Nyhed
Læsetid: 3 min.

Søren Pind sviner ekspert til på Facebook

"Ku' ham Claus Haagen ikke snart tage at holde sin - dyb indånding - mund. Hvor f er juraen i alt hans ordgejl?" Sådan skriver udviklingsminister Søren Pind på sin Facebook-væg, og selv om ministerens profil er lukket, er ytringen offentlig, mener mediejurist, der kalder opdateringen for 'grov tilsvining'
Det var i forsvar for sin ministerkollega Birthe Rønn Hornbech (V), at Søren Pind (V) ytrede sig om, at juraprofessor Claus Haagen Jensen 'er en skændsel for juraen'. Her er Pind, Rønn og ministerkollega Lykke Friis til nytårskur hos dronningen.

Det var i forsvar for sin ministerkollega Birthe Rønn Hornbech (V), at Søren Pind (V) ytrede sig om, at juraprofessor Claus Haagen Jensen 'er en skændsel for juraen'. Her er Pind, Rønn og ministerkollega Lykke Friis til nytårskur hos dronningen.

Linda Henriksen

Indland
15. februar 2011

En række citater fra professor i forvaltningsret Claus Haagen Jensen har fået udviklingsminister Søren Pind (V) til verbalt at gå efter struben på professoren fra Copenhagen Business School, CBS. Klokken 11.52 den 10. februar 2011 postede udviklingsministeren følgende statusopdatering på sin Facebookprofil: »Ku' ham Claus Haagen ikke snart tage at holde sin - dyb indånding - mund. Hvor f er juraen i alt hans ordgejl?«.

Opdateringen affødte mange reaktioner blandt Søren Pinds 4.139 venner på Facebook, og længere nede i tråden uddyber Søren Pind sin argumentation.

»...Sådan er der utallige eksempler på en manisk presseliderlig adfærd, der burde indbringe ham en sag for Udvalget for Videnskabelig Uredelighed. Han er en skændsel for juraen,« skrev Søren Pind i sin kommentar om Claus Haagen Jensen.

Det er Informations sag om de statsløse palæstinensere, som konventionsstridigt er blevet nægtet statsborgerskab, der har fået Søren Pind op af stolen. Ikke så meget på grund af sagens politiske indhold, men på grund af en artikel på pol.dk om Integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs tavshed under et åbent samråd i indfødsretsudvalget. Her nærmer Claus Haagen Jensens udtalelser sig ifølge Søren Pind det videnskabeligt uredelige. Claus Haagen Jensen ytrede den 10. februar følgende:

»Hendes (Birthe Rønn Hornbech, red.) opførsel er helt grotesk. Det er en alvorlig sag, og så sidder hun og jonglerer, som om det bare er en leg«, og »Folketingets præsidium må tage stilling til, om den opførsel kan accepteres«.

Ti stille

»Jeg er fuldstændig iskold over for det der,« lyder den umiddelbare udmelding, da Information i går forholdt Claus Haagen Jensen statusopdateringen fra udviklingsministerens profil.

»Det er klart, at Søren Pind ikke kan lide, det jeg siger. Jeg udtaler mig netop kritisk om en af hans partifæller og et medlem af den regering, han sidder i. Men Pind går jo ikke nærmere ind i, hvad der er i vejen med min argumentation, han synes bare, jeg skal tie stille,« siger Claus Haagen Jensen.

Det faktum, at Søren Pind i sin opdatering beklikker Claus Haagen Jensens videnskabelige redelighed, tager han ikke så tungt:

»Det her viser mest af alt, at der er nogen, der prøver at få lukket munden på folk, der synes, at sagen om de statsløse palæstinensere skal opklares lidt nærmere,« siger han.

Injuriesag

Ifølge afdelingsforstander og mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er der tale om »grov tilsvining«, der snildt kan afføde en injuriesag. Selv om tidligere afgørelser i Pressenævnet synes at have skabt præcedens for, at en lukket Facebookprofil ikke er at betragte som et offentligt tilgængeligt medie, og journalister derfor ikke frit kan citere fra profilerne, mener Oluf Jørgensen ikke, der kan herske nogen tvivl.

