Nyhed
Læsetid: 2 min.

Møller langs autobahn har styrket tysk vindenergi

Tyske politikere har gjort Tyskland til en afgørende spiller på det globale marked for vindmølleproduktion - bl.a. ved at placere møller langs landets motorveje
Danmarks Naturfrednings°©forening har foresl?et, at man fremover placerer vindm©™ller langs de danske motorveje, noget, man har haft stor ucces med i Tyskland. Her ses 5 m©™ller ved motorvej E-45 ved Hobro og p? motorvejen 
 en vindm©™lle°©transport.

Danmarks Naturfrednings°©forening har foresl?et, at man fremover placerer vindm©™ller langs de danske motorveje, noget, man har haft stor ucces med i Tyskland. Her ses 5 m©™ller ved motorvej E-45 ved Hobro og p? motorvejen
en vindm©™lle°©transport.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland
16. februar 2011

BERLIN - Vindmøller er klimavenlige, men støder ofte på indædt modstand fra lokale interessegrupper, når politikere vil placere dem i nærheden af beboede områder. I Tyskland har man delvist løst problemet ved at placere vindmøller på sparsomt beboede strækninger langs den tyske autobahn.

Ideen om at udnytte motorveje, der også har vakt politisk interesse i Danmark, er en del af en større tysk satsning på vedvarende energi.

»Der er ikke noget konkret politisk initiativ i Tyskland om at placere vindmøller langs motorvejen. Men man søger naturligvis placeringer, hvor man møder folkelig accept, og hvor de geologiske betingelser er opfyldt. Og det er ofte i Tyskland ved autobahnen, fordi der er færre boliger og dermed en højere grad af accept,« siger energieksperten Claudia Kemfert fra Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung. »Vi har set, at den folkelige accept over for vindenergi mindskes i delstater som Brandenburg, Hessen og Bayern, hvor der er mange vindmølleparker. Sådanne steder er der større folkelig forståelse for vindmøller langs autobahnen.«

Også tyske interesseorganisationer har taget godt imod ideen:

»Vindmøller langs autobahnen er ikke den eneste løsning, men det er bestemt en del af løsningen,« siger Fabio Longo, bestyrelsesmedlem i interesseorganisationen EuroSolar, der arbejder for at styrke omlægningen af den tyske energiproduktion til vedvarende energi.

Folkelig opbakning

Netop folkelig opbakning til placeringen af vindmøller er afgørende for de tyske politikere, der ønsker at styrke Tysklands position på det globale marked for vedvarende energi.

»Tyskland er verdens førende land, når det gælder vindenergi. Også hvad angår de klassiske vedvarende energiproduktioner, er Tyskland i front, når det gælder effektiv energiudnyttelse, infrastruktur og intelligente netværk,«siger Claudia Kemfert og peger på en bred politisk satsning på vedvarende energi som årsagen til den tyske succes.

»Succesen stammer entydigt fra den støtte til vedvarende energi, som er fulgt i kølvandet på den nye lov om vedvarende energi fra 2010, såvel som det nye energipolitiske udspil, der foreskriver, at vi hæver andelen af vedvarende energi med 80 pct.«

Den energipolitiske satsning har også betydet fordele for store tyske koncerner. Ved at satse målrettet på offshore-vindmøllleparker ud for de europæiske kyststrækninger er den tyske koncern Siemens i færd med at overhale danske Vestas som verdens førende vindmølleproducent.

»Der er en ganske klar politisk impuls i retning af den vedvarende energi, og Siemens, der er en aggressiv spiller i den lokale konkurrence, profiterer naturligvis af de energipolitiske retningslinjer. Men den globale konkurrence er stærk, og Vestas er stadig en betydningsfuld spiller, der ikke behøver at gemme sig på det tyske marked,« siger Claudia Kemfert.

Satsningen på vedvarende energi har også betydning for antallet af arbejdspladser i landet. Ifølge en Greenpeace-rapport kan Tyskland se frem til skabelse af 2,7 millioner job, hvis omlægningen fra kulenergiproduktion er gennemført helt inden 2030. Alene i vindmølleindustrien er der ansat ca. 84.000 tyskere, hvilket er tre gange så mange som i den danske industri.

På trods af et mindre fald i produktionen af tysk vindenergi i løbet af 2010 har den globale finanskrise ikke hæmmet den tyske vindmølle-sektor i betydelig grad. Ifølge interesseorganisationen Bundesverband Windenergie sidder Tyskland på en andel på 17,5 pct. af den globale produktion af vindmøller og er dermed godt på vej til at tage den globale førertrøje i produktionen af vedvarende energi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja ... havde vi ikke fået en Fogh-regering, kunne det være lille Danmark, der blev skrevet vindmøllesolstrålehistorier om ...

Han gjorde jo bare som forbilledet Reagan og fjernede alt håb om fornybar energi.

Ja, og hvis det så ikke havde blæst, så var det også hans skyld.

Det viser jo bare, at man ikke behøver at være bagstræberisk, bare fordi man er borgerlig.