Nyhed
Læsetid: 2 min.

Minister hemmeligholdt central oplysning

Hvad Birthe Rønn Hornbech ikke har villet sige til folketingsmedlemmer og pressen, kan man få oplyst i Stockholm – og svenskerne har oplysningerne fra Integrationsministeriet i Danmark ...
Hvad Birthe Rønn Hornbech ikke har villet sige til folketingsmedlemmer og pressen, kan man få oplyst i Stockholm – og svenskerne har oplysningerne fra Integrationsministeriet i Danmark ...
Indland
25. februar 2011

Hvornår blev integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) orienteret af sine embedsmænd om FN's konvention fra 1961 om statsløshed?

Dette afgørende spørgsmål har såvel folketingsmedlemmer som pressen de seneste seks uger forsøgt at få Birthe Rønn Hornbech til at besvare, men forgæves. Således har Information begæret aktindsigt i de henvendelser til de nordiske lande, som ifølge Birthe Rønn Hornbech fandt sted, efter hun havde fået orienteringen fra embedsværket. Men i de journaloversigter, som avisen efter fire ugers ventetid har modtaget, er der ingen spor af disse kontakter til Stockholm eller Oslo.

I gårsdagens Information kunne vi dog løfte for en første flig af svaret: Ifølge oplysninger fra de svenske integrationsmyndigheder i Stockholm må ministeren senest i december 2008 have fået orienteringen om, at unge statsløse født og opvokset i Danmark har krav på statsborgerskab.

Således modtog Information i forgårs dele af teksten i en korrespondance mellem Danmark og Sverige, hvor danskerne havde spurgt om svenskernes håndtering af 61-konventionen. Datoen var ifølge svenskerne, der havde 'dobbelttjekket' oplysningen, den 18. december 2008.

Nu viser det sig, at den tekst, som svenskerne udleverede til Information, havde de netop selv måtte spørge om i det danske integrationsministerium.

Det bekræfter Jens Ölander fra 'Enheden for integration og urban udvikling' i Arbejdsmarkedsdepartementet, hvorunder den svenske integrationsminister hører.

Hvad Integrationsministeriet ikke vil udlevere til Folketinget eller pressen i Danmark, var man nødt til at give til svenskerne - som igen gerne ville udlevere det til offentligheden.

Birthe Rønn Hornbech har tidligere afvist at svare på, hvornår hun blev orienteret af embedsværket. Hun har sagt, at det kunne hun ikke huske, og at det næppe kunne have den store betydning. Men at det omvendt godt kunne være et stykke tid siden, har ministeren flere gange antydet. Således sagde hun under et samråd i Folketinget den 9. februar 2011:

»Så der er da bestemt gået noget tid. Det ser jeg da overhovedet ingen anledning til at skjule, og det skammer jeg mig heller ikke over.«

Selv om ministeren ifølge de svenske oplysninger må være orienteret senest i december 2008, valgte hun alligevel at vente mere end et år, før hun orienterede Folketinget om det. Det skete først den 26. januar 2010 med et brev til Folketingets Indfødsretsudvalg.

I løbet af 2009 gav ministeriet ulovlige afslag til mindst 14 unge statsløse, selv om ministeren måtte være klar over, at det var i strid med 61-konventionen.

Serie

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det ser bogstaveligt talt SORT ud, i og omkring Integrationsministeret. Utroligt nok har Information fundet små sprækker i det tætte skydække, så der nu kan kastes lys over ulovlighederne, som nu også drejer sig om mangelfuld aktindsigt, med henblik på at skjule forbrydelsens omfang.

"Glemte" hun ikke også engang at medsende bilagene til et lovforslag?

Marianne Mandoe

Tak til svenskerne.

Gustav Andersson

Heldigvis er den slags sager med til at give de røde magten .-:)

Flot og vedholdende graver-arbejde fra Geist og Dahlin!

I Politiken siger en lektor i offentlig ret, at “hvis ministre har været klar over det undervejs uden at ændre praksis, så taler vi om en rigsretssag” Og “hvis det er embedsmænd, der bevidst har lavet en fejl, så gælder almindelig strafansvar”.

Jeg minder om, at “nedprioriteringen” i forb. med familiesammenføringerne af Tamiler var magtfordrejning, som er kriminelt.

