Baggrund
Læsetid: 5 min.

Debattør på en ministertaburet

Danmarks ny integrationsminister, Søren Pind, erkender, at man i det store hele har nået grænsen, når det gælder stramninger på udlændingeområdet. I stedet er planen at bruge taburetten til at hæve sig højt over alle andre og tale så overbevisende om de danske værdier, at danskerne ikke lader den kulturelle arv udvande af formørkede tilflyttere og multikulturalister
Indland
19. marts 2011
Danmarks ny integrationsminister, Søren Pind, erkender, at man i det store hele har nået grænsen, når det gælder stramninger på udlændingeområdet. I stedet er planen at bruge taburetten til at hæve sig højt over alle andre og tale så overbevisende om de danske værdier, at danskerne ikke lader den kulturelle arv udvande af formørkede tilflyttere og multikulturalister

Søren Pind (V) hæver stemmen for alvor og banker hånden ned i stolelænet for at understrege sine ord.

»Så siger venstrefløjen straks, at jeg vil stoppe svinekød ned i halsen på indvandrerne, fylde dem med fadøl, give dem en fodboldhat på og sende dem ud på stadion. Var det det, modstandsbevægelsen stod for under krigen? De slægtsled på slægtsled på slægtsled, der har opbygget det her land er det virkelig, hvad man vil gøre dem til? Jeg synes, at det er vulgært.«

Han er så ny, at han stadig bevæger sig som en gæst i kontoret i ministeriet i Holbergsgade i det centrale København, hvor forgængeren Birthe Rønn Hornbech endnu ikke har ryddet sit 'hjørne' med billeder af kongelighederne og et stort Dannebrog, men han ser ud til at befinde sig godt.

Selv når han som nu går løs på møblerne og anstrenger sig for at lyde fortørnet, ligner han en, der kan lide det, og de seneste dages assimilationsdebat har tydeligvis været en forsmag på, hvad Søren Pind ser som sin vigtigste opgave som integrationsminister.

Søren Pinds mål med det, han selv kalder »den største kulturpåvirkningsindsats i nyere danmarkshistorie« er at få bragt »kulturer og traditioner, som vi i hvert fald for 200 år siden har lagt bag os, og som nytilkommende stadig bærer præg af, i overensstemmelse med nutidig kultur i et moderne samfund.«

Men han vil gøre det ved at råbe op. Ved at »sætte fingeren ned« der, hvor især muslimer i Danmark efter hans mening skal tage ved lære af demokratiske værdier som ytringsfrihed, religionsfrihed og personlig frihed.

Som Dansk Folkeparti her i Information forsøgte at udstille med en ønskeseddel over assimilerende lovgivning, så er Søren Pind mere til ord end handling.

»Dansk Folkeparti har en nationalkonservativ tilgang til tingene. Jeg har det lige som Thatcher sagde om Reagan at han sendte ord ud og kæmpe for os og vandt Den Kolde Krig uden at løsne et skud. Jeg tror på ideer, jeg tror på tanker, jeg tror på rationalitet. Der tror Dansk Folkeparti mere på tvang. Også i det personlige,« siger han:

»Der er blevet lovgivet en hel del på området siden 2001. Alligevel foregår der stadig æresdrab, tvangsægteskaber og vielser af mindreårige i særlige ghettoområder og der må være formodning om, at der stadig finder betaling af blodpenge sted. Og alt det afleder jo også mange flere ting. Men vi kan ikke forbyde ting to gange,« siger han, og har svært ved komme med eksempler på, hvor der kan lovgives.

»Jeg ville personligt ikke blive overlykkelig af en kæmpe stormoske i København. Jeg ville syntes, at det er mærkeligt. Men er det noget, jeg vil forhindre nogen i at gennemføre, hvis de kan samle penge til at opføre deres trossamfunds tilhørssted? Nej. Det vil jeg da ikke. Så dét må jeg tage med.«

Mere kant

Han vil heller ikke operere med Dansk Folkeparti-opfindelsen 'stramhedsgrad' i udlændingepolitikken, og som Konservative ser han snarere et behov for at undersøge uhensigtsmæssigheder ved den nuværende lovgivning.

Selv om Dansk Folkeparti glædede sig over Pinds assimilationsåbning, er det heller ingen hemmelighed på Christiansborg, at de på forhånd havde foretrukket en anden løsning end Pind.

Alligevel mener Pind ikke overraskende at der er mere kant til oppositionen.

