Nyhed
Læsetid: 1 min.

Regeringen lovede i 2002 at give statsløse statsborgerskab

Ved at ratificere konvention om statsborgerret bekræftede regeringen i 2002, at Danmark ifølge FN-konvention om statsløshed fra 1961 er forpligtet til at give statsborgerskab til statsløse. Samme år begyndte Integrationsministeriet at sagsbehandle i strid med FN-konventionen
Ved at ratificere konvention om statsborgerret bekræftede regeringen i 2002, at Danmark ifølge FN-konvention om statsløshed fra 1961 er forpligtet til at give statsborgerskab til statsløse. Samme år begyndte Integrationsministeriet at sagsbehandle i strid med FN-konventionen
Indland
22. februar 2011

Skandalen om Integrationsministeriets ulovlige afslag på statsborgerskab til statsløse unge fortsætter.

Det viser sig nu, at endnu en international konvention har betydning for sagen, og det synes stadig vanskeligere for regeringen at undskylde sig med uvidenhed om de statsløses retskrav.

Det drejer sig om Den Europæiske Konvention om Statsborgerret. Regeringen ratificerede konventionen i 2002 og forpligtede sig dermed til at overholde princippet om, »at statsløshed skal undgås«, som der står i konventionen.

Både i bemærkningerne til lovforslaget om at tilslutte sig konventionen og i indledningen til selve konventionen fremgår det, at nedbringelsen af statsløshed blandt andet skal sikres ved, at landene overholder FN-konventionen om statsløshed fra 1961, som Danmark tiltrådte i 1977.

Indledte ulovlig praksis

Alligevel begyndte Integrationsministeriet netop i 2002 at give afslag på ansøgninger om statsborgerskab fra statsløse unge i strid med den FN-konvention fra 1961, som regeringen altså lovede at overholde. Det fremgår af dokumenter fra ministeriet, som Information har fået indsigt i.

Folkeretsekspert ved Aarhus Universitet Jesper Lindholm vurderer, at ratificeringen af Den Europæiske Konvention belaster regeringen yderligere: »Når regeringen i 2002 forpligter sig til at undgå statsløshed og så at sige fornyr sin forpligtelse til at følge FN-konventionen fra 1961 om statsløshed, kan Integrationsministeriet dårligt undskylde sig med, at ingen var opmærksomme på den gamle FN-konvention,« siger han.

Indfødsretsekspert fra Institut for Menneskerettigheder Eva Ersbøll er enig.

»Ratificeringen af den europæiske konvention i 2002 er rigtignok endnu en grund til, at man slet ikke kan forstå, hvordan det kunne ske, at der blev administreret i strid med FN-konventionen fra 1961,« siger hun.

Haarder ansvarlig

Som daværende integrationsminister var det Bertel Haarder (V), der tilbage i 2002 var ansvarlig for ratificeringen af Den Europæiske Konvention om Statsborgerret. Haarder oplyser til Information, at han ingen erindring har om Den Europæiske Konvention om Statsborgerret, men han understreger, at ansøgninger om statsborgerskab ikke kom forbi hans skrivebord.

Serie

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Venter i spænding på næste artikel i "serien om skandalen" - der må findes "en smoking gun", et dokument som beviser en politikers eller højtstående embedmands ordre om ulovlige afslag mm

Nu lugter det af, at Anders Fogh Rasmussen har lavet en deal med nogen i 2002.

Desværre Per. De har lært af Tamilsagen....

@Anne - måske Bertels spin-doktor fra sin private mail? (en fax er nok anakronistisk..)

Så længe de 90 brothers in crime dækker over regeringen sker der jo alligevel intet.

Søren Mikkelsen

2002, d.v.s. den kan ikke toerres af paa andre end VKO. Og de sveder helt tydeligt.

"Haarder oplyser til Information, at han ingen erindring har om Den Europæiske Konvention om Statsborgerret, men han understreger, at ansøgninger om statsborgerskab ikke kom forbi hans skrivebord."

Den ene meget store og offentlige juridiske EU-ting husker han altsaa intet om, men han er HELT og aldeles sikker paa aldrig nogensinde at have set bare een lillebitte ansoegning...

Sure, Bertel, tell it to the judge!

Klem paa, Anton og Ulrik, det gaar fremad!

Lad os nu se hvad der videre sker for Simon Emil siger LA er garant for loves overholdelse, blot påstår Simon Emil at det var Nyrop der startede det hele...