»Udtalelserne på Søren Pinds profil er offentlige. Det svarer til, at Søren Pind afholder et politisk møde i Aalborgs Gigantium for 4.000 mennesker, hvor Pind i egenskab af sin offentlige rolle som politiker ytrer sine holdninger om en person. Men møderne foregår ikke i Gigantium nu til dags - det foregår på Facebook, og der kan man simpelthen ikke gøre krav på beskyttelse af privatlivet,« siger Oluf Jørgensen.

Han mener, det ville være en stor indskrænkning af pressefriheden, såfremt journalister ikke refererede den slags grove og injurierende udtalelser.

»Facebook ender jo med at være et sted, hvor man ansvarsfrit kan rette grove beskyldninger mod den ene og den anden, og det er en helt forkert udvikling. Derfor skal grovhederne frem i offentligheden, for så ender de med at ramme den person, der slynger om sig med sådan nogle uhyrligheder.«

Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra Søren Pind. Søren Pind er dog indforstået med, at der citeres fra statusopdateringen og kommentaren fra hans facebookprofil

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man tror næsten det er løgn, at Søren Pind - af alle - kan beskylde andre for at være presseliderlige (og videnskabeligt uredelige).

Forhåbentlig har mediejuristen Oluf Jørgensen ret i, at denne tilsvining kan medføre en injuriesag.

I Jyllands-Postens omtale af sagen nævnes det, at Claus Haagen Jensen, udspurgt af en journalist, ved en tidligere lejlighed har udtalt sig om Søren Pinds rabatter hos modetøj-firmaet Sand - en rabatordning som firmaet senere afbrød.

Men det kan selvfølgelig ikke have noget med sagen at gøre?

Pind:

."Out of control!
Can we
who man the ship of state
deny
that the situation is somewhat out of control?
the situation is somewhat
OUT OF CONTROL."**

**Was(Not Was) sampling af REAGANcitat,
fra tolvtommeren "Wheel me out"
...frit efter min hullede hukommelse.

Dorte Sørensen

En anden underlig ting er, at regeringen ofte skoser akademiker og andre fagfolk for ikke at deltage i den offentlige debat .Når de ytre sig til fordel for regeringen så bliver de fremhævet både i tide og i utide. Men når de siger noget ufordelagtigt, så er de bare medieliderlige. Ja verden er en underlig størrelse.
PS: Tak til Information for at følge følgetonen om Integrationsministeriet og deres minister.

Dorte Sørensen

En anden underlig ting er, at regeringen ofte skoser akademiker og andre fagfolk for ikke at deltage i den offentlige debat .Når de ytre sig til fordel for regeringen så bliver de fremhævet både i tide og i utide. Men når de siger noget ufordelagtigt, så er de bare medieliderlige. Ja verden er en underlig størrelse.
PS: Tak til Information for at følge følgetonen om Integrationsministeriet og deres minister.

Dorte Sørensen

En anden underlig ting er, at regeringen ofte skoser akademiker og andre fagfolk for ikke at deltage i den offentlige debat .Når de ytre sig til fordel for regeringen så bliver de fremhævet både i tide og i utide. Men når de siger noget ufordelagtigt, så er de bare medieliderlige. Ja verden er en underlig størrelse.
PS: Tak til Information for at følge følgetonen om Integrationsministeriet og deres minister.

Autoritetstro er ikke noget at stræbe efter, men når nu den generation, jeg blandt andet tilhører, blev tudet ørene fulde med, at mistro til videnskab og eksperter er kendetegn for fascisme, nazisme og stalinisme, så er det da påfaldende, at ...

Pind, en klam eksistens, der forhåbentlig snarest havner i kompostbunken ...

... ubegribeligt og lidt foruroligende, at der findes vælgere, der stemmer på manden. Jeg fik aldrig talt med mine forældre og bedsteforældre om tiden i 1930'erne, men måske oplever jeg nu selv noget lignende ?

