Nyhed
Læsetid: 4 min.

Vækstforum skriver af fra regeringen

En lang række af forslagene i Vækstforums udkast til rapport er direkte kalkeret fra VK-regeringens egne udspil. Kommissions-ekspert er ikke overrasket, men kalder forummet en 'legitimering af regeringens politik'
Regeringens Vækstforum er sammensat af førende erhvervsledere, forskere og andre, som har bred erfaring med forhold, der har betydning for Danmarks vækstmuligheder og konkurrenceevne. Her holder forummet møde på virksomheden Logitech i Aalborg. Vækstforum har i alt 31 medlemmer - heriblandt blandt andre administrerende direktør i Mærsk Nils Smedegaard Andersen, OECD-direktør Jørgen Elmeskov og formand for Danmarks Vækstråd,   Lars Nørby Johansen.

Regeringens Vækstforum er sammensat af førende erhvervsledere, forskere og andre, som har bred erfaring med forhold, der har betydning for Danmarks vækstmuligheder og konkurrenceevne. Her holder forummet møde på virksomheden Logitech i Aalborg. Vækstforum har i alt 31 medlemmer - heriblandt blandt andre administrerende direktør i Mærsk Nils Smedegaard Andersen, OECD-direktør Jørgen Elmeskov og formand for Danmarks Vækstråd, Lars Nørby Johansen.

Henning Bagger

Indland
21. januar 2011

At »inspirere regeringens indsats« og »se med friske øjne på fremtidens udfordringer« var en central del af kommissoriet for det Vækstforum af erhvervs- og organisationsfolk, der efter halvandet års arbejde i dag mødes for at diskutere udkastet til sin endelige rapport. Og inden mødet bedyrer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) også, at Vækstforum ikke er »regeringens forlængede arm«. Men alligevel er en række af de forslag, som bliver stillet i udkastet, direkte kalkeret fra udspil eller udmeldinger, som VK-regeringen allerede er kommet med.

Det viser en gennemgang, Information har foretaget.

Hidtil har udkastets forslag om at afskaffe efterlønnen - helt i tråd med den melding, statsministeren kom med i sin nytårstale - vakt mest opsigt.

Men også på en række andre områder har udkastets penneførere, OECD-direktør Jørgen Elmeskov og formand for Danmarks Vækstråd, Lars Nørby Johansen, ladet sig overordentlig meget inspirere af udspil, som regeringen allerede er kommet med.

Ens fra ord til andet

En klump af anbefalinger handler for eksempel om, hvordan der kan skabes mere konkurrence i den offentlige sektor.

Blandt andet foreslås der »udbudspligt for alle opgaver, hvor det er muligt«, »mere smidige udbudsregler«, en øget konkurrenceudsættelse på ældreområdet med »øget udbud på hjemmehjælpsområdet gennem distrikstopdeling« og en »øget konkurrence om etablering og drift af ældreegnede boliger« - samt at »Klagenævnet for Udbud kun skal fokusere på grove overtrædelser«.

Alle disse og flere andre formuleringer er direkte, fra ord til andet, at finde i regeringens egen 'Strategi til fremme af offentligt-privat samarbejde', som blev udsendt tidligere på måneden - og i øvrigt også i udspillet 'Vækst og fornyelse gennem øget konkurrence', som regeringen præsenterede i forbindelse med Vækstforums møde i november.

Dette regeringsudspil rummer ligeledes stort set alle de anbefalinger om styrket konkurrence i det private, som Vækstforum nu gør til sine egne. Inklusive et forslag om at gøre det muligt at indføre store butikscentre, kaldet 'hypermarkeder', der vakte stor politisk modstand, da Lars Løkke Rasmussen fremførte det.

Et andet omdiskuteret forslag fra regeringens udspil, nemlig at liberalisere apotekerne, har ikke fundet vej til Vækstforums udkast. Det flugter dog alligevel med regeringen. V og K meddelte nemlig i forgårs efter heftig intern debat, at dette forslag nu er taget af bordet igen.

På førtidspension, fleksjob og SU ligger Vækstforum helt på linje med regeringens egne forslag til reformer på disse områder - men går dog på et enkelt punkt videre: SU'en på kandidatoverbygningen foreslås erstattes med lån. Det skal animere flere unge til at søge ud på arbejdsmarkedet alene med en bachelorgrad.

