Kommentar
Læsetid: 2 min.

Vilde strejker puster luft i VKO's sejl

Gårsdagens overenskomststridige arbejdsnedlæggelser generer det Midterdanmark, der skal hjælpe en ny regering til magten
Indland
4. februar 2011

Over hele landet stod folk og trippede frysende ved busstoppestederne. Chaufførerne strejkede. Skrald forblev uafhentet. Lufthavne, postkontorer og havnekajer blev også forstyrret af overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Hvilket signal ville de strejkende sende til de danskere, som fik deres hverdag besværliggjort?

»Det er et sammensurium af rigtig mange ting,« forklarede formanden for 3F i Kastrup til Ritzau. Han uddybede:

»Efterlønnen er kun dråben, men der er også en masse specifikke ting for lufthavnen. Blandt andet faldskader og nedslidning samt forurening med partikler.«

Formanden for 3F Transport, Jan Villadsen, forklarede, at hans buschauffør-medlemmer ikke bare var sure over efterlønnen: »De er også vrede over, at de i høj grad selv skal betale for lovpligtig efteruddannelse.«

I Københavns Radio uddybede Villadsen med, at det drejer sig om at råbe befolkningen op mod VKO-partierne. Journalisten spurgte, om ikke det er uheldigt at lade det gå ud over dem, man gerne vil have i tale.

Dertil svarede Villadsen undvigende: »Nu er det jo ikke mig, der ikke kører ud med bussen.«

Strejke giver nyt flertal

Yderligere gået på klingen anførte Jan Villadsen, at formålet med at lade buspassagererne vente forgæves er at få regeringen til at udskrive valg, så et andet flertal kan komme til.

Her kobler chaufførformand Villadsen sig ud af virkeligheden. Fagforeningernes anseelse er styrtdykket over de sidste årtier. Derom vidner medlemsflugten. I det Midterdanmark, der i givet fald skal levere stemmerykket til fordel for en ny regering, er der skepsis over for, hvad fagforeningerne egentlig har gang i. Mange, der er menige medlemmer eller har forladt den traditionelle fagbevægelse, er tilbøjelige til at stemme borgerligt.

Et skræmmebillede er, at en afkræftet, men stadig magtsyg fagbevægelse vil køre rundt med en S-SF-domineret regering, og at vilde strejker og trusler om dem vil være dialoginstrumentet for en aktivistisk del af den tilbageblevne medlemsskare.

De velbjergede borgerlige vælgere suser rundt i deres biler og er inderligt ligeglade med, om busserne kører. Det er en mulig ny regerings potentielle støtter, der får lov til at stå og fryse.

Hos mange vil der forblive en utryghed ved, hvad der bliver tilstandene under et rødt flertal. De ulovligt strejkende blæser luft durk ind i VKO's sejl.

Uoverlagt desperation

At de vilde strejker også er næret af uoverlagt desperation, bekræftede fællestillidsmanden for de LO-ansatte i Københavns Lufthavn, Peter Vium, ved i går over for Ritzau at beklage de gener, som hans medlemmers aktion påførte flypassagererne. Han tilføjede:

»Men hvis vi kun havde rejst et flag, ville ingen have lagt mærke til os.«

Den greb statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med største fornøjelse. Hans svar lød:

»Jeg er den type, hvor det er argumenterne, der tæller. Så det gør ikke indtryk på mig, at man ikke passer sit arbejde.«

Regeringen har i de senere måneder gjort sit bedste for at sætte sig selv af taburetterne. Det, som dele af fagbevægelsen nu har gang i, kan man vist kun betegne som en modoffensiv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her