PS : Jeg tror ikke, at Pind vil brænde jøder eller lignende. Slet ikke, men "heksejagt", undertrykkelse af meninger og den ekstreme brug af propaganda tjenester ... puh-ha.

Richard Martinsen

Søren Pind er indbegrebet af presseliderlighed . Han er indbegrebet af "jeg alene vide bedst" . Så det er forfærdeligt at hans nedladende tale kun kan stoppes ved at binde knude på hans tunge . Men sådan set er det godt , for der er en grund til Venstre's dårlige opinionstal ,. Løgn , bedrag og nedladende tale er nogle af grundende , dårlige sager med magtmisbrug af værste skuffe og befolkningen inc. deres egne vælgere kan se det forkerte i det de gør og DF dækker dem så intet rør dem . Det er ynkeligt og det straffer folk . Så god tur ned af bakken PIND tag dine meningsfæller med dig . Det glæder mig usigeligt meget , at vi slipper for at høre dit mundlort.

Kristoffer Olsen

Jeg har sagt det før og tillader mig at sige det igen, når nu begrebet "svine til" tilsyneladende har nået en status, hvor det kan bruges af Information i en overskrift:

For mig at se er udtrykket “tilsvining” et bekvemt upræcist gummibegreb, der kan bruges af enhver, som eksempelvis ønsker en nem måde at affeje rimelige, faktuelt præsenterede anklager om moralsk anstødelig adfærd.

Som journalist eller deltager i den offentlige debat burde man for at befordre debattens fokus på det esentielle efter min mening tilstræbe en højere grad af sproglig præcision og karakterisere ytringer ved deres faktiske indhold - som eksempelvis “tale nedsættende om”, “anklage nogen for noget”, “fornærme nogen ved en karrikeret fremstilling”, “hænge nogen ud for et synspunkt” og så videre.

“Svine til” er subjektivt ævlebævle-sprog, som ikke en gang gør et forsøg på at sammenfatte indholdet af et udsagn faktuelt, og det burde derfor ikke have sin plads i en faktabaseret diskurs.

I tilfældet Pind er der tale om injurierende beskyldninger. Når Information vælger at bruge ordet "tilsvine" grupperer de Pinds udsagn i samme sprogligt upræcise bås som eksempelvis brug af nedladende ukvemsord, fornærmelser og selektivt negative fremhævelser.

Michael Borregaard

Det latinske udtryk in omnia parates - er vist meget rammende for Søren Pinds` udtalelser.

Søren Pind er vel ikke udviklingsminister for ingenting - med hans seneste udtalelser, er han med til, at bringe udviklingen et skridt videre.

Hans udtalelser er en skændsel, det vil dog ikke være en skændsel, såfremt han blev dømt for injurier - faktum i dag er, at politikkerne bruger i stigende grad facebook og twitter til, at føre valgkamp på daglig basis, benyttelsen sker i arbejdstiden, i fritiden, tror faktisk også nogen af dem mod deres vilje skriver i søvne - det er set før inden for “writesomnia” kategorien.

Michael Borregaard

Ps.

In omnia Paratus

Selv om det er groteske udtalelser fra Søren Pind, og han burde stilles til ansvar, så forstår jeg godt at forsvarstalerne for Birthe Rønn Hornbeck bliver mere og mere obskure.
Jeg oplevede egentlig BRH som en kvinde med en vis moral inden hun trådte ind i regeringen, nu ligner jo mere en karikaturtegning af Roald Als.
Hvis en sådan menneskelig og politisk deroute, som vi har været vidne til gennem snart flere år, fortsat skal kunne forsvares, ja så må der graves dybt i posen med fråde og insinuationer

Hvis nogen keder sig, så læs han blog på Berlingske - i kommentarerne kan man se hvordan folk direkte skriver at de regner med deres indlæg bliver slettet fordi de (atter) har modsagt Søren Pind's verdensbillede.

