Nyhed
Læsetid: 4 min.

Danmarks evne til at skabe vækst er under Afrikansk niveau

De seneste tre års negative vækst i dansk økonomi giver os i bundplacering en ny global opgørelse. Det værste tilbageslag i 200 år, siger velfærdsforsker. Kun 18 ud af 192 lande har de seneste år oplevet større fald i BNP end os. VKO’s ’blinde’ politik inden krisen bærer en stor del af skylden
Indland
22. februar 2011

Regeringens mantra om, at dansk økonomi var særlig godt rustet til krisen, holder ikke vand. Faktisk viser nye internationale opgørelser over de seneste års vækst, at Danmark er så hårdt ramt af negativ vækst, at kun ét land i Afrika ligger lavere, nemlig Zimbabwe. Selv Spanien og Portugal har trods krisen mindre nedgang i væksten end os. Opgørelsen er udarbejdet af professor Jørgen Goul Andersen, Aarhus Universitet.

»Jeg vil ellers ikke betegne mig som pessimist. Men vi har ikke i 200 år set et så stort tilbageslag i dansk økonomi i fredstid – og det er langt hårdere end i det store flertal af verdens lande. Dét tilbageslag og den førte politik i årene inden vil vist stå tilbage i historiebøgerne længe efter, at Anker Jørgensens økonomiske politik er glemt,« siger han.

I de sidste tre år, fra 2008 til 2010, er Danmarks økonomi målt som BNP skrumpet med hele 4,1 pct i forhold til niveauet i 2007 – før den økonomiske krise. Globalt set er det kun 18 lande ud af 192, hvor krisen relativt har ramt lige så hårdt, viser opgørelsen.

I lande, som vi ellers ynder at sammenligne os med – f.eks. Sverige, Tyskland, Frankrig og Holland – har faldet i BNP i perioden kun været på mellem 0,3 og 1,3 pct. Og i Belgien, Østrig og Schweiz begynder man allerede nu at notere en vækst i forhold til 2007-niveauet.

’Tabernes klub’

Men blandt EU-lande skal man vende sig mod Østeuropa og »uansvarlige« økonomier som Grækenlands, Italiens og Irlands for at finde voldsommere fald i økonomisk vækst end i Danmark.

»Det er ellers det, man kunne benævne ’tabernes klub’ – hvor krisen i en vis grad har været selvforskyldt, eller hvor man som i Østeruopa har en »yo-yo-økonomi« med meget store stigninger ét år efterfulgt af store tab det næste. Kun Finland, hvis eksport blev slået omkuld i 2008, har oplevet et lige så stort tilbageslag, selv om de ellers har gjort alt det rigtige,« siger Jørgen Goul Andersen.

Opgørelsen kommer ikke bag på økonomisk overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der er professor på Københavns Universitet.

Dansk økonomi var overophedet allerede inden krisen kom – og regeringens politik har en del af skylden, siger han.

»Det er ikke sådan, at stat og regering er ansvarlige for alt, men det nominelle skattestop på ejendomsværdiskatten og til en vis grad liberaliseringen af låneformerne har i høj grad bidraget til husprisstigninger og overophedningen af byggesektoren,« siger han. Samtidig var VK-regeringens finanspolitik i perioder for lempelig.

»Især i 2006 og 2007 førte man en lempelig finanspolitik, der ikke matchede konjunkturerne. Her skulle man i stedet have bremset op,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Længere tid at rette op

Det er ikke bare relativt set, at det danske tilbageslag er voldsommere end i mange andre lande. Tilbageslaget er også voldsommere, end det ellers ville have været, hvis man havde bremset op i tide. Resultatet er, at det vil tage os længere tid end i mange af de lande, vi sammenligner os med, at få lukket hullet igen.
»Vi regner med, at det vil stå på frem mod 2015 – og at det det bliver en relativt langsom lukning. I år bliver et testår, for det er her, den stramme finanspolitik begynder at få sin virkning. Selv om vi er enige i opstramningerne, så vil det jo lægge en vis dæmper på et spirende opsving,« siger overvismanden. Regeringen har gentagne gange slået fast, at dansk økonomi med en lav udlandsgæld var meget bedre rustet end i de fleste andre lande, da »den økonomiske tsunami slog mod vores kyster,« som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtrykte det i sin afslutningstale i Folketinget i juni.

