Nyhed
Læsetid: 3 min.

Seks års arbejde tæller ikke med i pointsystemet

35-årige Carolina Aviña Ortega fra Mexico opfyldte alle krav til de gamle regler for permanent ophold, men kunne ikke søge på grund af en teknikalitet. Nu straffer de nye regler hende for at være begyndt på universitetet sidste år, for dermed blev hendes seks års fuldtidsarbejde i Danmark forældet i forhold til pointsystemet
Carolina Aviña Ortega føler, hun bliver straffet for at gøre alle de ting, de danske myndigheder beder hende om.

Carolina Aviña Ortega føler, hun bliver straffet for at gøre alle de ting, de danske myndigheder beder hende om.

Sofie Amalie Klougart

Indland
5. februar 2011

Venstres integrationsordfører Karsten Lauritzen kalder det 'enkeltsager', når Information fortæller om de mennesker, der er kommet i klemme i regeringens nye pointsystem for permanent ophold. Her er endnu en.

Men det handler ikke kun om mig, siger den 35-årige psykolog Carolina Aviña Ortega fra Mexico. Det handler også om alle de danskere, der måske forelsker sig i nogen fra et andet land.

»I dag er det næsten udelukket, at udlændinge kan komme og bo her. Og det føles som om, at de, som er her i forvejen, bare skal sparkes ud,« siger hun.

Carolina Aviña Ortega kom til Danmark med sin danske mand i 2002. Hun lærte flydende dansk og tog den obligatoriske danskprøve 2 på kortere tid, end det tog Udlændingeservice at behandle hendes ansøgning om midlertidig opholdstilladelse. Kort efter danskprøven fik hun fuldtidsarbejde i et fritidshjem, og i alt har hun arbejdet fuldtid i mere end seks år med børn og unge. Carolina er universitetsuddannet psykolog fra Mexico, men for at få godkendt uddannelsen i Danmark, kræver det, at hun tager en dansk overbygning. Derfor begyndte hun 1. februar 2010 på en kandidatuddannelse i psykologi på Københavns Universitet og gik samtidig over til at arbejde deltid på et observationshjem.

Men det skulle hun aldrig have gjort. For det betyder nu, at hun efter alt at dømme falder for beskæftigelseskravet om, at man skal have arbejdet fuldtid i to et halvt år inden for de sidste tre år.

Carolinas midlertidige opholdstilladelse udløb 25. januar i år, og man kan tidligst søge om en ny opholdstilladelse to måneder før, den tidligere opholdstilladelse udløber. Derfor kunne hun ikke søge om permanent ophold efter de gamle regler, selv om hun allerede opfyldte alle betingelser i februar 2010. Og derfor falder hun nu for beskæftigelseskravet under de nye regler, da hun først kunne søge om permanent ophold i november, mere end et halvt år efter, hun stoppede sit fuldtidsarbejde.

Desuden skal man »antages« at være tilknyttet arbejdsmarkedet, når man får sin permanente opholdstilladelse. Og det er Carolina ikke. Hun er højgravid studerende og venter barn om tre uger.

Carolina føler, hun bliver straffet for at gøre alle de ting, de danske myndigheder beder hende om.

»Det er dem, der bliver ved med at lave tingene om. Vi havde en aftale for otte år siden om, at jeg bare skulle bo her i syv år og opfylde en række krav for at få lov at blive her permanent. De krav har jeg opfyldt. Og det er heller ikke mig, der har bedt om at læse den kandidatuddannelse. Det er et krav for at kunne arbejde som psykolog her. Det er lige meget, hvad man gør, så er det aldrig godt nok,« siger Carolina fortvivlet.

Nu har Carolina barselsorlov et år og et år tilbage af sin uddannelse. Selv om hun får arbejde den dag, hun er færdiguddannet, kan hun tidligst søge om permanent ophold 1. august 2015.

Khader: 'Bliv!'

Sammen med sin mand havde hun 8.december et møde med den konservative integrationsordfører Naser Khader for at forklare ham om deres sag. Han virkede oprigtigt overrasket over, at hun skulle vente så lang tid på at få permanent ophold, siger Carolina.