Det foreslår regeringen ikke - men Vækstforum imødekommer her et forslag fra støttepartiet Dansk Folkeparti.

Legitimerer regeringen

Professor Peter Munk Christiansen fra Aarhus Universitet har igennem flere år forsket i skiftende regeringers brug af kommissioner. Han ser først og fremmest Vækstforums forslag som en form for blåstempling af det, som regeringen havde tænkt sig at gennemføre alligevel.

»Regeringen kan bruge det her til at få nogle mennesker med en eller anden form for prestigiøs rang til at legitimere regeringens politik,« siger han.

»Rollen for Vækstforum blev at diskutere velkendte løsninger på velkendte problemer. Det med de friske øjne kan være lidt svært at få øje på. Men det er heller ikke den store overraskelse,« siger Peter Munk Christensen med henvisning til hele sammensætningen og arbejdsformen for Vækstforum.

»Det er ikke et uafhængigt organ lige som en kommission. Medlemmerne er udpeget af regeringen, de fleste af dem er ikke vant til at lave den form for analysearbejde, der almindeligvis foregår i en kommission - og de er blevet fodret med oplæg og forslag fra regeringen. Derfor ville det undre mig meget, hvis vi havde fået nogle helt andre forslag end alle dem, regeringen havde i forvejen«.

Fagbevægelsen raser

I fagbevægelsen - der stillede med LO-formand Harald Børsting og formand for CO-Industri Thorkild E. Jensen som medlemmer til Vækstforum - raser man over udkastet.

Især efterlønsforslaget, der aldrig har været debatteret i Vækstforum, og et andet forslag om at holde danske lønninger nede, som det ellers af hensyn til den danske model blev besluttet at tage af bordet på et møde i efteråret, ser fagforeningerne som en ren krigserklæring.

En af de skarpeste kritikere er FOA-formand Dennis Kristensen.

»Dette bekræfter, at regeringen har haft en anden dagsorden end den, parterne blev inviteret på. Opgaven var, at medlemmerne skulle mødes for at diskutere, hvordan vi sikrer væksten i Danmark i fremtiden. Men det her rejser spørgsmålet, om opgaven i virkeligheden var at finde ud af, hvordan regeringen overlever i fremtiden,« siger Dennis Kristensen - og til Socialdemokraternes finansordfører Morten Bødskov betegner Vækstforums udkast som »et valgoplæg«.

Men statsministeren selv bedyrer som sagt noget andet.

»Vækstforum er ikke regeringens forlængede arm, og det er ikke mig, der har stået for forarbejdet til mødet. Vækstforum har selv ønsket at komme med ret præcise svar på de udfordringer, vi står overfor, og derfor har de af egen vilje udpeget to medlemmer, der har lavet en skitse,« siger Lars Løkke Rasmussen til Ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kristian Rikard

Det der slår mig mest er netop også, hvor tynd en kop the Vækstforum i virkeligheden er. Der er intet absolut intet nyt under solen. Og man omgås som sædvanligt "den offentlige sektor" på kattefødder. De (det offentlige) skal handle med private udbydere, ja herregud, det har de skulle i 15 år. Og de skal det ene og det andet - alt sammen ting de
har skullet gøre i det meste af en generation.
Men da nu ca. halvdelen af den samlede danske arbejdsstyrke vader ind i en form for "det offentlige" hver dag ved 09-tiden, så kunne man måske ønske lidt proaktivitet fra den side. Tager vi DONG, Bælt og Bro, Post Danmark og alle de andre med, ja så er vi oppe på over 1 million arbejdstagere, der alle har snablen nede i vores pengepung. Er det ren
Utopi at forestille sig, at alle disse mennesker (herunder langt langt hovedparten af de højst uddannede) overvejede om deres indsats kunne omsættes i en slags salgbar vare - til markedspris? Sikke et eksporteventyr der ville ligge der.

Jamen, det ER dog besynderligt som den ene ting ligner den anden, mens statsministeren intet har med nogetsomhelst at gøre.

Regeringen har endvidere for statens midler etableret en ideologisk anvendelig platform for egen fortsatte plat. I disse vulgærøkonomiske tider burde alene dén slags kvalificere til afgang.

