Satire
Læsetid: 2 min.

BAGSIDEN: Bjarup Riis i dilemma over Ekstra Bladets sexannoncer

Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og fast klummist i Ekstra Bladet, skrev tirsdag et harmdirrende indlæg mod prostitution. Hvordan har hun det med, at hendes arbejdsgiver bla. tjener pengene til hendes løn ved annoncer for prostituerede?
Indland
17. februar 2011
Bjarup Riis kalder sexarbejdere for 'fissehuller'.

Bjarup Riis kalder sexarbejdere for 'fissehuller'.

Nikolai Linares

I raseri over den krænkelse, prostituerede kvinder udsættes for, kaldte skuepilleren Anne-Grethe Bjarup Riis i denne uge sexarbejdere for »fissehuller« i både en klumme i Ekstra Bladet og i en efterfølgende ophedet optræden i Go' Morgen Danmark på TV 2 i går morges.

I klummen skriver Anne-Grethe Bjarup Riis, at det er »psykisk tortur, at en fed fremmed mands pik skal mase sig op i piger, få spermet af og gå igen«. Hun betegner også den radikale folketingskandidat Linda Kristiansen, der optræder i en kampagne for legalisering af sexarbejde som »en lalleglad, forkælet og totalt ubegavet klovn«, der burde holde sig fra politik.

Information blev nysgerrig efter at høre, hvordan den hidsige prostitutionsmodstander har det med, at hendes arbejdsgiver, Ekstra Bladet, er en af Danmarks største formidlere af annoncer for prostitution.

»Det tager jeg dybt afstand fra, og det har jeg også sagt til dem i en klumme sidste år.«

- Men det fik vist ikke Ekstra Bladet til at ændre praksis. Hvordan har du det med det?

»Det har jeg det bestemt ikke godt med, men jeg skriver i Ekstra Bladet, fordi jeg derigennem kan ramme en målgruppe, der trænger til at blive rusket lidt i.«

- Og du får vel også penge for det ..?

»Jo, det gør jeg.«

Rufferi?

Ekstra Bladet blev i 2002 anmeldt af Kvindeligt Selskab for Rufferi - en anklage, der dog ikke holdt i retten.

- Mener du, at din arbejdsgiver bedriver rufferi?

»Jeg ved ikke, om det er rufferi, men jeg tager dybt afstand fra det.«

- Når vi ser bort fra det juridiske, er der så i praksis forskel på at tjene penge på at formidle kontakt til en sexarbejder på en avisside eller på et gadehjørne som en gammeldags alfons?

»Næh, det kan du have ret i. Og jeg står klart i et dilemma, men jeg skriver der (i Ekstra Bladet, red.), fordi jeg når nogle andre læsere, end jeg for eksempel ville gøre i Information, hvor alle er enige.«

- Det ved jeg nu ikke. Jeg er f.eks. tilhænger af legalisering og regulering af sexarbejdernes arbejdsforhold, så du skal da være velkommen til at deltage i debatten ...

»Jo tak. «

Reklamesøjle

Anne-Grethe Bjarup Riis' engagement i det, der ifølge Kvindeligt Selskab er en rufferi-virksomhed, begrænser sig imidlertid ikke til det folkeoplysende.

I 2003 medvirkede skuespilleren i en prisbelønnet tv-reklame for formiddagsbladet. Nu vil nogle måske kalde det en myte, at der findes lykkelige arbejdsløse skuespillere, der faktisk nyder at medvirke i tv-reklamer. Ikke desto mindre beskrev Anne-Grethe Bjarup Riis over for Finske Medier efterfølgende sin motivation til at tage jobbet som lystbetonet.

»Hvis jeg synes, det er sjovt at lave, så gør jeg det. Og Ekstra Bladet var pissesjovt,« sagde hun.

Men hvordan har hun det i dag med de moralske implikationer?

- Det er vel for at tjene penge, at du var med i reklamen?

»Jo, det var det. Men jeg synes også, at der var noget godt, fordi reklamens budskab var, at kvinder, der har fået fejlopereret deres bryster, kan bruge EkstraBladet som klageinstans. I den forstand handlede det om kvinders rettigheder.«

- Ville du gøre det igen?

»Ja, det ville jeg. Men igen, det er et dilemma.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Støt kvinders selvbestemmelsesret og stem på den radikale folketingskandidat, Linda Kristiansen.

Vil man støtte kvinders selvbestemmelsesret principielt er det indlysende at man også bør støtte denne menneskeret når det handler om kvinder i prostitution.

