Nyhed
Læsetid: 5 min.

Birthe Rønn ventede over et år med at rette op på ulovlig praksis

Ifølge svenske oplysninger blev integrationsministeren senest i december 2008 klar over, at hendes ministerium i årevis havde givet ulovlige afslag til unge statsløse. Alligevel ventede hun til januar 2010 med at lovliggøre sagsbehandlingen
Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) har ifølge svenske oplysninger i hvert fald siden december 2008 kendt til det retskrav, som unge statsløse har på statsborgerskab. Aligevel fortsatte ministeriet med at give afslag til 14 unge statsløse - afslag, som var konventions-stridige og ulovlige

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) har ifølge svenske oplysninger i hvert fald siden december 2008 kendt til det retskrav, som unge statsløse har på statsborgerskab. Aligevel fortsatte ministeriet med at give afslag til 14 unge statsløse - afslag, som var konventions-stridige og ulovlige

Indland
24. februar 2011

Den 18. december 2008 svarer den svenske departementsråd Gunnar Hermanson høfligt på en forespørgsel fra Integrationsministeriet i København.

To dage forinden har det danske ministerium bedt om en vurdering af, hvordan Sverige har håndteret FN-konventionen fra 1961 om statsløshed. I Integrationsministeriet er Birthe Rønn Hornbech (V) forinden blevet orienteret om, at ministeriet i årevis har set bort fra netop denne konvention, der sikrer statsborgerskab til unge statsløse, hvis de er født i Danmark.

Selv har Birthe Rønn Hornbech for nylig forklaret forløbet under et samråd i Folketinget: »Jeg blev meget overrasket for ikke at sige, at jeg troede ikke på det første gang, jeg hørte om det. Og derfor var jeg selvfølgelig nødt til personligt at overbevise mig selv om - det virkeligt var rigtigt. Og spurgte også nogle af mine nordiske kolleger, hvordan det var i de andre lande.«

Det er denne forespørgsel, som Hermanson svarer på. Han forklarer, at svenskerne fortolker FN-konventionen sådan, at en statsløs under 20 år kan opnå svensk medborgarskap med en erklæring. Hermansons forklaring slutter med en konstatering:

»Sverige går gennem de ændrede regler væsentligt længere, end FN-konventionen kræver.«

I forhold til den skandale, som Integrationsministeriets ulovlige afslag på statsborgerskab til unge statsløse har udviklet sig til, er det mest interessante i Hermansons brev datoen.

Datoen dokumenterer nemlig, at Integrationsministeriet og Birthe Rønn Hornbech i hvert fald siden december 2008 har været klar over, at ansøgninger om statsborgerskab fra unge statsløse er blevet håndteret i strid med FN-konventionen, som Danmark tiltrådte i 1977.

Lena Hallerby, pressesekretær for den svenske integrationsminister Erik Ullenhag, bekræfter over for Information, at datoen for det svenske svar er den 18. december 2008.

»Det er dobbelttjekket,« siger hun.

Alligevel fortsætter Integrationsministeriet systematisk med at give afslag. Afslagene kommer, selv om ministeren har vidst, at de er i strid med konventionen. Ifølge oplysninger fra ministeriet får ikke færre end 14 unge statsløse således et ulovligt afslag i 2009.

Birthe Rønn orienterer heller ikke Folketingets Indfødsretsudvalg om den fejlagtige sagsbehandling, så snart hun bliver klar over det. Det udsætter hun til slutningen af januar 2010.

Hvornår vidste hun det?

Et af de centrale spørgsmål i statsløse-skandalen, som Birthe Rønn meget bestemt har afvist at besvare, er netop, hvornår hun selv blev klar over, at noget var rivende galt i den måde, som ministeriet behandlede de unge statsløse på. Det spørgsmål har såvel medlemmer af Folketinget som pressen gentagne gange stillet til ministeren. I stedet for at svare, har ministeren henvist til, at hun ikke på stående fod kan huske det, og at det heller ikke kan være særligt vigtigt.