»Han lyttede og virkede sympatisk og forstående over for situationen. Så sagde han, at han ville snakke med integrationsministeriet, og siden har vi ikke hørt så meget,« siger Carolina.

Hendes mand, Thomas Møller, sendte samme dag et brev til Integrationsministeriet for eventuelt at få dispensation for reglerne, men de har end ikke fået en kvittering for modtagelsen.

»Jeg bliver simpelthen så sur. Det er rigtigt ubehageligt, hvad der sker her i landet. Hvad bliver det næste? Hvis der sker noget med mig, så kan hun jo risikere at blive smidt ud,« siger Thomas Møller.

»Efter syv år synes jeg, vi har udstået vores prøvetid,« siger han.

Nu overvejer de at flytte til Canada, hvor der er mangel på psykologer og udsigt til mindre restriktive regler for udlændinge.

»Naser Khader sagde 'nej, nej, I skal blive her'. Vi er glade for at bo her og ville også helst blive. I hvert fald indtil alle de ændringer kom. Det er meget ubehageligt, at andre kan styre dit liv på den måde og bestemme, hvor du må opholde dig,« siger Carolina.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Karsten Lauritzen.

Serie

Pointsystemet

Regeringen og Dansk Folkeparti indførte 1. juni 2010 et nyt pointsystem for udlændinge, der søger om permanent opholdstilladelse. Flere velintegrerede udlændinge er kommet i klemme i systemet, bl.a. fordi man skal have arbejdet frivilligt et år for at udvise ’aktivt medborgerskab’. Andre er kommet i klemme, fordi de har fået forkert vejledning om, hvornår de kunne søge om permanent ophold.

Seneste artikler

 • Ombudsmanden går ind i sag om vildledning

  17. februar 2011
  Folketingets Ombudsmand er nu gået ind i sagen om vildledning fra Udlændingeservice. Det er styrelsens fjerde ombudsmandssag om vildledning på fem år. Udlændingeservice nægter fortsat at ændre vejledningen om permanent ophold
 • De forstummede fuldmægtige

  16. februar 2011
  Hvis embedsmændene begår deres vildledning for at tækkes deres politiske chef, bør de fyres. Hvis de gør det efter direkte eller indirekte politisk pres, bør de fyre politikerne
 • Udlændingeservice var klar over vildledning

  16. februar 2011
  Foreningen Ægteskab Uden Grænser har tidligere gjort Udlændingeservice opmærksom på vildledning om permanent ophold. Alligevel blev vejledningen ikke rettet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

""Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Karsten Lauritzen."

Han ville sikkert heller ikke have kunnet levere et fornuftigt svar.

Martin Sørensen

Danmarks uhellige alliance
jo der ligger en uhellig alliance mellem DF og LA

LA vil forsvare og lade alle DF udlænninge love. gå igennem så længe som DF de er med til LA velfærds foringelser, tilsammen har de ingen bundgrænse, for stramningerne i udlænninge loven, eller forringelserne i velfærden, for selv om at LA virker som et parti med en hæderlig udlænndinge politik ja så betyder skatte debatten så meget mere, for LA så alt er tilsalg på udlænngine hyllen omvendt så ser vi DF.som LA´s modsttykke,

tåbelighederne står i kø i denne lov men LA ja de forsvare hellere tåbeligheder end at ændre loven, alt er tilsalg, intet er helligt i den uhelllige aliance mellem DF og LA

Mads Kjærgård

Ja LA skal man nok ikke regne med, de vil bare til smørfadet! Og det har jo lovet på spejderære ikke at vælte eller genere regeringen, og det er jo som allerede nævnte en blancocheck til DF. Men går ud fra at alle de tåbeligere vi er vidne til, er en del af Venstres bureaukratiserings projekt! Hell, de er endda ved at lave regler om, hvordan man hjælper folk på lokum!

Stem de borgerlige ind igen, så de kan rydde op i deres eget makværk.

Slettet Bruger

Desværre nok et ret typisk billede på dagens Danmark, og sikkert bedst for folkesundheden, hvis man læser den slags beretninger som den rene satire.