»Ganske vist har man i nogen omfang kopieret retorikken fra udlændingepolitikken, når det kommer til S og SF. Men når det kommer til stykket, så har de ikke begrebet et pluk af, hvad det her handler om. Det er ikke andet end et lag fernis for at opnå magten«

Så de lyver?

»Jeg tror ikke, at de vil acceptere, at det her også er et kulturelt spørgsmål. Jeg oplevede jo i København, hvad S' og SF's politik er. Det er at se passivt til, mens parallel-samfund dannes og vokser. Det ville man ikke røre ved. «

Så den store forskel mellem regeringen og S-SF er, at oppositionen ikke er villige til at fortsætte snakken?

»Ja. For dem er lovgivningen vejen til magten. Men lovgivning forvitrer, hvis der ikke er ord, holdning og kultur bagved.«

Men i DF spørger man sig, hvad man kan bruge en minister til, hvis han ikke vil lovgive.

Som Pind selv siger:

»Vi er nødt til at acceptere, at der er nogen, der går i burka, hvis de selv vil. Det vil sige, at hvis nogen vil vælge hinanden, når de er over 24, så må vi respektere det, og så må vi se kulturkampen i et længere perspektiv.«

Men hvad kan du gøre ved det?

»Jeg kan diskutere det, jeg kan rejse det, jeg kan påpege det. Jeg kan påpege over for de danskere, der har et problem med indvandringen, at de ikke må være blinde for, at vi kommer til at forandre os. Men der er nogen ting, som vi er nødt til at holde fast i. Det er de basale kulturværdier, der gør Danmark til Danmark.«

Hvorfor skal vi have en minister til en høj løn og en hel administration bag sig, fordi du gerne vil ud og debattere Kunne du ikke gøre det fra Folketinget?

»Det giver slet ikke den samme tyngde. Og ser vi på EU-lovgivningen er det stærkt tvivlsomt, at vi vil se S og SF i ministerråd og lignende når nu de mener, at det multikulturelle samfund er helt fint vil de så arbejde sammen med Merkel og Cameron og Sarkozy for at modarbejde det multikulturelle samfund og for at sikre, at de respektive landes udlændingelovgivning kan få lov til at fungere? Næ.«

Glem ikke at sondre

Ville Danmark have været en bedre kultur, hvis vi havde været forskånet for indvandring?

»Det er et godt spørgsmål. Så havde jeg ikke haft min svigerinde fra Indien. Som der står på juristens gravsten: HGAS. 'Han glemte at sondre'. Som ved så meget andet, så må man skelne. Der er helt klart noget indvandring, vi kunne have været foruden. For eksempel den monitorerede gruppe af banditter, som af rigspolitiet bliver betegnet som nogle af de værste forbrydere i Danmark, og som ikke er danske statsborgere. Dem kan jeg love dig for, at jeg godt kunne være foruden for igen at nævne en ekstremitet i debatten. Men ville jeg være uden eliteforskerne, eller – hvis vi skal være platte – fodboldspillerne? Gu' vil jeg da ej,« siger han:

»Jeg kan godt lide mangfoldighed og krydderi på tilværelsen. Man skal bare huske, at de ting kommer ikke gratis. For eksempel om stormoskeen – jeg ville personligt ikke blive overlykkelig af en kæmpe stormoske i København. Det er nok min kulturelle indskrænkethed, der gør det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Glimrende spørgsmål til den nu selvudnævnte demagogminister.

Søren Pind skaber splid ved sin snak om "kulturkamp" og "kræfter der vil undergrave Danmark". En dygtig politiker skaber ikke splid.

Søren Pind inddrog nogle grumme eksempler i P1 morgen dd. for at gøre os bange og tilslutte os hans synspunkter. Han henviste til, at Cameron, Merkel og Sarkozy også er imod det multikulturelle samfund. De to sidste er det altså af valgtaktiske grunde.

"Vi mangler en forstandig intellektuel debat", sagde Pind. Enig, men Pind bidrager ikke til en sådan med sin cocktail af kamp-snak og citater fra Sarkozy og Thatcher til Ingemann. Jeg har lige læst Søren Krarups "Systemskifte", Gyldendal, 2006, og mærker en vis påvirkning: "danskernes land".

Pind citerer Sarkozy, der på et tidspunkt var venneløs - ligesom Pind: "Når man vandrer i ørkenen, så ved man, at den man møder er ens ven". Citatet blev brugt som en tak til Birthe Rønn Hornbech, der havde været vennen. Citatet er oprindeligt et beduin-citat, for i ørkenen hjælper alle hinanden.

