Læsetid: 3 min.

Strammere kontanthjælpsregler vil sætte børnefamilier på gaden

Regeringen vil stramme regler, så kontanthjælpsmodtagere skal arbejde 225 timer på ét år og påstår, at det vil få flere i arbejde. Men det kan regeringen ikke dokumentere. Det eneste sikre resultat er, at flere børnefamilier vil blive sat på gaden, siger en lang række høringsparter
Regeringen vil stramme regler, så kontanthjælpsmodtagere skal arbejde 225 timer på ét år og påstår, at det vil få flere i arbejde. Men det kan regeringen ikke dokumentere. Det eneste sikre resultat er, at flere børnefamilier vil blive sat på gaden, siger en lang række høringsparter
Indland
24. januar 2011

Flere børnefamilier med arbejdsløse forældre risikerer at blive smidt ud af deres lejligheder, hvis regeringen gennemfører et lovforslag om at stramme reglerne for gifte kontanthjælpsmodtagere, så de fremover skal arbejde mindst 225 timer på ét år. Sådan lyder den enstemmige advarsel fra LO, Boligselskabernes Landsforening, Lejernes LO, Kommunernes Landsforening, Rådet for Socialt Udsatte og Dansk Socialrådgiverforening.

»Allerede nu ser vi mange tvangsudsættelser af familier, og jeg frygter, at det her vil ramme endnu flere, som bliver nødt til at flytte fra hus og hjem,« siger næstformand i LO, Lizette Risgaard.

Stramningen er en del af regeringens ghetto-strategi, der blev lanceret i efteråret, og nu har beskæftigelsesministeriet fået høringssvar til et udkast af den nye lov. Hidtil har gifte kontanthjælpsmodtagere skullet arbejde mindst 450 timer inden for to år for ikke at miste deres kontanthjælp, men det skal altså nu ændres til 225 timers arbejde på ét år.

Regeringen regner med at spare 13,8 millioner kr. ved at tage kontanthjælpen fra 100 personer om året.

Lovforslaget er endnu ikke fremlagt for Folketinget, men på forhånd er der flertal for det. I begrundelsen hedder det, at regeringen bygger videre på »de positive erfaringer med 300-timers-reglen og siden hen 450-timers-reglen på kontanthjælpsområdet, der øger tilskyndelsen til at komme i arbejde for de ægtepar, som modtager kontanthjælp«.

Men det er reelt kun en SFI-rapport fra 2008, der har undersøgt, hvor mange gifte kontanthjælpsmodtagere, der er kommet i arbejde, siden 300-timers-reglen blev indført, og den konkluderer ikke, om reglen har haft en positiv eller negativ effekt, erkender forskeren bag rapporten, Henning Bjerregård Bach.

»Det er i teknisk forstand ikke en effektanalyse. Så man kan ikke nagelfast sige, at det medfører, at der kommer flere i arbejde. Det er mit indtryk, at der var tale om en effekt med den andel, der var i beskæftigelse. Men vi har ikke påvist det,« siger han.

SFI-rapporten viste, at 33 pct. af dem, der mistede deres kontanthjælp, var kommet i arbejde, mens 34 pct. blot har forladt offentlig forsørgelse. 20 pct. af de frakendte havde undladt at betale husleje inden for de seneste tre måneder, og 57 pct. havde lånt penge af familie og venner. 95 pct. af dem, der blev frataget kontanthjælpen, var ikke født i Danmark.

Da 300-timers-reglen blev strammet til en 450-timers-regel i 2009, blev det også kritiseret, at man ikke havde undersøgt, hvor mange flere der ville komme i job. Siden da har regeringen intet gjort for at blive klogere, men alligevel strammer man nu reglen igen, siger senioranalytiker i AE-rådet, Jes Vilhelmsen.

»Det eneste, man kan sige med sikkerhed, er, at det vil føre flere ud i fattigdom. Det bliver sværere for den enkelte at nå at opfylde kravet,« siger Jes Vilhelmsen, der har analyseret, hvem der blev ramt af den oprindelige 300-timers-regel.

Det samme advarer Boligselskabernes Landsforening mod. De kontanthjælpsmodtagere, der ikke kommer i arbejde, risikerer at få forringet deres økonomi så meget, at familien bliver smidt ud af deres lejlighed, siger direktør Bent Madsen.

»Det ville være en tragedie for familien, og det bringer dem i hvert faldt ikke tættere på arbejdsmarkedet,« siger Bent Madsen.

Derfor kan lovforslaget virke direkte modsat af, hvad regeringen selv angiver som formålet, nemlig at få flere i arbejde, påpeger han. I stedet bliver problemet blot skubbet videre.

»Det er absolut ikke en god idé hverken for kommunens økonomi eller for boligselskaberne, der vil få restancer. Det er en ulykke, som man må forebygge, før den sker,« siger Bent Madsen.