Og det er også korrekt – men kun hvis man ser på den kortsigtede offentlige økonomi, siger professor i økonomi Michael Svarer fra Aarhus Universitet.

»Her er Danmark blandt duksene i EU og OECD. Vi har slet ikke så store underskud på statsfinanserne som andre lande har. Men da krisen ramte, var dansk økonomi også på pumperne. Vi havde presset alle kræfter ud på arbejdsmarkedet, og det betød stigende lønninger og en faldende produktivitet og konkurrenceevne – og vi var ekstremt følsomme over for renteudviklingen især på grund af et overophedet boligmarked,« siger han.

Nordsøpenge brugt

Samtidig påpeger Jørgen Goul Andersen, at man indirekte har levet over evne er blevet »lidt blind« ved at bruge de midlertidige indtægter fra Nordsøolien.

»Det var en midlertidig indtægt, som man i stedet kunne have smidt i en oliefond, ligesom Norge gør. Det tjener til regeringens ros, at man trods alt ikke brændte det hele af, men brugte indtægterne til at betale ganske meget af på gælden. Men fra 1990 til 2010 havde vi en større del af befolkningen i den erhvervsaktive alder end nogensinde før. Da havde det været langt mere psykologisk klogt at lægge pengene i en særlig fond ’i børneværelset’. Det var jo en midlertidig indtægt,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis to biler støder sammen, ja så stiger BNP. Det afføder nemlig en masse aktivitet som gør at BNP stiger. Og måske vi skulle begynde at se os om efter andre værdier end (økonomisk) vækst?

Nu ved vi hvad der skal stå på VK-regeringens gravsten.

Martin Brynskov

Sandhederne, som har været fortiet, vælter frem. Ikke mindst den, at faldet i medarbejderstyrken jo ikke er exceptionel - tværtimod har det været helt usædvanligt, at så mange har været på arbejdsmarkedet i de sidste 20 år.
Når man tænker på arbejdsløsheden under Nyrup, skal man derfor huske, at den faldt mere, end arbejdsløshedstallene viser, fordi tilgangen til arbejdsmarkedet var så meget større.
Der er imidlertid brug for en helt anden radikal udvikling, hvor vi dropper at konkurrere både med hinanden og med andre lande. Der er kendte udviklingsopgaver at investere hjernekapacitet i, og derudover er der brug for langt mindre arbejdsindsats af den enkelte, når også afrikanere, asiater, sydamerikanere m.fl. bidrager til fødevare- og energiproduktionen lokalt.

Man har sværget til skattelettelser, der virker under lav ledighed. Præmissen ændrede sig, og OVK har aldrig evnet at sadle om.

Finland udtager 214 patenter pr 1 mio indbyggere
Sverige udtager 166 patenter pr 1 mio indbyggere
Kirgisistan udtager 20 patenter pr 1 mio indbyggere
Danmark udtager 19 patenter pr 1 mio indbyggere

Danske investorer sidder åbenbart og venter på at Venstre-regeringen skal uddele nogle flere fede privatiseringer istedet for at de selv investerer i innovative iværksættere - Investorerne holder sig til det sikre.

Bankerne agerer simpelt hen som en flok blodsugere.

Er det mon overhovedet det private erhvervsliv, der skal skabe grøn vækst?

Når man kan privatisere i sundhedsvæsenet, hvorfor skulle man så ikke også kunne offentliggøre i f. eks. alternativ energiproduktion.

Det er jo ikke en naturlov, at offentligt drevne virksomheder absolut SKAL være bureaukratiske og ineffektive.