Bureaukrater er der rigeligt af og i stadigt stigende mængder, så de løbende kan bevise eget og politiske chefers teorier og høje værd. Men måske ikke så underligt, at det langsomt men sikkert bliver sværere og sværere at få et klart svart på noget som helst. Reglerne kompliceres og laves om i en uendelighed oftest af signalpolitiske grunde og for at kunne holde regeringen ved magten i 2050.

En del politikere lyder måske umiddelbart sympatiske nok, men de snakker også helt som de lærer det på de dyre skatteyderfinansierede x factor kommunikationskurser. Hertil kommer, at partierne fører kampagner for vælgernes penge om at man snart kommer til at mangle arbejdskraft, om der ikke er råd til velfærden på bunden, om efterlønnen der skal afskaffes og om nødvendigheden af at indføre højere grænsebomme og stadigt mere paragrafpigtråd i forbindelse med årets udlændingefinanslov.

Ude i kommunerne spares der så til gengæld på de varme hænder trods stigende andel af ældre. Hvad angår de kolde hjerner har jeg selv lige oplevet at måttet vente i tre måneder på at få et svar fra myndighederne på et simpelt spørgsmål om landets love. Desværre var der kun råd til et ubrugeligt goddag mand økseskaft svar, men måske der er bedre service for folk, som er medlem af rette politiske partier? Stikker jeg hovedet ud af vinduet ligner det en lodseplads og spørger jeg kommunens kontorfolk om hvad der sker eller rettere ikke sker, så lyder svaret, at netop det stykke er privatiseret.

I mellemtiden er Sverige så gået hen og blevet de konservatives store forbillede på grund af nogle skattelettelser. Det må også gøre frygteligt ondt på vko at se, at både Sverige og Tyskland har højere vækst trods den helt ’forkerte politik’ på indvandringsområdet.

Martin Sørensen

jeg har lige sendt følgene læserbrev til nordjyske men informantion må også gerne trykke det hvis i vil

vores familie er også ramt af denne dumme dumme dumme lov ja jeg kalder det danmarks historiens dummeste lov,

http://www.facebook.com/group.php?gid=130095503693417

Danmarks historiens dummeste lov.

Loven fra i sommers om permanent opholdstilladelse, kvalificere sig som danmarks historiens dummeste lov, aldrig før er der set en lov. Der virker så stikmod sine hensigter, som denne dumme gør. Jo vi har da som familie også bekæmpet loven fra faktisk før den blev realitet, for både min kone min datter og søn er ramt af lovens dumheder. Forsiden af nordjyske, den 4 juli 2010. der var vores families historie om hvordan at loven ramte os. Nu ser vi siden da mange andre sager, som eksembelvist sagen med den unge afganske tolk der også har fået et nej trods at han er sammen med vores soldater i afganistan og hjælper de danske soldater med at tolke i krigszonen.højt uddannede, flittige folk i arbejde der nægtedes permanent opholdstilladelse, dumhed efter dumhed. holder i kø på dumhedes motorvej. som resultat, af danmarks historiens dummeste lov
Denne lov belønner ikke integration nej stik modsat, hvis du ikke er aktivt medlem af eventuelt din lokale idræts forening eller andre foreninger, "så vender du ryggen til samfundet". Det står direkte i loven. Ja VKO´s besked er klar og entydig. 60-70% af Danmarks befolkning vender faktisk ryggen til samfundet ved ikke at være aktive i en forening. Nej min kone er ikke anderledes en det store flertal af danskere som der gå på arbejde om morgen, kommer trætte hjem uden resurser til aktivt forenings arbejde. hvilket der faktisk både er legitimt og hæderligt uanset hvilket land man oprindeligt kommer fra. Jeg opvejer så rigeligt min kones manglede aktivitet på dette punkt, hvilket der heller ikke er hverken unormalt eller odiøs.
Min datter kom ”forsent til toget” ja det tog der kunne ha givet hende en permanent opholdstilladelse. Jo politikkerne bag Danmarks historiens dummeste lov, hade ikke forudset at man kunne være fyldt 19 da loven blev vedtaget med tilbagevirkende kraft, så toget var kørt uden at hun hade en fair retfærdig chance for at kunne nå tog parronen ja toget kørte uden hun hade en chance for at nå det.. Hun skal nu arbejde 2½ år før hun kan få permanent opholdstilladelse, og den tid hun bruger på at blive klogere mens hun tager sin uddannelse nej den tæller naturligvis ikke som aktiv integration i Danmarks historiens dummeste lov. Karsten lauritzen (V) garantere min datter, at hendes sociale status ikke var forringet, mens han samtidigt indførte et nyt gebyr system der giver min datter en udgift på ca 10.000 kr. før hun har sin permanente opholdstilladelse i hus.