Et rigtig sælsyn i den ytringsfrie verden.

peter fonnesbech

Det ligner igen et " Concursus Idealis " forløb.

Udlændingeservice begår en række lovstridig fejl og nægter statsborgerskab til stasløse under 18 år,- Birthes Rønn nægter at svare på en række spørgsmål fra EL,- og Søren Pind sviner en kritisk kommenrator til på sin Facebookside med nedsættende bemærkninger .

Hvilket er et typisk for denne regering og fænomet er set før udført i andre variationer.

Samlet set ,tror jeg, at eftertiden vel sagtens kan kalde VKO regerings-perioden for Concursus Idealis.

Først førte de Danmark ind i 2 tvivlsomme krige under falske forudsætninger,- så har de med deres skattepolitik undergravet landets økonomi,- endvidere forøget bureaukratiets, forringes livskvaliteten,udsultet kulturlivets, ovs ,ovs.

Synderegistreret er langt og stort, og der er ikke som er istand til at se bare lidt fremad, sålænge denne regering er ved magten.

Søren Mikkelsen

Afviklingsminister Pinds manisk presseliderlige adfærd burde indbringe ham en sag for retten. Han er en skændsel for landet.

Og ikke engang underholdnede.

Der bliver i disse år sat helt nye rammer for regeringsførelse. På alle planer.
Nu bør partiernes valgkredse i arbejde. Find nogle værdige kandidater.

Bjarne Bisgaard Jensen

Det siger vel mest om desperationen i en regering, hvor sagerne åbenbart bliver ved med at dukke op, og hvor selvtilfredsheden og magtens arrogance så ganske har overtaget den sunde fornuft og et liberalt og humanistisk grundsyn med respekt for bl.a. ytringsfriheden.
Det er en sølle omgang at overvære, men hvor kunne Søren Pind ellers få et job

@ Jongberg. Jeg må være over dig igen Jongberg. Hvis du smider Pind i en kompostbunke går processen helt i stå og komposten ender som farligt affald. Og så står den på Nyborg, hvis Karen E ellers synes de må tage imod eller ombestemmer sig og synes at de må tage imod eller..

Pind forestiller sig måske at vi andre vil se på denne tilsvining som en skive af livets skærekage eller hvad f.. han kalder det.
Men det er svineri. Og svineri har det med at komme fra s..
Aargh. Vi afmægtige stemmekvæg.

Æhm, hvad er egentligt det interessante i denne sag?
Det Pind skriver på sin profil er vel ikke ligefrem noget, der kan få voksne mænd til at bryde grædende sammen? Målet for Pinds "tilsvining" lader også til at tage det med ophøjet ro. At det så er lykkedes Informations journalist at grave en eller anden "jurist" op, der er villig til at mene Pind nærmest bør låses inde sammen med Peter Lundin er jo hvad det er.
At det så ikke er usandsynligt, at Pinds Facebookprofil bør betegnes som offentlig og at man naturligvis ikke kan tillade sig at sige hvad som helst er da bestemt en vigtig pointe. Men der er jo heller ikke grund til at folk skal gøre sig selv mere tyndhudede de er. Pind har prædiket til de frelste, Jensen er kold i røven og det er vist hvad der er i den sag. Hvis der så rent faktisk var nogle fornuftige mennesker, der tog Pind alvorligt, så ville historien være interessant. Men lige nu står den altså bare tilbage som en ligegyldighed - journalisten så en historie der ikke var der og fandt så en eller anden gammel SF'er der vist aldrig i sit liv har ført en injuriesag ved retten, der var villig til at stille sig op som en nyttig idiot og give avisen en undskyldning for at bringe historien.

Lars Christensen

Kim Sørensen, du kan godt forsøge at bagatellisere Pinds ytringer og karikere Oluf Jørgensens kommentarer. Der er en hel del mere i denne sag end at "Pind har prædiket til de frelste" og at "Jensen er kold i røven". Med sin opførsel signalerer Pind, at kritiserer man regeringen og dens venner, så får man tæv! Selvom det ikke ryster Jensen, gør det måske andre eksperter en smule nervøse for at ytre sig - og mon ikke det er Pinds egentlige formål?