Her tager ministeren fejl. En række forvaltningseksperter, som Information har talt med, konstaterer samstemmende, at ministeren kun har kort tid fra det øjeblik, hvor hun bliver klar over, at hendes ministerium sagsbehandler i strid med en konvention, som Folketinget har bestemt Danmark skal tilslutte sig.

»Legalitetsprincippet, som al forvaltning er underlagt, kræver, at man reagerer med det samme. Selvfølgelig skal en minister have et overblik over, hvad der er galt, og hvad der skal gøres, men så skal man også gøre det,« siger professor i jura ved Københavns Universitet, Carsten Henrichsen.

- Hvor lang tid må der gå?

»Fra det tidspunkt, hvor det ligger klart, at noget er galt, til man træffer en beslutning, bør der ikke gå lang tid. I den her sag er forholdene jo relativt enkle: Vi har en konvention, som forpligter myndighederne til at give statsborgerskab til unge statsløse, der er født og opvokset her i landet. Der foreligger således et retskrav, som det burde være forholdsvis enkelt at imødekomme ved indretning af de administrative rutiner. Der bør ikke gå flere måneder, før dette effektueres.«

- Hvad hvis der går et år?

»Så er det efter mine begreber uantageligt.«

Professor i statsret Jens Elo Rytter lægger til: »Hvis ministeren har kendt til fejlen mere end et år, før hun reagerer, er det meget alvorligt. Så har hun tilsidesat sin pligt til at følge de internationale konventioner og orientere Folketinget. Det et klart brud på ministeransvarlighedsloven,« som han siger. Han tilføjer: »Der er andre ministre, der har måttet forlade deres poster i lignende sager.«

Professor i jura Claus Haagen Jensen ved Copenhagen Business School mener, at »sagen bliver endnu mere graverende, end vi indtil nu har vidst«.

»Det er dybt belastende for ministeren, hvis hun i så lang tid ikke har reageret på viden om fejlbehandlingen. Det skal blive interessant, om ministeren kan overleve denne sag,« tilføjer Claus Haagen Jensen.

Det er Søren Krarup (DF) helt uenig i: »Det er mit klare gæt, at Birthe Rønn Hornbech har forstået fejlen i december 2009, og umiddelbart efter har hun i januar 2010 orienteret Folketinget. Det kan da godt være, hun har rettet henvendelse til Sverige i 2008, men det har nærmest haft karakter af en rituel besværgelse. Man har vidst, at der har været et eller andet med den FN-konvention, men man har ikke taget den alvorligt. Og det er først op mod jul i 2009, tror jeg, at man pludselig i Integrationsminister bliver klar over, at der er noget afgørende, man har overset.«

Henrik Dam Kristensen (S) mener, at de nye oplysninger fra Sverige er »særdeles alvorlige«.

»Der er kun én ting at sige: Nu bør denne her sag i anstændighedens navn undersøges til bunds. Der tegner sig et billede af en minister, som har været involveret i en så alvorlig fejlbehandling. Det må og skal undersøges af en uvildig instans,« fortsætter han.

Også Hanne Agersnap (SF) finder »den her historie er lige så slem, som vi havde frygtet. Ministeren har ansvar for, at en gruppe unge mennesker ikke har fået statsborgerskab, som de havde ret til, og at sagen er blevet hemmeligholdt for Folketinget. Jeg har svært ved at forestille mig, hvordan hun kan blive siddende som minister. Det er et særdeles grimt cover up, Rønn har lavet.«

Johanne Schmidt-Nielsen (EL) mener, at det er »direkte grotesk«, at det er det svenske integrationsministerium, der skal oplyse den danske offentlighed om, hvor længe Birthe Rønn har kendt til ulovligheder uden at reagere.