Jo, men regeringens forsøg på at 'låne fjer' er jo et gennemgående tema for samtlige af dens nedsatte kommisioner. Man kan formeligt forestille sig politikernes og spindoktorernes begejstring: lad os nedsætte en sanktioneret forsamling - og så kalde den objektiv! Eller repræsentativ! De opdager det aldrig!, die dumme dänen...

Feedest! "For så kan man præge dagsordenen." I hvert tilfælde på TV2, DK's 'liberale' kanal...

Man kalder det alle andre steder i sammenhængen for: pleonasmer (eller forskønnede omskrivning eller omdøbning af virkeligheden). Problemet med manglen på troværdighed (bortset fra TV2), er imidlertid, at dén har offentligheden faktuelt gennemskuet - for længe siden. Fordi det har været et generelt problem for regeringen med samtlige af dens politisk udnævnte nedsatte kommisioner.

Og nu har fagbevægelsen også fået nok af at deltage i skueprocesserne. Der ér nemlig overhovedet ingen reel fornuft i at deltage i et liberalt-ideologisk felttog, som entydigt har betydet en skæv og asocial fordelingspolitik. På (u)rene magtvilkår. Og dermed heller ingen problemer i at kræve en anderledes balanceret form for fordelingspolitik. Sådan et krav går man aldrig under på nationaløkonomisk. Pasta!

Det mest uforståelige er nok, at regeringen, kritikløst og yderst forstenet, fortsætter med trafikken. Man kan blot se Brian Mikkelsens og Samuelsens mantraer for sig for at forstå, hvad der menes. Og man må derfor frygte for, om man i VOK-blokken overhovedet har begrebet, at man selv har udløst forventningerne til et alternativt flertal. For anliggendet er forholdsvist simpelt at indløse for regeringens afløsere. Man regulerer blot provenuerne i husholdningen til at være møntet på andre end de, som allerede har.

Og alene det projekt, kan snildt bære omfanget af utilfredsheden med den siddende Regering. Men mon ikke også det forhold, at et nyt flertal forlader en så massivt visionsløs politik på vegne af, denne gang, hele befolkningen, og ikke kun dens liberalt-ideologisk besatte elite i erhvervslivet og finanssektoren, kan bibringe dét sammenhold, som er nødvendigt for at vende finanskrisen?

Under alle omstændigheder er der brug for, ikke mere af samme skuffe, som allerede hár bevist sin ineffektivitet; men tværtimod at den danske offentlighed, altså dig og mig, får lysten til at bidrage til samfundet tilbage på de vilkår som individet overalt har. Fordi alle og specielt underdanmark, har behov for at kunne se formålet med at kunne indfinde sig i sammenholdet på lige betingelser. En størrelse, som den siddende Regering har gjort alt for at forbeholde den økonomiske og magtmæssige elite alt for længe...

Med venlig hilsen

Christian Richardt:

Hvor uklædeligt, at du omtaler vores læger, sygeplejersker, sneryddende kommunalarbejdere, lærere, pædagoger og alle de mange andre som hver dag gør en stor indsats for samfundet som personer med "snablen nede i vores pengepung".

Er signalet fra Vækstforum ikke snarere, at det har opgivet den nuværende regering, men medlemmerne dukker op til møderne, sidder pænt om bordet og drikker kaffe.

Man ved godt, at om få måneder er der formodentlig en anden regering, så hvorfor involvere sig for meget.

Dorte Sørensen

Hørte lige i P1-morgen at universitetsuddannelser ,der ikke er arbejde til skal nedlægges. Her har Haarder jo før brændt sig da han nedlad det ene lægeuddannelsessted i 1980érne som bekendt gav det en lægemangel som vi i dag kæmper med. Ligeledes lyder dette budskab underligt, når regeringen i går kritiserede SF s Vækstudspil med ,at politikere ikke kan bestemme hvilken erhverv der føre til vækst.
Ligeledes virker en 1 årig kandidat uddannelse ikke særlig vækst skabende og ikke særlig verdensklasse agtig. I øjeblikket siger videnskabsministeren at hun må være mere omstillings parat end andre når de ikke kan se det gode i at komme hurtigt igennem . Videnskabsministeren mener at en af de studerende repræsentanter , der kalder dette nye forslag for en kandidat let udgave, er noget kæk.
Til sidst i interviewet kom videnskabsministeren med den gamle traver ,at der i dag ALDRIG har være flere penge i universiteterne. Hvorfor bliver regeringen aldrig spurgt om hvad alle disse penge bliver brugt til , når så mange ting halter.