Information skriver at den radikale folketingskandidat, Linda Kristiansen, optræder i en kampagne for legalisering af sexarbejde. Når jeg véd at dette er sandt er det jo logisk at stemme på Linda Kristiansen til kommende folketingsvalg, også selvom som jeg, man plejer at stemme på Enhedslisten.

Sammen med S og SF er Enhedslisten, i prostitutionsspørgsmålet, desværre blevet kvinde fjendsk.

Beviset på denne kvinde fjenskhed er dokumenteret - klik på:
http://www.just-well.dk/#Radikale

Jeppe Brogård

@Anna von Sperling

Tak fordi du tager en glødende debattør alvorligt. Det er tiltrængt at avisens spalter åbnes for mennesker, som har en holdning til samfundsspørgsmål.

Desværre gør du det på en ekskluderende måde. Jeg har endnu ikke helt fortsået, hvorfor journalisters personlige holdninger har større ret til pladsen, end til deres interviewklienters.

Er det ikke langt ude, at konsekvensberegne en klummists udsagn i forhold til 3. part? Hvad har Ekstrabladets forretningsmetoder med Bjarup Riis klumme at gøre? Og jeg formoder da, at journalister og skribenter modtager honorar for deres ydelser.

Sådan er kapitalismen, som bekendt. Men er det en relevant vinkel på en debat om prostotution?

Din egen holdning er klart udtrykt i spalten. Den er relevant, hvis du ønsker at debatere forholdene for prostituerede. men det, du gør i artiklen er jo tværtimod af pakke Bjarup Friis synspunkter ned i en kasse, som kan afleveres på vestforbrænding. Uden debat.

Det er altid dårlig stil. Som magthavende journalist er det en del værre.

Om igen, søster.

@Jeppe Brogård
Du stiller følgende spørgsmål:
"Hvad har Ekstrabladets forretningsmetoder med Bjarup Riis klumme at gøre?"
Svaret er lige ud af landevejen det, at Bjarup Riis "i al sin skønhed" den ene dag raser over prostitution og den næste dag hæver en løncheck på en avis, der dybest set selv fungerer som alfons - det må siges at være hykleri.
Og at skubbe det ind under det gulvtæppe, der hedder: "Sådan er kapitalismen, som bekendt." ændrer ikke ved noget - hykleri er nu engang hykleri.
I det mindste er Bjarup Riis da ærlig nok til at erkende det, men fakta er stadig - at hun ikke er andet end en farisæer. Hun kævler løs, døre op og døre ned, og jo mere hun kævler løs imod sexkøb, desto mere sikker kan hun være på sin egen løncheck, det giver jo trods alt omtale.
Men er det ikke meget almindeligt for mennesker - undskyld! for nogle - at lige så snart de selv kan tjene et par kroner, så forsvinder moralen ud gennem brevsprækken? Eller er det i virkeligheden en anden sprække den vælger?
Under alle omstændigheder virker det nærmest som om, at når bare der er penge med i spillet, så er alt tilladt.
Endelig kan det undre mig, at vi her i landet åbenbart er delt op i 2 lejre: dem, der ønsker at forbyde sexkøb (for at hjælpe kvinderne, sider de) - og dem, der siger god for sexkøb.
Hvorfor kan løsningen ikke være begge dele?
Gør det fuldstændig legalt at købe sex og for de kvinder, der FRIVILLIGT ønsker at udføre erhvervet, giv dem nogle ordentlig arbejdsbetingelser.
Dernæst opret lokaler de steder, hvor der er brug for det, til de kvinder, der absolut ikke ønsker at udføre erhvervet og derfor meget gerne vil have hjælp til at komme ud af det.
Hvorfor skal prostitution gøres til et enten-eller?
Der er vel ingen personer med "deres fulde fem", der nogensinde sinde forestiller sig at ved at forbyde sexkøb, så er problemet løst for altid?
Er det tilfældet, vil jeg tillade mig at kalde det for rimelig naivt, men måske er Bjarup Riis netop bare naiv - det skal jeg ikke kunne sige det.
Dog undrer det mig, at hun i den grad farer i flæsket på en af dets udøvere, som det skete hos God Morgen DK forleden? Måske handler det bare om, at hun selv har noget andet i klemme, end sin hjælpsomhed overfor de kvinder der udfører erhvervet?
Kan tænkes.