»Efter min mening er vi nu nået dertil, hvor det er tvivlsomt, om Rønn kan blive siddende som minister. Hun har vidst, at der blev handlet ulovligt i hendes ministerium uden at oplyse folketinget og uden at rette op på ulovlighederne,« siger hun.

Serie

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Larsen

Det der er bekymrende er Søren Krarups kommentar. Manden er senil dement

Lykke Johansen

Hvis ikke INFORMATION havde sat gang i undersøgelser og efterfølgende afsløringer af de ulovligheder, der gennem snart 10 år er foretaget af tre integretionsministre og foregået i integrationsministeriet, så var ulovlighederne upåagtet fortsat.

Det er ikke nok at fyre Birthe Rønn!
Regeringen må gå af !
- Og der bør efterfølgende indledes undersøgelser af ulovlighederne og retopgør mod de implicerede - som det sketei forbindelse med TAMILSAGEN!

BRH's cover-ups duer ikke. Krarups forsøg på bortforklaring er så latterligt at det tyder på fremskreden debilitet.
Træd tilbage og gør plads til rigsretten! Hele regeringen må træde af - takket være Informations arbejde.

Anne Marie Pedersen

Lystløgnere - hele bundtet.

Tak til Anton Geist og Ulrik Dahlin for fortsat fremragende journalistik.

Og den seneste artikel fjerner - uden tvivl - det figenblad af uvidenhed som BRH klodset og pinligt har raget rundt i luften foran sig.

Tom W. Petersen

Michael Schæffer Larsen og Per Møller:
Nej; Krarup er ikke spor senildement eller debil.
Anne Marie Pedersen:
Nej; det her har intet med lystløgne at gøre. Det har med politik at gøre.
Argumenter er bedre for en debat end skældsord.

Jette Abildgaard

Jeg er 100% enig med bade Lykke Johansen og med Johanne Schmidt-Nielsen (EL) som mener, at det er »direkte grotesk«!

Dette er IKKE kun BRH...det er HELE den Danske regering, godt hjulpet af offentlige myndigheder rundt omkring i landet.

Krarup fortjener slet ikke nogen kommentar. Manden er jo mentalt syg og boer behandle derefter!

ERHAL! ERHAL! ERHAL!

Anne Marie Pedersen

Du har selvfølgelig ret Tom W. Petersen. På et eller andet tidspunkt så er det her farce-flertal (VKO) altså bare begyndt at virke så surealistisk, at man næsten ikke orker at finde de gode argumenter frem. Der er så langt op ad den bakke. Det er så mange steder at angribe...

Jeppe Bundgaard

Det skal blive interessant at se hvor meget der skal til, før VKO begynder at kræve undersøgelser af det ene og det andet, når de(VKO) ryger i opposition, efter et valg...

Rønn’s tavshed bliver lettere og lettere at forstå. Hun har simpelthen sjælekvaler. Pa grund af VK’s afhængighed af DF som støtteparti har Rønn i en årrække været klemt som en lus i imellem to negle: Fra den ene side DFs pres pa hende om at stramme alt op i en udlændingefjentlig retning - et press fra et parti som hojlydt agiterer for at Danmark skal bryde forpligtelser vedgået i FN- konventionen om menneskerettighederne. Fra den anden side et indre samvittighedspres om at være ærlig, lovlydig og leve op til sin ungdoms retsbevisthed, der konstant visker hende i øret at “ret skal vare ret”.

Naar Rønn kigger ned, slukker for mikrofonen, flygter fra journalisterne, så er det fordi hun har selvlede og efterhanden er kommet sa langt ud, at hun ikke mere tør tage konfrontationen med sig selv.

Rønn bruger som alle regerings ministre Løgnen som sit vigtigste redskab. Hun er dog forskellig fra mange af dem ved det, at hun inderst inde er flov over sig selv.

Rønn kig dig selv i spejlet, sig undskyld, og træk dig ud af politik!