Min søn har en chance for at nå toget, loven har et lille bitte smuthul var man atten da loven blev vedtaget så, kan man kun hvis man møder op til første prøve for medborgerskabs prøven, forudsat at man har sendt en umiddelbar grundløs ansøgning som man ved der ville give et afslag, på permanent opholdstilladelse. Jo til forundring sådanne ansøgninger som man ønskede at stoppe, ved at indføre gebyr systemet med kærligheds skatten. består han ikke første gang ja så er han i samme sko som sin søster på parrongen og må vente i 5-6 år før næste tog afgang mod permanent opholdstilladelse. Efter de er færdige med deres uddandelser
venstres udlændinge ordføre, karsten Lauritzen forsvare loven og siger enkeltsager kan ikke afgøre om loven virker efter hensigten, Kære karsten Lauritzen en tv skærm laver sit billede ved at sammensætte mange små prikker, denne lov har vi nu set mange sager der nu giver et krystal klart HD billede af hvordan loven virker. Billedet siger tydeligt for alle, at denne lov det er Danmarks historiens dummeste lov men du sider så tæt på skærmen kære karsten så det eneste du ser det er enkel sager, mens alle vi andre ser et klare og tydeligte HD billeder af en dum dum dum firkantet lov.

Bent Nøhr Risager

Har fuld forståelse for det dansk/mexicanske par og deres overvejelser om at forlade dette lille racistiske land som det jo desværre har udviklet sig til efter 10 år med især DF som ansvarlig for udlændingeloven.

Som nævnt i tidligere indlæg så har jeg en stedsøn på 18 (snart 19) som også er ramt - folkeskole fra 2 til 10 klasse, igang med 2. på af HG uddannelsen og fortsætter på HHX, ren straffeattest, har været aktiv fodboldspiller i klubber, har været FDF-spejder - men nej nej det er ikke aktiv medborgerskab - ikke fint nok. Så må vente på en medborgerskabsprøve som først forventes klar til juni efter mere end et års forsinkelse. Ordet "skandale" er et diplomatisk udtryk.

Da jeg selv er chauffør - så er jeg ligesom det dansk/mexicanske par begyndt at give i retning Canada, hvor jeg let kan få job. Fordi det virker som om at det engang lille eventyrlige H.C. Andersen land er ved at udvikle sig til et mareridt for sine borgere.

Det man skal forholde sig til med denne lov er at den virker som det var tiltaenkt. Hvis I tror at I kan faa det lavet om ved at henvende jer til Karsten Lauritzen (Han har jo lidt svaert ved at laese og forstaa love, kommer nok naar han faar gjort sin uddannelse faerdig) og de andre der er ansvarlig for denne lov, maa I tro om.

I maa proeve at huske det ved et kommende valg, og stemme disse partier ud af folketinget.

Danmark er jo ikke et demokrati hvor alle statsborgere har stemmeret, som de fleste lande Danmark normalt sammenligner sig med. Hvis danske statsborger der bor i udlandet havde stemmeret, som FN menneskeretighedskonvension foreskriver, saa var der ligepludselig 200.000 - 300.000 stemmer som politikerne skulle tage hoejde for.

Michael Borregaard

>> Udlændinge er fredløse - i dag som altid, sat bag tremmer i politikkernes jernbur<<. Sådan kan man nogenlunde beskrive pointsystemet.