Kære Troels.
Jeg ville blot påpege, at der er grupper indenfor Enhedslisten, som bakker op på kvinders selvbestemmelse, såsom Enhedslistens Queerudvalg.

Henrik Andersen

Anne-Grethe Bjarup Riis er ikke mere moralsk end som de mennesker som annoncerer hun har jo ikke nogtet imod at få de penge som betaler for annoncerne, Kan hun ikke retsforfølges for at leve af de penge.
Men der er da ikke meget kød på en artikel med det sprogbrug som er brugt her, men det er måske mere et spørgsmål om at holde sig i forgrunden af medierne.

Endelig er det interessant - faktisk yderst interessant - at lige præcis den befolkningsgruppe, nemlig de prostituerede, Bjarup Riis i den grad raser over, også er den gruppe kvinder, hun selv tjener penge på.
Brugte jeg ordet farisæer?

Jesper Graugaard

Overskriften siger det hele...hahaha touché!

Ja,

der er mange meninger om prostitution og en eventuel kriminalisering (af købet).

Men den måde Anne-Grethe Bjarup Riis har omtalt prostituerede, i både Ekstra Bladet og senere med et verbal overgreb på Susanne Møller i Go'morgen Danmark, er decideret tarvelig og grotesk.

At Anne-Grethe Bjarup Riis vil beskytte og hjælpe disse kvinder er meget svær at få øje på med en så nedladende retorik. Jeg græmmes.

Har mistet meget for dette kvindemenneske. Desværre.

Jesper Graugaard

@jeppe Brogård
At kalde hende debatør kan næppe forsvares efter at have set hende i tv2 programmet.
End debatør hører på modpartens meninger og det ville være løgn at påstå det var det hun gjorde.

Jeppe Brogård,

der er endda MEGET god grund til at pakke Anne-Grethe Bjarup Riis' opførsel og retorik ned i en forsejlet kasse for derefter at sende den med ekspres-post til destruktion.

Simpelthen. Kvinden var alt andet end anstændig.

@Eva Lia
Tror du det der med at være en dum blondine passer for Bjarup Riis? :-)

Per Holm Knudsen

Man kunne vel i grunden osse vælge at tage Anne-Grete Bjarup Riis på ordene "fissehuller" og "sædbeholdere" (andre steder virker ikke nok interessante): "fissehuller" - ja selvfølgelig, fisse betyder at gnide, og kussen er vel hullet, hvor man gnider med det ene eller andet på lystig vis. "Sædbeholdere" - smukt ord, sæd er livgivende på den ene side og sundt for skedevæggene på den anden - så det er vel bare et andet ord for livsrum. ;-))

En hattedame på mision, spørg ikke efter logik.

Per Holm Knudsen

Når Anne-Grete Bjarup Riis angriber den radikale folketingskandidat Linda Kristiansen og kalder hende "en lalleglad, forkælet og totalt ubegavet klovn, der burde holde sig fra politik", så falder det jo tilbage på Anne-Grete Bjarup Riis, der muligvis aldrig har været prostitueret og derfor ikke ved noget om sexarbejde. Anne-Grete Bjarup Riis burde holde sig til det, hun ved noget om, nemlig EPO og cykelløb.

-øh-

Og hvad med de kvinder som frivilligt går med mange mænd? efter en sjov nat byen? og får en fremmed mands pik op sig? Er de så også fissehuller eller hyr?

Den fremmede, fede pik får jo også her spermet og så går manden jo ofte igen, når han har spermet,
Sådan har jeg i hvert fald set mange fortællinger om moderne kvinders one nite stands rundt omkring. Og det må jo så også være psykisk tortur for de her kvinder, som har de her one nite stands?

Bjarup Riis mener sikkert at sex kun hører til i ægteskabet eller i et parforhold; ofte er det nemlig de kvinder, der mener det, som bliver moralsk forargede over f.eks. prostitution.

Johann Svendsen

Se nu kunne jeg jo godt komme med nogle yderst spydige kommentarer om hvad Extra Bladet er og hvad folk der arbejder for dem dermed bliver ..
Uheldigvis findes der vist dom for at man ikke må kalde Extra Bladet et 'bordel' ..

Peter Andersen

Sensationsjournalistik.
Anne-Grethe er godt klar over problematikken, men hun har en platform som få andre og det er så et spørgsmål om at opveje godt mod skidt og i den her sag vil jeg gerne give hende ret i at det gode kommer over det mindre gode.
Det er godt at der kvinder som hende, om end hendes udtalelser mod den Radikale-kandidat er noget voldsomme.