Gustav Andersson

Rønn kan gøre hvad hun vil så længe landet er fyldt med taburetklæbere

MED LOV SKAL MAN LAND BYGGE?????????

Jette Abildgaard

Olcay Uysal

Korrekt...helt korrekt....

Desvaerre er Danmark paa nuvaerende tidspunkt saadan, at det i stedet styres efter foelgende princip:

"Med loegne skal land vedligeholdes og administreres"

2001 - 2011 er i sandhed et grusomt aarti for Danmark!!

Hvis ikke vi havde journalister som dem, der arbejder paa Information, da ville vi intet vide om alle disse ting, og ulovlighederne ville blot fortsaette og fortsaette indtil landet klapper helt sammen, som vist desvaerre er det, der er ved at ske nu!!

Man må konstatere, at Grundloven jo er givet i en tid hvor æresbegreberne var anderledes, og hvor det ville være naturligt for en minister der havde bedrevet ulovligheder, frivilligt at træde tilbage når afsløringens time kom.

Reelt udgør Christiansborg jo et såkaldt parallelt retssamfund, idet det er folketinget der bestemmer om der er foregået ulovligheder, herunder overtrædelse af ministeransvarligheds loven.

På grund af partidisciplin og eroderede æresbegreber står befolkningen i dag som undrende tilskuere til disse farceagtige begivenheder, der udspiller sig i integrationsministeriet.

Det danske samfund trænger til en Forfatnings- og Forvaltningsdomstol til at rette op på den manglende moral blandt politikerne.
Samfundets kontrolmekanisme er simpelthen ikke god nok som den er i øjeblikket.

Tak endnu en gang til Ulrik Dahlin og Anton Geist for deres ihærdige afsløringer - de bør indstilles til Cavlingprisen.

Marianne Mandoe

Nok er nok.

Elver Rasmussen

Det er en underlig kultur der opstået hos de danske ministre, de fylder på skift befolkningen med løgn og latin. Og som en særlig variant, er der altid en sindelags kontrol, udsendt fra sort blok, når BRH udtaler sig, hvilket oven i al det groteske, kalder det på det overbærende smil.
Lad os få valget nu!

@Bo S. Nielsen: Ja, Birthe Rønn Hornbech er som de statsløse endt som et offer i denne ulykkelige sag. Bertel Haarder burde og kunne have hjulpet hende. Jeg har lige genset Niels Ufers teaterstykke "Mens vi venter på retfærdigheden" fra 1992 om Tamilsagen. Her blev jeg mindet om, at det var Bertel Haarder og Ninn Hansen, der startede den sag.

Du har selvfølgelig ret Tom W. Petersen, tak for påmindelsen. Bare fordi en politisk modstander sætter sig helt uden for indflydelse af argumenter kan man ikke tillade sig at holde op med at argumentere..

Bjarne Bisgaard Jensen

at den er helt gal i VKO har de forlængst stillet til skue, så der ikke er noget at være i tvivl om, og dette er blot endnu et søm til ligkisten.
Gid man var sikker på at S og SF ville være garanter for nye tider. Jeg synes det hele også lugter af en politisk kultur på "Borgen", som ikke er befordrende for omhu, ydmyghed og åbenhed

@ Anne

Jeg tror ikke der er nogen, der mener, det kun er Birte
Rønns skyld. Det er ikke for at hetze enkeltpersoner, jeg linker. Det er fordi, der er nødt til at komme en slags reaktion, hvis vi skal kunne opretholde en fælles illusion om at leve i en slags demokrati, hvor de folkevalgte er folkets tjenere. Og dermed også kan fyres, når de vanrøgter deres hverv, lyver osv.

@Bo
Opdagede først bagefter at sætningen var et link til Facebook ;-)
Jeg mener også, at hun - og hele regeringen - bør gå af.

