Læsetid: 3 min.

S: Hvorfor skal DR ikke fremme integrationen, Per Stig Møller?

Danmarks Radios forpligtelse til at 'fremme integration' er skrevet ud af den seneste public service-kontrakt. 'En katastrofe', mener socialdemokraterne, der nu vil kalde kulturministeren i samråd
10. februar 2011

Danmarks Radio skal ikke længere arbejde aktivt for at fremme integrationen i Danmark. I hvert fald ikke hvis man skal følge forskrifterne i den public service-kontrakt, som DR i forrige uge indgik med regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Ifølge kontrakten skal DR ikke længere »medvirke til at fremme integration«, sådan som den tidligere kontrakt påbød, men blot afholde sig fra at »tilskynde til had på grund af race, køn, religion, nationalitet eller seksuel observans.«

Det får nu Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen til at kalde kulturminister Per Stig Møller (K) i samråd.

»Han kommer til at stille op til et samråd og forklare, hvordan det kan være, at DR ikke længere skal medvirke til at fremme integrationen i samfundet - og om det betyder at regeringen ikke længere har det som en vigtig målsætning,« siger Mogens Jensen.

Han kalder fjernelsen af DR's integrationsforpligtelse for »en katastrofe«.

»Vi befinder os i en tid, hvor der om noget er behov for integrationsfremmende tiltag - og så vælger man at fjerne netop den forpligtelse fra landets største kultur- og medieinstitution. På DR2 har man tidligere brugt den her formulering til at lave programmer med et integrationsmæssigt sigte. Nu forsvinder den, og det kommer regeringen til at stå til ansvar for,« siger Mogens Jensen, der garanterer, at den forpligtende formulering vil blive genindført, hvis en rød regering kommer til magten efter næste valg.

En naturlig del af DR

Ifølge direktør for DR Oplysning Gitte Rabøl er det »en helt naturlig del af public service-opgaven at fremme integration«, og det vil derfor fortsat være en vigtig opgave for DR Oplysning at dække netop det område - med eller uden kontraktmæssig rygdækning i public service-aftalen.

»Bare fordi ordet integration er pillet ud, giver det os ikke anledning til at ændre den måde, vi laver programmer på. Public service-kontrakten sætter nogle rammer, men det er op til os at fylde dem ud,« siger Gitte Rabøl, der som tidligere kanalchef for DR2 blandt andet har været ansvarlig for programmer som Adam & Asmaa, Yallahrup Færgeby og Ramadan-kalenderen.

»Integration er en af de helt store udfordringer, vi står overfor, og som public service-station er det en vigtig del af vores opgave at fremme integrationen og afspejle mangfoldigheden i samfundet. Så det vil vi blive ved med,« understreger hun.

Kulturminister Per Stig Møller siger til Information at, der ikke er nogen grund til at »botanisere« for meget i formuleringerne i public service-kontrakten.

»Det er ikke noget, man skal lægge noget specielt i. Danmarks Radio skal jo ikke tilskynde til had. Danmarks Radio skal gerne via sin public service-virksomhed fremme integrationen med den brede viden som foreligger og afspejle forskellige miljøer i samfundet. Så jeg ville ikke lægge så meget ideologi i det, hvis jeg var jer,« siger han. Den opfordring er dog spildt på Mogens Jensen, der tydeligt mener at kunne se Dansk Folkepartis fingeraftryk på kontrakten. Men det afviser DF's kulturordfører Karin Nødgaard.

»Der er ingen bagvedliggende dagsorden overhovedet. Vi har lavet et serviceeftersyn på public service-kontrakten, og der er nogle ting, der er blevet omformuleret. Men der har ikke været noget med, at nogen har siddet og sagt noget om at integration ikke skulle med,« siger hun:

»Nu står der i kontrakten, at DR skal samle danskerne i store og små fællesskaber og afspejle mangfoldigheden af kultur, livsopfattelse og levevilkår, og det synes jeg faktisk er nogle fine formuleringer.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Det lyder underligt integrations forpligtelsen ud af kontrakten og ind med kristelige værdier for at der SKAL være plads til morgenandagten.
Jamen dog – var det ikke bedre at forlange at Radio Møller skal bringe morgenandagten, når det er fra den kanal, der tidligere havde påtaget sig den forpligtelse. I forvejen vil Per Stig Møller alligevel bestemme meget over indholdet på den nye private licensfinansieret radiokanal.

Troels Ken Pedersen

Jeg aner ugler i mosen.

Hvis tilføjelsen af kristelighed og fjernelsen af integration ikke betyder noget ...hvorfor har de så gjort det?

Det er forhåbentlig en fejl at det med integration er røget ud.

Muslimer frygter skørlevned og kulturradikalisme (umoral) mere end de frygter selv fundamentalistisk kristendom.

Derfor sender de deres børn i kristne friskoler - nogle steder med en overhyppighed på faktor 5-10 sammenlignet med et tilsvarende antal gammeldanskere.

Selv hvis det er "ond vilje" (DF) der står bag, vil det ikke have den tilsigtede virkning.

