Rønn ignorerede ulovlig sagsbehandling i over et år

Ifølge oplysninger fra Sverige må integrationsminister Birthe Rønn Hornbech siden december 2008 have kendt til de ulovlige afslag til statsløse. Alligevel fortsatte ministeriet fejlbehandlingen
Ifølge oplysninger fra Sverige må integrationsminister Birthe Rønn Hornbech siden december 2008 have kendt til de ulovlige afslag til statsløse. Alligevel fortsatte ministeriet fejlbehandlingen
Indland
24. februar 2011

Nye oplysninger trækker nu integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) ind i centrum af skandalen om hendes ministeriums ulovlige afslag på statsborgerskab til statsløse unge.

Alt tyder på, at integrationsministeren i over et år var klar over, at hendes ministerium havde givet ulovlige afslag på statsborgerskab til statsløse unge.

Men alligevel lod Birthe Rønn Hornbech den ulovlige sagsbehandling fortsætte og orienterede ikke Folketinget om ulovlighederne.

Den 16. december 2008 rettede Integrationsministeriet henvendelse til det svenske Integrationsministerium med en forespørgsel om, hvordan svenskerne håndterede FN-konventionen fra 1961 om statsløshed. Det oplyser det svenske ministerium over for Information.

»Det er dobbelttjekket,« siger Lena Hallerby, pressesekretær for den svenske integrationsminister Erik Ullenhag. Datoen for henvendelsen er af afgørende betydning. Den viser, hvornår Birthe Rønn Hornbech i hvert fald må have vidst, at Integrationsministeriet havde fejlbehandlet de statsløse unges sager om statsborgerskab.

Ministeren har nemlig selv forklaret, at hun rettede henvendelse om konventionen til de nordiske lande, så snart hun var blevet gjort opmærksom på fejlen.

I alt fik 14 statsløse unge ulovlige afslag på deres ansøgninger om statsborgerskab i løbet af 2009, hvor Birthe Rønn Hornbech altså må have været klar over, at det skete på ulovligt grundlag. Og først i januar 2010 orienterede ministeren Folketinget om, at der var sket en fejlbehandling.

Belastende for Rønn

Juridiske eksperter er enige om, at de nye oplysninger belaster integrationsministeren.

»Hvis ministeren har kendt til fejlen mere end et år, før hun reagerer, er det meget alvorligt. Så har hun tilsidesat sin pligt til at følge de internationale konventioner og orientere Folketinget. Det et klart brud på ministeransvarlighedsloven,« siger Jens Elo Rytter og tilføjer: »Der er andre ministre, der har måttet forlade deres poster i lignende sager.«

Endnu mere graverende

Professor i forvaltningsret ved Copenhagen Business School Claus Haagen Jensen mener, at »sagen bliver endnu mere graverende, end vi indtil nu har vidst«.

»Det er dybt belastende for ministeren, hvis hun i så lang tid ikke har reageret på viden om fejlbehandlingen. Det skal blive interessant, om ministeren kan overleve denne sag,« tilføjer Claus Haagen Jensen.

Også oppositionen ser med stor alvor på sagen.

»Der er kun én ting at sige: Nu bør denne her sag i anstændighedens navn undersøges til bunds,« siger Socialdemokraternes Henrik Dam Kristensen.

»Ministeren har ansvar for, at en gruppe unge mennesker ikke har fået statsborgerskab, som de havde ret til, og at sagen er blevet hemmeligholdt for Folketinget. Jeg har svært ved at forestille mig, hvordan hun kan blive siddende som minister. Det er et særdeles grimt cover up, Rønn har lavet,« siger SF's indfødsretsordfører Hanne Agersnap.

Det er Dansk Folkepartis indfødsretsordfører Søren Krarup helt uenig i: »Det er mit klare gæt, at Birthe Rønn Hornbech har forstået fejlen i december 2009, og umiddelbart efter har hun i januar 2010 orienteret Folketinget. Det kan da godt være, hun har rettet henvendelse til Sverige i 2008, men det har nærmest haft karakter af en rituel besværgelse. Man har vidst, at der har været et eller andet med den FN-konvention, men man har ikke taget den alvorligt. Og det er først op mod jul i 2009, tror jeg, at man pludselig i Integrationsminister bliver klar over, at der er noget afgørende, man har overset.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra integrationsminister Birthe Rønn Hornbech.

