Nyhed
Læsetid: 3 min.

Private trodser forbud mod fixerum

I flere år har der været politisk og juridisk uenighed om, hvorvidt fixerum er lovlige eller ej. Men nu tager nogle private borgere sagen i egen hånd og åbner Danmarks første private fixerum i en kælder på Vesterbro. De har retten på deres side, mener de
Michael Lodberg skal lede fixerummet på Vesterbro. Samtidig tester han, om det kan gøres uden at bryde loven.

Michael Lodberg skal lede fixerummet på Vesterbro. Samtidig tester han, om det kan gøres uden at bryde loven.

Sofie Amalie Klougart

Indland
18. februar 2011

I mange år har et flertal i Folketinget sat en stopper for offentlige fixerum på Vesterbro. Det sker under henvisning til straffeloven og FN's narkotikakonvention. Men et nyt privat initiativ vil nu trodse politikernes beslutning. Om få uger åbner Danmarks første private fixerum for stofbrugere i en kælder på Vesterbro.

»Politikerne lukker øjnene, mens folk dør på gaden. Vi håber selvfølgelig, at det her vil sætte skub i debatten og få politikerne til at træde i karakter og vise vilje til at handle,« siger Anders Moesgaard, den private erhvervsmand, som stiller sine lokaler gratis til rådighed for de frivillige, der vil drive fixerummet.

Og det er han i sin fulde juridiske ret til at gøre det, mener flere jurister. For der er intet i hverken konventionerne eller i straffeloven, der skulle gøre det ulovligt at oprette fixerum - hverken offentlige eller private.

»Ud fra et strafferetsligt synspunkt er det her fuldstændig lovligt, og der er ingen grund til, at vi ikke kunne gøre som i mange andre lande og redde nogle liv ved at give disse mennesker nogle mere hygiejniske forhold,« siger professor i strafferet ved CBS Vagn Greve.

Tester loven

Men der har længe været politisk og juridisk uenighed om, hvordan man kan fortolke den danske strafferet og FN's narkotikakonvention med hensyn til fixerummene. Da Københavns Kommune i foråret 2008 søgte om lov til at opfrette fixerum, fik den svar fra daværende sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K), som skrev:

»Etablering af fixerum er i modstrid med narkotikakonventionerne, der forpligter staterne til udelukkende at tillade anvendelse af narkotika til medicinske og videnskabelige formål.«

De private initiativtagere håber nu, at de én gang for alle kan få bekræftet, at retten er på deres side, hvis de bliver meldt til politiet og sagen kommer for en dommer.

»Det passer simpelthen ikke, når politikerne siger, at det er ulovligt at lave et fixerum. Jeg har ingen intentioner om at overtræde loven, men det gør vi heller ikke,« siger Michael Lodberg. Han bliver leder af det nye fixrum og var indtil august sidste år leder af cafeen Dugnad, et værested for stofbrugere.

Fixerummet

Det nye fixerum får til huse i et par kælderlokaler på Reventlowsgade. Anders Moesgaard ejer lokalerne, og da de alligevel stod tomme, besluttede han at låne lokalerne ud til dette initiativ.

Rummet bliver 100 procent drevet af frivillige med Michael Lodberg i spidsen, og allerede nu har 26 frivillige Vesterbro-beboere meldt sig til at tage vagter i fixerummet. Tanken er, at der altid skal være tre frivillige i rummet, som kan træde til med førstehjælp, hvis nogen af stofbrugerne skulle få brug for det - for eksempel i forbindelse med en overdosis.

»Jeg har boet på Vesterbro i mange år, og mindst 15 gange har jeg skullet ringe efter en ambulance, fordi der har ligget en stofbruger i min opgang eller på gaden med en overdosis,« siger Lodberg.

»Lige nu er hele Vesterbro jo ét stort fixerum,« siger han og slår fast, at det ikke er meningen, at man skal facilitere stoffer. Blot sikre rum, hvor de kan tage dem under sanitært forsvarlige forhold.

Vent på kommunen

Det var i går ikke muligt at få fat på Københavns overborgmester Frank Jensen (S), men i et brev til Michael Lodberg skriver han:

»Jeg er klar over, at behovet for et stofindtagelsesrum er akut. Men det er meget vigtigt, at processen ikke forceres. Jeg håber derfor, at I vil afvente kommunens initiativer på området, når lovgivningen tillader det.«

Ejerforeningen i den bygning, hvor fixerummet skal ligge, har meldt Anders Moesgaard til fogeden. De mener ikke, at han har ret til at bruge lokalerne som fixerum, men indtil videre lader det altså til, at fixerummet bliver en realitet inden for det næste par uger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvorfor det er så vigtigt at 'processen ikke forceres'?

Søren Mikkelsen

Endnu engang en krystalklar demonstration: vi borgere skal som regel selv lede os ud af de virkelige problemer; vi kan sjaeldent overlade det til politikerne som er mere forhindring end hjaelp.

Med hovedet i sandet har den siddende regering hjulpet kraftigt med til at forvaerre situationen. Den har allerede brugt mange milliarder af skattekroner paa at OPBYGGE narkoforsyningen. F.eks. ved at skabe verdenshistoriens stoerste narkostat: det "demokratiske" Afghanistan.

Som om den Xborgske forbryderbande kerede sig om FN og internationale konventioner.

Held og lykke til Vesterbros helte.

Dertil ku' man tilføje (og undre sig over) at Portugals beviselige succes med kontrolleret legalisering absolut intet indtryk gør...

Søren Mikkelsen

Eller man kunne acceptere den kendsgerning at politikerne udmaerket godt ved at andre har succes med kontrolleret legalisering.

M.a.o.: ogsaa her ser vi at magthaverne er totalt pisseligeglade med alt andet end deres magt.

Godt gået - held og lykke :-)

Anne Marie Pedersen

Hvor er det helt vildt, at nogen laver et initiativ som dette. På den ene side, er det fint nok med borgerinitiativer - men det er pinligt, at vi ikke kan få offentlige rum.

i et neoliberalt samfund er stratificering en nødvendig modsætning til tidligere tiders velfærdssamfund. Hvis ikke man har en lidende og uhumsk underklasse har middelklassen ikke tilstrækkeligt med motiv til at stræbe. CIA har været involveret i narkotikahandlen siden vietnamkrigen, og at den amerikanske 'war on drugs' opretholdes standhaftigt på trods af åbenlys fiasko. War on drugs er godt, så længe man ikke vinder den.

Held og lykke til dsette initiativ.