M.v.h. Arne.

Jette Abildgaard

Danmark oensker jo ikke at faa hjaelp til udvikling og vaekst! Mange af de Danskere som helt sikkert kunne hjaelpe faar ikke lov, for ...de er nemlig enten bosiddende i andre lande, er gift med en 'forkert' nationalitet, ser generelt bare forkerte ud, eller kender de 'forkerte' (udenlandske) mennesker....

Naar man lukker for alle kreative sjaele, da faar man resultater som dette.....

"...vi har ikke i 200 år set et så stort tilbageslag i dansk økonomi i fredstid "

FREDSTID?

peter fonnesbech

Hvad kan man forvente andet fra en så fuldstændig fantasiløs regering, som end ikke kender betydningen af begrebet kreativ innovation.

Tror godt vi kan betegne sprogbruget "ansvarligt" som et skældsord fremover.

Venstre og DF har fået skabt deres Morten Koch idyl, hvis vigtigste gøremål er at sælge uforarbejdede landbrugsprodukter til udlandet. Det hele er holdt sammen med subsidier som forhindre enhver form for innovation.
Uddannelsessystemet er blevet omdannet til et præsteseminarium med indlæring af tidens doktriner.

Minimalstaten er blevet et u-land.

Martin Sørensen

valget næste gang er meget enkelt

Velfærd og vækst eller VKO

Nis Jørgensen

Endelig en positiv nyhed. Jeg tvivler dog på at udviklingen kan fastholdes.

Til dem der ønsker sig "grøn vækst": Kunne vi ikke bare nøjes med "grøn økonomi", og droppe væksten?

Måske skulle Danmark og verden prøve at tænke 40 år frem. Hvis ikke f.eks. det enormt rige Afrika, omgående kommer ud af fattigdom inden for de næste 10 år, vil Afrikas befolkning om 40 år være 10-doblet (fattige mennesker får mange børn). Mit selskab BioEnergyGroup med vort subsidiary Agrow, er ved at starte kultivering af communities ud af fattigdom til velstand og velfærd, en udvikling der inden længe vil gå som en steppebrand over Afrika, Sydamerika og det meste af den fattige verden. Det eneste der holder folk i fattigdom, er mangel på know how og ledelse, hvorfor mange mennesker, der ejer 10,000 ha ikke har råd til en cykel. Det vil de få råd til i fremtiden, hvor blot 10 acre vil gøre en husstand velhavende, når man indskyder sit land som aktie i vort selskab, høster al profitten og bliver aktionær i store landbrugs og 2nd Gen. BioEnergi Industrier.
Alt dette var forudsagt af Albert Einstein i 1937, men verden og politikerne har ofte ikke forestillings evner, der kan encircle verden og skabe grundlæggende lykkelig forandringer for vor planet, som burde have været sat i værk for mange år siden, men det NU, vi skal igang.
Danmark er verdensleder i anden generation bioenergi, der bliver så utrolig rig, at fossil olie om få år vil blive total udkonkurreret af bioenergier. Fremfor at poltikerne lyttede til Einstein, og grundlæggende støttede genier som Birgitte Ahring, tænker Danmark meget kortsigtet, så Birgitte, som profeten i sit færdreland, nu har fundet de grønne græsgange i US forskning, og Danmark pt. mistet lederen af fremtidens mest vigtige energi forskninger og kæmpe indsutrier, der kunne tjene milliard af dollars til Danmark. Det er på højteknologi, og især inden for bio energi, landbrug og fødevarer, at Danmark burde satse en stor del af sin fremtid.

Steen Uffe Tommerup

Stop nu med at give regeringen skylden...

Ansvaret er MIT og mit alene.

Da samfundet kørte på sit højeste sagde daværende beskæftigelsesminister, Hjort, at de der ikke var i arbejde ville være årsag til, at samfundets fortsatte udvikling var i fare.