@Peter Andersen
Mener du dermed, at det er godt, at hun profilerer sig selv ved at tjene penge på den befolkningsgruppe hun sidder og håner - for det er jo hvad hun gør?

Per Holm Knudsen

Opdagede lige, at Anne-Grete Bjarup Riis heller ikke ved noget om EPO og cykelløb - sådan er der så megen uvidenhed i verden.

@Bo Hårdell

Du skrev:
Kære Troels.
Jeg ville blot påpege, at der er grupper indenfor Enhedslisten, som bakker op på kvinders selvbestemmelse, såsom Enhedslistens Queerudvalg.

Jamen, Bo, problemet er at Enhedslistens Queerudvalg ikke har opstillet nogen kandidat så vælgerne kan støtte de prostituerede som de selv ønsker det. Desværre. Hvis Enhedslistens Queerudvalg opstiller sådanne kandidater stemme jeg straks på en sådan.
Herudover,
bare nogen ville arrangere en panel diskussion / debat med publikum på, mellem Enhedslistens Queerudvalg og Forkvinden for Sexarbejdernes Interesse Organisation, SIO, Susanne Møller om hvad der skal til for at få Enhedslisten til at få fingeren ud og holde op med at holde Queerudvalget og andre som "gidsler" i partitaktik, eller hvordan det nu er at tingene hænger sammen eller netop ikke hænger sammen.

Sammen med S og SF er Enhedslisten, i prostitutionsspørgsmålet, desværre blevet kvinde fjendsk. Beviset på denne kvinde fjenskhed er dokumenteret - klik på:
http://www.just-well.dk/#Radikale

mads harbo jensen

Troels....
Stemmer du radikalt, kun på baggrund af kvinders rettigheder på dette felt?
Husk på at du dermed også stemmer for heftige skattenedsættelser og andet der øger uligheden.....

@mads harbo jensen

Jeg siger tak til dig for at stille mig det vaskeægte dilemma spørgsmål: ”Stemmer du radikalt, kun på baggrund af kvinders rettigheder på dette felt?”

Mit svar:
Jeg er 90% uenig med Radikal økonomisk politik. Og 90% enig i Det Radikale Venstres antiracistiske menneskerettighedspolitik. Og så har Det Radikale Venstre opstillet folketingskandidat, Linda Kristiansen, til at repræsentere menneskerettighedspolitikken i prostitutionsspørgsmål. Herligt!

I alt dette er mit vaskeægte dilemma faktisk et historisk klassisk dilemma = Hvad er vigtigst? Menneskerettigheder eller økonomi?

I den aktuelle danske virkelighed 2011 ser det ud til at jeg vælger Menneskerettighederne. Hvis jeg boede i og tilhørte det store flertal af befolkningen i lande som Somalia, Bangladesh eller Afghanistan ville økonomien sikkert være helt afgørende.

I Danmark er jeg er helt vild med 90% af Queerudvalgets politik. Det øjeblik vælgerne – inklusiv mig selv – får mulighed for at stemme på Queerudvalgets nøgterne, rationelle og humanistiske holdning til prostitution ryger min stemme atter over til vennerne i Enhedslisten. I denne situation føler jeg at jeg må gøre alt hvad jeg kan for at presse Enhedslisten til at åbne op for en mindre ”kønsracistisk”(?) politik i prostitutionsspørgsmålet. En ”kønsracistisk(?) bacille” er i sig selv noget skidt og kan sikkert også påvirke anden politik.
Indtil videre er S, SF og Enhedslisten, i prostitutionsspørgsmålet, desværre blevet kvinde fjendsk. Beviset på denne kvinde fjendskhed er dokumenteret - klik på:
http://www.just-well.dk/#Radikale

Søren Mikkelsen

Naar man promoverer prostitution er man kvindefjendsk.

Det er godt for menneskerettighederne at det danske parlaments venstrefloejspartier vil skrue NED for prostitutionen.

Per Holm Knudsen

@ Søren Mikkelsen

Jeg plejer nu ikke at skamme mig, så det bliver ikke i denne omgang. Til gengæld forstår jeg ikke, at mennesker, der ønsker frihed for det enkelte menneske, overhovedet kan få tanken om at forbyde voksne menneskers (m/k) frivillige brug af deres seksualitet.

Du glemmer at der er lige så mange mandlige sexarbejdere - så den med "kvindefjendsk" passer dårligt her.

John Houbo Pedersen

"Når man gør noget man er imod for penge er det prostitution" . Enhver der har arbejdet har gjort det,tror jeg.