I Politiken står også, at udspørgeren ved Tamilsagen anser det for “udelukket”, at de statsløse er blevet hindret adgang til statsborgerskab ved en forglemmelse: “Det er forrykt at forestille sig. Embedsværket har kendt reglerne - det eneste spørgsmål er, hvorfor de har valgt ikke at efterleve dem”, siger han.

Hvorfor?

Man kan kun gisne: Anders Foghs taknemmeligheds- og forhandlingsgæld til Pia Kjærsgaard?

Mit personlige bud er fremmedfrygt. Jeg kender ikke til kulturen i integrationsministeriet. Men tillad mig mit eget lille eksempel, der viser, hvordan fremmedfrygten kan vise sig i et andet ministerium. I 2004 spurgte udenrigsministeriet, om de nu kunne være sikre på, om jeg var “rigtig dansk”. (Skulle holde foredrag om EU). Min daværende arbejdsplads (en anden nordisk udenrigstjeneste) måtte ikke oplyses i konferenceprogrammet.

Danmark er blevet et bange fingerbøl. Den eneste trøst er, at Anders Fogh nu, når han går rundt i NATOs lavloftede gange eller sidder i den lille kantine, møder mange andre nationaliteter og opdager, at man ikke behøver være bange for fremmede, men at mødet med dem, hvad enten de serverer dagens ret i kantinen eller repræsenterer Tyrkiet, kan bidrage med noget positivt.

Hvornår kommer rigsretsagen??????????????

Anne Marie Pedersen

@ Anne Albinius

Jeg tror nu ikke, at de folkevalgte er bange - angst er nutidens opium til folket. Gør folk rigtig bange, og de vil finde sig i hvad som helst - overvågning, kontrol, indskræmket frihed, agenter i politiet, mystiske retsager uden mulighed for at se anklagerens bevis osv.

Og vupti, har magthaverne fået en hel del mere magt, som ingen skal kontrolere.

Foreløbig har den danske "regeringschef", Lars Løkke Rasmussen, lånt sig selv 14 dag (nedtællingen er igang). Men for en regering, der ved at den sidder på lånt tid kan det vel ikke genere?
Så har Birthe Rønn og hendes håndgangne mænd (primært departementschefen) 14 dage til at brodere på deres løgne: det er som at skrælle et løg: lag på lag af løgne og det kalder tårerne frem..
Hvordan startes en rigsretssag?

Det ser ud til at rigsretten består af 15 højesteretsdommere og 15 medlemmer af Folketinget.
Sager kommer for rigsretten ved Folketingets beslutning, så det bliver nok den næste regering, der starter sagen - så vi får et sent valg. Mit gæt er at den sammensværgelse, der kalder sig Folketingets flertal, finder plads under gulvtæppet til denne sag, også.

Torben Pedersen

Fortæl mig venligst at BRH ikke får ministerpension på baggrund af hendes periode som minister!

Leif Rasmussen

Tak Information for at frembringe disse fakta.
Samtidig er her et godt eksempel på at svenskerne har en bedre lov om offentlighed i forvaltningen end vi. Hvorfor skal vi som danske medborgere være dårligere stillet end nabofolket?

Ministerpension: jeg vil gætte på at BRH vil få pension, måske ikke hvis hun dømmes af en rigsret.
Men hun har jo arbejdet hårdt og passet sit job.. :-(

Men tilbage står ofrene: statsløse, hvis position i samfundet er usikker og som dagligt må leve med følgerne af statsløshed. Og de velbjergede ministre og folketingsmedlemmer kører videre med deres fremmedfjenskhed og ækle propaganda, især Venstre, Konservative og det skingre Dansk Folkeparti

Lykke Johansen

Jeg synes, det er uhyggeligt, at departementschefer og embedsmænd i den grad IKKE har problemer med at ""hjælpe" ministe med at begå ulovligheder. Især med Tamilsagen i nogenlunde frisk erindring. Birthe Rønn sidder med aben - og er aldeles ansvarlig for "syltningen" af sagerne i mere end et år, men både Rikke Hvilshøj og Bertel Haarder har - som tidligere integrationsministre lige så skyldige i slendrian og ulovligheder.
- Mon ikke et af problemerne med disse "loyale" medarbejdere er, at der for en stor dels vedkommende er tale om nøjagtig de samme personer som i halvfemserne, hvor Tamilsagen endte med Schlüter-regeringens skamfulde afgang, befolkede Justitsministeriet?