Nu er vi mange, der ikke kan lide BRH. Men man undrer sig over, hvor den kritiske presse og Information er. Hvad med at grave i, hvordan hun bliver hjulpet - eller udsat - af departementschefen og kanske nogle af de relevante afdelingschefer?? Det er jo en del af disses job at se til, at ministeren ikke kommer i vanskeligheder, og at ministeriet fungerer optimalt og at reglerne overholdes. Den frygtede og selvglade - og ofte ikke til stede departementschef har en blakket fortid. Han er ikke noget, nogen minister er tjent med at arve. Hvorfor ikke grave lidt mere i, om han overhovedet passer jobbet - eller alle sine sidejobs. For at skandalen kommer i perspektiv. Der er mere i denne og alle de andre sager, end BRH at komme efter. Der er nogle embedsfolk, som man burde have kunnet finde i langbortistan for lang tid siden. BRH er slet hjulpet. - Dette ikke sagt for at undskylde hende, men dep.chefen har et stort ansvar for tingenes tilstand og for udviklingen af alle misererne.

@ Anne

Interessante oplysninger!

Hvis journalisterne begynder at grave der, finder de helt sikkert guld!

Anne Andersen: Jeg er fuldkommen enig. Hvis folketinget ikke kan samle 90 mandater til en undersøgelse, så må man øge presset på departementschefen, konrtorcheferne etc.- indtil de får tungen på gled.

Jeg er ikke klar over om de berørte ansøgere kan melde nogen til politiet? Det kunne måske skabe lidt fremdrift.

Steen Erik Blumensaat

Belgien har altid vist vejen , politiker behøver vi ikke .
Pikløse præster er ikke løsningen.

Der er ingen tvivl om at BRH ikke er alene om skylden, men ansvaret er hendes.

@Anne Andersen

Mht. embedsmændenes rolle:

Linker til en kronik fra 1996: Tamilsagen og embedsmændene, Pligten og retten til at sige fra/En ubrugelig Tamilsag/Exit Tamilsag

Der står bl.a., at Tamilsagen ikke har ført til en nødvendig afklaring af embedsmændenes ansvar, pligter og rettigheder.

NU
vil Helge Adam Møller stemme for en uvildig undersøgelse af "sagen" i Integrationsministeriet

- Hvis / Når forslaget om en uvildig undersøgelse fremsættes i Folketinget

siger Helge AM i studiet i TV-avisen 18.30

Jeg vil ha´ Hornslet tilbage:-)

Det er jo ikke længere nok, straks at afskedige Birthe Rønn Hornbech. Hun bør retsforfølges. Hun har bragt vores land i international miskredit. Hun har skadet et stort antal menneskers liv. Andre danske statsborgere må bøde værre for langt mindre forseelser.
Ad h til med Birthe Rønn

Ja man forstår bedre hvorfor DF har bestilt champagne - Tænk at kunne få sin fremmedfjendske politik igennem uden selv at komme rigtig i klemme. Sjælden har DF's partitop holdt så lav profil så længe, bare fjumrerøven Kraup har forsøgt at støtte fru Rønn i denne efterhånden helt groteske sag.

"Det kan da godt være, hun har rettet henvendelse til Sverige i 2008, men det har nærmest haft karakter af en rituel besværgelse. Man har vidst, at der har været et eller andet med den FN-konvention, men man har ikke taget den alvorligt."

Mon Søren Krarup fatter at den nedladende holdning han stiller til skue, danner præcedens for fremtiden?

Jeg svarer selv: Ja! Og han er hverken dement eller senil. Han har RET - hans meninger er de RIGTIGE. Og alle de andre er idioter, og de kan ikke engang se det selv. Se det beviser jo at de er idioter. Ik'

Ups, jeg glemte mit mantra:

Det er vælgerforeningerne der stiller kandidater op. Det er deres ansvar at vi kun har denne begrænsede talentmasse at stemme på!!!!

