Nyhed
Læsetid: 2 min.

Seniorførtidspension er tomme løfter

Selv om regeringen har lovet at lette tilgangen til seniorførtids-pension, er der tale om tomme løfter. Ordningen eksisterer i forvejen, og behandlingstiden bliver tilmed længere med regeringens udspil, lyder kritikken
Den 1. marts skal beskæftigelsesminister Inger Støjberg (t.v.) og socialminister Benedikte Kiær (K) i samråd om regeringens forslag til seniorførtidspension. Forslaget møder kritik blandt andet for at forringe den eksisterende ordning.

Den 1. marts skal beskæftigelsesminister Inger Støjberg (t.v.) og socialminister Benedikte Kiær (K) i samråd om regeringens forslag til seniorførtidspension. Forslaget møder kritik blandt andet for at forringe den eksisterende ordning.

Marie Hald

Indland
22. februar 2011

Regeringens forslag om en seniorførtidspension møder kritik fra Socialdemokraterne og flere eksperter, fordi ordningen allerede findes, endda med kortere behandlingstid end regeringen lægger op til. Det skriver Altinget i dag.

Da regeringen lancerede tilbagetrækningsreformen, hvor efterlønnen afskaffes, var det med et løfte om, at nedslidte personer med mindre end fem år til folkepensionsalderen skal have mulighed for en særlig seniorførtidspension. Men denne særlige seniorførtidspension er i realiteten en forringelse af den nuværende førtidspensionsordning. Det skyldes, at kriterierne for at få seniorførtidspension vil være de samme, som kriterierne for førtidspension er i dag. Til gengæld vil sagsbehandlingstiden i nogle tilfælde være længere, end den er i dag, siger arbejdsmarkedsordfører Lennart Damsbo-Andersen (S) til Altinget.

»Det er en kanin, statsministeren har hevet op af en sæk uden at have tænkt over, hvad det egentlig var, han havde gang i. Han har ikke undersøgt det ordentligt,« siger han.

På et samråd 10. februar sagde beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) ellers, at sagsbehandlingstiden for seniorførtidspensionister skulle være hurtigere.

»Seniorførtidspension skal sikre en hurtigere og enklere tilkendelse af fleksjob og førtidspension for dem, der har behov,« sagde ministeren. Konkret skal det ske ved, at ansøgerne slipper for at skulle i arbejdsprøvning og i stedet bliver vurderet på det »foreliggende grundlag«. Det kan for eksempel være en lægejournal eller registrering af sygefravær, der dokumenterer, at arbejdsevnen er nedsat til »det ubetydelige«. Men den mulighed har ansøgere om førtidspension allerede i dag.

»I den nuværende sociallov kan man få vurderet sin førtidspension på det foreliggende grundlag, og det vil sige uden arbejdsprøvning. Og der er sagsbehandlingstiden på tre måneder,« siger Lennart Damsbo-Andersen.

Til gengæld risikerer man ifølge Lennart Damsbo-Andersen at skulle vente endnu længere på at få tilkendt seniorførtidspension. I regeringens udspil må det nemlig maksimalt tage seks måneder, og det er altså tre måneder mere, end den aktuelle sagsbehandlingstid i de tilfælde, hvor førtidspension vurderes på det »foreliggende grundlag«.

Samtidig retter socialrådgiverne en skarp kritik af regeringens forslag. Formand en for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, forudser, at næsten ingen vil få tilkendt seniorførtidspension, hvis regeringens udspil bliver en realitet. En lægejournal vil nemlig kun sjældent være dokumentation nok til at få tilkendt førtidspension i dag.

Mange afslag

»Der vil selvfølgelig være en sygejournal, som viser et forløb, hvor man måske kan se, at knæene eller ryggen er blevet dårligere, eller at man har sværere ved at overkomme nogle ting. Men at sige, at det er dokumentation for, at arbejdsevnen er varigt nedsat til det ubetydelige, er helt usandsynligt,« siger Bettina Post. Hun bakkes op af efterlønsforsker og ph.d. ved Aalborg Universitet Per H. Jensen: »Hvis kriterierne er de samme som i dag, er der stort set ikke nogen, der får seniorførtidspension,« siger han til Information.

Samtidig påpeger Per H. Jensen, at regeringen har sagt, at der skal være en ny praksis i forbindelse med vurdering af seniorførtidspension. Men med mindre den nye praksis indeholder andre kriterier, end de gældende i dag, vil der være tale om en ligegyldig ændring.

»Der er jo ingen logik i at indføre et nyt system, hvis alle kriterier er som i den allerede eksisterende førtidspensionsordning,« siger han.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg og socialminister Benedikte Kiær (K) skal 1. marts i samråd om regeringens forslag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Her er fuglene på taget hvis fløjet, hvis de hele taget har siddet der. Ja regeringen skal passe på at kaste med sten, når de selv bor i et glashus.

Marianne Mandoe

Jamen det ER jo en reform. Lad dog være med at være sådan efter den stakkels regering. De lover reform, og det bliver en reform.
Behandlingstiden bliver jo ændret, så de overholder deres løfte.