Det er PINLIGT for omgivelserne at se de på den borgerlige regerings "afdansningsbal".

Er der ikke snart nogen der kan stille sig selv det spørgsmål, om ikke denne og Sanders ”Hjernefusker” sag i grunden bekommer venstres top ganske vel, og er det bondeoffer der skal fjerne opmærksomheden fra den underlige administration af sikkerhedsuddannelsen af udenlandske bygningsarbejdere og helt i samme stil som med efterlønssagen, der har fjernet fokus fra det helt store generationstyveri som indførelsen af de afdragsfrie lån, og deraf følgende boligprisboble, er blevet til?

Vi hopper alle forargede rundt i manegen som nyttige idioter og fordømmer Rønn, Sander og Hemmingsen men glemmer de virkelige skurke.

Morten Kjeldgaard

Ganske enkelt fremragende journalistik om denne sag fra Anton Geist og Ulrik Dahlin! Det er sådan noget der gør det værd at holde Information!

Læs også Stig Dalagers fremragende kronik i Politiken i dag: "De trækker stikket til folkestyret ud"

Fortvivl ikke Ole Henriksen,

I mine øjne er de ALLE skurke...

@Anne Marie P. Du har helt ret i befolkningens frygt.

En farlig cocktail når fremmedfrygt i befolkningen blandes med frygten for udstødelse i karrieresammenhæng hos embedsmændene.

Sagen her har nogle generelle mekanismer, når en ideologisk beslutning blandes med en føjelig administration. Et eksempel - af HELT ANDEN målestok. Forfatteren til “Belgien og jødeforfølgelserne” spørger, hvorfor myndighederne gjorde noget, der ikke var lovhjemmel for?

“Kun kombinationen af administrative, strategiske og ideologiske faktorer kan forklare, hvorfor de lokale administrationer indtil midten af 1942 konkret hjalp med anti-jødiske foranstaltninger pålagt af besættelsesmagten”.

Bogen er lavet på baggrund af en rapport, bestilt af det belgiske Senat, der ønskede at få de belgiske myndigheder rolle belyst.

Jens Nielsen

Ja vel er det en flok skurke, og jeg deler forargelsen/vreden.
Min pointe er, at uanset hvor svinsk en behandling det er af statsløse, og hvor fortvivlende det er for den enkelte, og hvor ødelæggende det er for troværdigheden på KU, så må det ikke få fokus væk fra den katastrofale ødelæggelse af grundlæggende danske samfundsværdier, og den enorme omfordeling af samfundsskabte værdier som er foregået under den nuværende regering.

Jeg synes Ole Henriksen har fat i det væsentlige. Mens vi himler op om moral og adfærd hos en række politikere glemmer vi de virkelige skurke: I Venstres top må der være nogle minimalstatsstrateger, der via Venstres hjernevaskeri (VU) rekrutterer fodfolk a la Karsten Lauritzen, Peter Christensen, Helge Sander osv. som regulære stormtropper og kanonføde. Hovedparten af optøjerne anføres af Dansk Folkpartis hæmningsløse bøller. Men det er helt inde i kernen de samfundsomvæltende tanker koges op. Nedlæggelse af nærdemokratiet: Kommunerne de primære demokratiske institutioner, som var med til at sikre en vis borgerinddragelse i landets styring. Kortslutning af de offentlige oplysningsinstitutioner - de statslige medier - hvorfra vi nu overhældes med b-produktioner fra undenlandske video-skraldespande. Osv. osv.
De eneste demokratiske pip der kommer er når vores nabolande synes vores magtjunta er for langt ude, og især når den søger at gå i ly bag dem. Så siger de fra. Men ellers - - Vi ved fra medierne, at der ikke er andre end os selv til at hanke op i det lokale demokrati. Og vi er bragt til et punkt - og Rønn's magtarrogance er et lysende eksempel - hvor demokrati er erstattet af X-faktor og Lotto-kuponer.
Aarghh. Hvor trist..