Nyhed
Læsetid: 3 min.

Borgerlige i oprør mod regeringens pointsystem

Flere Venstre-folk og erhvervsmanden Asger Aamund vender sig nu mod regeringens pointsystem. Det er ikke nok med lappeløsninger, lyder kritikken. Mange velintegrerede er kommet i klemme på grund af de firkantede regler, lyder det
Indland
2. februar 2011

I går krævede Konservative ændringer i regeringens pointsystem for permanent opholdstilladelse, og nu slutter flere Venstre-folk sig til kritikken.

Sagen om den 22-årige tolk og krigsveteran Barialai Hassanzai, som Information skrev om tirsdag, må føre til en revision af pointsystemet, siger medlem af udlændinge- og integrationsudvalget Eyvind Vesselbo (V).

»Systemet har ikke fungeret så længe, og der kan komme en lang række andre eksempler, som kan være lige så specielle og åbenlyse. Derfor vækker den her sag til eftertanke, om vi har fået skruet det her sammen på den rigtige måde,« siger Eyvind Vesselbo.

Også folketingsmedlem Britta Schall Holberg (V) mener, at sagen bør få Folketinget til at se nærmere på reglerne.

»At stå sammen med vores danske styrker, må da være en af de ypperste former for aktivt medborgerskab, en borger i Danmark kan udvise. Derfor mener jeg også, at vi som politikere skal undersøge, hvor lovgivningen har slået fejl i denne sag og så få rettet op på problemet,« siger Britta Schall Holberg.

Konservative foreslog i går at tilføje militærtjeneste som én mulighed for at optjene point, men det er ikke nok med lappeløsninger, mener Eyvind Vesselbo.

»Det ville være den nemme løsning at sige, så tager vi bare det her med. Der kan være andre forhold, der gør sig gældende. Vi skal lade være med at være for firkantede i lovgivningen. Man bør overveje, hvad vi skal gøre grundlæggende for at tilgodese de mennesker, som gør en indsats for at blive integreret i det danske samfund,« siger han.

Det samme siger erhvervsmanden Asger Aamund, der har været medarkitekt på Liberal Alliances udlændingepolitik. Han har kun hovedrysten til overs for pointsystemet, der efter hans vurdering modarbejder danske interesser.

»De, der vil komme her og give den en skalle, skal sandelig være velkomne. Pointsystemet er ubehjælpsomt. Det er et akvariesystem, som ikke virker på det rigtige liv - derfor får du groteske eksempler, som det, I har beskrevet,« siger Asger Aamund til Information.

Eksperter: for firkantet

Det er netop pointsystemets firkantede indretning, som flere eksperter fremhæver. Det tager ikke højde for, at folk kan være integreret på mange forskellige måder, siger seniorforsker Eva Ersbøll fra Institut for Menneskerettigheder

»Vi stiller alt for høje krav, som mange danskere ikke kan opfylde. Definitionen af integration er så firkantet og så højt sat, så masser af velintegrerede mennesker af den ene eller den anden grund ikke kan få permanent opholdstilladelse,« siger Eva Ersbøll.

Pointsystemet er meget ufleksibelt, påpeger Mette Blauenfeldt, der er leder for Center for Udsatte Flygtninge i Dansk Flygtningehjælp.

»Når man vælger at kalde det et pointsystem, så kunne man forestille sig, at der var mange forskellige muligheder for at samle de her 100 point, der skal til. Men når man ser, hvordan det er skruet sammen, er der stort set ingen muligheder,« siger hun.

Men Venstres integrationsordfører Karsten Lauritzen mener ikke, at der er behov for at se nærmere på pointsystemet på baggrund af sagen om Barialai Hassanzai.

»Problemstillingen er heldigvis ganske begrænset,« siger han med henvisning til, at langt de fleste udsendte for forsvaret er danske statsborgere.

»Det kan være, der er nogle ting, der skal justeres i reglerne for permanent opholdstilladelse. Men det kan man først, når systemet træder i fuldt kraft til sommer med den nye medborgerskabsprøve. Hvis det viser sig, at tingene ikke fungerer og ikke lever op til det politiske mål om at give permanent opholdstilladelse til dem, der er godt integreret, så må vi se på at lave det om. Men det kan man først sagligt konkludere, når systemet har været i kraft i et stykke tid,« siger Karsten Lauritzen.

I dag kan Information fortælle om en ny sag, hvor en amerikansk kvinde har fået afslag på permanent opholdstilladelse, fordi hun har taget en kandidatuddannelse i stedet for at arbejde to et halvt år i en kiosk. Men det er der ikke noget urimeligt i, mener Karsten Lauritzen.

»Hun har valgt at tage en uddannelse, som vi har været med til at finansiere. For at få permanent opholdstilladelse må hun først ud på arbejdsmarkedet og betale skat til det danske samfund. Hun mister jo ikke sin midlertidige opholdstilladelse, tidspunktet er bare udskudt lidt, før den bliver permanent,« siger Karsten Lauritzen.