Lisa Rasmussen

Noget har denne regering lært af Tamilsagen: det nyttige i hukommelsestab, som Viggo Fischer ekvilibrerede med under Rigsretssagen. Bertel øver sig åbenbart på en kommende tur i vidneskranken.

Ministeren maa da have laest, bare overskriften af det lovforslag han har fremlagt i folketinget som ratificere konvensionen.

Bertel Haarder har et forklaringsproblem, det maa da vaere let at klarlaegge hvor mange ansoegninger der er blevet afvist.

Ingen tvivl om at sagen er paa hoejde med Tamil sagen og Loekke boer udskrive valg hurtigst muligt.
Alle taenkelige personer der kan vaere involveret i denne sag forbydes at stille op til valget.

Tillykke med Cavling-prisen til Geist og Dahlin.

Åndeligt fraværende, Bertel?

Anton Geist & Ulrik Dahlin er grunden til jeg vil være journalist.

VKO er grunden til at jeg ikke vil være politiker.

Cavling!!

Jette Abildgaard

Og...overskriften i Information i aar 2020:

Regeringen lovede i 2011 at give statsløse statsborgerskab.....

I mellemtiden eren stor del af alle Danmarks statsloese afgaaet ved doeden....

Raaddenskaben laenge leve lille Danmark :(:(:(

Jette Abildgaard

Og.....tusind tak til Dahlin og Geist for at blive ved....I er GULD vaerd!!!!!

Taberne i denne sag bliver som sædvanligt de Dansk udenlandske ægtepar som landsforvises i tusindvis hvert år, imens de kan se at konventions folkeslagene, overtager deres pladser i hjemlandet.

Sikke er god forretning Danmark her gør, svaret på hullerne i konventionerne er at gøre muren om Danmark endnu højre, men de eneste der rammes, er de oprindelige dansker som ikke kan bruge konventionerne til at bosætte sig med en udenlandsk ægtefælle i Danmark.

FN og de andre konventioner vi har underkastet os, er en garant for at det multi kulturelle samfund aldrig kommer til at ske i Danmark, vi har direkte retning imod et multi muslimsk samfund, hvor man kun tillader at de kulturelt forfulgte muslimer kommer ind, imens de hårdarbejdende dansker I 10.000vis udvandre, sikke dog et had politikkerne må have til Danmark. og da S bakker op om indvandringspolitikken fra VKO, vil en udskiftning af VKO intet ændre.

Verden har ændret sig meget siden 1961, mon ikke det var på tide at folketingen begyndte at opgrader lovgivningen der hvor den virkelig trænger til en opstramning. Eller ledes landet bare af en flok nikkedukker, der svømmer rundt uden rygrad. For der må vel værre en grund til at S og SF i 1998 stoppede for automatiske statsborgerskaber til folk som ikke selv gjorde en indsats.

Marianne Mandoe

Det bliver vel efterhånden ret åbenlyst hvor ansvaret kan placeres.

Haarder først, og derefter de ministre der har fulgt hans dispositioner.

Kan vi SÅ få den uvildige undersøgelse med efterfølgende rigsretssag.

Haarder kan vist kun reddes af den sammensværgelse, der kalder sig "flertallet" (og som kun eksisterer til valget (hvis det kommer)

Steffen Nielsen

Jeg har Schlüter-regeringens mange absurde og kriminelle beslutninger i frisk erindring, men efterhånden har den nuværende regering slået den regering med adskillige længder, og alligevel har de fået lov til at blive siddende.
Kan det virkelig passe, at 50% af befolkningen kan leve med det?

Tom W. Petersen

Angående Cavlingprisen:
Den sidste modtager af prisen havde ved hårdt arbejde påvist, at den daværende beskæftigelsesminister havde begået ulovligheder. Ministeren blev senere finansminister. Det er han stadig.
Når et flertal i Folketinget gerne vil beholde en person, der gør sådan, sker der ham intet. Han bliver tværtimod sat på en endnu mere betydningsfuld post.

... Se det var ikke kun for sjov at vi demonstrerede mod en hvis undervisningsminister i 80'erne... Bertel burde bortvises...
Heldigt han ikke er militærmand for så ville han nok ha' smidt bomber ligesom Gaddafi!!

Steffen Nielsen, Jeg er enig med dig. Men forklaringen ligger nok i dette citat af Slavoj Zizek:

“Det post-politiske tavse flertal er ikke dumt, men kynisk resigneret.”

Jesper Frimann Ljungberg

Tja, der tegner sig jo et klart billede,

Det Danske 'Demokrati' er i Krise.

