Læsetid: 3 min.

Valget kommer, når ledighedskurverne knækker

Alt tyder på, at Løkke lader VK-regeringen sidde tiden ud
14. februar 2011

Den mest benyttede - og valide - tommelfingerregel i politisk spåmandskunst, mht. hvornår folketingsvalget kommer, lyder i al sin enkelthed sådan: Valget udskrives først, når statsministeren vurderer, at chancen for at blive genvalgt er størst. Dvs. når en stribe af de tunge institutters meningsmålinger helst over to måneder viser blåt flertal, eller at blokkene står lige.

Siden nytår har det knebet med målinger, der opfylder ovenstående betingelse og stadigt færre, som skuer ud i fremtiden kan se et punkt i de kommende måneder, hvor VKOI-partierne samlet set kan mønstre et flertal i meningsmålingerne. Alene af den grund kommer valget ikke her i foråret, medmindre der opstår helt ekstraordinære forhold, som vender op og ned på tingene. Det kunne f.eks. være en pludselig skandale, der kunne forbindes med en vigtig partileder i rød blok eller en opstået alvorlig krise, der samlede nationen. Men Thornings skattesag, der fes ud i ingenting, kan sikkert holde nogle tabloidmedier tilbage med at forsøge sig på ny, og på den anden side er det så spekulativt, at den slags held kan en siddende statsminister, der er så bagud i målingerne, naturligvis ikke sidde og vente på.

Kamp om troværdighed

Til gengæld kan statsministeren håbe på, at den økonomiske krise sætter så meget gang i hjulene, at arbejdsløshedskurverne begynder at knække. Lars Løkke Rasmussen har bundet resterne af sin politiske goodwill og troværdighed op på at et flertal - dvs. midtervælgerne - på valgdagen trods alt vurderer, at han er den bedste til at føre landet sikkert gennem krisen og få gang i økonomien igen. Målingerne viser dog, at udfordreren Helle Thorning-Schmidt og Løkke stort set står lige i denne disciplin. Imens hamrer S-SF dagligt løs på Løkkes troværdighed ved at forsøge at tegne et billede af VK-regeringen som stort set eneansvarlig for krisen og et ledighedsniveau, der med knapt 170.000 såkaldt 'bruttoledige' godt nok ligger over boom-årene før 2008, men stadigvæk er under 2001-niveauet og især 1990'erne, hvor SR-regeringen havde regeringsansvaret. Lige nu står ledigheden i stampe.

Krise overstået?

S-SF har dygtigt angrebet på to fronter i den økonomiske debat, hvor man den ene dag udstiller, at VK-regeringen ikke har styr på de offentlige udgifter, alt imens rød blok den næste udsteder nye udgiftskrævende løfter på områder, hvor 'regeringen har siddet på hænderne'.

Skulle nogen mene, at regnestykket måske ikke helt hænger sammen, så svarer man hos S-SF, at man vil investere sig ud af krisen. Men spørgsmålet er, om krisen egentlig ikke er overstået, og at et økonomisk opsving står lige for døren, hvor et øget offentligt merforbrug, som S-SF går til valg på, risikerer at overophede økonomien præcis som det skete i årene før 2008. For med 170.000 ledige er der - trods den frådende populisme på dette punkt i den økonomiske debat og især hos fagforeningerne - ikke langt til arbejdskraftmangel og heraf følgende bratte lønstigninger.

Regeringen håber dog på, at man med den vedtagne 'Genopretningspakke' og tiltaget i kommunerne, hvor man som noget nyt nu fra 2011 har indlagt en buffer i budgetterne, får styr på det offentlige forbrug i de næste tre år.

Alligevel har S-SF forholdsvist let ved at tegne et billede af en regering, der ikke vil bekæmpe ledigheden. Her er de generelle arbejdsløshedstal og især tal for ledigheden blandt de unge gefundenes fressen for oppositionen. I hvert fald lige her og nu. Spørgsmålet er dog om ikke afgangen fra arbejdsmarkedet med de store årgange, som i hvert fald de offentligt ansattes organisation FOA mener, bliver dramatisk, og mere gang i økonomien inden så længe vil neutralisere effekten af dette våben for S-SF?