Asger Aamund mener, man er nødt til at ændre systemet nu, så man får fat i de, der vil bidrage til samfundet.

»Jeg tror ikke, at pointsystemet, som også er blevet hårdt kritiseret af vælgerne, overlever valget. Sammen med økonomien bliver det en varm kartoffel,« siger han.

Serie

Pointsystemet

Regeringen og Dansk Folkeparti indførte 1. juni 2010 et nyt pointsystem for udlændinge, der søger om permanent opholdstilladelse. Flere velintegrerede udlændinge er kommet i klemme i systemet, bl.a. fordi man skal have arbejdet frivilligt et år for at udvise ’aktivt medborgerskab’. Andre er kommet i klemme, fordi de har fået forkert vejledning om, hvornår de kunne søge om permanent ophold.

Seneste artikler

 • Ombudsmanden går ind i sag om vildledning

  17. februar 2011
  Folketingets Ombudsmand er nu gået ind i sagen om vildledning fra Udlændingeservice. Det er styrelsens fjerde ombudsmandssag om vildledning på fem år. Udlændingeservice nægter fortsat at ændre vejledningen om permanent ophold
 • De forstummede fuldmægtige

  16. februar 2011
  Hvis embedsmændene begår deres vildledning for at tækkes deres politiske chef, bør de fyres. Hvis de gør det efter direkte eller indirekte politisk pres, bør de fyre politikerne
 • Udlændingeservice var klar over vildledning

  16. februar 2011
  Foreningen Ægteskab Uden Grænser har tidligere gjort Udlændingeservice opmærksom på vildledning om permanent ophold. Alligevel blev vejledningen ikke rettet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Henrik Thorup Jensen

Jeg håber dette oprør også sætter samme fokus på det utålelige pointsystem, som afgør om ægtefæller overhovedet kan komme ind i landet og her vise deres "medborgerskab" og integrationsvilje.
Men jeg er desværre ikke særlig optimistisk. De nye bekymringer drejer sig jo kun om "god arbejdskrafts" muligheder for at være her, ikke sølle ægtefællers.
Hvor var Schall Holber og Vesselbo egentlig henne i efteråret? De pippede modstand, men stemte i sidste ende for det menneskefjendske makværk. Det er simpelthen for billigt at score point på det nu.

John Henrik Thorup Jensen

Eller som et omkvæd fra en gammel, svensk sang fra de røde halvfjerdsere lød: "Først når skidtet falder ned på direktørens hat, får vi en miljødebat"! ;-)

Bent Nøhr Risager

Når kun 5 af 379 har opnået permanent opholdstilladelse i 2010 - så er det vel et tegn på at sien er alt for tæt.
Når unge som er blevet 18 år skal søge permanent opholdstilladelse efter ikke mere at være i deres forældres, så forventer man udover i konstant uddannelse også de lige har taget en træner- og/eller dommeruddannelse eller siddet i en bestyrelse i en organisation., Det er sandelig ikke fint nok, at de har været spejder eller aktiv i en sportsklub.
Man kan kunne vel ligeså godt sige - at vi ikke ønsker flere får permanent opholdstilladelse - fordi det er jo det som er konsekvensen.

Min papsøn søgte på sin 18 års fødselsdag i april - han manglede de sidste 15 point - fordi han ikke havde haft bestyrelsesposter m.m. - han bliver 19 år før Medborgerskabsprøven er klar - det betyder han kan blive mødt af et beskæftigelseskrav på mindst 2½ år - til trods for at det kun er et år siden at kravet var han skulle have været i uddannelsessystemet konstant.

En ny regering får brug for en genopretningspakke af menneskelige værdier i det danske samfund.

Bent Nøhr Risager, er det ikke en tendens i samfundet som sådan: folk ansættes ikke længere i faste stillinger, der er ingen respekt for den, der er god til sit arbejde og leverer dag og dag ind - man skal hele tiden være noget andet, end man er og måske ønsker at være. Ønsket er ikke længere først og fremmest et samfund, det er rart at bo i.

@John Thorup

Aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti fra november 2010 om også at indføre et pointsystem for overhovedet at få en opholdstilladelse som ægtefællesammenført er slet ikke blevet til et lovforslag endnu. Så endnu er der ikke et eneste medlem af Folketinget, som har stemt hverken for eller imod dette. Hvad der skete i november 2010 var, at alle medlemmer af Venstre LOVEDE, at de ville støtte lovforslaget, når det engang bliver fremsat.

Men som jeg ser det, så er der grøde i tingene nu, og denne genopblussede debat om de regler for tidsubegrænset opholdstilladelse, som blev indført i marts 2010, kan sammen med den folkelige modstand i november 2010 sagtens ses som et vendepunkt i dansk udlændingepolitik.