Martin Kaarup

Lars Løkke prøver naturligvis at lefle for magthavere det eneste som kan holde ham ved magten. Og selv de har udtrykt deres kritik af ham i f.eks. dagbladet Børsen under det meste af 2010. Han gør simpelthen ikke nok for dem. Det de ønsker er at Lars Løkke indfører nogenlunde de samme forringellser af befolkningens levevilkår som de andre europæiske lande og der harr Lars slet slet ikke har gennemslagskraft nok, så erhvervslivettruer naturligvis med at bytte ham ud.

Spøjst nop så er Lars Løkkes snart eneste udvej at gøre noget folkeligt populærtt, så han kan håbe befolkningen vil stemme ham ind til næste valg på trods af erhvervslivets forventede massive propagandakampanje i de erhvervsvenlige reklamehuse . f.eks. DR, TV2 og dagbladene.

Og hvad skulel det enormt populære træk så bestå i; tjo, han kunne jo begynde at lytte til befolkningen. De har ét klart ønske, navnlig Normalisering, dvs. Danmark ud af Irak og Afghanistan, stop de omfattende bestikkelse og korruption i de offentlige embeder fra erhvervslivet; ikke mindst Folketinget, retsforfølg samtlige ansvarlige under det mørke årti (o. 2000-2010), heriblandt for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden (dvs. Anders Fogh, Per Stig m.flere må nødvendigvis risikere Saddams skæbne), rydde op i politiets rådne rækker; fra toppen og ned. o.s.v.

Det værste ved det her er jo ikke, at der i et sådant forum sidder folk, der mener det samme som regeringen og dens statsminister, som påstår, at han skam ikke har noget med konklusionerne i vækstforum at gøre. Det er slemt, for hans forudsætning for et sådant udsagn er, at vi som borgere er dumme. Nogen burde forfølge sagen fra den vinkel. Det udtryk for en stupid magtens arrogance, som er ubærlig. Men kan vi forvente andet fra en regering, hvis ledende figur lader skatteyderne betale for sit forbrug af pornografiske film.

Engang i 1990erne foreslog Mimi Stilling Jakobsen (det daværende CD's politiske leder) at man i Danmark bl.a. skulle satse på eksport af børnehaver og ældrepleje* til bl.a. Japan, Kina og Sydeuropa. VK og det daværende Fremskridtsparti var imod.... vistnok noget med, at det offentlige ikke måtte tjene penge...* altså ikke eksport af børnehaverne mm. men ideerne bag...

Heller ikke selvom Mimi foreslog, at der skulle oprettes et joint-venture selskab til at eksportere ideerne bag ældreplejen og børnehaverne...

Mads Kjærgård

Hvis der er nogen der har snablen nede i vor pengepung, så er det jo de private aktører der bruger vore skattekroner til at fylde deres egen bankbog op! Det er jo konsekvensen af den måde vi privatiserer på herhjemme. Der er jo i virkeligheden blot tale om, at man har lavet en ny industri, der kører på skattekroner. En ny psudo offentlig sektor, derfor man får mindre for pengene.
I virkeligheden burde man indstille den offentlige drift og så vente på at markedet selv etablerer en løsning.

Mads Kjærgård

Og man kunne passende starte med Folketinget.
De dyreste offentlige ansatte vi har og megen nytte gør de ikke! Derimod burde man lade alle de offentligt ansatte der gør at Danmark kører rundt hver dag i fred!

Gorm Petersen

En økonom opfylder 3 betingelser:

1) Kan ikke forudsige fremtiden.

2) Kan ikke forstå nutiden.

3) Kan ikke forklare fortiden på en måde, der ikke er farvet af politisk observans.

Hvis nogen kan komme med blot et eneste eksempel på økonomer, der ikke til fulde opfylder alle tre betingelser, bør de komme med det nu.