Jeppe Brogård

@eva Lia

Du har lov at mene, at Bjarup Friis ikke er anstændig. Det kan man mene om så mange. Jeg har ikke den holdning til Bjarup Friis.

Men det er jo blot ansvarsfralæggelse. Det er overgreb når en journalist benytter sin magtposition overfor et individ med forkerte meninger, til at ugyldiggøre både meninger og person.

Overgreb. Ikke blot krænkes ytringsfriheden og trædes under fode, samtidig udviskes et menneskes handlinger som berettigede. Anna Von Sperling er dermed kommet i samme klasse som voldsjournalister som Martin Krasnik.

Det finder jeg stærkt ubehageligt på min avis. Uden en gerningsretfærdiggørelse eller enda en argumentation for volden vil jeg ikke kunne læse Annas udgydelser uden overdreven skepsis. Det er ærgerligt, når hun fylder så meget, som hun gør.

Per Holm Knudsen

@ Jeppe

Nu er det altså i klummen "BAGSIDEN", at Anna Von Sperling har skrevet og ikke en dybsindig analyse eller baggrundsartikel, så mon ikke du retter bager for smed.

Martin Krasnik som "voldsjournalist"? Det må du vist forklare nærmere!

Hasse Feldthaus

@Jeppe Brogård: Anna von Sperling påpeger det hykleriske i at hæve løn betalt af sexarbejderes penge, og samtidigt skælde dem hæder og ære fra og kalde dem "fissehuller" og "sædcontainere" (endda under påskud af at ville beskytte dem).

Hvor i det ovenstående bliver Anne-Grethe Bjarup Riis' ytringsfrihed trådt under fode? Hun får da (i stærk kontrast til f.eks. Susanne Møller) rigelig lejlighed til at svare for sig.

Anne-Grethe Bjarup Riis klarer desværre til fulde selv at ugyldiggøre sine handlinger, når hun reducerer en TV debat til ensidige verbale overfald på en person hun proklameret ønsker at beskytte.

Og når hun kalder en person hun er uenig med for "en lalleglad, forkælet og totalt ubegavet klovn" er det vel heller ikke tegn på at hendes ytringsfrihed lider stort?

Jeg synes faktisk at det er fremragende journalistik, når Anna von Sperling hiver glorien af en farisæer. Det kan kun gavne debatten at få skruet tonelejet lidt ned, så vi igen kan udveksle meninger i stedet for at slå hinanden i hovedet.

Martin Kristensen

Mon ikke Jeppe Brogårds støtte til Anne Grethe Bjarup Riis' korstog har gjort ham så forhippet på at støtte kvinden at han slet ikke forstår at hendes opførsel ikke er et voksent menneske værdigt - og da slet ikke en der er inviteret som debattør?

Det er strålende underholdning når sådanne frihedsfjendske tågehorn konfronteres med egen dobbeltmoral - så godt arbejde af Anna von Sperling.

...jeg har nu altid ment at det er langt værre at sælge sin hjerne for penge. Det blir´aldrig min business, hvad andre mennesker gør frivilligt med deres krop....Punktum!

Nåh ja og jow. Anne-Grethe Bjarup Riis!
INGEN er mere prostituerede end kunstnere. De sælger deres sjæl for at betale den næste husleje!
Fred være med det. ~~*~~Th

hmmmmm????

sidder tit ved en kommunal computer m. pornofilter, som gør at de andre brugere kan glo på eb's sideni piger, men nogle af vi andre kan ikke gå ind på artikler på www.information.dk om kønspolitik, hvis de indeholder ord som filteret ikke tillader, hvilket sker tit !!!!

en så uartig avis burde skamme sig !!!!

Jeppe Brogård

He, he. Det er da ikke urimeligt, at benytte sin
yttringsfrihed, selv om man en gang har handlet med folk, som handler med andre folk, som er beskæftiget med prostitution. Hvor vil I hen med det? Ansvaret for handlinger fra 3. part kan umuligt placeres på den første.

Jeg synes bare, at AVS begår et selvstændigt overgreb. Og det er ret dårligt synes jeg.

Bjarup Friss sag er i øvrigt fuldt legitim. Det handler grundlæggende om de samfundsproblemer, som prostitution er udtryk for. Det er helt uacceptabelt, at forsøge at kæde denne væsentlige debat til enkeltpersoner og deres påståede snerperi. Det er åbenbar afsporing og dårlig stil.