Nyhed
Læsetid: 3 min.

Venstre og DF: Sådan er loven

DF vil godt kalde det aktivt medborgerskab at gå i krig for Danmark, men det skal ikke give permanent opholds-tilladelse. Venstres Karsten Lauritzen forklarer, at krig jo ikke er det samme som frivilligt foreningsliv
Indland
1. februar 2011

»Der skal være en gulerod for de udlændinge, der gør det rigtige. De skal hurtigere få permanent opholdstilladelse. Men der vil være en pisk til de udlændinge, der ikke vil gøre en rigtig indsats«, sagde integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), da hun i januar sidste år præsenterede oplægget til de nye udlændingeregler.

De nye regler trådte i kraft 1. juni sidste år, og fremover kan udlændinge få permanent ophold allerede efter fire år i Danmark. Til gengæld skal de optjene 100 point efter en række kriterier som beskæftigelse, straffeattest, danskkundskaber og aktivt medborgerskab.

Det var netop kravet om aktivt medborgerskab, der har udløst et afslag til den 22-årige afghaner Barialai Hassanzai. Han har været i krig for Danmark, men det er tilsyneladende ikke »en rigtig indsats«.

Sådan er reglerne, siger Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, for man skal have deltaget et år i frivilligt foreningsliv.

»Man kan jo definere aktivt medborgerskab på mange måder. Vi har valgt en snæver definition, for at det skal være let at administrere og ubureaukratisk. Og hvis man har været udsendt som tolk, så har man jo været udsendt af forsvaret og ikke som en del af det frivillige foreningsliv,« siger Karsten Lauritzen, der ikke vil forholde sig til, om det er aktivt medborgerskab at være udsendt for Danmark.

Det vil Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti gerne. Han mener, det er sympatisk og prisværdigt, at en herboende afghaner tager med de danske tropper til Afghanistan. Men reglerne for permanent opholdstilladelse er, som de er.

»Man kan godt kalde det for aktivt medborgerskab, men det giver jo ikke point efter de regler, som er opstillet,« siger Martin Henriksen.

Kun fem udlændinge har fået permanent ophold efter de nye regler, viser de seneste tal fra Integrationsministeriet, der er fra november sidste år. 374 udlændinge har fået afslag. Til sammenligning fik 60 procent af alle ansøgere efter de gamle regler permanent opholdstilladelse sidste år.

Den her sag er kun den seneste i en hel række hovedløse eksempler, siger SF's næstformand Astrid Kragh

»Der opstod jo en masse historier i medierne om, hvad der kunne, og hvad der ikke kunne betegnes som aktivt medborgerskab. Jeg tror, at det her er udtryk for, at man i handlekraftens navn og efter pres fra Dansk Folkeparti har skyndt sig at trække en linje, og den har man måske ikke fået trukket det mest velovervejede sted. Så jeg synes da, at regeringen burde sætte sig ned og kigge på, om det egentlig var det helt kloge de fik gjort, eller om de handlede lidt i panik over de historier, som begyndte at komme i medierne,« siger Astrid Kragh.

Karsten Lauritzen medgiver, at der er plads til forbedringer i definitionen på aktivt medborgerskab, men udlændinge skal ikke regne med, at krigsdeltagelse kommer til at tælle for noget.

»Der er måske to eller tre personer, der står i samme situation, og hvis vi skulle tage alle de forbehold i lovgivningen, så ville det blive bureaukratisk. Men når vi skal evaluere lovgivningen, når den har fungeret et års tid, så kigger vi selvfølgelig på, om der skal justeres nogle steder,« siger Karsten Lauritzen.

Først til sommer kan Barialai Hassanzai tage medborgerskabsprøven og på den måde få permanent opholdstilladelse, og det er beklageligt, mener Karsten Lauritzen. Men det er mere end det, mener Astrid Kragh.

»Det er jo en fadæse af rang, og noget der tangerer at være en vaskeægte politisk skandale, at der går mere end et år, fra man opstiller det som krav for at opnå permanent opholdstilladelse, til man rent faktisk kan tage den,« siger hun.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech ønskede i går ikke at kommentere sagen, da den i øjeblikket bliver behandlet som klagesag i Integrationsministeriet.

Serie

Pointsystemet

Regeringen og Dansk Folkeparti indførte 1. juni 2010 et nyt pointsystem for udlændinge, der søger om permanent opholdstilladelse. Flere velintegrerede udlændinge er kommet i klemme i systemet, bl.a. fordi man skal have arbejdet frivilligt et år for at udvise ’aktivt medborgerskab’. Andre er kommet i klemme, fordi de har fået forkert vejledning om, hvornår de kunne søge om permanent ophold.

Seneste artikler

 • Ombudsmanden går ind i sag om vildledning

  17. februar 2011
  Folketingets Ombudsmand er nu gået ind i sagen om vildledning fra Udlændingeservice. Det er styrelsens fjerde ombudsmandssag om vildledning på fem år. Udlændingeservice nægter fortsat at ændre vejledningen om permanent ophold
 • De forstummede fuldmægtige

  16. februar 2011
  Hvis embedsmændene begår deres vildledning for at tækkes deres politiske chef, bør de fyres. Hvis de gør det efter direkte eller indirekte politisk pres, bør de fyre politikerne
 • Udlændingeservice var klar over vildledning

  16. februar 2011
  Foreningen Ægteskab Uden Grænser har tidligere gjort Udlændingeservice opmærksom på vildledning om permanent ophold. Alligevel blev vejledningen ikke rettet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er gået helt galt i landet, tågen bliver tykkere og tykkere og tågehornene mere og mere skingre...

Karsten Lauritzen blev iflg sin egen hjemmeside student i 2002, men har endnu ikke færdiggjort nogen uddannelse.

