35-årige Carolina Aviña Ortega ville have haft permanent ophold i dag, hvis det ikke var for en forkert vejledning fra politiet i Hillerød. Med henvisning til Udlændingeservices vejledning for permanent ophold afviste politiet fejlagtigt at tage imod Carolina Aviña Ortegas ansøgning.
Der står nemlig ingen steder i vejledningen, at man kan søge om permanent ophold, når man vil.
Det er helt klart, at Udlændingeservice vejleder forkert, mener juraprofessor Claus Haagen Jensen fra Copenhagen Business School.
»Det er den rene skinbarlige vildledning,« siger han. Information fortalte den 5. februar historien om Carolina Aviña Ortega fra Mexico, der har boet i Danmark med sin danske mand siden 2002.
Efter Informations artikel har parret nu modtaget brev fra Integrationsministeriet, der har bragt nye oplysninger i sagen.
Afvist på stationen
Carolina Aviña Ortega har arbejdet fuldtid i Danmark i seks år og taler flydende dansk, og i begyndelsen af marts 2010 opfyldte hun alle kriterier for at få permanent opholdstilladelse efter de gamle regler.
Derfor gik hun og hendes mand, Thomas Møller, på politistationen i Hillerød med en ansøgning om permanent ophold.
Men her afviste personalet at modtage ansøgningen med henvisning til en vejledning på Integrationsministeriets hjemmeside:
»Bemærk: Når man ansøger om tidsubegrænset (permanent) opholdstilladelse, skal man samtidig udfylde og vedlægge en ansøgning om tidsbegrænset (midlertidig) forlængelse af ens nuværende opholdstilladelse,« fremgår det af hjemmesiden nyidanmark.dk under overskriften 'Ansøgning om tidsubegrænset (permanent) opholdstilladelse'.
Tre sætninger længere nede står:
»Ansøgningen om forlængelse kan tidligst indgives 2 måneder før, opholdstilladelsen udløber.«
Carolina Aviña Ortegas midlertidige opholdstilladelse udløb først 25. januar i år, og derfor accepterede hun og hendes mand forklaringen fra politiet.
»Ud fra min bedste overbevisning var de i deres gode ret til at afvise os. Det var også fuldstændig ligemeget, for så kunne vi bare søge i november. Det var bare for at få det ud af verden, at vi søgte der,« siger Thomas Møller.
Regner med afslag
Men i juni 2010 vedtog Folketinget det nye pointsystem for permanent ophold, hvor man skal have fuldtidsarbejde 2,5 år inden for de sidste tre år for at få permanent ophold. Og da Carolina Aviña Ortegas var begyndt på universitetet i februar, levede hun akkurat ikke op til det kriterium, da hun indsendte sin ansøgning i november.
Derfor regner parret med at få afslag, og derfor sendte Thomas Møller samtidig en ansøgning om dispensation til Integrationsministeriet. Efter Informations artikel har han nu fået svar.
I brevet afviser ministeriet at gå ind i sagen, før den er blevet afgjort i Udlændingeservice, men afslutter med at skrive, at de kunne have søgt når som helst.
»Ministeriet skal vejlede om, at man kan indgive ansøgning om tidsubegrænset opholdstilladelse til Udlændingeservice på et hvilket som helst tidspunkt, uafhængigt fristen for indgivelse af ansøgning om forlængelse af en tidsbegrænset opholdstilladelse,« står der i brevet.
Det er nyt for Thomas Møller, der ellers har brugt adskillige timer på at granske reglerne på Udlændingeservice og Integrationsministeriets hjemmesider.
»Der er ingen steder, hvor det her er noteret. For mig var det klokkeklart, at man først kunne søge to måneder, før opholdstilladelsen udløb. Jeg forstår ikke, hvorfor de ikke bare skriver det andet på hjemmesiden,« siger han.
Ikke første gang
Nordsjællands Politi i Hillerød kan ikke erindre episoden og beklager, hvis der er sket en fejl.
»Vi plejer slet ikke at afvise ansøgninger. Vi modtager dem bare og sender dem videre til Udlændingeservice, der så tager stilling til dem,« siger pressekoordinator Henrik Suhr fra Nordsjællands Politi.
Den undskyldning køber Thomas Møller dog ikke. Det er nemlig ikke første gang, han og hans kone har fået afvist en ansøgning på grund af tidskravet om de to måneder, fortæller han. Det samme skete i 2007, da de skulle have forlænget den midlertidige opholdstilladelse sidste gang.
»Det kan vi jo ikke gøre noget ved nu. Jeg ved bare, at vi har prøvet det to gange nu,« siger Thomas Møller.
Afviser kritikken
Udlændingeservice afviser kritikken af oplysningerne på sin hjemmeside.
»Det lyder, som om politiet har vejledt forkert i denne sag, og det vil vi tage op med politiet. Vi vil fuldstændig afvise den kritik, der her rejses af vores hjemmeside,« siger souschef Sanne Perregaard, Udlændigeservice, til Information
»Jeg må opfordre til, at parret fremsender de oplysninger til os, de måtte have, hvis de mener, at deres ansøgning bør behandles efter de tidligere regler om permanent opholdstilladelse. Så vil vi tage stilling til det som led i sagsbehandlingen. Det kan vi ikke afgøre i pressen.«
Pointsystemet
Regeringen og Dansk Folkeparti indførte 1. juni 2010 et nyt pointsystem for udlændinge, der søger om permanent opholdstilladelse. Flere velintegrerede udlændinge er kommet i klemme i systemet, bl.a. fordi man skal have arbejdet frivilligt et år for at udvise ’aktivt medborgerskab’. Andre er kommet i klemme, fordi de har fået forkert vejledning om, hvornår de kunne søge om permanent ophold.
Seneste artikler
Ombudsmanden går ind i sag om vildledning
17. februar 2011Folketingets Ombudsmand er nu gået ind i sagen om vildledning fra Udlændingeservice. Det er styrelsens fjerde ombudsmandssag om vildledning på fem år. Udlændingeservice nægter fortsat at ændre vejledningen om permanent opholdDe forstummede fuldmægtige
16. februar 2011Hvis embedsmændene begår deres vildledning for at tækkes deres politiske chef, bør de fyres. Hvis de gør det efter direkte eller indirekte politisk pres, bør de fyre politikerneUdlændingeservice var klar over vildledning
16. februar 2011Foreningen Ægteskab Uden Grænser har tidligere gjort Udlændingeservice opmærksom på vildledning om permanent ophold. Alligevel blev vejledningen ikke rettet