VKO er simpelthen gået så langt, at de ikke længere har befolkningen med sig. Og i den situation er det jo svært at bevare sammenholdet i blokken. For hvorfor skal V og K dog lægge stemmer til DF`s ønsker om en urimeligt stram udlændingepolitik, der medfører helt groteske sager som dem, medierne her har fundet frem til, hvis dette resulterer i tab af stemmer og magt snarere end det mod-satte?

Og den folkelige fornemmelse af, at man er gået for langt, vil formentlig kun forstærkes, efterhånden som medierne kan fortælle flere og flere groteske historier om mennesker, der fuldstændig urimeligt kommer i klemme i reglerne.

De historier kan man finde allerede nu omkring reglerne for tidsubegrænset ophold. Og hvis aftalen fra november 2010 ellers nogensinde bliver det lov, så bliver det ikke anderledes med den. Det vil nemlig også resultere i en stribe afslag, som et flertal af befolkningen vil finde dybt urimelige.

Samtidig er dansk udlændingepolitik også under pres fra EU. Den gamle associeringsaftale mellem EU og Tyrkiet har allerede tvunget regeringen til at fritage tyrkiske statsborgeres familiemedlemmer fra de nye regler om ansøgningsgebyr samt fra indvandringsprøven.

Og som det fremgår af denne kronik, så er der formentlig før eller senere langt mere på vej, da den nuvæ-rende situation, hvor danske unionsborgere har markant dårligere rettigheder i Danmark end unionsborge-re fra de andre EU-lande, jo er udtryk for en fuldstændig grotesk og urimelig retstilstand, som man næppe kan forestille sig kan overleve flere årtier ud i fremtiden:

http://politiken.dk/debat/kroniker/ECE1183485/udlaendingepolitikken-er-u...

Det er jo en tilbagevendende oplevelse: regeringen haster en lov igennem for at tilfredstille visse populistiske krav - de tror findes. De ignorer eksperter og oppositionens betænkeligheder - skråsikre og bedrevidende nedgøres alle advarsler
Når konsekvenseren af loven derefter opleves skynder sig de at trække i land. 'Det var jo slet ikke meningen med denne lov'
Kan vi snart få stoppet denne farce? Kan vi håbe at en ny regering ikke gentager den slags dumheder? Jeg er bange for det ikke sker

Dette er valgflæsk . De er bange for, taburetten ryger.

»Problemstillingen er heldigvis ganske begrænset« mener Karsten Lauritzen. At Karsten Lauritzen er et fjols er også alt andet lige en begrænset problemstilling, men alligevel har det vidtrækkende konsekvenser. Øv.

Det er vel ikke en ”begrænset problemstilling”, når der hidtil er givet 5 tilladelser og næsten 400 afslag efter de nye regler. Hvis det er en ”begrænset problemstilling”, fordi det kun er udlændinge, som bliver behandlet urimeligt, så er en evt. urimelig behandling af handicappede også en ”begrænset problemstilling”, da det kun er et lille mindretal af borgerne, som er handicappede. Og sådan kan vi blive ved.

Karsten Lauritzens anden udtalelse er i øvrigt mindst lige så idiotisk. Den amerikanske kvinde har taget en uddannelse, som den danske stat har betalt for, hæfter Karsten Lauritzen sig ved. Ja og NETOP derfor vil det da være totalt idiotisk at udvise hende, da hun jo så ikke vil få en mulighed for at arbejde og betale skat i Danmark, så samfundets investering i hendes uddannelse kan blive tjent hjem.

Så hvorfor må hun ikke få den tryghed, som det giver at have tidsubegrænset opholdstilladelse? Det giver da overhovedet ingen mening. Og risikoen er jo, at hun føler sig så dårligt behandlet og/eller utryg i Danmark, at hun ganske frivilligt vælger at flytte til et andet land og tage sin danske skatteyderbetalte uddannelse med sig.

En dårlig behandling af udlændinge vil jo alt andet lige få også (og måske især) ressourcestærke udlændinge til at vælge Danmark fra. Men den del af virkeligheden passer åbenbart ikke ind i VKO´s verdensbillede.

Lars Pagh sagde, at Karsten Lauritzen er et fjols.

Det vil jeg protestere imod,

Ifølge hans hjemmeside på Folketinget er han en pæn ung mand, der ganske vist ikke har fuldendt en uddannelse endnu, men som til gengæld har stor erhvervserfaring som piccolo og kassemedarbejder i Løgstør Netto., og vi ved alle, at Netto ikke ansætter fjolser.

Han har alle nødvendig kvalificationer for at forsvare DFs udlændingepolitik.

Fuldstændig rigtig, men ligegyldig snak.
Efter valget bliver det jo fjernet og erstattet af et eller andet rødt, vi ikke kender. Så vent med sagen. Fejlen er begået.