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Nu referer selv berlingske.dk sagen med henvisning til Information.
PS: Kan vi dog ikke få det valg nu, så vi kan få denne sag undersøgt og dermed rettet op på landets omdømme. Ligeledes haster valget også mht. Christianias fremtid, da Hjort Frederiksen nu kræver at christianitterne skal tiltræde den gamle aftale inden 2 måneder eller vil hver enkel bolig blive solgt til christianitten eller andre interesserede. For ikke at tale om Radio Møller , hvorfor skal vi licensbetalere påduttes en privatkanal til over det dobbelte af hvad P1 drives for i dag. Er det mest for licenspengene? Osv…………………

Det mest vederstyggelige menneske på Christiansborg, ufatteligt hun kan blive så længe.

Marianne Mandoe

Såså Lasse.

Hendes tro væbnere, Krarup og Langballe, er mindst lige så vederstyggelige.

Ethvert forsøg på at foregive hastværk med at rette op på fejlbehandlingerne og undersøgelsernes umulighed lyder skingert. Kun løgnene står tilbage efter BRH's hærgen (støttet af Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti - tre antidemokratiske og fremmedfjenske partier). Vi vil have undersøgelser, rigsretsager og først og fremmest valg, NU!

Lykke Johansen

INFORMATION har skrevet utallige artikler vedrørende Integrationsministeriets (og dermed også Birthe Rønn Hornbechs) lemfældige og direkte ulovlige sagsbehandling af unge statsløses ret til statsborgerskab.

EN STOR TAK FOR DET!

Det er derfor mærkværdigt, at oppositionens politikere og borgerlige medier først reagerer nu, hvor det kommer frem, at
Integrationsministeriet henvendte sig til det svenske Integrationsministerium allerede
d. 16. december 2008 vedrørende deres håndtering af FN-konventionen om statsløshed - og dermed medvirker til at afsløre ministerens løgne og iver for at dække over ulovlighederne.

Tom W. Petersen

Det er ikke fejltagelser, der er sket.
Det drejer sig ikke om glemsomhed eller sjusk.
I det ministerium ved de ganske præcist, hvad de gør. De er eksperter i det. De har da ikke glemt det alle sammen - selvfølgelig ikke.
Det har regeringens skiftende integrationsministre heller ikke; det lader sig slet ikke gøre. De bliver orienteret af de ansatte eksperter i ministeriet.
Selvfølgelig.
Lad os ikke gøre dem til tåber med hukommelsestab; de er tvært imod.
Det drejer sig om, at "Dansk" "Folkeparti" skal have noget for de mange års støtte til regeringen. Man får ikke noget gratis i politik.
Og de unge statsløse har betalt uden at være spurgt.

@Tom, Netop!
denne ifølge BRH "fatale fejl" i ministeriet
må vare en aftale med Dansk Folkparti,
en aftale at begå fatale fejl,
at ifølge BRH "ha skyklapper på"

B Rønn H er med i Mogensen o Kristiansen
på TV2News nu her fredag aften med genudsendelse et flertal gange hen over weekenden

Ingrid, Er det den samme Michael Kristiansen, der var spindoktor for Anders Fogh?

Hvis ja, så må han jo vide en masse, for ifølge "Præsidenten" var han sammen med Anders Fogh og Claus Hjort på valgaftenen på Palace Hotel (p.111), og må så være blevet briefet efter Foghs forhandlinger med Pia Kjærsgaard på valgnatten.

@Anne
ja, det er samme Kristiansen,
ifølge mange har han en meget nær kontakt med også statsminister Lars Løkke R

og M Kristiansen er en meget blå støtter til regeringen

Tak Ingrid.
Jeg så samtalen på TV2 News kl.18.30.

Der kom ikke noget ud af det, da Birthe Rønn Hornbech gjorde det svært juridisk, og så kunne Mogensen & Kristiansen ikke være med.

De gik ikke til hende mht. hendes forklaring om, at hun måtte bruge et år på at finde frem til praksis i de andre nordiske lande.

Det gjorde hun nemlig ved at spørge, når hun alligevel var sammen med nordiske kolleger til møder, men så var der et møde, hun meldte afbud til, sagde hun, på grund af svineinfluenza.

Øh, var der svineinfluenza, da hun meldte afbud 2.-4. november 2010 til session i Nordisk Råd, hvor hun skulle svare på, hvorfor Danmark udviser nordiske statsborgere? Det ville vel heller ikke være let at spørge på sådan et møde om, hvad de andre lande gør med statsløse.

Birthe Rønn Hornbech kunne for to år siden, da hun opdagede, at DK ikke overholdt FN-konventionen, have bedt en fuldmægtig ringe rundt og spørge, hvad man gør i de nordiske lande. Sådan noget tager max. en til to dage. Derefter siger man til departementschefen eller en anden jurist på næste niveau: nu er det dit ansvar at få orden på det.

http://www.b.dk/politik/birthe-roenn-kritiseres-nordisk-afbud