At danskere viser, at de kan opføre sig "gammeldags og anstændigt" vil - stik modsat DF's hensigter - få muslimerne til at føle sig mere trygge.

Provokationen er rettet mod folk af Rifbjerg-typen (de kulturradikale) - men det er jo også dem, der hyler op.

Dem der betaler musikken bestemmer hvad der skal spilles.

Mogens Jensen vil næppe holde sig tilbage, hvis han sidder med pennen når aftalen skal fornyes næste gang.

Tudefjæs.

Egon Maltzon:

Jeg troede, at det var licensbetalerne og skatteyderne som "betaler musikken"? Men du ser måske gerne et DR som opfordrer til fremmedhad sådan som visse dele af flertallet i Tinget praktiserer det?

Henning Pedersen

Når jeg sidder og ser hvem der strikker sådan noget politisk makværk sammen, kan jeg som licensbetaler frustreres over, at min politiske overbevisning slet ikke er representeret. Er formålet med DR, noget der kun vedrører halvdelen af befolkningen?

Man burde have kaldt det for "nationalkonservatisme".

Jeg kan ikke med min bedste vilje forestille mig DR forkynde næstekærlighed, tilgivelse eller "sælg alt hvad du ejer og giv pengene til de fattige".

Så længe de bliver ved med at transmittere dronningens nytårstale, er nationalkonservatismen tilgodeset alt rigeligt.

Dronningen kunne fint finansieres af ugebladene, og var nogen interesserede i nytårstalen, kunne den bringes der.

Der er INTET der forener os. Danskere ved ikke noget værre end andre danskere.

Vi bliver jo trukket rundt i manegen af denne OVK-regering. Det er som om de ser deres eneste formål nu, som at ødelægge landet så meget som muligt inden de må aflevere regeringsmagten.
Jeg hpber, at den næste regering vil vare længe - længe nok til at denne flok landsskadelige elementer er ude af politik for godt.
De har intet godt bragt - og det kan de tage med sig når de går.

Imo skal public service hverken promovere integration eller kristne værdier.
Public service skal facilitere det sekulære demokrati.
Kvalitet ,professionalisme og etik bør være kravene.

Ud med den missionerende "konstruktive journalistik " som DR pt erkender sig til.
Ind med informerende og oplysende journalistik.
UD med missionerende journalistik..

Når der ikke er 'ukontrolleret' indvandring, er der vel heller ikke noget at integrere ?
Integreringsprojektet fremover drejer sig langt bredere om 'svage i samfundet' og øgede sociale skel, end om folk der har haft den, indrømmet, eksistentielt udfordende skæbne, at have 'islamisk baggrund'.
Men den udfordring skal naturligvis fortsat tilbydes personlige løsninger på. Derfor skal italesætning af den monoteistiske hovedstrøm også fortsat ske fra DR.
Fordomsfrit set er det ganske logisk.

Folk, - fra den muslimske kulturkreds ihvertfald, og den har i de sidste 30 år stået for 90+% af 'integrationsproblematikken' herhjemme, - er ikke hovedjægere og kravler rundt i træene, hr. Lom.
Derom kan jeg forsikre Dem.
.
Disse enkeltpersoner (!) er absolut ikke 'vilde', men derimod karakteriseret ved meget bastante monoteistiske tankegange og teokratiske samfunds-forestillinger.
Stol De trygt derpå.

Integration skal tale til folk i deres egne forståelsesrammer.
Ellers fejler den.
Det er banalt.
Det ser De klart nu.

Peder Holdgaard Pedersen

Det er da fint nok, at det er fjernet - man kan da ikke integrere gennem TV.

Integration sker gennem deltagelse i det daglige liv - ikke ved at DR tænker "integration" ind i deres programflade.

Der bliver spildt uhyggelige summer på virkningsløse integrationsinitiativer - hvis det her betyder at der fjernes lidt at det misforståde integrationsmonster, så er det helt fint.

@Peder Holdgaard Pedersen: Fjernsynet er et utroligt magtfuldt medie, fordi man som regel slår hjernen mere eller mindre fra foran tossekassen, og derfor lettere tager budskaberne til sig. Lige som man kan sælge sodavand via reklamer, kan man også fremme eller hindre integrationen via TV-mediet. Du taler om at der "bliver spildt uhyggelige summer på virkningsløse integrationsinitiativer", men når vi taler om vinkling, sprogbrug samt valg af udsendelser, er det faktisk ikke noget der koster en eneste ekstra krone.

Lige som man kan sælge sodavand via reklamer, kan man også fremme eller hindre (hvadsomhelst) via TV-mediet.
Massiv reklamering, for en bestemt vare afspejler en kombination af varens ubrugelighed og overflødighed, kombineret med producentens økonomiske magtfuldhed.
Når ingen argumenter overhovedet forefindes, kan man benytte subliminal selvfølgelighed (eller politisk korrekthed kaldes det vist i realiseret form).
Ideologier og politikker fungerer fuldkommen som 'varer og produkter' i den sammenhæng.