Løkkes tynde tråd

Løkkes chance for at blive genvalgt hænger selvsagt lige nu i en tynd tråd, men den tråd kan godt blive lidt tykkere, hvis ledighedskurven knækker. Det vil alt andet lige hjælpe på hans troværdighed i den økonomiske debat, som bookmakerfavoritten som landets næste statsminister Helle Thorning-Schmidt er næsten totalt fraværende i.

Så der er ikke noget at sige til, at Lars Løkke læner sig tilbage i stolen i statsministerkontoret i Prins Jørgens Gaard nr. 11. og roligt afventer, at økonomien forhåbentlig kommer mere op i gear, som tiden går.

Måske har han det lidt som den i pengesager noget uheldige og komiske, men evigt optimistiske figur i Charles Dickens' David Copperfield, Mr. Wilkins Micawber, der selv i de mest håbløse situationer evnede at slå koldt vandt i blodet med ordene: Fortvivl ikke - noget vil vise sig!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Ja Cordua har desværre nok ret i, at Løkke Rasmussen vil trække valget så længe, som han kan. MEN er det godt og ansvarligt for Danmark.

"Til gengæld kan statsministeren håbe på, at den økonomiske krise sætter så meget gang i hjulene, at arbejdsløshedskurverne begynder at knække. "

Der skal naturligvis stå:

"Til gengæld kan statsministeren håbe på, at den økonomiske VÆKST sætter så meget gang i hjulene, at arbejdsløshedskurverne begynder at knække.

Jeg beklager fejlen.

Jeg tror, point of no return er nået - ligegyldigt hvad statsministeren gør, vil det blive udlagt til oppositionens fordel.

Det bliver ikke i den siddende regerings levetid at ledighedskurven knækker, så hvis det er parametret for hvornår valget kommer, må vi konstatere at den 13. november er sidste udløbsdato.

At krisen skulle være overstået i nær fremtid, er vist det nærmeste man kan komme ordet "urealistisk".

Selvom de fleste politikere jævnligt messer, at vi kommer til at mangle hænder i fremtiden, så er det næppe en kurveknækkende fremtid, der dukker op inden 13. november.

Stort set alle meningsmålinger fra de sidste måneder peger på et komfortabelt rødt flertal og intet tyder på, at Løkkes flok er i stand til at komme med initiativer, der kan ændre på det.

Så han kan lige så godt holde fast i den oprindelige plan om at udskrive valget til afholdelse den 12. april.

Michael Borregaard

Smil du er på. Jeg er stadigvæk Statsminister, og du er stadigvæk kun Gucci-Helle fra oppositionen. Tænker Lars Løkke, samtidig med, at han krydser fingre for, at socialdemokraterne med Helle Thorning i spidsen, erobrer dagsordnen med egne fadæser.

Det slog sjældent fejl for Anders Fogh. Hver eneste gang han havde problemer, hjalp socialdemokraterne ham ud af krisen, ved at erobre dagsordnen med egne fadæser. Faktum er, at socialdemokraterne mange gange sikrede sig, at den negative omtale klæbede sig til dem, og den prellede af på Anders Fogh.

Af personer kan nævnes, Pia Gjellerup, Karen Jespersen, Nyrup Rasmussen, og Mogens Lykketoft.

Sker dette igen, vil Lars Løkke, formentlig ikke tro på hans eget held, det skal ikke kunne afskrives, at Helle` eller en af hendes ledende fæller i oppositionen kommer til at tiltrække negativ opmærksomhed.

En ting, står dog klart, formår Helle Thorning ikke at vinde det kommende valg, er hendes tid som partiformand talte. For når alt kommer til alt, har hun så gode kort på hånden, som følge af, de skeletter der er røget ud af skabet, og de øgenavne, der klæber, sig til regeringens ledende figurer, i den nuværende tegnefilmen, kampen om den “hellige” røde ko versus kampen om den “hellige” blå ko.

Tilbage står en del af befolkningens ønsker, og de er, at det ikke bør omhandle kampen om hverken den ene eller anden ko, men en dagsorden, som ikke partout bestod af Rasmus modsat politik. Kommer dette til at ske, næppe. Man har dog lov til, at håbe. Eller som Piet Hein sagde, i et af hans gruk; uden håb kan man ikke danse…. Dansen forsætter, også selv om vild med dans for denne omgang er slut.

De danser videre inde på Borgen, de ledige danser videre hen mod hjemmelivsstress, og dem der er på arbejdet, dør der 1.400 af om året som følge af arbejdslivsstress.

