Læsetid: 2 min.

Staten: Christianitter har ikke retskrav på status quo

Har Christiania i fire år kun forhandlet på skrømt med myndighederne, spurgte kammer-advokaten i går i højesteretssagen om fristadens fremtid
Christianitter møder op i Østre Landsret for at følge Højesterets behandling af retssagen om fristadens fremtid.

Christianitter møder op i Østre Landsret for at følge Højesterets behandling af retssagen om fristadens fremtid.

Jens Nørgaard Larsen

2. februar 2011

Efter at de otte dommere havde lyttet til Christianias advokater i halvanden dag, blev det tid til Kasper Mortensen fra kammeradvokaturen. Og han lagde kækt fra land:

»Hvis man skræller alle lag væk og når helt ind til kernen, så ønsker appellanterne at bevare gratis-princippet, den kollektive brugsret og selvforvaltningen. Men det ønsker staten ikke. Staten vil tværtimod gøre op med tingenes tilstand,« sagde Kasper Mortensen.

Med afsæt i lovbemærkningerne til Christiania-loven fra 2004 opridsede han statens mål, bl.a. at få stoppet det voldsomme nybyggeri, at få genoprettet det historiske voldanlæg og renoveret statens bygninger, at få gennemført en åben boligtildeling og endelig at få samfundets almindelige love og regler til også at gælde på Christiania.

»Statens ønsker er udtryk for en politisk afvejning: Skal man støtte den gamle ordning, eller skal der ske noget nyt? Man kan være enig eller uenig med Folketinget om at gøre op med den eksisterende ordning, men den diskussion må tages uden for retssalen,« sagde Kasper Mortensen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Tak til Ulrik Dahlin for referatet.
Bare en lille kommentar til Kasper Mortensens bemærkning – ” Med afsæt i lovbemærkningerne til Christiania-loven fra 2004 opridsede han statens mål, bl.a. at få stoppet det voldsomme nybyggeri, at få genoprettet det historiske voldanlæg og renoveret statens bygninger, at få gennemført en åben boligtildeling og endelig at få samfundets almindelige love og regler til også at gælde på Christiania.” –
Med den første normaliseringsaftale under Schlüter, der gav christianitterne deres fælles brugsret blev Christiania normaliseret og de blev pålagt de samme regler og afgifter som alle andre så Christiania er stadig underlagt de samme regler og afgifter som alle andre. Så det med almindelige love og regler er allerede indført. Med Christianialoven som OVK står for er de almindelige regler i fx lejeloven ikke fulgt da beboerne på Christiania stilles dårligere – fx skal hjemmeboende børn søge om de forsat må bo hos forældrene efter de er fyldt 18 år. Bare som et eksempel hvor de almindelige regler ikke gælder på Christiania efter OVK s ønske.
Mht. voldanlæg hvis de skal føres tilbage til deres oprindelige udsene så skal de beplantes så folk ikke længere kan færdes på voldanlægget. Er det virkeligt det OVK ønsker at det dejlige område skal gøres utilgængeligt.
Schlüter fik stoppet al nybyggeri i Christiania og det har Christianitterne overholdt, derfor de lange ventelister til fristaden. Christianitterne har siden aftalen med Schlüter søgt om byggetilladelser af renoveringsopgaver som alle andre borgere.

Vi er trætte af statens indblanding i stort og småt - og først og fremmest i regeringens ti år lange arbejde med at genoplive og omgøre det borgerlige Danmarks nederlag i hele efterkrigstidens arbejde med at indrette et samfund med plads til alle.