Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ombudsmanden går ind i sag om vildledning

Folketingets Ombudsmand er nu gået ind i sagen om vildledning fra Udlændingeservice. Det er styrelsens fjerde ombudsmandssag om vildledning på fem år. Udlændingeservice nægter fortsat at ændre vejledningen om permanent ophold
Folketingets Ombudsmand er nu gået ind i sagen om vildledning fra Udlændingeservice. Det er styrelsens fjerde ombudsmandssag om vildledning på fem år. Udlændingeservice nægter fortsat at ændre vejledningen om permanent ophold
Indland
17. februar 2011

Integrationsministeriet skal nu forklare over for Folketingets Ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, hvad ministeriet vil gøre ved en vildledende vejledning fra Udlændingeservice.

»Jeg har i dag sendt et brev til Integrationsministeriet, hvor jeg spørger om, hvilke overvejelser det giver dem anledning til, at det er muligt at misforstå vejledningen på hjemmesiden. Man kan sige, at jeg i juridisk sprogbrug har gentaget det, som I har skrevet om Ortega,« siger Hans Gammeltoft-Hansen med henvisning til Informations artikler de seneste dage om den 35-årige mexicanske kvinde Carolina Aviña Ortega.

Tirsdag kunne man læse, at den danskgifte kvinde har mistet retten til permanent ophold, fordi Nordsjællands Politi havde misforstået en vejledning fra Udlændingeservice om, hvornår man kan søge. I går kom det så frem, at foreningen Ægteskab Uden Grænser tidligere har gjort Udlændingeservice opmærksom på præcis samme formulering i vejledningen, fordi foreningens medlemmer også havde misforstået den.

Summen af sager

Udlændingeservice mener ikke, at vejledningen er til at misforstå og nægter at rette den. Men nu er Ombudsmanden altså gået ind i sagen med et brev til Integrationsministeriet.

»Det er typisk den måde, jeg åbner en sag. Vi har set på vejledningen og kan godt se, hvordan misforståelsen er opstået. Og så man sige, at det er et meget afgrænset vejledningsspørgsmål, der er tale om,« siger Hans Gammeltoft-Hansen og refererer til, at det drejer sig om én specifik formulering om, hvornår man kan ansøge om permanent ophold.

Faktum er, at man kan søge om permanent ophold, når man vil. Men det fremgår ingen steder på Udlændingeservices hjemmeside. Ét sted står, at man kan ansøge om permanent ophold, når man har været fire år i Danmark. Men under overskriften 'ansøgning' står der, at man altid skal søge om forlængelse af sin midlertidige opholdstilladelse, når man søger om permanent ophold, og at det tidligst kan ske to måneder før, ens nuværende opholdstilladelse udløber.

Det er netop de formuleringer, der har ført til misforståelsen, og som konkret betød, at politiet afviste Carolina Aviña Ortegas ansøgning i marts 2010, hvor hun var berettiget til permanent ophold. I mellemtiden har regeringen indført et nyt pointsystem for permanent ophold, og da Carolina Aviña Ortega nu læser på universitet, er hun ikke længere berettiget til permanent ophold efter de nye regler. Det bliver hun tidligst i 2015.

Og der er højst sandsynligt langt flere, som er kommet i klemme på grund af vildledningen, mener SF's integrationsordfører, Astrid Krag. »Der kan jo sidde utallige udlændinge, som har været i samme situation, men som bare ikke er stået frem med det i pressen,« siger hun.

Ombudsmanden har tidligere i 2006, 2007 og 2008 kritiseret Integrationsministeriet for at have tilbageholdt oplysninger om rettigheder på udlændingeområdet. Desuden har Information i en anden sag om statsløses ret til dansk statsborgerskab afdækket flere brud på vejledningspligten i Integrationsministeriet.

Socialdemokraternes integrationsordfører Henrik Dam Kristensen mener, at embedsmændene blot forsøger at leve op til regeringens politik om, at det skal være så besværligt som muligt for udlændinge af få deres ret.

»Men det forhindrer ikke, at embedsmændene også har et ansvar for en ordentlig og korrekt information, også på deres hjemmeside. Jeg synes, at summen af sager er betænkelig lang, og at ministeren skal sætte sig i spidsen for, at hendes styrelse lever op til sit ansvar,« siger han.

Intet skjult

Konservatives integrationsordfører, Naser Khader, vil ikke tage stilling til den konkrete vejledning, før Integrationsministeriet har svaret. Men han går ud fra, at ingen bevidst har forsøgt at skjule noget. »Generelt skal vejledninger selvfølgelig været til at forstå for alle borgere. Men det er jo en balance, hvor eksplicit man skal være. Tidligere har der været så mange informationer på den hjemmeside, så folk mistede overblikket,« siger han.

Tidligere har Udlændingeservice i et mailsvar nægtet at ændre vejledningen og henvist til, at den ikke generelt er blevet misforstået i brugerundersøgelser. Det svar gælder stadig, oplyser styrelsens pressechef.

Det lykkedes ikke i går at få en kommentar fra Integrationsministeriet.

Serie

Pointsystemet

Regeringen og Dansk Folkeparti indførte 1. juni 2010 et nyt pointsystem for udlændinge, der søger om permanent opholdstilladelse. Flere velintegrerede udlændinge er kommet i klemme i systemet, bl.a. fordi man skal have arbejdet frivilligt et år for at udvise ’aktivt medborgerskab’. Andre er kommet i klemme, fordi de har fået forkert vejledning om, hvornår de kunne søge om permanent ophold.

Seneste artikler

 • De forstummede fuldmægtige

  16. februar 2011
  Hvis embedsmændene begår deres vildledning for at tækkes deres politiske chef, bør de fyres. Hvis de gør det efter direkte eller indirekte politisk pres, bør de fyre politikerne
 • Udlændingeservice var klar over vildledning

  16. februar 2011
  Foreningen Ægteskab Uden Grænser har tidligere gjort Udlændingeservice opmærksom på vildledning om permanent ophold. Alligevel blev vejledningen ikke rettet
 • Udlændingeservice vildleder om permanent ophold

  15. februar 2011
  Et dansk-mexicansk par har mistet retten til permanent ophold på grund af en mangelfuld vejledning på Udlændingeservices hjemmeside. Juraprofessor kalder det skinbarlig vildledning
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her