Nyhed
Læsetid: 1 min.

Eksperter: Rønns forklaring er nu 'skudt sønder og sammen'

Håndbog i indfødsret indeholder så detaljerede forklaringer på statsløses rettigheder, at ministeren ifølge jurister umuligt kan fastholde, at sagsbehandlerne har været uvidende
Indland
11. februar 2011

Birthe Rønn Hornbech (V) kan ikke forklare Integrationsministeriets ulovlige afslag på statsborgerskab til statsløse unge med, »at sagsbehandlerne ikke har kendt konventionerne,« som ministeren sagde ved onsdagens samråd i Folketinget.

Det slår eksperter fast, efter Information har forelagt dem centrale passager i håndbogen i indfødsret. Den er skrevet af to tidligere chefer i Indfødsretskontoret og indeholder udførlige forklaringer på FN-konventionerne om statsløshed og deres betydning for statsløse unge.

»Forklaringen er skudt sønder og sammen. Et kontor, der beskæftiger sig med indfødsret har selvfølgelig sådan en håndbog stående, og det er helt givet, at de bruger den meget,« siger professor i forvaltningsret ved Copenhagen Business School Claus Haagen Jensen.

'Indfødsretsloven med kommentarer', som bogen hedder, beskrives i forordet som et »praktisk redskab« for folk, der »beskæftiger sig med spørgsmål om dansk indfødsret«.

Ingen tvivl

Sammenholdt med de notater udfærdiget af netop Indfødsretskontoret om statsløses konventionsbeskyttede krav på statsborgerskab, som Information tidligere har lagt frem, mener Claus Haagen Jensen ikke, at håndbogen efterlader nogen tvivl. Embedsmændene i Indfødsretskontoret må ifølge professoren have kendt til de statsløses retskrav, der altså beskrives grundigt flere steder i bogen.

Som Claus Haagen Jensen siger til Information: »Med det her materiale har I bevist, at ministerens forklaring er forkert.«

Lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing er enig. Han hæfter sig ved, at bogen »gør klart rede for reglerne«, og på den baggrund vurderer han, at »det er stærkt usandsynligt, at de ikke har været klar over reglerne i kontoret,« hvor man ifølge Sten Bønsing må forvente, at bogen er et fast referenceværk.

Forklaringsproblem

Socialdemokratiets Mogens Lykketoft mener, Birthe Rønn Hornbech står tilbage med et »ganske alvorligt forklaringsproblem«.

»Det virker helt usandsynligt, at ministeriets specialister skulle være uvidende om grundlæggende regler, som fremgår af en håndbog skrevet af folk fra ministeriet. Hvis hun ikke kommer med en tilbundsgående redegørelse meget snart, må man kræve en uvildig undersøgelse,« siger Mogens Lykketoft.

Birthe Rønn Hornbech har ikke ønsket at udtale sig til Information om sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jamen så kører den snart igen. S-SF beder om en uvildig undersøgelse og Pia siger straks nej.

Den eneste forskelligt er at varianten vi får bliver et DF, som flabet samtidig vil bemærke at de kun synes at det er glædelig,t at Rønn ikke har lukket alle disse statsløse unge ind!

Lidt mere magtarrogance end sædvanligt. Løgnen i hovedrollen og så ellers ikke noget at komme efter.

De er vel i virkeligheden efterhånden kommet så langt ud at de ikke længere forsøger at dække over løgnene, men blot fremture i deres magtfuldkommenhed.

Heinrich R. Jørgensen

Ja, det "komiske" islæt ved løgnernes adfærd er forlængst forsvundet. Det er forlængst holdt op med at være morsomt.

Det er dybt, dybt tragisk :0(

Mandatar Torben Wilken

Det åbne samråd i indfødsretsudvalget gav nogle vigtige oplysninger trods alt. Ministeren påstår nu, at regeringen og hun selv altid har ment, at konventionerne skal overholdes. Dette er nye tone fra en ”gammel Spilledåse”. I 2001 under valgkampen sagde samme Birthe Rønn Hornbech (MF)(V) << EMRK art. 8 er jo ingen hellig ko!>> og Udlændingeloven fra 2002 blev efterfølgende vedtaget af VKO uden at konventionerne blev respekteret. Familiesammenføringerne skulle ned uanset hvad. Direktiv 2004/38/eu blev til under dansk regerings ledelse og vedtaget af FT Europaudvalg uden indsigelser. Det er til dato ikke gældende i samme Birthe Rønn Hornbech´s ministerium. Sandheden er ikke at embedsmændene ikke kender til hvad der er lov og ret. Det gør De. Nej embedsmændene skal efterleve regerings og DF politik på trods af lovligheden og det gør Embedsmændene. De 90 mandater forhindre konsekvenser. Ministeren sagde det i samrådet, <>. Man skal lytte og forstå. Erhardt Jacobsen blev beskyldt for <> Birthe Rønn Horbech <>. Og <>!!!

Mandatar Torben Wilken

Erhardt Jacobsen bliver husket for:
Det har jeg aldrig sagt!
Birthe Rønn Hornbech for: Jeg gentager; Det har jeg sagt og Jeg kommer, når jeg kommer og jeg kommer først, når jeg er klar til at komme!

olivier goulin

Pudsigt som denne borgerlige æra er løbet ind i samme skæbne som den forrige (Schlüter) med skandaløs og ulovlig udlændinge-sagsbehandling

Hvis det viser sig, at konventionerne har været omgået helt bevidst og på ordre fra ministeren, så har vi i princippet grundlaget for en ny 'Tamilsag'.

Magtfuldkommenhed er virkelig tegnet på politisk metaltræthed. Det er en påkaldelse af egen undergang.