Man burde snarere fjerne barrierer for at tiltrække samt bibeholde de dygtigste vidensarbejdere, studerende og arbejdere i Danmark. Pointsystemet trækker desværre i den modsatte retning.

Udover de sidste dages historier, blev der, skrevet om familien Latin i Information, d. 7 december 2010. De er af pakistansk afstamning, men er født og opvokset i Danmark. Hun er læge, han er konsulent uddannet på CBS, begge er de 36 år. De falder ind i den gruppe etniske mindretal, politikerne efterlyser i det danske samfund. Men Asim og Tabassam Latif føler sig chikaneret så ofte, at de vil forlade landet.

De mange sager, præger den generaliserende udlændingedebat, og giver Danmark et ry som fjendehadsk.

Som tingene er nu, risikerer vi at høre mange udlændinge på deres respektive modersprog, fremføre Buster Larsens klassiske monolog “Lorteland”.

Ønsker vi en sådan, forestilling fremført?

Lad os krydse fingre for, at morgendagen ikke byder på den alvorligste terror som kan ramme Danmark i fremtiden. Nemlig udsagnet ”lorteland”, og en kollektiv manglende lyst fra udenlandsk arbejdskraft til at tage til Danmark og arbejde.

Vivi Hemmingsen

Kære Information: jeg har stor sympati for de stakkels mennesker, der bliver ramt af vores inkompetente regerings politik.
Men kunne I måske finde nogle eksempler som ikke kun handler om veluddannede personer?
For det er vel også synd for den velintegrerede og skattebetalende arbejdsmand, eller en so-su-hjælper, som der er hårdt brug for, hvis de rammes af urimelige regler? Kom lidt ud af St. Kongensgade
og se Verden med lidt mere velpudsede briller.

Fremmed, syg eller kritisk? Det er ligemeget. Du udstødes alligevel efter din nytteværdi for markedet. De sidste potemkin-relikter af velfærdssamfundet er kun til for at det grå guld har et moralsk figenblad at holde op for sig og vifte lidt med.
Send mig et postkort fra Canada; jeg kommer hvis jeg bliver rask nok til det, før der kommer en direkte eugenik-lov mod unyttige idioter.
Lige nu foregår det allerede; det sker bare ved lægers og sagbehandleres skøn, overfor de mennesker der ikke har mulighed for at forsvare sig. Fx. med små koder i journalerne, men også mere direkte. Klagesystemerne er så komplicerede at hvis du ikke har råd til advokat (og hvem har det på kontanthjælp fx?) er du 'dead meat'. Men de holdes op med det samme hver gang magten misbruges: 'du kan jo bare klage'.
Men tjek hvor mange af de få der magter at klage som får medhold i politiklagenævnet, patientklagesystemet eller fx den sociale ankestyrelse.
Hvis du er uden magt, kan du lige så godt lægge dig til at dø i det her forbandede, hykleriske lorteland. De får alligevel snart ram på dig. Husk dog på som en trøst: det er ikke personligt.
Der skal bare produceres nogle tabere for at vinderne bedre kan nyde deres ran.

Thomas Møller

Kære Vivi Hemmingsen: Jeg kunne ikke være mere enig. Desværre har regeringen valgt at mennesker nu skal gøres op i nytteværdier, derfor skaber det endnu mere opmærksomhed når der kan fremvises historier der - selv målt med regeringens egne urimmelige målestok - er ude af proportioner.

"der er kun plads til de driftssikre hjul i en pengestyret samfundsmaskine."

Sådan lød det fra den desværre alt for unge døde Jan Toftlunds mund; intet kunne i dag være mere sandere.

Og dette er arven fra 'noget for noget'-ideologien fra Anders Fogh; et menneske er kun noget værd, hvis det gør sig nyttigt. Ikke en gang i ifht. andre mennesker, men ifht. staten og hvordan staten kan udnytte og bruge menneskene til dens eget formål. I dette tilfælde - hvordan staten bruger mennesker til at opnå dens mål: økonomisk konkurrence med andre stater. En art konkurrence kapitalisme kunne man vel kalde det.