(ironi kan forekomme i ovenstående)

Nordsøolien som finansierer pensionerne er i frit fald, så selvfølgelig er det tomme løfter.

Overraskende artikel.

Citat :"I den nuværende sociallov kan man få vurderet sin førtidspension på det foreliggende grundlag, og det vil sige uden arbejdsprøvning. Og der er sagsbehandlingstiden på tre måneder,« siger Lennart Damsbo-Andersen."

Fint ! Regeringens nye ordning er overflødig !

Hvorfor så alt det jammer over at man bliver kastet over i en tung og tidskrævende vurdering ?
Har I tilhængere brugt falske argumenter ?

Men kan vi overhovedet tro på ovenstående udsagn ? Hvordan defineres "behandlingstid". Skal der tillægges en længere undersøgelsestid. Tidsrummet må starte ved første besøg ved egen læge.

Artiklen skaber flere spørgsmål end den besvarer.

Michael Borregaard

Havde jeg ikke vidst bedre, var jeg sikker på, at der lå en million, og ventede på efterlønneren for enden af regnbuen.

Nordsøolien er ifølge Lars Løkke rasmussen i frit fald - eksperter var dog ude den 4 januar, hvis jeg husker rigtigt, og sagde, at Lars Løkke Rasmussens påstand var at stramme den. Specielt med henblik på, at ny teknik ifølge DTU, omtalt første gang i 2007, vil kunne forlænge udvindingen markant.

Kontinen-hvaffor noget? Ja det er et underligt ord, ikke desto mindre ”næsten” grunden til, at Lene Espersen nu kendes som Ferie-Lene.

Projektet med at kortlægge dybderne i det arktiske havområde nord for Grønland og Canada er en del af det, der kaldes Kontinentalsokkelprojektet eller A76-projektet og udspringer af Folketingets beslutning om at ratificere FN’s Havretskonvention af 1982. Det skete i 2004 og betyder, at Danmark senest i 2014 med henvisning til artikel 76 i konventionen kan fremsætte krav om at udvide retten til havbunden i Arktis.

Året 2014, er dog formentligt gået nogles øre forbi, af den grund, at Lenes` ferie blev omtalt, som en misset mulighed for at møde Hillary.

Havde Danmark ikke været olieeksportør, havde det set anderledes ud i dag - 2014 kan forbedre denne position, husker jeg rigtigt, skulle der ligge olie svarende til hele verdens forbrug i 3 år.

Havde man lavet en intelligent boligbeskatning, havde man højst sandsynligt undgået boligboblen - og så havde det set endnu bedre ud i dag - statsgælden havde formentlig været mindre end de 386 mia. den lige er landet på, svarende til 22 pct. af BNP. Netop af denne grund, vil det være en ide`, at indføre den nu - den har lagt 40 år på tegnebordet -. Grunden til, at den bør indføres er, at F1 lånene ligger og tikker som en bombe under den økonomiske platform.

Tomme løfter, urealistiske høje krav til 2020 og parolen “there is no alternative” er fortællingen i dag, og efterlønneren som der venter en million kroner og venter på for enden af regnbuen, er sammen med den halvdel som er kommet på førtidspension som følge af psykiske problemer skurken.

Hvorfor mon Christen Sørensen, skrev en artikel med overskriften, Finansministeren er et ringe sandhedsvidne - måske fordi det er sandt, skulle dog have heddet: mange af ministrene er ringe sandhedsvidner, det er ikke kun Birthe Rønn der har problemer med den parlamentariske proces, det har Inger Støjberg også, så ja der er anden støj end støjberg på linjen. Man forsøger gennem “talmagi”, og halve gengivelser af rapporter, at tegne et billede af Danmark på afgrundens rand, helt så slemt står det dog ikke til.

Grunden til, at det ikke ser bedre ud, er slet og ret, en følge af den førte økonomiske politik. Det kan ikke gentages nok gange - Grunden til, at det ikke ser bedre ud, er slet og ret, en følge af den førte økonomiske politik, og lemfældige omgang med sandheden….. Det er slet og ret, en følge af den førte økonomiske politik…

At artiklen, belyser endnu en lemfældig omgang, med sandheden, er den fulde sandhed, hverken mere eller mindre, i det billede man forsøger at tegne Danmark som velfærdsdeform - tak for ordet velfærdsdeform Ursula Nielsen, har ikke glemt det.

Og så er der jo endelig det perspektiv, at 'senior-førtidspensionen' åbner sluserne for at få nyvurderet de eksisterende tildelte pensioner. Altså et rent rod med hensyn til kriterierne. Så Støjberg er virkeligt ude på dybt vand - som sædvanligt...

Med venlig hilsen

Axel Doberhuus

1. Lad de syge komme i arbejde
2. Lad dem med arbejde blive fyrede
3. Lad de fyrede arbejde uden løn

Venstres hidtil opnåede reformer på arbejdsmarkedet