning til menneskerettigheder, og ægteskabet tyder i hvert fald på dette.

Og hans holdninger er svøbt ind i religøs argumentation også; mange journalister i Danmark kan bare ikke se det, da de næsten intet ved om kristendommen og derfor ikke kan gennemskue der, hvor Krarup manipulerer bl.a. når han taler om islam som en lov-religion og kristendommen som det modsatte...

Religiøsitet er en trossag.

Her diskuterer vi et aktuelt emne frem for et historisk fænomen om en guds tilstedeværelse, og med en naturvidenskabelige, dialektisk og/eller materialistisk opfattelse giver Krarups religiøse argumenter ingen mening. Hans (profane) samfundsopfattelse må derfor agnosticistisk karakteriseres som enhver anden og prøves ved det, som han fordømmer, Weltanschauung, en slags global konservatisme i modsætning til den politik, der søger samfundsændring - ellers som Tidehvervssamfundets interne debat for den, der interesserer sig for det opgør.

Krarups logik lyder: Det er i orden at bryde loven hvis det er i vores interesse. Det er da paradoksalt at manden sidder i en lovgivende forsamling hvor man vel forventer at de love der vedtages blive overholdt - hvorfor sidder man der ellers?
Det er jo ikke et spørgsmål om man nu bryder sig om den konkrete lov elelr ej lov er lov og lov skal holdes. Så er den ikke længere
Ellers kan vi andre medborgere jo handle efter samme logik som hr. Krarup