Læsetid: 2 min.

SF, R og EL kræver uvildig undersøgelse af Rønn

Enhedslisten, Radikale Venstre og SF kræver allerede nu en uvildig undersøgelse af Integrationsministeriets ulovlige praksis i sagen om statsløse borgeres ret til dansk statsborgerskab. Socialdemokraterne vil høre Rønns forklaring først mens LA siger blankt nej
Enhedslisten, Radikale Venstre og SF kræver allerede nu en uvildig undersøgelse af Integrationsministeriets ulovlige praksis i sagen om statsløse borgeres ret til dansk statsborgerskab. Socialdemokraterne vil høre Rønns forklaring først mens LA siger blankt nej
16. februar 2011

En ikke helt samlet opposition kræver nu en uvildig undersøgelse af sagen om de statsløse, der i strid med flere konventioner blev nægtet deres ret til dansk statsborgerskab.

I utilfredshed med integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs (V) mildest talt kortfattede besvarelser om sagen både på skrift og i et timelangt samråd i sidste uge vil Enhedslisten, SF og Radikale nu have en uafhængig kulegravning af, hvad der er gået galt i ministeriet.

»Vi bliver nødt til at komme til bunds i denne her sag. Vi må finde ud af, hvornår man fra politisk side blev gjort bekendt med disse konventionsbrud og hvor længe man har kendt til det uden at reagere,« siger Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun henviser til, at Birthe Rønn Hornbech første gang i sjette afsnit af en juratung skrivelse oplyste Folketinget om sagen i en »orientering vedr. statsløse« den 27. januar sidste år.

»Men det er først, da Information næsten et år senere bringer en historie på forsiden, at man på nyidanmark.dk ændrer vejledningen og begynder at oplyse om de statsløses rettigheder,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

S nøler

Radikale Venstres indfødsretsordfører, Jørgen Poulsen, henviser til, at Birthe Rønn Hornbech inden samrådet i sidste uge havde varslet en undersøgelse og endda havde fået samrådet udskudt en uge.

»Hun fik en uges respit og har i øvrigt haft et helt år til at finde ud af, hvordan remmen var gået af. Men det eneste, vi kunne få at vide, var, at hun ikke ved noget. Nu må vi have alle sten vendt i denne sag,« siger Jørgen Poulsen.

Det er dog ikke en samlet opposition, der nu kræver undersøgelsen. Socialdemokraternes integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen, vil afvente en ny redegørelse fra ministeren, før Socialdemokraterne tager endelig stilling.

»Hun har selv proklameret , at den er lige på trapperne. Så vi vil give hende chancen for at redegøre for sagen selv. Men vi vil gerne have svar på, hvor regeringen ikke har levet op til lovgivningen og hvad forklaringen er på det«.

Hos SF har integrationsordfører Astrid Krag beskedne forventninger til, hvad der vil komme frem i Rønns redegørelse.

»Det er fair nok at lade tvivlen komme ministeren til gode. Men efter hendes optræden på samrådet i sidste uge har jeg ikke den store tiltro til, hvad hun vil fortælle offentligheden. Det er meget utilfredsstillende, at et minister kan sige, at der er begået en fatal fejl men jeg vil ikke undersøge og fortælle om, hvordan den er sket,« siger hun.

LA er imod

Hvis Socialdemokraterne ellers ender med at følge den øvrige opposition, er det Liberal Alliance, der sidder med de udslagsgivende stemmer for, om der vil blive sat en uafhængig undersøgelse af regeringen i værk.

Men Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, siger allerede nu blankt nej.

»Det vigtigste for os er at sikre, at de mennesker, der måtte være kommet i klemme, får deres sag genoptaget og det vil vi have en dialog med ministeren om. Men vi er ikke interesserede i at lave kalkunjagt på den minister, der er i gang med at sørge for, at tingene er ved at blive bragt i orden igen,« siger han.

Birthe Rønn Hornbech har meddelt, at hun ikke vil kommentere sagen yderligere, før den igangsatte undersøgelse af sagen er færdig.

Serie

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henning Ristinge

Lad os se noget action fra oppositionen. Det her er noget forbandet svineri. Hvis ministre i den regering vil bruge embedsstanden til at føre politik efter ulovlige skuffe-cikulærer - så skal de ned med nakken - andet er det ikke at sige om den sag!

Olav Bo Hessellund

Igen et eksempel på typisk socialdemokratisk fodslæberi.

Og et typisk udtryk for den elendige opposition, vi har haft i folketinget siden 2001. Kan overhovedet ikke se, hvilke grunde der skulle være til, at vise langmodighed overfor en regering, der ikke forsømmer en lejlighed til overtræde love, konventioner, regler og normer (skrevne som uskrevne), når disse står i vejen for at få gennemført dens vilje.

Det er da ikke et spørgsmål om at drive "kalkunjagt" på Birthe Rønn Hornbæk. Det er et spørgsmål om at finde ud af, hvilken tidligere integrationsminister, departementschef eller whatever der har givet en ulovlig ordre til embedsmændene om, at de to FN-konventioner skulle ignoreres.

Jeg finder det ærlig talt meget skuffende, at Liberal Alliance er villige til at holde hånden over regeringen, også når der efter alt at dømme er sket en klar overtrædelse af loven, og pilen formentlig peger i retning af en tidligere integrationsminister.

@Lars Hansen

Jeg har det helt som dig, jeg blev også meget skuffet over at læse LA's holdning til en uvildig undersøgelse. Ikke særlig liberalt, må man sige.

90-mandaters tyranneriet viser med al tydelighed, at Folkestyret i høj grad savner fornuftige kontrolinstanser. Brh har med al tydelighed gjort det danske demokrati til en farce. Og støttet af et flertal, som ikke har nogen reel resonans i befolkningen, bliver situationen nu misbrugt af højrefløjen til det yderste.

Man savner en fornuftig markering fra især Socialdemokraterne, som kan pege på, om problematikken skal fortsætte efter et valget. Og man kan højlydt tillade sig at sætte alvorlige spørgsmålstegn ved fodslæberiet fra S. Har Socialdemokraterne overhovedet en plan for at stoppe vanviddet?...

Med venlig hilsen