Under de gode år søgte jeg mellem 800 og 900 stillinger uden at modtage ansættelse.
Jeg skulle efter Hjortens mening blot tage et andet arbejde - altså 'tage' et arbejde. Ikke modtage ansættelse. Tage...

Da jeg ikke kunne finde ud af hvordan man bare tog et arbejde uden en arbejdsgivers samtykke, fik jeg ikke arbejde.
Søgefeltet var ellers bredt: alle typer stillinger fra Gilleleje til Kruså og Frederikshavn til Christiansø. Nåede aldrig af søge noget i Skagen - så det er måske derfor, at jeg har bragt samfundet på denne "Afgrundens Kurs".

Således er årsagen til samfundets sørgelige forfatning min.

(Sarkasme og ironi kan i d.o. være anvendt)

I 1864 stod Danmark tilbage med æren. I 2011 står Danmark også tilbage med æren for hjælpen til USA i Irak og Afghanistan og støtten til Israel med tegningerne. Ved Jorden at blive ..?

Al velstand er formøblet på at invitere Tina Turner, George W. Bush og Paris Hilton og på at sende det meste af BNP til Nordsjælland, hvor det spilles op på golfbanen eller hældes i vinkurser i Provence og Toscana.

Det tjener til regeringens ros, at man trods alt ikke brændte det hele af, men brugte indtægterne til at betale ganske meget af på gælden.

Denne påstand bliver gang på gang fremført som forsvar for regeringens tøjlesløse økonomiske politik, men fakta er at staten låner penge til en meget lav rente, ca. to - tre procent, mens en fornuftig investering i industrien nemt kan give et afkast på over 10 procent og oven i købet have skabt innovation og nye arbejdspladse. Men af propagandistiske og ideologiske grunde foretrak VKO-regimet at udbetale STATENS GÆLD - og det er jo noget der lyder jo som smør i øret på en typisk Venstrevælger, men altså ikke specielt fornuftigt.

Jan Rose Skaksen er lige sluppet rigtigt dårligt fra at forsøge at hvidvaske regeringen. Det lod sig ikke gøre at bortforklare regeringens manglende dygtighed i den økonomiske politik og evne til at udføre almindelige øvelser i kombinatorik. Det forsøgtes med påstande om, at 1) andre lande havde gjort det samme (men hvilke?), 2) at det først er fremover, at 'rigtige' vækstproblemer viser sig. Desværre manglede der spørgsmål om, hvordan regeringen har forsømt at gøre udflytning af arbejdspladser så vanskelig som mulig.

Det er da ganske logisk at det land der er verdens dyreste at lægge arbejdspladser i ikke er der hvor der lægges nye arbejdspladser.

I den første del af 0'erne var der mangel på arbejdskraft i verden, specielt for veluddannede hvor den 'fattige' del af verden ikke rigtig havde nogen. Det er der ikke mere!
Dengang var der arbejde til alle, og firmaer lagde arbejdspladser selv i dyre lande som DK. Nu er sagen en helt anden!
Kina, Indien og andre lande er for alvor ved at komme med i konkurrencen om de bedste arbejdspladser, og de forsvinder i rask fart ud af landet. Enten forsvinder de ved at firmaer direkte flytter dem, eller også forsvinder de ved at et Dansk firma lukker (pga. at de ikke kan konkurrere), og den konkurrent der udkonkurrerede dem udvidder i udlandet.

Se på historien:
Først havde vi 'monopol' på næsten alt arbejde.
Så lærte de fattige lande at lave simpel produktion og tog de arbejdspladser, men vi tjente stadig penge på alt det andet.
Så lærte de at lave sværindustri og tog de jobs, men vi tjente stadig penge på hitech og viden.
Så lærte de at lave hitech, men vi tjente stadig penge på viden.
Nu overtager de så videnarbejde... Hvad er der tilbage?

