VKO-flertal udskyder samråd om statsløse

Venstre, Konservative og DF giver nu integrationsministeren frem til onsdag i næste uge til at svare på spørgsmål i sagen om de statsløse. 'Under lavmålet', mener oppositionen
Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech har fået opbakning af sit flertal til at udskyde samrådet om de statsløse med en lille uge. Resultat af ministeriets hasteundersøgelse på området har ellers ligget klar siden mandag. Men kun ministeren selv har indtil videre fået den at se.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech har fået opbakning af sit flertal til at udskyde samrådet om de statsløse med en lille uge. Resultat af ministeriets hasteundersøgelse på området har ellers ligget klar siden mandag. Men kun ministeren selv har indtil videre fået den at se.

Marie Hald

Indland
3. februar 2011

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) får nu en lille uge mere, før hun skal svare på spørgsmål i sagen om sit ministeriums konventionsstridige afslag på statsborgerskab til statsløse unge. Venstre og Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget har nemlig stemt for et forslag fra Konservatives udvalgsformand Tom Behnke om at udskyde det samråd om sagen, der skulle have fundet sted i dag, til onsdag i næste uge.

Det sker, efter Birthe Rønn Hornbech har anmodet udvalget om det, idet hun ikke ser sig i stand til at svare fyldestgørende på samrådsspørgsmålene allerede i denne uge.

Ministeren vil dog ikke garantere, at hun så vil kunne svare på spørgsmål i sagen i næste uge. På den baggrund har Socialdemokratiet samt SF og Enhedslisten, der har indkaldt til samrådet, stemt imod udskydelsen.

»Det er under lavmålet. Vi har som udvalg krav på at vide, hvad ministeren ved om sagen. Hun har jo længe været klar over, at hun skulle i samråd torsdag, og vi ved, at hun i mandags fik sit ministeriums undersøgelse. Så burde hun også kunne svare i denne uge,« siger Socialdemokraternes indfødsretsordfører Lennart Damsbo-Andersen med henvisning til den undersøgelse af sagen, som Birthe Rønn Hornbechs embedsmænd færdiggjorde mandag.

Også Enhedslistens medlem af Indfødsretsudvalget Johanne Schmidt-Nielsen er stærkt kritisk.

»Det er et helt uhørt angreb på grundlæggende demokratiske principper. Et flertal i udvalget forsinker udredningen af en meget alvorlig sag, selv om ministeren stadig ikke vil love at svare i næste uge,« siger hun.

»Jeg har aldrig hørt om noget lignende før. Ministeren har beviseligt kendt til sagen siden januar 2010. I mandags har hun endda fået en undersøgelse af sagen, og alligevel skal samrådet udskydes.«

Ingen problemer

Konservatives Tom Behnke mener ikke, det giver mening at gennemføre et samråd, hvis ministeren på forhånd har meldt ud, at hun ikke vil kunne svare på spørgsmålene.

Og han ser ikke noget problem i, at Birthe Rønn Hornbech ikke vil love, at hun kan svare onsdag i næste uge, hvor samrådet altså nu skal foregå.

»Det med at give garantier skal man altid være meget forsigtig med i politik. Jeg er meget tilfreds med, at ministeren forbereder sig på at svare, og at ministeren svarer det, som ministeren nu engang kan svare. Så må vi jo på samrådet se, hvor langt vi kan nå, og hvis der er noget, der kræver yderligere afdækning, må vi tage det efterfølgende,« siger Tom Behnke.

Ting tager tid

Han bliver bakket op af næstformand i Indfødsretsudvalget, DF's Søren Krarup.

»Jeg kan godt forstå, at ministeren vil sætte sig ind i sagens nye perspektiver. Man må give folk mulighed for at kigge på tingene, før de svarer.« siger han.

I en mail skriver integrationsminister Birthe Rønn Hornbech til Information:

»Hvis jeg bliver indkaldt i et udvalg om problemer, der ikke på mødetidspunktet er afklaret, finder jeg det rettest forinden at meddele et udvalg om, at en sag ikke er færdig, hvorfor et svar på et givet tidspunkt kan blive meget foreløbigt. Det er så op til et udvalg, om man vælger at indkalde på et tidligt tidspunkt, eller senere, eller flere gange.«

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

BRH var udpeget af statsministeren som en af ministerne, der skulle besvare uforberedte spørgsmål i Folketingets spørgetime i går.
Jeg så ikke hele spørgetimen ,men i den del jeg så svarede BRH helt uden om både til Marianne Jelved, Meta Fuglesang og til Johanne S-Nielsen. Til anbefaling læs referatet når det er lagt ud.
Fx. sagde BRH til MF, at hun nu ville have arbejdsro. De var i sidste besvarelse så MF havde ingen mulighed til at få denne arbejdsro uddybet. JSN sagde så i sit første spørgsmål, at hun kunne ikke forstå dette krav om arbejdsro efter, at BRH skulle have haft kendskab til urelsmæssighederne i ca. et år.

Bøgen er visnet, svanen i eksil. Det er tid til at pakke sydfrugterne inden skuden synker.

Styret i Egypten vil også have arbejdsro...

Svagt, ringe, uacceptabelt og pinligt. Gå nu af.

Rigtigt, rigtigt, enig. Er det udtryk for forfølgelsesvanvid at fantasere om den hemmelige replik: "Vi har brug for en uge mere til at digte et troværdigt cover-up" ?

Mht Folketingets spørgetid: Folketingets talerstol er det foretrukne forum for at svare uden om. Reglen må være aldrig svar på spørgsmålet, aldrig "ja" aldrig "nej" - og hvis du lyver må det ikke blive opdaget. Tidsspilde, koncentreret

Jennifer Conway

At altid blive stottet...uanset hvad.....af DF og Krarup.....maa vaere en smule maerkelig selv for Ronn Hornbech......

Stiller hun ikke engang sporgsmaal ang. hvilke mennesker hun er afhaengig af... og derfor sporgsmaal ang. en politik som er blevet mere og mere grotesk????

Gud, hun har bevaeget sig SAAAAAA langt fra hvad hun stod for for nogle aar siden ......kan hun genkende sig selv i spejlet?

Var jeg den eneste der fik kuldegysninger da jeg læste "Han bliver bakket op af næstformand i indfødsretudvalget, Søren Krarup"?

Kenneth Jacobsen

Kun én ny ting har jeg lært af dette: at man kan sige "rettest". Tante Birthe er fremme i skoene.

Hun er en hån mod folkestyret ,,,