Erik Kristensen

Det er efterhånden tydeligt, at de to Lars'er ikke selv tror på deres mulighed for genvalg, uanset om der skulle blæse et mildt vækstpust ind over Danmark. Hertil er der for mange lig i lasten: Espersen, Kjær, Rønn, Støjberg, Hidsige Haarder, Super Brian og ikke at forglemme 'Lars Ødeland' selv.
Det er efterhånden tydeligt, at hans projekt kun drejer sig om at lægge den dårligst mulige 'bal' (som i billiard) til efterfølgeren. Han, der aldrig har haft et rigtigt job, må ud at søge et efter 'Støjsenderens' præmisser og rigtigt nyde liberalismens velsignelser. Historien vil omtale ham som 'Ødelars'.

Enig med Steen Sohn. De økonomiske prognoser peger på ingen måde i retning af, at vi i 2011 skulle få høj nok vækst til at knække ledighedskurven.

Eksportvirksomhederne taber stadig markedsandele, alle de offentligt ansatte har udsigt til faldende realløn i både 2011 og 2012, der er ingen skattelettelser i år, og endelig ser det ud til, at boligpriserne nu igen er på vej ned p.g.a. en stor pukkel af usolgte ejerboliger.

Intet af dette peger i retning af en stærk udvikling i privatforbruget. Så om end krisen måske formelt set er overstået, fordi væksten igen er positiv og ikke negativ, så vil de næste adskillige år stadig føles som en kriseperiode af den almindelige dansker, fordi der stadig er en mængde ubalancer i økonomien, som skal rettes op.

Morten Fruergaard

Regeringen er en saga blot.

Det er forståeligt, at statsministeren udskyder valget, for der kan være en bedring på vej i meningsmålingerne, hvis det skulle vise sig, at ledigheden falder. Den bedring vil dog næppe være nok til, at sikre den nuværende regering yderligere fire år.

Der er nærmest tradition for, at Danmark får ny regering efter en par sæsoner, og den nuværende vil med al sansynlighed blive udskiftet ved næste valg. Det er for så vidt slet ikke så skidt, for Danmark burde kunne stille med et bedre hold end det nuværende.

Ikke dest mindre kan man godt blive lidt bekymret for, hvad det er, der er på vej. Oppositionen satser entydigt på, at de ikke ved egen drift behøver at "vinde valget", men at regeringen nok skal tabe det - ved egen drift.

Personligt kunne jeg godt tænke mig en mere klar beskrivelse af, hvad det er for initiativer (finansierede - jeg ved det er et fyord, men alligevel), som vi har i vente, når Danmark - med al sandsynlighed - får ny regering i efteråret.

Det er egentlig en lidt trist fornemmelse, at den nye regering ikke bliver tilvalgt - det er den gamle der bliver fravalgt.

Tillykke til S-SF - men synd for os andre, der gerne så et mere synligt alternativ til den førte politik.

Jeg tror der er større sandsynlighed for, at Lars Løkke vinder valget fordi der falder en meteor i hovedet på Helle Thorning-Schmidt OG en meteor i hovedet på Villy Søvndal dagen efter, end at arbejdsløshedskurven knækker inden november.

Heinrich R. Jørgensen

Kan det tænkes, at Lille-Lars' nylige trang til at promovere kristendom i alle mulige sammenhænge, skyldes en erkendelse af, at hvis han og hans medsammensvorne skal kunne blive ved truget, forudsætter det Helligåndens udvirken af et par middelsvære mirakler?

Man KUNNE jo også vælge at vælte Lars Løkkes regering af andre grunde end dens økonomiske politik:

De gentagne grundlovsbrud
Dens magtfuldkommenhed
Løgnen om Irak
Birthe Rønns eklatante udygtighed og arrogance
VKO's homo-fjendske holdninger
Overbetalingen af privathospitalerne
Det faktum, at regeringen kun lever i kraft af opbakning fra en flok underfrankerede racister
Dens uddannelsespolitik eller mangel på samme
Forsøgene på ensretning af dansk kultur ved at kanonisere visse dele af den og modarbejde andre
Løkkes bilagssag
VK's generelle uduelighed og inkompetence
Manglende tillid til blå bloks fælles projekt (findes det overhovedet?)
Bertel "Bims" Haarder's mentale tilstand
I håb om, at Lars Løkke endelig får tid til at gøre noget ved de tænder
Claus Hjort-skandalerne som blev dysset ned, men som gav en Cavling-pris til journalisten som afslørede dem
Den systematiske undergravning af vores velfærdssystem
Et brændende ønske om (oh, lad det ske!) at Karsten Lauritzen, Peter Christensen og Inger Støjberg for sidste gang har spredt gylle på TV midt i spisetiden
Oprejsning til Danmarks Radio efter ti års hetz
Ditto til FN, Amnesty og Institut for Menneskerettigheder
Fordi Helle er hot og Løkke is not
Det faktum, at det gulvtæppe, som regeringen fejer alle sine dårlige sager ind under efterhånden ligner en pukkelpiste i Val Thorens
Fordi man har gennemskuet, at VKO's "værdikamp" handler om at rage til sig selv og give fanden i andre.