Glem alt de sludder om 'grøn teknologi'... Vi ER allerede overhalet, og mht. forskning er andre lange LANGT mere aktive end DK.
Hvorfor? Fordi det er for dyrt at lægge forskerstillinger i DK.

Vækst i DK kommer ikke før omkostningerne ved at lægge arbejdspladser her kommer ned!
Danskere har ikke mere en fordel mht. uddannelse eller erfaring, så hvorfor skulle et firma lægge arbejdspladser i DK?

Vi er for dyre, vi holder for lang ferie, vi arbejder for lidt, vi pensioneres for tidligt, staten kræver for megen administration, og firma-skatterne er for høje. Det bliver ALT sammen nødt til at blive ændret før vi har en chance for at begynde at vende skuden!

Hjerteligt tillykke til Claus Hjort, Lars Løkke og ikke mindst Anders Fogh - også kendt som hulemanden - de har nu bevist hvor langt (ned) man kan komme, hvis den eneste ambition er en taburet. Vi kommer til at betale. I lang tid

@Morten Lynge

Det er lidt trættende hele tiden at blive mødt af regimets propaganda. Udenrigsministeriet skriver den 8. feb. 2011

Danmarks Statistiks foreløbige opgørelse af vareeksporten for december 2010 viser en fortsat stabil udvikling i vareeksporten. Væksten i december i forhold til november (sæsonkorrigeret, og eksklusiv energi, skibe og fly), blev på 3,6 pct.

Ind til dato har danske produkter været af en kvalitet der modsvarede de højere lønninger, men efter at bankerne har spillet fandango med långivningen og er blevet reddet af skatteborgerne kvitterer de ved ikke at ville låne til andet en stensikkre projekter - læs privates overtagelse af offentlige ydelser - og dermed står innovative iværksættere uden finansiel støtte...

... Tak for hjælpen

Frovanskningen af virkeligheden hos rabiate liberalister fornægter sig ikke. Al moderne forskning peger på, at Danmark VAR på rette vej, at vi faktisk havde en efterstræbelsesværdig samfundsmodel; men dette er blevet forødet af en ansvarsløs, stupid, grådig og for dårligt uddannet regering på kun ti år. Problemet er først og fremmest den måde, VKO har flyttet om på brikkerne i vore hoveder, så de gode, rigtige mål er blevet forskertset til fordel for de laveste, menneskelige egenskaber.

@Bill Atkins

Og hvorfor er der så ingen vækst at se hvis tingene er så rosenrøde?

Jeg har selv prøvet at være en af dine 'innovative iværksættere', og det var ikke finansieringen der tvang os til udlandet... Det var lønomkostninger og krav til administration...

Jeg må give Morten Lynge ret i at administrationen og bureaukratiet er steget betragteligt under VKO. Det skal selvfølgelig fjernes, meget af det ihvertfald.

Morten Lynge, det er meget interessant, du skriver 'administration' - for vi har jo for ikke ret mange år siden fået stor ros for, at Danmark netop var så enkelt at drive virksomhed i. Dvs. at en såkaldt borgerlig regering har gjort det alt for vanskeligt at drive virksomhed.
Mht. lønomkostningerne, så er de uomgængelige, fordi det jo ikke blot handler om indenlandsk købekraft, men i høj grad købekraft i udlandet. Svækkelsen af euroen er rigtig sur, når man f.eks. er i Schweiz, for tiden.

Morten Lynge, den manglende vækst skyldes mestendels bankernes pludselige uvilje mod - og uvidenhed - om produktiv industri- og forretningsinvesteringer og dermed en stigende arbejdsløshed, manglende fornyelse af produktionsapparatet og udeblivelse af innovation, og ikke vores fleksible og veluddannede arbejdskraft, der oven i købet har meldt ud at de er parat til at give den en ekstra skalle...

