Interview
Læsetid: 3 min.

'Rigtig mange penge er bundet op i det her'

Det er bestemt en politisk prioritering at skære i antallet af førtidspensionister, siger Svendborgs borgmester Curt Sørensen. Ellers skulle vi tage pengene fra børnene og de gamle, forklarer han
Indland
14. februar 2011

Det var en anden tid. Økonomien var en anden, og den politiske situation var en anden, siger den socialdemokratiske borgmester i Svendborg, Curt Sørensen, om den store vækst i antallet af førtidspensionister frem til 2009. Før gik det for hurtigt og for enkelt at få de dyre overførselsindkomster, mener han. Nu bliver man nødt til politisk at prioritere anderledes.

»Fordi der er rigtig mange penge og stor økonomi bundet op i det her,« siger han.

»Hvis vi ikke fokuserede skarpere, så måtte vi hente pengene på skoler, daginstitutioner, ældreområdet etcetera.«

Curt Sørensen tager imod på borgmesterkontoret midt i Svendborg. På væggen hænger et flere meter langt maleri i guldramme af Svendborgs havnefront. Et rødt containerskib dominerer den ene side af maleriet; det er fra dengang, Svendborgs skibsværft stadig var i værk.

Det er de socioøkonomiske strukturer, der er en af forklaringerne på, at Svendborg har 40 pct. flere førtidspensionister end landsgennemsnittet, mener borgmesteren. I den anden ende af rådhusbygningen ligger byens jobcenter, der har fået til opgave at rette op på det faktum. De foreløbige tal for 2010 tyder på, at det er lykkedes; væksten i antallet af førtidspensionister er for første gang i det nye årtusinde lavere end landsgennemsnittet.

- Hvordan har I gjort?

»Aktivlinjen har ændret sig. Frontarbejderne er blevet opmærksomme på at forfølge de muligheder, der er, det vil sige arbejdsprøvning, aktiviteter, rådgivning, vejledning, indhentning af erklæringer, som kan støtte de afgørelser, der skal til. Det handler om at få alle borgere til at bidrage samfundsøkonomisk.«

»Det gør man jo ikke, hvis man opgiver og tilkender førtidspension til et menneske på 30-35 år, hvis der faktisk er arbejdsmuligheder, kvalifikationer, lyst, evner. Vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at holde fokus på arbejdsliv, og det er rigtig vigtigt.«

Ingen skibe i søen

- Hvordan får man konkret et menneske flyttet fra førtidspension til arbejdsliv?

»Vi er optaget af lyst og engagement og livsgnist. Man må have forskellige veje at gå og forskellige tilbud, så man ikke bare angriber alle sager ens.«

- Hvad har I gjort?

»Vi har fysiske træningstilbud i samarbejde med Falck Care. Det er noget, som er nyttigt og godt for mange mennesker. Arbejdsprøvning i virksomheder og det offentlige er også godt.«

- Er det noget, I har fået op at stå i forbindelse med den politiske beslutning om at nedbringe antallet af førtidspensioner?

»Nej, det er ikke afledt af det. Vi har mange samarbejdspartnere som har sundhedskompetencer, som vores myndighedsfolk ikke har. Vi har også i faser haft andre parter til at hjælpe os med psykologisk bistand til den gruppe borgere, der er længst væk fra arbejdsmarkedet.«

- Så I har ikke sat nogen skibe i søen for at understøtte målet om at få færre på førtidspension?

»Vi har taget afsæt i regeringens klare krav om en aktiv linje. Og så har vi deltaget i et projekt med 14 andre kommuner om at give flere borgere, som modtager førtidspension, mulighed for at blive vejledt og modtage aktive tilbud, som kan bringe dem tilbage på arbejdsmarkedet.«

- Det må vel kræve en investering i en indsats for at forandre noget?

»Det gør vi også. Vi har et forpligtende samarbejde med Ærø og Langeland. Da Vestas lukkede i Spodsbjerg og 220 mand blev ledige, gav vi decentral vejledning og rådgivning på stedet. Der investerede vi der. Der sker mange nye ting hele tiden. Det er en løbende opgave i organisationen at blive gearet til udviklingsopgaver. Og vi lærer på det, mens vi gør det.«

- Men der er altså ikke nogen investeringer, I har sat penge af til?

»Det skal jeg ikke kunne sige på den måde. Der er personaleudvikling, netværksudvikling med andre kommuner, der pågår løbende investeringer i læring og efteruddannelse.«

Én konkret ting har Svendborg Kommune i hvert fald gjort. Man har oprettet en hotline i jobcentret, som fagforeninger kan bruge til at diskutere de mange konkrete klagesager med sagsbehandlerne. Og senest har arbejdsmarkedsudvalget søgt 40.000 kr. i støtte hos det lokale beskæftigelsesråd for at styrke samarbejdet yderligere og for at rette op på de store gnidninger, der har været med fagforeningerne.

Curt Sørensen vil ikke diskutere enkeltsager, men han afviser klart, at det har været hensigten at nedbringe antallet af førtidspensionister ved at holde folk hen i årevis.

»Det kan jeg slet ikke genkende. Der er ikke én medarbejder, der bevidst forhaler tingene. Folk går på arbejde for at betjene borgerne bedst muligt, og nogle gange tager det tid. Det ville godt nok være noget af en ambition bevidst at spænde ben for folk. Det er simpelthen urigtigt, det er der ingen, der gør.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Jeg forstår godt, at borgmester ønsker en nedskæring i antal førtidspensionister, da OVK har indført ordninger hvor kommunerne skal betale en stor del af pensionen . Tidligere var det en ren statslig opgave.
Men var forebyggelse ikke en vigtigere opgave, så vi ikke fik så mange der søgte om tilkendelse af førtidspension.
Her vil jeg anbefale, at den største del af efterbehandling igen lægges ind under regionerne så viden om efterbehandling igen kan samles . Det virker også underligt at miljø, forebyggelse og genoptræning skulle deles ud til 98 enheder fra 16 enheder (de 14 amter og Frederiksberg og København), når OVK mener at supersygehuse er løsningen fordi så samles viden og behandlingerne af mere specielle sygdomme bliver bedre. Hvorfor skulle det ikke gælde for miljø uddannelse og specialbehandling. Med andre ord Løkke Rasmussens Strukturreform trænger til mange ændringer som forhåbentligt kommer efter valget.
PS: Jobcenter skal igen overdraget til staten, så det igen bliver Folketinget og regeringen der står med hele ansvaret for landets beskæftigelsespolitik.

Det lyder unægteligt som Socialdemokraten i Svendborg bøjer loven på vegne af en vælgermasse, som ikke interesserer ham...

Med venlig hilsen