/O

Tom W. Petersen

Integrationsministeren siger offentligt og højlydt, at personalet i hendes ministerium er en flok ignoranter, der ikke har begreb om, hvad det er, de arbejder med. Gad vide, hvordan de har det med loyaliteten over for deres minister, der uden skrupler sådan forråder dem.
I samrådet siger hun om ikke at svare ordentligt: "Det er min ret!" Men det er vel ikke hendes ret ikke at svare Folketingets medlemmer. Og hvad med de menneskers ret, som i årevis systematisk er blevet holdt i uvidenhed om deres ret og åbenlyst er blevet løjet for af både ministeriet og politiet?
Der er to muligheder: Enten er ministeriets embedsmænd og deres chefer virkelig, som ministeren siger, ignoranter. Eller ministrene var og er kyniske i forbryderisk grad og har tvunget medarbejderne i ministeriet til at begå forbrydelserne.
Beviset for ministerens løgne består ikke alene af brug eller ikke brug af en håndbog. Løgnene er forlængst påvist af Informations journalisters fremragende arbejde.

@ Olivier

Problemet er jo netop at denne regering ikke løber ind i samme skæbne som Schlüter regeringen. Der trak de radikale gulvtæppet væk under regeringen. Her skal enten Liberal Alliance eller DF trække gulvtæppet væk og det gør de slet slet ikke, for det er to partier der heller ikke har respekt for befolkningen, grundloven og demokratiet.

Samtidig har vi medierne som er gennemsyret af støtte til denne regering, (information er måske det mest kritiske og slet ikke så kritisk som et oppositionsmedie bør være), så der kan vi heller ikke søge støtte.

Hvad forestiller de borgerlige sig?

Har de aldrig læst en historiebog, hvad er det lige der sker, når en stor del af befolkningen ikke føler sig hørt, talt til/for, føler sig som en del af samfundet?

Hvad laver Folketingets Ombudsmand? Jeg spørger fordi det uhyggelige aspekt er præcis at VK får DF's opbakning og så slutter sagen dér.
Vi har brug for en mindretalsbeskyttelse, så disciplinære sager kan forfølges selvom der er et flertal for udåden.

Jeg fatter så bare ikke, at der ikke er nogen i ministeriet, som går til pressen med åbenlyse ulovligheder. Det fortæller noget om moralen i embedsværket, at selv nu, kort før et magtskifte og dermed en ny dagsorden, er de ikke villige til at rykke ud med sandheden. Ikke engang anonymt som whistleblower.

Forstemmende, at vort folk er blevet kuet til sådan en flok kujoner.

Åh, jeg glemte, at jeg ikke måtte aflive genboen. Men hov, jeg glemte osse' at gøre det. Og nu blev jeg for alvor forvirret. Hvad var det lige jeg glemte? Er der overhovedet styr på ministeriet?...

Det er med andre ord en myndighed, der er tale om! Så den form for begrundelser hár ingen gang på jorden. Heller ikke for ministeriet og ministeren. Kravet må naturligvis være at få sagen belyst. Hvis der er en patoligisk glemsomhed på færde, må man jo komme ministeriet i møde med en serie indlæggelser, alternativt en genopdragelse...

Med venlig hilsen

Er de blevet kujoner - eller kynikere? Vi ved det ikke, men denne sag er ud over al rimelighed ganske, ganske forbløffende. Vi har altså at gøre med et helt sagsbehandlerkorps, som med manualer i hænderne har gjort det stik modsatte af hvad opgaven gik ud på. Selv i klagesager, hvor remonstration er en mulighed som skal undersøges.

Eller også har nogle andre behandlet sagerne. Polske gæstearbejder, som uregistreret har fixet sagerne for seksten kroner i timen? Det er lige før at en sådan fabel er mest sandsynlig.

OK - egypterne måtte trækkes med Mubarak i 30 år. Vi har måttet trækkes med Birhte Rønn alt for længe. Uanset så har demokratiet været suspenderes med hende som minister. Helt egenrådig, helt uden forbindelse til sit ansvar og sin gerning.
UD med Birthe Rønn HOrnbech. Hun tjener ikke landets vel.

»Håndbog i indfødsret indeholder så detaljerede forklaringer på statsløses rettigheder, at ministeren ifølge jurister umuligt kan fastholde, at sagsbehandlerne har været uvidende.«

Så kender de Herrer jurister ikke integrationsministeren særlig godt.

Birthe Rønn Hornbech beviser til stadighed, at hun er i stand til at fastholde en hvilken som helst absurd, grotesk og bizar påstand, så længe det kan hjælpe hende med at klamre sig til ministertaburetten.

"Eller ministrene var og er kyniske i forbryderisk grad og har tvunget medarbejderne i ministeriet til at begå forbrydelserne"

Kan ministeren det? Er embedsmænd ikke personligt ansvarlige for at udføre ulovligheder?

Kan en minister udvælge embedsmænd på bagrund af disses sympatier.

Jobanonce: "integrationsministeriet søger en departementschef med nazistisk baggrund. Henvendelse BRH"

Jesper Willumsen

I " Birthe Rønn talte usandt ved samråd" er der et citat fra udskrifterne fra Folketingets arkiv af første-, anden- og trediebehandlingen af lovforslaget "fordi dem, der bor her, jo har aqnsøgt om statsborgersakb tidligere og ikke har fået det, netop fordi jeg har besindet mig"
Så er spørgsmålet har Birthe Rønn besindet sig på ikke at give statsborgerskab i mange år til statsløse?
Ordet "besindet" vidner om hendes megalomani.
Men er hun ikke også særlig tæt på Gud?