Den store synder er det alt for lave renteniveau, der har fristet bankerne til at søge andre indtjeningsmuligheder.
Men det har været rent af lave med finanssektoren længe - f.eks. bankificeringen af gode, solide sparekasser, imperialismen med finansielle 'supermarkeder' m.m..

jens peter hansen

Kun Finland, hvis eksport blev slået omkuld i 2008, har oplevet et lige så stort tilbageslag, selv om de ellers har gjort alt det rigtige,« siger Jørgen Goul Andersen.

Ja der kan man se. Økonomer er dygtige, bare ikke til at fortælle, hvad man skal gøre og tilsyneladende heller ikke til at fortælle hvad man skulle have gjort.

Thomas Frovin Jensen

"I de sidste tre år, fra 2008 til 2010, er Danmarks økonomi målt som BNP skrumpet med hele 4,1 pct i ..."

Kunne det tænkes, at de store årganges afgang fra arbejdsmarkedet og eftervirkningerne af boligboblen har mindsket danskernes mulighed for og lyst til at cirkulere penge rundt i landet - bankernes tilbageholdenhed med udlån ikke at forglemme?

Kunne det tænkes, at et (mindre) fald i BNP ikke betyder en pind?

Ærede kommentatorer.

Flere af jer har den vildfarelse at der skulle komme vækst og fremgang under en S+SF ledet regering.

Jeg har inderligt svært ved at forstå hvordan dette skal ske ved at hæve skatterne, foretage offentlige investeringer for lånte penge og udbygge velfærden der er med til at sørge for at danskerne ikke skal arbejdere mere - men mindre.

Thomas Frovin Jensen

Definér vækst....

@ Rolf Larsen

Lad mig sige det på den her måde: Jeg er villig til at tage prøve med en S-SF-regering, de kan nemlig ikke gøre det værre end den nuværende regering, der ligefrem excellerer i at sidde på hænderne og fortsætte en marginal fordelingspoltik, mens økonomien går ad H til.

Men kan du ikke forklare mig, hvordan den nuværende regering vil løse de AKTUELLE økonomiske problemer i landet?

På forhånd tak.

Michael Larsen

Rolf Larsen
Og LA eneste middel er skattelettelser, men er det nok?
Lad os nu se om LA får magt som de har agt, jeg tror at når valgkampen går ind, så kan kandidaterne ikke svare på mange af de spørgsmål der bliver stillet. Det kunne skyldes at det kun er kendisser der er opstillet!
Lad os ikke håbe at du bliver valgt ind Rolf Larsen

Michael Larsen

Rasmus Knus
Nu må du ikke stille for store opgaver til LA, de kan formentligt ikke svare på det svære!

Marianne Mandoe

VKO's skab er vist ophørt med at være et skab og er vokset til at være en Kapuciner-krypt.

Michael Borregaard

Morten Lynge og Peter Hansen - spot on, med jeres bemærkning om administration og bureaukrati.

“Thi med lov skal man vort land bygge, men med ulov øder man det”. Sådan skrev Njal, i Njals Saga.

Det er så smukt at det gør ondt, når man hører Helle Sjelle sige om de sidste lovgivningsmæssige aktiveringstiltag: »Det er ikke sådan, at vi har lavet en lov, der aldrig kan ændres igen. Jeg forestiller mig ikke, at man skal lave hele den lov om, som vi lige har vedtaget. Men er der nogle ting, som giver anledning til det, så synes jeg, man skal lave det om,«.

Det er sgu svært, at skabe vækst, når man ikke alene, skubber den herboende befolkning fra sig, men også forsøger, mursten for mursten, at bygge en meget høj mur op omkring Danmark med udlændingelovgivningen.

Den verden som blandt andet pointsystemet skriver frem, er stærkt ladet med symboler og følelser. Man kan næsten se pointsystemet, som symbol på fortiden og forgangne tiders normer, stillestående og uimodtagelig for anden værdifuld kulturel kapital.