Heinrich R. Jørgensen

Claus Høyer:
"Det er vælgerforeningerne der stiller kandidater op. Det er deres ansvar at vi kun har denne begrænsede talentmasse at stemme på!!!!"

Det er åbenbart vigtigere for vælgerforeningerne, at tilgodese partiets interesser ved at opstille velkendte partisoldater, der har bevist deres parti-loyalitet, principløshed og opportunistiske sindelag, og muligvis kan trække stemmer på kendis-effekten, end at søge at opstille og promovere egnede og kompetente kandidater der ønsker at arbejde for en politisk dagsorden.

Så ganske enig. Vælgerforeningerne svigter.

Christel Werenskiold

godt vi har information.... - lige som da Ninn mente at personlige holdninger til udlændingepolitikken står over landet love - da var det Niels Ufer og information, der sørgede for at få gjort rent under gulvtæppet. Keep up the good work. Og tak..

Det tog mig 38 minutter at finde frem til praksis i de andre nordiske lande mht. statsløse født i Norden. Det som Birthe Rønn Hornbech hævdede tog mange måneder:

1. Sverige: Et statsløst barn født i Sverige og som er under 5 år, kan blive svensk statsborger ved at forældrene udfylder et elektronisk ansøgningsskema. Pris 175 svenske kroner.

2. I Finland tildeles barnet automatisk finsk statsborgerskab, hvis det ikke kan få et andet statsborgerskab

3. I Island er det det samme som i Finland

4. I Norge er der en praksis med henvisning til FNs Børnekonvention og «Barn født av foreldre med fremmed statsborgerskap, som ellers ville blitt statsløst, innvilges norsk statsborgerskap når dets verge er gitt varig opphold i landet.»

8.3.2 Stortingets vedtak 14. desember 1995 og Justisdepartementets praksis i saker om statsløse barn

Spørsmålet om å styrke de statsløse barnas stilling ble tatt opp i Stortinget i 1995, se Dok. 8:100 (1994-95) og Innst. S. nr. 61 (1995-96). I samsvar med innstillingen fattet Stortinget 14. desember 1995 slikt vedtak (S.tid. (1995-96) s. 1718):

«Barn født av foreldre med fremmed statsborgerskap, som ellers ville blitt statsløst, innvilges norsk statsborgerskap når dets verge er gitt varig opphold i landet.»

I begrunnelsen er det vist til barnekonvensjonen.

Stortingsvedtaket er bakgrunnen for at Justisdepartementet i 1997 gjennomførte nye retningslinjer om statsborgerbevilling til barn som ellers ville være statsløse. Retningslinjene har som rettslig grunnlag at det kan dispenseres fra de generelle vilkår i § 6 første ledd. Etter den nye praksis kan det gis bevilling når søkeren er født i Norge og har bodd her hele tiden siden fødselen, er under atten år, har foreldre som enten har bosettingstillatelse eller fyller vilkårene for å få en slik tillatelse, og søkeren ikke «ved en enkel handling» vil kunne få statsborgerskap etter foreldrene, f.eks. etter søknad eller ved å inngi melding til vedkommende lands myndighet. Siden de nye retningslinjer ble innført er det gitt noen få bevillinger.

ja, Anne, det tog heller ikke mig mange minutter at finde frem til diverse oplysninger i bl a Sverige som har en meget informativ hjemmeside i disse spørgsmål

og BRH fik da også et svar fra Sverige to dage efter sin henvendelse i 2008 ...

Migrationsverket i Sverige,
findes på mange sprog, ordforklaringer samt også yderligere en speciel letlæst (lättläst ) side

http://www.migrationsverket.se/

Tak Ingrid.

Ja, svenskerne er dygtige til at lave klare og opdaterede hjemmesider. Deres EU-side er informativ, følger EU-møderne tæt med dagsordener mm.: http://www.sweden.gov.se/sb/d/1488

Den er flere niveauer over det danske udenrigsministeriums:

http://www.um.dk/da/menu/EU/