Og denne form for kapitalisme er det vigtigst at alt her livet bliver gjort til en konkurrence, også helt ned i skole-alderen, i ungdommen, på gymnasierne og på universiteterne. Derfor denne tale om eliten. Og derfor denne tale om hvor meget mennesker koster samfundet, hvor meget ikke-vestlige indvandrere koster, hvor meget handicappede mennesker koster. Så folk kan se, at alle de her mennesker bare skal forsvinde - så kun den rene rå konkurrence mellem mennesker eksisterer.

Mht. koderne i journalerne er det lægernes opgave at fortælle patienterne at de skal dø. Og faktisk er der også folk på 84 år eller mere, som er sure på deres pårørende fordi de har fået dem (de gamle altså) genoplivet.. De gamle syntes at nu havde de levet deres liv ud...

Mht. sosu-assistenten mm. - så ja - men problemet er jo den, at de fleste udenlandske sosu-assistenter er her efter EU-reglerne; rengørings-folkene fra Rumænien er her på samme vilkår...

det er ikke nødvendigvis et pointsystem som sådan der er et problem. Teoretisk kan det være en god ordning, og så vidt jeg ved har Canada også et, der tænker de på at flytte til.
Det virkelige problem er at den siddende regering generelt laver meget uigennemtænkte love, som er helt politisk motiverede og uden skelen til de praktiske konsekvenser, hverken for dem der kommer i klemme ved det eller for landet som helhed.

Ja, Canada har et system for de som påtænker at flytte dertil. Men Canada (og USA) kunne aldrig nogensinde finde på at lave et pointsystem for canadiske eller amerikanske statsborgere, der ønskede familiesammenføring. Canada har et point-system for de udenlandske statsborgere, som ønsker at komme til Canada. Og når f.eks. en dansker er gået igennem, er familien velkommen.

I Danmark har man (så vidt jeg ved?) lavet verdens eneste point-system som betyder at landets stats-borgere ikke kan få deres koner, mænd, og i nogle tilfælde børn, til landet.

Thomas Møller

Det er fuldstændigt korrekt hvad Karsten Aaen siger om Canada. Det ironiske i denne situation er at det vil være min kone der tjener nok point til at vi kan komme til Canada - jeg kommer blot med som en del af pakken, men det er hendes ekspertise som børnepsykolog de mangler i Canada.

Bliv ikke vildledt af at denne point-lov er 'uigennemtænkt' eller rammer de forkerte osv osv.
Loven og det som sker er fuldstændig gennemtænkt og planlagt.
Målet er at få udlændinge og 'fejlfarver' ud af landet. Punktum. Den er effektiv og gør precis det den er beregnet til.
Derfor nytter det ikke noget at prøve at få dem der har lavet den til at indse at den er forkert: I deres hoveder virker den fuldstændig efter hensigten.

Der er kun eet at gøre: Stem nogle andre ind ved næste valg der så måske kan få den ændret.

Det er jo ikke ”enkeltsager”, når der efter de nye regler er givet 5 tilladelser og næsten 400 afslag. Og ligeledes er det ikke overraskende, at reglerne også rammer en person som Carolina Ortega.

Det er jo en både uundgåelig og helt forudsigelig konsekvens af at lave reglerne så firkantede, at der kræves 2½ års fuldtidsarbejde inden for de sidste 3 år. Og desuden fuldstændig undlade at lave nogen form for overgangsregler for de mennesker, som allerede boede i Danmark, da de nye regler blev indført.

Så helt enig med Lars Poulsen i, at målet med denne lov naturligvis hele tiden har været, at så få som muligt skulle have tidsubegrænset opholdstilladelse. Dem, der står bag loven, vil således gerne have, at den danske stat bevarer muligheden for på et individuelt grundlag at afgøre, hvilke udlændinge, der må få lov til at blive, og hvilke der skal tvinges til at rejse ”hjem”. Selv efter mange års ophold i Danmark.

Et sekundært formål med loven er givetvis også at reducere antallet af udlændinge, som opnår dansk statsborgerskab. Tidsubegrænset opholdstilladelse er således en nødvendig forudsætning for overhovedet at kunne søge om dansk statsborgerskab.