Om økonomien er mere eller mindre stilstående og uimodtagelig for anden værdifuld kapital vil jeg lade jer selv afgøre - er vist ikke nødvendigt at give mit eget synspunkt til kende, vil dog alligevel lige nævne, at det er svært, at skabe vækst, når man har en regering, der forhandler den ene håbløse aftale efter den anden på plads, med overbetaling til følge, tænker ikke kun på overbetaling af privat hospitalerne, men også den kommunale madordning, regeringens aftale med medicinindustrien, betaling til EU samt den lille del af landbrugsstøtten man har forhandlet sig frem til.

Alle disse aftaler, har den følge, at unødvendige penge fosser ud af kassen. Og så er der lovgivningen, et politisk mak(ræ)kværk, som har skabt et spil, hvor kommunerne skyder skylden på regeringen, og regeringen vice versa.

Der er ikke noget at sige til, at konjunkturernes markedscykels hastighed, går lidt langsommere i Danmark - det er bankernes skyld, kom vi nedsætter en krisekommision, og analysere bankernes rolle, vores egen, ja, det vil vi lade op til den parlamentariske proces at afgøre.

Det Rolfe vovsen siger at I bare skal stemme på lille lars så vi kan fortsætte nedturen med en fadbamse i hånden. I hans univers er den bedste løsning at fortsætte med at gøre ingenting.

Michael Borregaard

Et spørgsmål, nok nærmere to i et.

- Hvordan kan man føle sig og opføre sig som en vinder der lige har vundet 100 meteren , når man tilhører ´Tabernes klub´?, og det endnu ikke er afgjort, hvem der skal holde de 32 olympiske lege i år 2020?

Er regeringens adfærd ikke at skamride det olympiske motto: Citius, Altius, Fortius - hurtigere, højere, stærkere, ved at sætte overliggeren for Danmarks fremtid for højt.

Overliggerne skal ”økonomisk” sættes på et fornuftigt niveau. Det hvad enten man anvender den mest almindelige springstil i dag, den såkaldte "Fosbury flop-stil" opkaldt efter USA's guldmedaljevinder i højdespring i 1968 i Mexico City, Dick Fosbury, der var den første som passerede overliggeren baglæns. Indtil da havde man sprunget i mange andre stilarter som f.eks. saksespring, Eastern Cut-Off, Western roll og den meget teknisk betonede "straddle-stil".

Nu ligger situationen desværre sådan, at ikke alle mestre den meget teknisk krævende Fosbury flop-stil. Dette kan blandt andet læses af de nye resultater i PISA-undersøgelsen samt ovenstående artikel ligeledes burde eksperternes dom over den førte økonomiske politik for de sidste fem regeringer, også være et fingerpeg, om hvordan det lige er det går. Her placeres Anders Fogh som nummer fire lige foran Anker Jørgensen. Lars Løkke placeres som nummer tre, mens Poul Schülter og Poul Nyrup placeres som henholdsvis nummer to og et, for deres førte økonomiske ansvarlighed.

Der er vækst og der er "vækst" når man medregner stigning af friværdi i vækst, som man har gjort i Danmark, så bliver vækst altså til "vækst" ikke også?

Og så ender det med at et lille barn råber: "Men han har jo slet ikke noget på...(frit efter HCA)

Thomas Frovin;

Vækst er når vi forstår at få et større BNP år for år. At samfundsøkonomien bliver større år for år. Det er altså - like it or not - det som det handler om i den globaiserede verden.
Vækst er ikke at få flere i den offentlige sektor.

Rasmus Knus;

Men kan du ikke forklare mig, hvordan den nuværende regering vil løse de AKTUELLE økonomiske problemer i landet?

Nej - det evner de ikke.
Der skal væsentlig større erhvervsskatter til. Det skal kunne betale sig at arbejde så skattetrykket skal sænkes til 40 % og så skal alle "åndede" afgifter og skatter afskaffes som f.eks. multimediebeskatning og Iværksætterskat.

Søren Lom. Nej jeg anbefaler ikke at stemme på Lars Løkke ... jeg anbefaler at i stemmer på Liberal Alliance.