Var han udlænding, var han blevet smidt ud.

Johann Svendsen

'Vi har valgt en snæver definition, for at det skal være let at administrere og ubureaukratisk.' siger Karsten Lauritzen .

Så reglerne er alene udformet med henblik på sagsgangen i Udvisningsservice ?

Nok er nok !! Kan man gøre en større indsats end at gå i krig med og for Danmark?! For første gang overvejer jag at forlade landet igen.. helt frivilligt.. Der er noget råddent i Danmark..

Det er et kønt udvalg af folkevalgte:
"Men når vi skal evaluere lovgivningen, når den har fungeret et års tid, så kigger vi selvfølgelig på, om der skal justeres nogle steder" - hvad så med de stakler, som kommer i kleme i åbenbart hovedløse regler i melemtiden?
VKo kører efter devisen "Udlænding - ud" men kan ikke finde ud af at indpakke deres menneskefjendske holdninger i acceptable lovgivning - de er SÅ ækle

@Chris Green
Det skulle vel aldrig være den småborgerlige samfunds racisme og dermed manglende medmenneskelig forståelse, du hentyder til?

Han, Karsten Lauritzen, er måske ikke tynget af store studielån, men han virker da som et begavet og indsigtsfuldt menneske ... .ha-ha-ha-ha-e-e-e, en god Venstremand.

Karsten Lauritzen er vokset op i Venstres hjernevaskeri. Han er uden uddannelse og modtager nu 700.000 skattefrit om året for at sprede skidt i medierne. En mand uden anden fremtid end den en folk halvrascistiske venstrevælgere måske vil tilbyde ham.

Karsten Lauritzen er en ung venstreløve. Hans karriere i partiet og folketinget er gjort afhængig af hans håndtering sf problemet. Så han buldrer derudaf med fremmedfjenske og bureaukratiske standpunkter, som kun vanskeligt lader sig skelne fra DF's. Hvis en senior-Vestre-mand har behov for at komme på tværs med et eller andet, gør han det uden tøven. Indgår i opgaven at håndtere den slags.
Men det ændrer naturligvis ikke på at Lauritzens synspunkter er afskyvækkende. Sådan er det ret konsekvent

Igen viser VKO alt for godt at de ikke er værdige til at lede vores storslået nation Danmark. Der er brug for ægte danske folk i spidsen for Danmark. Danskere der værdsætter andres hjælp og loyalitet uanset nationalitet. Danskere der vil Danmark det godt og er i stand til at skabe langvarige stabile internationale relationer som gavner vores nation på længere sigt. Danskere der ser det gode og positive i at udlændinge skaber fremgang for Danmark i samarbejdet med gode danske statsborgere.

Altså er VKO efterhånden ved at være udelukket da de jo nærmest her og der skaber mulige terrorister eller grobund for had mod Danmark, når VKO insisterer på at tisse dem, der hjælper os lige op i deres ansigt. Denne ugudelige praksis sker både i udlandet som set med tolken og her i vores kære nation, når højtuddannet/lavt uddannet indvandrere skal takkes for deres indsats. Trist at VKO ikke kan se hvad de har haft gang i de sidste 9 år.

Så giv ham dog den permanente opholdstilladelse VKO! Hvor svært kan det være at vise en smule værdighed mand!!??

Jeg faldt over overskriften igen: "Sådan er loven"..
Interessant mekanisme: Folketingets flertal vedtager et lovforslag, der udmøntes i en lov. Og vupti, politikere kan gemme sig bag deres egne vedtagelser og sige "sådan er loven" - jamen, for F..... da, det er den jo kun fordi I skrev den sådan! Så det er ikke et argument, der kan bruges af flertallet

Henrik Andersen

hvis han er god nok til at være tolk for forsvaret så må han da have bevist noget, så nu mangler han bare et års medlemskab af Landsforeningen af narrede mennesker.

Martin Sørensen

Sådan er loven

GO dav med et økse skaft. og taK FOR LORT.

som en af de familier der er ramt, ja vores søn fik også sit afslag på sin permanente opholdstiladelse, med posten her midt i januar, jo han var 18 og hade to månder til at han blev 19 derfor var det meget vigtigt at vi søgte, for at få et afslag, et trick som der nu ville ha kostet os 3550 kr. for han er en af de her " ubegrundede ansøgninger" som der var årsagen til at man indførte gebyr systemet, jo for hade vi ikke søgt så ville han være fyldt 19 hvilket der betyder at han nu ikke fik chancen for at bestå medborgerskabs testen (jo de sætter et krav om at man skal bestå en prøve som der ikke er skrevet endnu)

jo det blev krævet at han skulle søge en "umilbar grundløs ansøgning" fpr gjore han ikke det jo så skulle han, som sin søster der kun er ET år og EN månede ældre end ham, nu arbejde 2½ år, og optjæne 15 medborgerskabs points,

min kone hun mangler også de 15 points, for nej hun har ikke udvist "aktivt medborgerskab" nej hun passer sit arbejde som kyllinge slagter. og har travlt med at passe sit arbejde ganske som vel 85-95% af sine kolegare ja og mine kolagere og vel nærmest alle almindelige danskere så ja er vi da medlem af en forening men aktive nej det er der kun få af os der har resurser til. og hvorfor skal det være billet til et permananent opholdstiladse? er det faktum at både min kone og hendes (nu vores to børn) er hæderlige, passer deres ting, går i skole, på arbejde og ellers opføre sig som normale "danskere".

hele loven for permanent opholdstilade det er en OMMER. og det hjælper ikke at man gemmer sig bag ja sådan er loven og det kan godt være at det er en dum lov men lov er lov.

http://www.nordjyske.dk/aalborg/forside.aspx?ctrl=10&data=28,3611520,5,3