Torben Pedersen

Jeg håber for alle danske politikere, at deres afkom må blive gift med en udlænding. Jeg håber tillige at de alle har mod nok til IKKE at benytte sig af EU-modellen (som os fra før 2008), samt at de vil orientere deres politiker-ophav om glæden ved det danske "integrations"-system. Findes der overhovedet én eneste VKO-politiker i Folketinget, hvis børn er ramt af dette system?

Henning Ristinge

Fandeme oprørende læsning det her.

Bortset fra det, så er hovedproblemet med denne lov altså ikke, at den rammer ressourcestærke udlændinge som Carolina Ortega. For hun skal jo nok klare sig på den ene eller anden måde, om ikke her så i Canada.

Hovedproblemet er derimod den måde, som den rammer de mindre ressourcestærke herunder måske især flygtninge. Disse vil i en del tilfælde slet ikke kunne opfylde kravene hverken før eller siden, og kan derfor aldrig få gjort deres opholdstilladelse tidsubegrænset.

Her mangler vi en helt grundlæggende diskussion af, om det virkelig er den måde, vi ønsker at behandle mennesker på i Danmark?

Og hvad det angår, så har det meste af oppositionen jo faktisk været nærmest pinligt tavs i denne sag.

Der er åbenbart ikke stemmer nok i at tale de svage og udsatte gruppers sag, hvilket jo ellers burde være en mærkesag for netop venstrefløjen.

Henning Ristinge

oppositionen bør gåvære forsigtig her hvis de er kloge - man vinder ikke valgkampe på sådanne spørgsmål mod demagoger som Krarup

Henning Ristinge

tavsher er ikke nødvendigvis pinlig - det er måske en klogt afventende tavshed

Jeg synes ikke, at det er særlig klogt. Problemet er, at venstrefløjen (S og SF) ved sin højredrejning på udlændingeområdet reelt har overtaget store dele af højrefløjens nationalkonservative værdigrundlag og men-neskesyn. Og dermed er venstrefløjen selv med til at legitimere og udbrede dette værdigrundlag og menneskesyn til skade for sin egen sag.

I det konkrete tilfælde tilslutter S og SF sig således på det principielle plan ideen om, at man ”skal belønne dem, der gør en indsats for at integrere sig”. Men det, som vidtgående krav til opnåelse af tidsubegrænset opholdstilladelse reelt gør, det er at afskære dem, der ikke klarer sig godt f.eks. på arbejdsmarkedet, fra at opnå goder, som de mere succesfulde kan opnå.

Er man f.eks. uheldig at blive fyret, fordi ens virksomhed går konkurs, så hedder det ”ingen arme ingen småkager”, for så har man ifølge VKO ikke anstrengt sig nok for at blive integreret. Og helt galt er det, hvis man bliver ramt af en arbejdsulykke og bliver invalid, så man ikke længere kan arbejde. Så bør man ifølge VKO straks rejse ”hjem”, også selvom man dermed bliver nødt til at forlade sin familie, sine venner og sin bolig i Danmark, så man ikke ligger det danske samfund urimeligt til last.

Og disse holdninger er altså i dyb modstrid med hele det solidaritets-, ligheds og tryghedsprincip, som velfærdsstaten er baseret på. Og dermed åbner det nogle perspektiver, som absolut ikke kan være i venstrefløjens interesse. For hvis det er i orden at kræve, at en udlænding skal være succesfuld for at opnå rettigheder i Danmark, så er det da også i orden at kræve, at alle borgere skal være succesfulde (betale meget skat) for f.eks. at opnå ret til gratis lægebehandling eller gratis undervisning af deres børn.

Så i stedet for at købe højrefløjens præmis om, at vi alle er i samme båd undtagen udlændinge, som kun er her for at nasse og spise kagen i lægens venteværelse, så bør venstrefløjen gå aktivt i brechen for noget så gammeldags som solidaritet og social tryghed.

Det handler jo ikke om, at man skal lade ”hele verden” flytte til Danmark, det handler om, hvordan vi som borgere i Danmark skal leve og behandle hinanden.

