Læsetid: 3 min.

'Det ville være halsløs gerning'

Socialdemokraterne køber ikke de økonomiske argumenter for at ændre boligskatten. 'Det er sådan noget økonom-pis', siger skatteordfører Nick Hækkerup
Socialdemokraterne køber ikke de økonomiske argumenter for at ændre boligskatten. 'Det er sådan noget økonom-pis', siger skatteordfører Nick Hækkerup
27. januar 2011

- Cevea, AE-rådet, vismændene og en tidligere S-skatteminister anbefaler at ændre boligskatten. Hvorfor vil I ikke det?

»Der er to grunde. Hvis man piller ved boligskatten nu og derved bringer yderligere usikkerhed på det i forvejen urolige boligmarked, vil det være en halsløs gerning. Vi har en meget stor gruppe boligejere, som er teknisk insolvente. Hvis man hæver boligskatterne, så de må gå fra hus og hjem, vil det være ekstremt uhensigtsmæssigt.«

»Den anden grund er, at vi holder med almindelige mennesker. Dem, der er hjernen og hjertet og næven i det danske samfund. Det er dem, vi er her for. Det er dem, der holder samfundet kørende, og de skal ikke straffes med stigende boligskatter.«

- Det drejer sig ikke om at hæve skatten, men bare at lade være at sænke den år for år.

»Det er sådan noget økonom-pis. Det drejer sig om, at helt almindelige mennesker vil komme til at betale mere, end de ellers ville have gjort. Så er jeg ligeglad med, hvad man kalder det. Det er deres økonomi, som vil komme til at lide under det, og det vil vi ikke lægge stemmer til.«

Hjernen og hjertet

- De vil jo kun skulle betale mere, hvis deres hus stiger i værdi?

»De vil under alle omstændigheder skulle betale mere. Ellers er der jo ikke nogen grund til at ændre på det. Det er jo det, der er hele antagelsen i forslaget.«

- Hvorfor vil I hellere sænke boligskatten end at regulere de sociale ydelser i takt med lønstigningerne?

»Det er fordi, vi ikke vil ramme helt almindelige hårdtarbejdende danskere, som er hjernen og hjertet og næven i det danske samfund. Det er dem, vi er her for.«

- Man kan ikke flytte mursten ud af landet, ligesom man kan med andre værdier som aktier og obligationer. Hvorfor så ikke flytte mere af skatten derover?

»Et selvstændigt argument for at beskatte er ikke, at det er nemt at beskatte. Spørgsmålet er, om det er rimeligt og fornuftigt. Og det er ikke fornuftigt. Problemet med, at der bliver flyttet skat ud af landet, skal sikres med en mere effektiv ligning. Der skal guderne vide, at der er masser at tage fat på med det samme. Det er stadig en gåde, at så få multinationale selskaber betaler skat.«

- En ejendomsværdiskat på en fast procentdel vil virke stabiliserende på boligpriserne, både når det går op og ned, og ...

»Det er sådan et rigtigt økonom-argument. Det er skrivebordstænkning. Det, der interesserer os er, hvordan helt almindelige mennesker har det, og ikke dem, der sidder bag tykke bøger og kloger sig på andres vegne.«

- Kunne det ikke tænkes, at økonomerne har ret, på trods af deres økonom-argumenter?

»Ikke i det her.«

- Ifølge både vismændene og AE-rådet er det de rigeste ti pct., der har fået mest ud af den model, I vil fortsætte. Hvornår er det blevet socialdemokratisk politik at beskytte de rigeste?

»Det er ikke dem, man rammer med det, de foreslår. Vi kan såmænd også godt se, at nogle har haft store gevinster. Problemet er bare, at man rammer nogle andre meget hårdere, nemlig dem, der er teknisk insolvente. De unge familier, som købte, da priserne var på deres højeste. Dem, som afleverer deres børn i daginstitutionerne, dem som knokler for at holde familien sammen og holde foden under eget bord. Det er dem, man vil ramme og ikke de andre.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tom W. Petersen

I stedet for lødige argumenter mod det ind-lysende sætter Hækkerup flosklen om "helt almindelige hårdtarbejdende danskere, som er hjernen og hjertet og næven i det danske samfund". Især den med næven er god: "ræk mig, o Broder, din barkede Hånd"...
Det argumentationsniveau lover ikke godt for fremtidens økonomiske politik.