...fortsæt selv listen.

Desværre står manipulation af arbejdsløshedstallene ikke til statsministerens disposition, for det er nu blevet almindeligt at bruge de såkaldte bruttotal, der også medtager folk i aktivering.

Kristina Jensen

Efter at have læst 'Projekt Løkke' af Tanja Frederiksen og Sigge Winther Nielsen, er min foragt for Lars Løkke Rasmussen enorm. Hvor blev patrioterne af, som rent faktisk ville Danmark det bedste og ikke blot så meget magt og prestige som muligt til dem selv?

Efter Løkke skød sig selv i sænk overfor de internationale samarbejdspartnere til COP-15, er vi desværre sikret hans inkompetente tilstedeværelse i dansk politik lang frem i tiden.

Noget vil vise sig...

Ja endnu flere konsekvenser af regeringens politik.
Dvs. fyringerne i kommunerne og besparelserne på daginstitutioner og skoler, manglende vedligeholdelse osv. osv.

Løkke er færdig. Tallene bliver kun værre som tiden/året går. Valg nu tak.

Mærkeligt at ingen snakker om at Løkke ikke er en statsminister valgt af folket.
Demokratisk opbakning er trods alt den ultimative test for en politiker, og det dertil følgende ansvar, som i det sidste stykke tid på en måde kan mærkes de ikke har overfor befolkningen.
Politikere er jo befolkningens forlængede og ansatte arm.
Alle er nu klar over de bliver siddende, for at udøve en bestemt (hmm) politik, for han ville ikke være blevet valgt sådan som det ser ud nu. .
Det er som om det er skredet.
Hvis en politiker for nogle år siden mærkede at vedkommende ikke havde opbakning i befolkningen, så blev der udskrevet valg.
I dag har spin bølgen gjort det legalt at være beregnende.
Underlig usikker sitation. Som det har været siden miljøkonferencen.

Jarl Cordua, du får det til at lyde som om de borgerlige er ofre i et større komplot, ganske underholdende læsning.

Genopretningspakke 2.0?

Jonas S. Pettersen

Løkke kan ikke vende på en tallerken, når han først har smidt "efterlønskortet"! Når forhandlingerne efter 2020-planen bryder sammen, og velfærdsforliget bliver opsagt, så vil noget blive mødt af et kæmpe pres for at udskrive valg! Hvis han bare vil have det mindste af troværdigheden i behold, så lader han være med at udsætte valget til efteråret!
Løkke kan ikke gøre noget nu. Point of no return er nået, og når han bryder velfærdsforliget i foråret, så bliver han nødt til at udskrive valg!

Morten Fruergaard

@ Peer Aagaard

Tak for at understege min pointe med, at det er regeringen, der vælter sig selv.

Jeg synes bare, det burde være kvaliteten af alternativet, der gjorde udfaldet.

Morten Fruergaard

@ johnny lang

"Mærkeligt at ingen snakker om at Løkke ikke er en statsminister valgt af folket."

Så da to borgerlige partier skiftede side efter Tamilsagen og lod Nyrup komme til magten i '93 var det forkert, at Nyrup ikke straks udskrev valg, eller...?

... få det nu overstået, alle kender resultatet af næste valg,.. og fra nu af og til valget, sidder VK bare og triller tommelfingre og spilder folks tid med vrøvl i brede striber, virkelighedsfjerne visioner hvor hele det politiske grundlag og troværdig er smuldret for laaaang tid siden, håber VK at nationen får et kollektivt hukommelsessvigt og glemmer alt hvad der er sket igennem deres regerings perioder?,.. så få det nu bare overstået for guds skyld, elendigheds måleren står på 95% og det er snart ikke til at holde ud mere.