Og hvor i består forskellen?

Rolf Larsen, liberalisme er det uansvarligste, man har.

Søren Lom; En stemme på LA er en stemme på vores arbejdsprogram. En stemme på Venstre og co. vil være en stemme på mere af det bestående.

Peter Hansen. Lodret uenig. Liberalismen er da netop at tage ansvar for sig selv.

At tage ansvar for sig selv er ikke at tage ansvar.

Underlig debat. Ingen aner, hvad det handler om, men alle har en mening.

Jeg er enig med et tidligere indlæg, som kræver, at vækstbegrebet defineres, så vi ved, hvad vi taler om. Når det er defineret, må det holdes op mod mulighederne i den bio-fysiske verden (kun den samme jord, med kun de givne ressourcer) og måles på sin bæredygtighed (som også bør defineres).

Her vil de gængse definitioner og de herskende økonomiske ideologier givetvis ikke være mange sure sild værd.

Erik, her handler det kun om en måde, at måle regeringens evne til at styre landets økonomi i forhold til andre lande og i forhold til tiden før regeringen. Og de dumper, end of story.

Jeg er enig i, at de dumper.

Men når man måler en regerings evne til at styre et lands økonomi, så kan man da ikke bare gøre det ud i den blå luft. Økonomi handler da i sidste ende om, hvorledes vi til fælles bedste skal håndtere og nyttiggøre de givne ressourcer uden at ødelægge dem, så vi ikke længere har nogen ressourcer til rådighed. Økonomien må være bæredygtig, dvs. holde sig inden for de givne bio-fysiske muligheder på kloden. Hvis ikke vil den på sigt true vores eksistens. Derfor kan der heller ikke være tale om vækst i traditionel forstand i al uendelighed.

Det er jo ikke så svært at forstå.

Vi kan da godt sammenligne os med andre lande, men hvis de grundlæggende opfører sig på samme måde, så nytter det jo ikke så meget, og det vil være vanskeligt at udlede nogen kvalitetsparametre om den økonomiske udvikling fra dette grundlag. Så er det kun et spørgsmål, hvem der kommer først frem til afgrunden i kampen om de sidste ressourcer. De traditionelle vækstøkonomer har åbenbart den forunderlige egenskab, at de kan hænge i den tomme luft ude over afgrunden, lissom i tegnefilm. De falder først, når de opdager, at det er der, de hænger.

Vi kan da godt sådant i forbifarten skæve til, hvad andre lande gør, og vi har nok ikke andre muligheder, for vi er fanget i de givne økomomiske logikker, strukturer og systemer, men når denne og alle andre regeringer hele tiden kæfter op om vækst, vækst og atter vækst, så må vi vide, hvad det betyder - både for den kortsigtede og den langsigtede bæredygtighed (og dermed for vores overlevelsesmuligheder).

For hvis vores livsgrundlag destrueres af den givne økonomiske logik, så er der jo ingen grund til - i fremtiden i hvert fald - at diskutere regeringers økonomiske formåen.

eFor der vil ikke være nogen til at diskutere det.

Erik Rolfsen,

Dit input er forstået, men det er for vigtigt til at Danmark kan melde sig ud af racet og sige "Nu kører vi udelukkende bæredygtig vækst". Dette vil koste os livet på en anden måde end du skitserer. Vækst skal ikke være akademisk, men lad os holde os til at det er det der sørger for at vi to kan debattere her, for ellers havde vi for travlt med at finde føde og sørge for husly og andre basale ting til vores familier.

Jeg er af den opfattelse at vi ikke udpiner jorden og dens tid er talte. Udviklingen skal nok sørge for at jorden består til den går under sammen med universet om 13 mia år, hvis vi antager vi er halvvejs siden "big bang" nu.

Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com

Hvorfor skulle man stemme på LA og dermed få mere af det som er gået så grueligt galt ?

Sider