Lars

Jeg synes det er at skyde mig for meget i skoene, at påstå jeg forsøger at bagatalisere Pinds ytringer. Jeg er naturligvis ikke så dorsk, at jeg kaster mig ud i en opgave, Pind for længst har løst til UG.
Pind har godt nok et par tusinde "venner" på Facebook. Men selvom jeg er enig i at størrelsen på menigheden gør at hans profil ikke falder ind under privatlivets fred og derfor bør betegnes som offentlig, så mener jeg altså ikke et par tusinde Pind-fans udgør nogen videre interessant del af befolkningen. Pind har nogle få tusinde hoveder, der synes det han udmelder er værd at bruge sin energi på - der er sikkert også et par tusinde, der synes Winkel Holm da er så fornuftig og ligevægtig.
Pind har ytret sig tåbeligt før, kommer utvivlsomt til at gøre det igen og der har altid været en håndfuld ulykkelige sjæle til at holde af mandens tåbeligheder. So what? Kommer det bag på dig, at Søren Pind har tendens til at blive barnlig i sin retorik? Jeg er ihvertfald ikke overrasket og kan ikke forestille mig andre relativt intelligente mennesker skulle blive overraskede over Pinds udtalelser.
At det så MÅSKE ville kunne betegnes som injurier er en helt anden snak. Men Jensen føler sig tilsyneladende ikke så krænket, at han har tænkt sig at gøre noget ved det - er det så ikke underordnet, at en "mediejurist", der (så vidt jeg ved) ikke har nogen videre praktisk erfaring med mediejura, MENER at Pind gør sig skyldig i at udbrede injurier?

At eksperter og andet godtfolk ligefrem skulle føle sig truet til stilhed, af Pinds barnligheder, tillader jeg mig altså kraftigt at betvivle - Oluf Jørgensen følte sig tilsyneladende ikke skræmt, da journalisten hev fat i ham og dinglede en godbid i form af "citeret i Informeren" foran hovedet på ham. Hvis Jørgensen tør, mon ikke folk med noget interessant at byde på også tør? ;)

Olav Bo Hessellund

"...ordgejl".

- og det skal komme fra Søren Pind af alle.
Jeg må le!

Lisa Rasmussen

Pind ligner til forveksling en arketypisk narcissist - der i øvrigt burde have alkolås på sit tastatur.

lars rosholm tørresø

jeg har, også i ædru tilstand, ofte tænkt.... pind = kæp i øret

Søren Pind beskylder andre for mani? Interessant.

Hvor mange maniske politikere kan denne avis læsere mon komme i tanke om?

Søren Pind er jo også et godt og opofrende menneske, der fx ville lade aupair-pigen blive boende hos ham, selvom kone og børn var flyttet.

Christian Olesen

Prøv lige at se den kole fru Rønn har på?

Ja,

man har fint udsyn til Birthe Rønns 'lange' attributter...

Morten Kjeldgaard

Det er bedre med Pind. Vi kører den ind med Pind.

Langt hen ad vejen har Pind jo ret i det han siger selvom man kan stille spm. ved måden det kommer frem på. Claus Haagen Jensen gør alt hvad han kan for at nedgøre udvalgte politikere han ikke personligt kan lide. Det har intet med seriøs forkerarbejde at gøre. Han nævnte jo heller ikke, at Helle Thorning også havde en særkonto hos Sand, hvor millionøsen kunne få særrabatter.

Peter Lassen
Forklar lige hvad en millionøse er. Og forklar hvordan Helle Thorning, så skal have den betegnelse.

Åh, Pind. Hvor er du dog....undervældende.

Henning Haugaard

Skal vi ikke vise lidt overbærenhed. Som for så mange andre V-ministre, er indikationerne for den gode Pind vel blot, at temperamentet er ikke så lidt større end intellektet.