Læsetid: 2 min.

Det Kongelige Teater løber fra forpligtelser i provinsen

Det Kongelige Teater dropper en tredjedel af sin turnévirksomhed, mens stykkerne trækker fulde huse rundt i landet. Teatret svigter provinsen, mener formand for Danmarks Teaterforening
Det Kongelige Teater dropper en tredjedel af sin turnévirksomhed, mens stykkerne trækker fulde huse rundt i landet. Teatret svigter provinsen, mener formand for Danmarks Teaterforening
5. februar 2011

Det Kongelige Teater har valgt at skære dybt i sin turnevirksomhed for at imødekomme sparekravene fra en stadig mere presset økonomi. I indeværende sæson falder antallet af turneer fra tre til to, hvilket reelt betyder en nedskæring fra 75 til 50 forestillinger om året, eller hvad der svarer til et fald på 33 procent.

Dermed løber Det Kongelige Teater fra sine forpligtelser i provinsen, mener formand for Danmarks Teaterforening Lars Salling.

I fireårsaftalen, som Det Kongelige Teater i 2008 indgik med samtlige partier i Folketinget, forpligter teatret sig til at »arbejde målbevidst på at være hele Danmarks teater« ved at komme »ud i landet med sine turnerende forestillinger.«

En undersøgelse, Epinion har lavet for DR Nyheder, viser, at blot én ud af 100 nordjyder har været i Det Kongelige Teater i løbet af det seneste år, mens tre ud af fire nordjyder aldrig har sat deres ben på nationalscenen. Men når teatret tager på turné, er historien en ganske anden, fortæller Lars Salling.

»Folk i provinsen er vilde med at gå i teater, og de er vilde med at se Det Kongelige Teaters forestillinger, når der er mulighed for det. Men det er der alt for sjældent,« siger han.

Ifølge de teaterforeninger, Information i går talte med, er der stadig lang vej, før Det Kongelige Teater med rette kan kalde sig for hele Danmarks nationalscene.

»Det er jo et teater for hele landet, ikke kun for København. Vi andre i Jylland betaler jo også skat til teatret, så på den måde går det ikke op,« siger teaterformand Evard Bruun fra Syddjurs Teaterforening, der netop har fået afslag på at få Det Kongelige Teaters version af Stuepigerne til byen.

På Folketeatret, der som det eneste andet danske teater er forpligtet til turnevirksomhed, undrer informationschef Lotte Undén sig over, at Det Kongelige Teater ikke gør mere for at få sine stykker op over hele landet.

»Skal man tage sin nationale forpligtelse alvorligt, så skal man også kunne dække et større område end de gør,« siger hun.

Direktør for Det Kongelige Teater, Erik Jacobsen, erkender, at teatret ikke kommer alle vegne hen.

»Måske kommer vi ikke mange gange rundt til de allermindste steder, fordi vi er et større teater, der laver større forestillinger. Men i samme anledning prøver vi at lave aftaler med de større steder om at komme dér noget mere,« siger han.

Det Kongelige Teater drosler ned på turneplaner, sektion 1, side 12

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Undskyld mig, men jeg så altså "Den Unge Werthers Lidelser" i Næstved i sidste uge, fordi der ikke var en plads at få i Skuespilhuset, trods ekstraforestillinger.

Frej Klem Thomsen

"Dermed løber Det Kongelige Teater fra sine forpligtelser i provinsen, mener formand for Danmarks Teaterforening Lars Salling."

Øh, hvabehva'? Der er jo tale om endnu en regeringsdikteret nedskæring, som så endnu engang rammer "Udkants-Danmark" uforholdsmæssigt hårdt. Men at placere ansvaret for nedskæringen hos teatret, snarere end kulturministeren, det er nærmest som at skyde på budbringeren.

Dorte Sørensen

Hvad med at Det Kongelige Teaters forestillinger blev sendt på DR efter at de var taget af, så fik hele befolkningen tilbudet at se dem og DR fik en saltvandsindsprøjtning næsten gratis.

"Det er jo et teater for hele landet, ikke kun for København. Vi andre i Jylland betaler jo også skat til teatret, så på den måde går det ikke op,« siger teaterformand Evard Lund fra Syddjurs Teaterforening"

Han glemmer , at de folk i de produktive kommuner i Danmark sender en masse penge til "udkanten", så det går op alligevel ???

Iøvrigt, så er nogle besparelser på teaterlivet vel bedre end hvis de skete i f eks sundhedssektoren ? Vi har jo behov for at få lidt styr på økonomien her i Danmark.

Hi-hi, Erik Karlsen, det er et godt spørgsmål - det handler jo ikke så meget om produktivitet som om hvem, der bor hvor. Det er jo også derfor, at udligningen er rimelig: folk tjener deres penge andre steder, men tager dem med til deres velhaverghetto.

John V. Mortensen

Man kunne jo begynde, som Dorte skriver - på TV, men "udkantdanmark" trænger mere til levende kultur end "snobbedanmark" rundt hovedstaden, som bare kommer "for - det ska' man". Problemet er, at det med - nutidens krav og normer - bliver hundedyrt.

Det er skammeligt, at DR sålænge har svigtet forpligtelse til at formidle scenekunst. Lad os håbe, at den nye public service kontrakt vender op og ned på det igen. Jeg husker med stor glæde tilbage på transmissionerne fra Det Kgl. Teater og synes, det er synd, at nutidens borgere ikke får samme generøse tilbud.
Derudover må man lige huske, at en flybillet fra Tirstrup kan fås for 99 kr., så hvad skal folk på Lolland, der gerne tager køreturen til teatret, så ikke sige? Faktisk kender jeg folk, der pendler på den måde.