Selv om det skulle vise sig, at truslen om at få frataget kontanthjælpen har fået flere i arbejde, så overskygger de negative konsekvenser langt de positive, mener formand for Dansk Socialrådgiverforening Bettina Post.

»Det er hæmningsløst at lave så hård en stramning med et snuptag uden at forholde sig til de to tredjedele, der forbliver arbejdsløse, selv om de får frataget kontanthjælpen. Det er en fattiggørende foranstaltning langt mere, end det er en beskæftigelsesfremmende,« siger Bettina Post.

Grundlæggende er det grotesk, at man laver et beskæftigelseskrav for kontanthjælpsmodtagere, der ikke er i stand til at få et job, siger Jes Vilhelmsen fra AE-rådet.

»Så skal de have et job i 225 timer om året for overhovedet at kunne få kontanthjælp. Det strider mod al logik,« siger Jes Vilhelmsen.

Ifølge SFI-forsker Henning Bjerregård Bach vil den nye lov dog kun være en beskeden opstramning af 450-timers-reglen.

»Nu skal folk opfylde kravet inden for en kortere tidsfrist, så det giver ikke den samme fleksibilitet for den enkelte. Der vil nok ske det, at folk bliver nødsaget til at være mere kontinuerligt tilknyttet arbejdsmarkedet. Men det vil virkeligt være marginalt,« siger Henning Bjerregård Bach.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mads Kjærgård

Ja Løkke vil lovgive for de ufaglærte jævnfør en anden artikel, det må jo være slige initiativer han tænker på. Kunne godt tænke mig at sige noget om Støjberg her, men min mor sagde altid, "hvis du ikke kan sige noget pænt, så ti stille"

Dorte Sørensen

Mads Kjærgård
Det lærte jeg også som barn. Men det kan Inger Støjberg ikke ha´ lært da hun meget sjældent siger noget uden at svine oppositionen til.

"Det eneste sikre resultat er, at flere børnefamilier vil blive sat på gaden"

Ja men det vil Støjberg da fløjte på!

For så bliver der flere huse pa tvangsauktion, som VKO's venner kan opkøbe billigt!

Den brændte jords taktik.

Jette Abildgaard

Mads Kjærgård

Jeg tror det er rigtigt godt vi har din mors kommentarer, da jeg ellers helt sikkert ville vaere kommet til at begaa injurier her...

Bo Larsen,

Du skriver "Ja men det vil Støjberg da fløjte på!"

Jamen, er det ikke netop det der er formaalet her, - at saette folk paa gaden altsaa??

Godt nok ikke helt ny, men alligevel - lad Buster Larsen tale...

http://www.youtube.com/watch?v=AXNX4koePNI

Støjberg ved jo godt at det vil være umuligt for mange. Besparelsen er allerede indregnet i budgettet.

"Regeringen regner med at spare 13,8 millioner kr. ved at tage kontanthjælpen fra 100 personer om året."

Tal lige om "VENSTRES INDRE SVINEHUND" .

Johann Svendsen

Til sammenligning skal det nævnes at Regeringen betalte bankhuset Rotschild 10 millioner kr, uden bilag, for at fortælle Regeringen hvordan man frelser de stakkels, fattige banker ..
Asociale røvhuler, det er hvad de er !

camílla carlsen

hvor fanden er vi henne når det kan komme så langt at fam. kan blive smidt ud.
poltiker siger at de bare er er dovne men der for mange er det svært at få et job.
der er ikke nogle der vil have kontat det kan man ikke leve af.
til johann ja jeg vil sgu give dig ret de tænker kun på at lyve og påstår noget andet end virkeligheden

Og hvor helvedet er pressen og medierne? Hvorfor går de ikke ud og forsvarer de svageste? Hvad er det efterhånden for en moral der er gældende...

Lykke Johansen

Per Jensen, de fleste redaktører, journalister og kommentatorer er af BORGERLIG observans. Derfor går de ikke ud og forsvarer de svageste. Tværtimod hjælper de regeringen og DF med at sprede falsk propaganda og løgne, der dels skal miskreditere oppositionen, dels hjælpe Løkke med at få fire år mere til at køre Danmark i sænk.

Tag dette input fra Pittelkow:
http://jp.dk/opinion/pittelkow/article2315547.ece
der forudser at løgnene om S og SFs boligpolitik vil være udslagsgivende for, hvem der vinder valget.

@ Per Jensen: De er vel ligeglade, for det sæger ikke aviser. Kontanthjælpsmodtagerne har jo ikke råd til at købe dem.

Jeg er simpelthen rystet over hvad der kommer ud af Støjbergs mund. I går himlede hun over asylansøgere der arbejdede for 100 kr. pr. dag. I stedet for at revse arbejdsgiverne, så mente hun at asylsansøgerne gør danskerne til grin for vores egne penge!