VKO ligger i ruiner, og ifølge meningsmålinger er den mest troværdige partileder Villy Søvndahl, og de næste tre pladser på listen indtages af oppositionens andre tre ledere. Det er mere end på tide, at den situation udnyttes til at udvise reelt politisk lederskab i stedet for at hænge fast i gamle og falske dogmer om, at man kun kan erobre magten i Danmark ved at kopiere VKO´s politik såvel som deres holdninger.

Og det er vitterligt dogmer, der er tale om, for undersøgelser viser, at danskerne er langt mere ”venstreorienterede” på disse værdimæssige områder, end de var for både 10 og 20 år siden. Så at danskerne skulle være mere villige til at lytte til demagoger som Søren Krarup end til Villy Søvndahl og Helle Thorning, hvis disse ellers har noget fornuftigt at sige, det er der efter min mening absolut nul belæg for at antage.

Jeg synes ikke, at det er særlig klogt. Problemet er, at venstrefløjen (S og SF) ved sin højredrejning på udlændingeområdet reelt har overtaget store dele af højrefløjens nationalkonservative værdigrundlag og men-neskesyn. Og dermed er venstrefløjen selv med til at legitimere og udbrede dette værdigrundlag og menneskesyn til skade for sin egen sag.

I det konkrete tilfælde tilslutter S og SF sig således på det principielle plan ideen om, at man ”skal belønne dem, der gør en indsats for at integrere sig”. Men det, som vidtgående krav til opnåelse af tidsubegrænset opholdstilladelse reelt gør, det er at afskære dem, der ikke klarer sig godt f.eks. på arbejdsmarkedet, fra at opnå goder, som de mere succesfulde kan opnå.

Er man f.eks. uheldig at blive fyret, fordi ens virksomhed går konkurs, så hedder det ”ingen arme ingen småkager”, for så har man ifølge VKO ikke anstrengt sig nok for at blive integreret. Og helt galt er det, hvis man bliver ramt af en arbejdsulykke og bliver invalid, så man ikke længere kan arbejde. Så bør man ifølge VKO straks rejse ”hjem”, også selvom man dermed bliver nødt til at forlade sin familie, sine venner og sin bolig i Danmark, så man ikke ligger det danske samfund urimeligt til last.

Og disse holdninger er altså i dyb modstrid med hele det solidaritets-, ligheds og tryghedsprincip, som velfærdsstaten er baseret på. Og dermed åbner det nogle perspektiver, som absolut ikke kan være i venstrefløjens interesse. For hvis det er i orden at kræve, at en udlænding skal være succesfuld for at opnå rettigheder i Danmark, så er det da også i orden at kræve, at alle borgere skal være succesfulde (betale meget skat) for f.eks. at opnå ret til gratis lægebehandling eller gratis undervisning af deres børn.

Så i stedet for at købe højrefløjens præmis om, at vi alle er i samme båd undtagen udlændinge, som kun er her for at nasse og spise kagen i lægens venteværelse, så bør venstrefløjen gå aktivt i brechen for noget så gammeldags som solidaritet og social tryghed.

Det handler jo ikke om, at man skal lade ”hele verden” flytte til Danmark, det handler om, hvordan vi som borgere i Danmark skal leve og behandle hinanden.

VKO ligger i ruiner, og ifølge meningsmålinger er den mest troværdige partileder Villy Søvndahl, og de næste tre pladser på listen indtages af oppositionens andre tre ledere. Det er mere end på tide, at den situation udnyttes til at udvise reelt politisk lederskab i stedet for at hænge fast i gamle og falske dogmer om, at man kun kan erobre magten i Danmark ved at kopiere VKO´s politik såvel som deres holdninger.

Og det er vitterligt dogmer, der er tale om, for undersøgelser viser, at danskerne er langt mere ”venstreorienterede” på disse værdimæssige områder, end de var for både 10 og 20 år siden. Så at danskerne skulle være mere villige til at lytte til demagoger som Søren Krarup end til Villy Søvndahl og Helle Thorning, hvis disse ellers har noget fornuftigt at sige, det er der efter min mening absolut nul belæg for at antage.