// jesper

Steffen Nielsen

Anne Albinus
Du har nok ret, men det gør mig så trist

Det er sørgeligt, Danmark som ynder at fremstå som et demokratisk foregangsland, og som ikke holder sig tilbage når diktatorer og slige personer skal kritiseres, er havnet som noget, man bare kan ryste på hoved af.
Mennesker der er født, opvokset og bidrager til samfundet, respekteres ikke som ligeværdige. Vores nabolande mener at den danske politik er en belastning for de grænseoverskridende regioner. Partileder og folketingsmedlemmer i det man kalder et af verdens ældste demokratier, taler åbent og seriøst om, at man ønsker at bryde med indgået internationale konversioner.
Og ikke mindst, flere på hinanden følgende ministre, vælger at administrere mod bedre vidende.
Hvad bliver det næste - man kan bare gætte. Sørgeligt!

Henrik Herskind

Flot arbejde! Forårsrengøringen er lige om hjørnet! Desværre er der tilsyneladende absolut ingen nosser i hverken Gucci-Helle eller smørtenor-Villy...

Naturligvis skal vi da behandle statsløse med støtte og hjælp.

Problemet som jeg ser det er at hver gang statsløse og flygtninge debatten har været fremme, har kræfter i landet haft held til at fremvise behovet for yderigere stramninger, men pga. konventioner er det altid danske statsborger der rammes, da de ikke har krav på samme beskyttelse.

Jeg jubler da også med udsigten til at VKO væltes, deres seneste pointsystem var en forsegling af grænserne, hvor det kun lige er konventionshuller, der gør at enkelt kan bosætte sig i landet, imens den typiske dansker fuldstændig afskæres for at udleve et familieliv i Danmark, hvis ægtefællen ikke er EU borger, eller har mulighed for at bruge en konvention til at komme til Danmark.

Selv lykkes 23-årig amerikansk sygeplejerske, har ikke en chance for at blive familiesammenført.

For hvis hun, foruden hendes mellemlange erhvervs uddannelse, ikke også har et par års erhvervserfaring, foruden hendes verdenssprog, så er hun jo ikke velkommen. Ligesom hun og ægtefællen utvivlsomt har større tilknytning til usa end Danmark. Derefter kan hun bruge årevis i Shengen visa systemet, på at optjene tilknytning til Danmark, som modregnes hver gang ægtemanden rejser ind i hendes hjemland.

Michael Borregaard

Tom W. Petersen

Det samme skete i den så fremragende danske film Styrmand Karlsen fra 1958 - i filmen havde man på øen, en kriminel, en lommetyv, ham udnævnte man til finansminister.

Jette Abildgaard

Per Møller,

Du skriver bl.a. "(og som kun eksisterer til valget (hvis det kommer)"

Er det ikke lige netop det Per? Kommer der overhovedet et valg? Denne regering overtraeder ALLE andre love, konventioner etc., saa hvorfor overhovedet udskrive et valg? I kan saa sige, at det skal de iflg. alle love, grundloven etc., men kaere venner.......foelger denne regering lovene, grundloven og internationale love og konventioner i alle andre sammenhaenge????

Og...midt i al raaddenskaben sidder disse stakkels mennesker STADIG!!!!

Ruben Michelsen

Det er godt, at Information graver i denne sag, når nu et flertal i folketinget ikke vil. Jeg håber, at det lykkes at få gravet til bunds, så vi får nogle fats på bordet. Forudfattede meninger og gætterier kan vi ikke bruge til noget.
Birthe Rønn har flere gange offentligt udtalt, at der er begået en fatal fejl i integrationsministeriet. Ikke kun en fejl, men en FATAL fejl.
Det er jeg enig i. Hun har (selvfølgeligt) også erkendt, at hun har det overordnede ansvar. Det har en minister altid.
Om det skal have konsekvenser for hende, er jo i første omgang op til folketinget. Foreløbig er der nok ikke flertal for at der skal ske noget, men det kan jo vende, hvis der kommer belastende fats på bordet. (Der var den igen.....fats)

Poul Kjær Pedersen

Virkeligheden er mere spændende end en kriminalroman. Imponerende journalistisk arbejde, der udvikler sig næsten hver dag.
Et symbol på regeringens dødedans?
Undrede mig over at Henrik Dam Kristensen (S), skulle bruge så lang tid, for også at kræve en uvildig undersøgelse? Men det har måske noget med årstal at gøre 1999/2002?