"- Hvorfor vil I hellere sænke boligskatten end at regulere de sociale ydelser i takt med lønstigningerne?

»Det er fordi, vi ikke vil ramme helt almindelige hårdtarbejdende danskere, som er hjernen og hjertet og næven i det danske samfund. Det er dem, vi er her for.«"

Så er Socialdemokratiet endelig dømt helt ude for mit vedkommende. Her viser de helt tydeligt at de ikke har en skid til overs for andre end den arbejdende middelklasse dansker. Nu er det vist på tide at over- og underklassen står sammen!

Men det er da lykkedes at hjælpe almindelige hårdtarbejdende pensionister ved at binde støtten fast i husets værdi, så den først skal betales ved salg. Mon ikke Hækkerup kunne finde en dygtig økonom, der kunne en skrue en sådan fornuftig ordning sammen, og så sælge den til vælgerne med samme stauningsk overgearede retorik?

Preben Per Vissing

Men må medgive Nick Hækkerup at økonomer ej heller er ufejlbarlige,, men du søger at tage p.. på den almindelige borger ved at postulere at mennesker skal gå fra hus og hjem hvis boligskatten opjusteres.
Boligskatten er ikke justeret de sidste 9 år ,og derfor ville en minimum inflationsregulering være fair.
Dernæst kunne du søge inspiration i dagen leder Information:
"Oppositionen kan passende hente inspiration i Sverige, hvor det er fortjenesten ved salg af bolig, der beskattes. Det er smart. På den måde skal boligejerne ikke have penge op af lommen, før de ved et salg får nye penge i hånden, og dermed rammes de insolvente boligejere ikke.
Med en beskatning af mursten undgår man at beskatte et område, der forringer vores i forvejen trængte konkurrenceevne. For i modsætning til højtuddannede personer er mursten stationære - de kan ikke flytte til udlandet.
Modellen vil også være en stabiliserende faktor over for et segnefærdigt boligmarked, der konstant truer med at sende landets økonomi ud i et endnu større morads. Desuden vil hverdagen blive mindre firehjulstrukket og guldrandet for boligspekulanterne, der får kappet noget af deres fortjenester. Her skal oppositionen passe på med, hvem de i virkeligheden holder hånden over.
Landets svære økonomiske kvaler hænger jo sammen med de seneste tiårs tilstand, hvor boligejerne tjente mere på at sove i deres huse om natten end ved at gå på arbejde om dagen. Det er basalt usundt. Danmark ville have stået med en langt mere skridsikker økonomi, hvis bare en lille del af disse kolossale summer gik til fællesskabet frem for til yderligere økonomisk polstring af de i forvejen velbjærgede.
Det er som bekendt først, når man selv kan tabe noget på sine principper, at de for alvor får gyldighed. Her har Lars Løkke Rasmussen sat sig selv på spil med sit forslag om afvikling af efterlønnen og forhøjelse af pensionsalderen. For bare et år siden var det en etableret sandhed på Christiansborg, at en afvikling af efterlønnen ville medføre tab af regeringsmagten. I dag må vi konstatere, at Venstres opgør med efterlønnen har bragt regeringen tættere på genvalg. Hvad viser det? At befolkningen er mere ansvarlig og progressiv end politikerne på Christiansborg".
Det ville være fair overfor boligejerne og de øvrige samfund og bidrage til samfundshusholdningen!
Og oppositionen ville næppe miste deres kernevælgere på dette grundlag, men vinde nye og resten?
Er det ikke bedre at have en ren r.. og trutte i? :-)

"Det er sådan noget økonom-pis". Hermed viser Nick Hækkerup at Venstres afstandtagen fra eksperter ikke er unik for Venstre. Men det ser sort ud for Danmark

"»Det er fordi, vi ikke vil ramme helt almindelige hårdtarbejdende danskere, som er hjernen og hjertet og næven i det danske samfund. Det er dem, vi er her for.«”

...

»Det er sådan et rigtigt økonom-argument. Det er skrivebordstænkning. Det, der interesserer os er, hvordan helt almindelige mennesker har det, og ikke dem, der sidder bag tykke bøger og kloger sig på andres vegne.«"

Først lidt DF-diskurs ... og så lidt Fogh'sk kulturkamp. Jeg må indrømme at dén respekt jeg til tider har næret for Nick Hækkerups saglige tæft er en kende under pres hér.