Lars Løkke går ca. 900.000 ned i løn pr. måned, når han har tabt valget. Kan det tænkes, at hans privatøkonomi (overbelåning) har indflydelse på hvornår han udskriver valg? Kan han udsætte det 4-5 måneder betyder det ca. 4 millioner mere på kontoen. Danmarks "ve og vel" tror jeg ikke betyder noget for VKO, idet folketinget er totalt lammet til efter valget.

Det er næsten ikke til at holde ud at tænke på en valgkamp med Peter Cristensen, Kresten Jensen
og Troels Lund Poulsen - 3 umodne drenge!

M.h.t. Troels Lund Poulsen er det mig en gåde, at han kan blive skatteminister. Han har ingen uddannelse og har aldrig haft et job i det private erhvervsliv. Hvor i det private erhversliv kan han få et job til over 1 million i gage uden uddannelse eller kompetencer ?

Men på den anden side glæder jeg mig til valgdagen og specielt partilederrunden om aftenen, når landsresultatet fortæller, det er slut med VKO. Lars Løkke's sandsynlige bortforklaring om at danskerne ikke har forstået krisen alvor o.s.v.
- fortsæt selv!

De eneste jeg måske har lidt ondt af, er Cirkus Revyen til sommer - hvordan er det muligt at overgå
de konservative? - Cirkus Revyen har formidable tekstforfattere (Carl Erik Sørensen) - men kan han slå Lars Barfoed og Brian Mikkelsen ?

Det bliver spændende!

Søren Mikkelsen

"Lars Løkke går ca. 900.000 ned i løn [...], når han har tabt valget. Kan det tænkes, at hans privatøkonomi (overbelåning) har indflydelse på hvornår han udskriver valg?"

Det kan det nemlig. Jeg savner faktisk oplysning om hans reelle finansielle situation. Den nylige afsloering af hans tekniske insolvens lyder jo umiddelbart utrolig; har han virklig ikke andet end gaeld til op over begge skorstene, eller har han skjulte "aktiver" saasom andre risikable investeringer som han har laant til? Han har jo vaeret finansminister og maa antages at vaere det der hedder en sofistikeret investor...

Men han ville jo ikke sige en dyt om sagen.

En hel hær af meningsdannere har fortsat påfaldende travlt med at regne på mulighederne for at regeringen genvinder magten. Muligheden af at de ikke genvinder magten er dog så småt ved at dæmre for nogle meningsdannere:

Regeringen har indtil videre ikke gjort noget videre for at skabe nye arbejdspladser, men har tværtimod sørget for nedskæringer og fyringer. Det såkaldte vækstforum er endt som en farce. Hvis ledighedskurven derfor knækker, bliver det snarere opad.

Løkke får ikke noget ud af at vinde tid ved at udskyde valget, for jo længere tid der går, jo flere går det op for at de borgerlige ikke har de rigtige svar på fremtidens udfordringer. Tag i stedet drejebogen frem og skriv i den med store bogstaver: "Udskriv valg til folketinget NU" ;o)

Det er under lavmålet at kæde LLR's privatøkonomi sammen med hans valgkampsstrategi. Der er mange, der er teknisk insolvente for tiden, og det er jo en teknisk størrelse baseret på en offentlig vurdering, ikke en reel salgspris.

Morten Fruergaard, forskellen er jo, at Nyrup var statsministerkandidat ved valgets udskrivelse og kom til magten ved et skifte i flertallet i folketinget. Løkke Rasmussen var aldrig statsministerkandidat ved et valg.

I betragtning af de magtmidler de borgerlige har til rådighed, kan man undre sig over, at erhvervslivet ikke laver nogle pro-forma ansættelser for at knække kurven, der så kan ophæves dagen efter valget.

Måske fordi det er billigere - 14 dage før valget - for den nette sum af 500 kr. at få lille Hassan (12 årig indvandrerdreng) til at samle nogle jævnaldrende kammerater, og sætte ild på et par affaldscontainere i Gellerup.

Det skulle sikre Pia K yderligere 4 år.

Metoden har virket før - så hvorfor ikke igen ?

Det er under lavmålet at kæde LLR’s privatøkonomi sammen med hans valgkampsstrategi.

Hvorfor det, Vikar Lars har jo før vist, at han svært ved at kende forskel på Statens penge og hans egne.