Til gengæld: hvis der går 3 måneder uden et eneste eksempel, vil jeg foreslå uddannelsen nedlagt.

Det kan ikke være en skatteyderopgave at finansiere en uddannelse, der skal lære eleverne, at partiet Venstres ideologi er den eneste rigtige. Det må partikassen selv betale.

Hej Dorthe, Lige en tilføjelse:

Ang. det rektor for Syddansk Universitet sagde i PI i morges, at et lægeuddannelsessted blev nedlagt i 80erne: Jeg ved ikke, hvad det var for et. Det jeg husker (tidl. studievejleder) var, at antallet af pladser på lægestudiet blev skåret ned, og det giver os problemer i dag med de små årgange af læger uddannet i 80erne og 90erne. 2 uddannelsesgenerationer vil det mindst tage at rette på på dette.

Haarder (undervisningsminister fra 82-93) var ikke alene om det, også amtsrådsforeningen var imod, at der blev uddannet flere læger. Man ville ikke risikere en pukkel, hvor lægerne tog til Norge og Sverige. Og lægeforeningen har vel også været imod? Risikoen kunne være at uddanne for mange, der kunne blive løntrykkere.... 

Der kan gemme sig meget bag beslutningen om at fjerne studiepladser eller et helt studium.

Venlig hilsen,
Anne

Michael Borregaard

"Hvad udad tabes, må indad vindes," skrev digteren H. P. Holst.

Anders Fogh Rasmussen begik fejlen ved, ikke at lytte til økonomerne, men kaldte deres forslag for “tonedøve“. Lars Løkke Rasmussen har omvendt en hyperkorrekt form, som opstår ved, at han lytter for meget til økonomerne.

Hyperkorrekthed opstår ved, at den talende eller skrivende begår en fejl, netop i sine bestræbelser på, at undgå en fejl. Nyrup-regeringen handlede omvendt af De Herrer Rasmussen på tværs af de etablerede økonomer, men den økonomiske politik var én succes og vakte genlyd internationalt.

Så at lytte til vækstforums forslag blindt, er ikke, at se på fremtiden med friske øjne, snarere tværtimod. Ikke sådan forstået, at vækstforum, ikke har lagt arbejde for dagen, men man kan heller ikke blindt konkludere, at vi er på rette spor med vækstforums forslag i snor.

Problemet ved nu, at lytte blindt til økonomerne er, at de siger det samme som de sagde før finanskrisen, hvor situationen var en anden. Overskriften er derfor på mange områder forkert, det er tværtimod omvendt, det er regeringen som skriver af fra hvad økonomerne tidligere har sagt.

"Hvad udad tabes, må indad vindes," skrev digteren H. P. Holst.

Vægstforum?

Skal vi ned i lønnivu i Danmark?

Det vil give færre pænge i statskassen.

Der har flere gange i dette forum/Informatin,med flere, været et bud på omfanget af sort arbejdte!

( ET AF DE BEDSTE BUD PÅ VEGST) ! KONTROLER OMFANGET OG INDRIV DET ENORME BELØB.

Med den version,ned i løn,kan nationen kun blive fattigere.

VENSTRE/STATSMINISTEREN BURDE GÅ TIL PSYKOL,HA UNDERSYGT HOVEDET! ( ENDNU EN MALIPOLATIN!
VENSTRE KAN IKKE ANDET END VILLEDELSER AF DEN BREDE BEFOLKNING,OG DET ER DE KENDT FOR.

Toke Ernstsen

Overordnet kan det jo ikke undre, at det økonomiske liv er interesseret i at kunne påvirke det politiske livs beslutninger omkring subcidier.

Det økonomiske liv er stærkt interesseret i vækst, men kun for sig selv, ikke for samfundet. Det betragter det naturligvis ikke som deres opgave. Så kontrollen over erhvervssubsidierne er derfor uhyre vigtig, og hver gang ordet vækst bliver nævnt, spidses der ører. Er der flere statslige midler på vej til direktionslønninger og afkast til aktionærer og investorer?

Det økonomiske liv styres af grådighed, herunder noget for noget-princippet, det er alle enige om. Derfor skal der fra det politiske livs side også udvises stor varsomhed overfor at lade "ræven komme for tæt på gæssene".