Hvor er historierne om at vi danskere velvilligt gansker billige pizzaer i os, vel vidende at fattige asylansøgere (de får 2000. kr pr. md.) står i baglokalet og ruller dejen- til slaveløn?

Hvor er danskernes solidaitet? Er vi blevet så forhippede på at hytte vores rentefradrag, børnecheks og cafepenge at vi lettede ser på at andre står for skud?

Men lur mig, regeringen stopper ikke her. Der er åbentbart ikke grænser for hvad de vil ligge navn til. Borgerlig anstændighed? Vorherre bevares!

Det værste er at jeg føler mig helt magesløs. Hvad fanden kan man gøre?

"Det værste er at jeg føler mig helt magesløs. Hvad fanden kan man gøre?" JEg føler mig selvfølgelig ikke mageløs, men MAGTESLØS. (Må have en større skærm så jeg kan se hvad jeg skriver :-))

jasper bertrand

ja det er en forbrydelse mod menneskeheden at folk ikke kan få kontanthjælp hele livet. Er der ikke en FN konvention der kan bruges mod ministeren?

@ Lykke Johansen: Jeg er skide ligeglad med den forbandede boligskat -og det selvom jeg ejer to boliger. Hvad jeg imidlertid ikke er ligeglad med er at vi er igang med at skamme psykisk syge, fattige, underprivelligerede børn etc. ud.

I går sad Sørine Gotfredsen i Deadline, og sagde at de ufaglærte, der arbejder med giftige stoffer og i andet farligt arbejdsmiljø, da bare kunne tage en universitets uddannelse! Ja ,det kan de måske nok, men hun overser at samfundet ikke kun har brug for teologer. Simpelthen så dumt a la: "Hvis de ikke har brød, hvorfor spiser de så ikke kager." Jeg kan godt forstå hvis folket snart får lyst til at afsætte "Den kreative klasse" (Bemærk at jeg skriver afsætte- og ikke henrette ;-)

Johann Svendsen

Sørine Gotfredsen skulle tage at få sig et rigtigt arbejde . Hvorfor skal vi finansiere disse arbejdssky teologers luxus-liv ??

@ Jasper Bartrand : Jeg går slet ikke ind for kontanthjælp. Det er ydmygende og uværdigt, og dybest set usundt. Folk skal have hjælp til at løse de sociale problemer de har. Jeg tror ikke at et arbejde hjælper på narkomani, alkoholisme, traumer påført af tortur... Fortsæt selv listen. Vi skal indrette vores samfund så det udstøder færrest muligt. Og det vil sikkert have afsmittende effekt på middelklassen der i den grad lider af statusangst, og som derfor ender på de psykiatriske skadestuer pga. stress, angst og depression.

Og så skal vi heller ikke skamme folk ud fordi de tjener penge. Det må stoppe med udtryk som RIGE SVIN.

Johann Svendsen

Ja, det er vældigt usundt at have råd til at gå i Netto og købe lidt 'mad' .. Indtil dit Utopia bliver virkelighed, hvad har du så forestillet dig folk skal leve af ?
Virkeligheden er at en ganske betragtelig andel af kontanthjælps-modtagerne ikke har andre sociale problemer end manglende arbejde . Sikkert fordi vore politikere i årevis har blæst højt og flot på deres forpligtigelse til at sikre at alle kan få et job .
I øvrigt troede jeg det var en borgerpligt at støtte op om den Demokratiske Grundlov ...

men får det man stemmer på. eller vender kinden mod.

@ Johann Svendsen. De der ikke har andre sociale problemer end ledighed skal have et arbejde. Enig.

Problemet er at der ikke er arbejde til alle. Men vi kunne til en start vænne os til at pizzaer ikke skal koste 35 kr. og så ansætte folk til at rulle dej - til midstelønnen.

Ved ikke hvad du mener med "øvrigt troede jeg det var en borgerpligt at støtte op om den Demokratiske Grundlov "

Om ikke så længe begynder statsministeren at tale om en intelligent kontanthjælp, som skal sikre solidarisk hjælp for ti ud af ti tidligere efterlønnere. Samt alle de andre, som vil sejle til fra revalideringsforløb, fleksjob, SU og afkortede dagpengeforløb. Plus dé, som i forvejen sidder i servicevognene.

Lille Lars vil ikke blot ha' os til a tænke stort. Han vil også bede os om at se stort. I særdeleshed se stort på at vi hverken gør det billigere eller bedre at være dansker. Men vi gør det helt sikkert dummere.

Har det ikke hele tiden været denne regerings mål, at få sat så mange lejere på gaden som muligt?

VKO får mig til at væmmes... Kvalme... andet er der vist ikke at sige...