Satire
Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Sådan er reglerne

Hvis man har en virksomhed, skal man betale gebyr for at få fjernet affald og bruge genbrugspladsen, også selvom man ikke bruger pladsen og kun smider madpapir ud
Kurt Mikkelsen lever af at gravere navne, datoer og små illustrationer ind i sølvtøj. Det producerer først og fremmest metalsnuller i mikrogramsstørrelse, og det har han lidt svært ved at forstå, at han skal betale genbrugspladsgebyr for.

Kurt Mikkelsen lever af at gravere navne, datoer og små illustrationer ind i sølvtøj. Det producerer først og fremmest metalsnuller i mikrogramsstørrelse, og det har han lidt svært ved at forstå, at han skal betale genbrugspladsgebyr for.

Sofie Amalie Klougart

Indland
1. marts 2011

»Ja, normalt er jeg jo ikke sådan en, der farer op,« siger Kurt Mikkelsen.

Men han synes nu alligevel, at det er lidt groft, at hans enmands-gravørvirksomhed skal betale 1736,25 kr. i affaldsgebyr til kommunen. Kurt Mikkelsen ridser inskriptioner ind i sølvtøj - skeer, lysestager, pokaler. Det giver lidt metalsnuller på arbejdsbordet. Dagens øvrige skraldeproduktion fremviser den 67-årige gravør ved at løfte en sort bøtte op fra gulvet. Der ligger to papirlommetørklæder og et sammenkrøllet ark papir i den.

»Men jeg skal så være ærlig at sige, at jeg lige løb ned med mit madpapir, inden I kom,« siger han.

Det er især et 'administrationsgebyr' på 816 kr. plus moms, som fik Kurt Mikkelsen »op i det røde felt«: »800 kr. for at sende en kollektivskrivelse ud, som koster måske fem kroner at lave? Det forstår jeg ikke en skid af.«

'Tjener ikke noget'

»Vi tjener ikke noget på det, sådan kan jeg sige det,« siger områdechef Merete Kristoffersen, Center for Miljø i Københavns Kommune (som sukker ret dybt, da Information ringer).

Gebyret skyldes en ny affaldsbekendtgørelse, som betyder, at virksomheder skal betale for at bruge kommunernes genbrugspladser. At omkostningerne ved inddrivelsen er højere end selve gebyret, er der en mening med, forsikrer Merete Kristoffersen:

»Det er ikke administrationsgebyr alene for den her ordning. Det er generelt for erhvervsaffald.«

I loven hedder det, at kommunen »kan« dispensere, hvis »virksomheden ikke har en egentlig affaldsproduktion«. Samlet har Københavns Kommune sendt 30.000 opkrævninger ud, fået 7.500 ansøgninger om dispensation og godkendt mere en halvdelen. Men altså ikke Kurt Mikkelsens:

»Han kan måske en gang imellem have en pc, noget farligt affald eller noget pap, han skal af med.«

Kurt Mikkelsens computer kører Windows 98, så det er lidt siden, den er blevet skiftet ud. Hvad angår de øvrige arbejdsredskaber - en maskine til at spænde pokaler fast i, stikler til at ridse i sølvtøjet med - har Kurt Mikkelsen stort set ikke skiftet ud, siden han overtog biksen i 1986:

»Jeg kom i lære i '58-'59 - og da så det fuldstændig ud som i dag.«

At dømme efter inventarets ikke ubetydelige patina er det ikke helt ved siden af. Den emballage, kunderne sender sølvtøjet i, genbruger Kurt Mikkelsen til at sende retur, siger han.

- Men noget affald må du da producere?

»Jo, men det er mest det, man vel kan kalde husholdningsaffald. Og så lidt papirer engang imellem, når jeg rydder op i regnskaberne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her