Vækstforum er mest af alt en unik chance for direkte lobbyisme, endda inviteret til af selveste regeringen.

Fagbevægelsens inviterede eksperters udsagn bliver behændigt omgået, og gør derfor regeringens udkog af Vækstforums konklussioner useriøs, men understreger blot, at det vigtigste er at beholde magten for egen skyld, ikke for samfundets.

Replik til peer Aagaard, der føler sig stødt af omtalen af, at "læger, sygeplejersker, sneryddende kommunalarbejdere, lærere, pædagoger og alle de mange andre som hver dag gør en stor indsats for samfundet som personer med “snablen nede i vores pengepung”." Jo, det er måske ikke pænt sagt. Men hvem finansierer deres lønninger? Det gør den hårde beskatning af den velstand, indenlandsk indtjening og valutaindtjening, der skabes i erhvervslivet. Så enkelt er det, og hvem taler egentlig "skaffedyrenes" sag. Det tør dårligt nok VK eller det nedsatte Vækstforum af angst for at blive kaldt reaktionær og asocial, fordi man måske vil skrue en lille bitte smule ned for verdens største offentlige, skatteyderfinansierede sektor.

Kristian Rikard

Til Peter Aagård,

Tjah - folk må jo læse teksten som de vil. Hvis du tror jeg sigter til de måske 400.000 læger, sygeple-jesker, lærere, SOSU'er, søde BroBizzpiger, sneryddende kommunalarbejdere (med røde næser om vinteren) etc. etc. etc. så tager du bevidst eller ubevidst grueligt fejl. Nej jeg taler om det tilsvarende antal (og stadigt fortsat voksende del af den offentlige adminstration, som vi ALDRIG ser eller hører om). Det var dem Venstre - Danmarks liberale parti lovede at tage livtag med, og som de vandt regeringsmagten på i 2001 (sammen med noget om god tone i debatten og smagsdommeri). Ordet "papirnusseri" blev som bekendt opfundet af en berømt advokat, men blev annammet og revitaliseret med begærlighed af specielt Venstre. Jeg går personligt ind for en stor stærk offentlig
sektor (det er et af adelsmærkerne ved vores samfund). Men magt og størrelse bør også i et godt samfund betyde ansvarlighed. Og den mangler jeg ganske. Når Vækstforum har møder, betaler vi - skatteborgerne - for det (inklusive kaffen og det bløde brød). Når der bliver nedsat en undersøgelseskommission til vurdering af PISA-resultaterne betaler vi - skatteborgerne - for det. Når
CityRinge sædvanen tro overskrider budgetterne med 300 % betaler vi - skatteborgerne - for det. Når kun 20% af IC4 togene er på skinnerne her mere end 10 år efter kontraktens indgåelse, betaler vi - skatteborgerne - for det. Både i form af dårlig
service og for alle de jurister, der sidder og prøver på at redde resterne, og skubbe aben videre. Når man alt for sent opdager, at kommunerne har snydt på vægten ved ikke at vedligeholde infrastukturen jfr. indgåede aftaler, så betaler vi borgerne dobbelt for det.
Men alt det er du da velkommen til at kalde uklædeligt at gøre opmærksom på.

"Lars Løkke Rasmussen har omvendt en hyperkorrekt form, som opstår ved, at han lytter for meget til økonomerne."

Lars Løkke lytter selektivt til nykeynesianere og neoliberalistiske økonomer - men ignorerer de klassiske keynesianere, Østrigerskolen og andre. Lars Løkke har ingen 'hyperkorrekt form', han har en vulgærideologisk forkærlighed for markedskræfter og individets trang til at hævde sig materielt og socialt.

Lars er end ikke klar over dette; han er en åbenlyst ignorant aktør i egen psykologi og andre kræfters spind.

Bjarne Bisgaard Jensen

Vækstforum skriver af fra regeringen. Jamen hvad andet kunne man forvente.
Det er som om erhvervslivets såkaldte kloge hoveder kun kan komme med egne gode ideer når væksten buldrer, det kniber noget mere når de skal komme md fremadrettede ideer til hvad de selv og DK skal leve af i fremtiden.
Overrasket - nå nej