Søren Pind opfatter den Anden som en trussel. Det er rigtigt, at mødet med den Anden er den største udfordring i det 21. århundrede. Søren Pind burde læse den verdensberømte polske Ryszard Kapuscinski frem for Ingemann:

"I den verden, vi lever i nu, vil vi hele tiden blive konfronteret med en ny Anden, som kommer frem af kaos og sammenblandingen i det nutidige. Måske er denne Anden født af en sammenflydning af to strømninger". Derfor, siger Kapuscinski, må vi gå i dialog for at nå frem til gensidig forståelse. Hans lange erfaring med at være sammen med andre, fjernt herfra, har lært ham, at kun venlighed over for den Anden kan få den menneskelige streng i ham eller hende til at vibrere. (The Other)

Læs evt. mere om Kapuscinski på min blog.

Pind er sat der hvor han er, for at kickstarte valgkampen. Uden racismekortet har blå blok ikke en chance.

Selv med racismekortet tror jeg ikke at de har en chance, dertil har de simpelthen vist sig for uduelige.

Sven: ja Sverige klarer sig i det hele taget ad helvedes til i forhold til os, ikke?

Sven Hartvig Olsen

Med en statsminister, der offentligt udtaler at det svenske er barbari og al kultur er kommet fra udlandet - med en åben port politik, der bl a gör at ca 25% af alle til EU indkommende kommer til Sverige - med en arbejdslöshedspolitik, der er skrämmende - en sundhedspolitik der ikke fungerer, - et tvangsmässigt krav på at vi med fandens vold og magt skal väre multikulturelle, til fordel for alle indvandrere og til "bagdel" for landets egne borgere?? Den ekonomiske udvikling, der når den tager slut, kommer at forsänke Sverige i det dybeste af vore grubehuller?? Ett nästen religiöst PK-stempel på alle aviser??
Jo - Sverige klarer sig ad helvede til - den dag boblen spräkker - så kan vi kalde os et rigtig U-land - håber bare at Östdanmark når at lösrive sig först (Skåne, Halland, Blekinge, you know).

Han skulle ta´ og opføre sig som en ordentlig minister, der tænker, før han taler.
Er dødtræt af alle disse speedsnakkende ministre, der kun har det i munden!

Er det iøvrigt specielt dansk at lade markedskræfterne passe sig selv?

Er det specielt dansk at synes, det er iorden, at vi alle har lov at købe et våben?

I min optik er sådanne meninger og udtalelser livsfarlige for Danskheden!!

Kan vi dog ikke snart få en klog, besindig regering, der ikke pisker had og splittelse op i befolkningen!!
Som om der ikke var nok af den slags på vores jord!!

@ Anne Albinus.

Mimi's far, nu afdøde Erhard Jakobsen har sagt det samme, dog på en lidt anden måde:

'man kan tale til kongen i folk, eller til stodderen i folk.'

Og gennem de seneste 10 år har der været talt for meget til stodderen i folk, også kaldet den indre svindehund - også selvom det er synd for både svin og hunde at blive sammenlignet her...

Og ja, den verden, vi lever i nu, er flydende, fælles-skaber indgås og opløses, og vi må flyde med. Og kun ved at udvise venlighed og respekt overfor den Anden formår vi netop at nå ind til det menneskelige, det genkendelige ham eller hende.

Et lille citat:

"Søren Pinds mål med det, han selv kalder »den største kulturpåvirkningsindsats i nyere danmarkshistorie« er at få bragt »kulturer og traditioner, som vi i hvert fald for 200 år siden har lagt bag os, og som nytilkommende stadig bærer præg af, i overensstemmelse med nutidig kultur i et moderne samfund."

Øh, hvilke nytilkommende tænker Søren Pind? Jeg har undervist mange af de her flygninge og indvandrere, og jeg har kun 1-2 mødt folk med det Søren Pind taler om her. Derudover, ja man tror det næppe, men fakta er, at også (øst)europæere kan være kritiske overfor abort, mene, at kvindens plads er i hjemmet, og generelt bare mere, at kvinder skal underkaste sig mandens vilje.

Og igen taler Søren Pind om 'muslimer' - som om alle muslimer kom fra den anatolske højslette i Tyrkiet. Mange danskere har stadig opfattelsen af, at muslimer er beduiner og lever i beduin-land, i hvert fald de danskere, som ikke har været i Tunisien eller i Sharm El Sheikh (i Ægypten). Præcis som mange danskere ikke fatter vil indse, at Afrikas lande, især måske lande Botswana klarer sig forholdsvis godt...

Danmarks største problem er alkohol og ikke indvandring.

Men alkoholisme er tabu. Det giver ikke stemmer at tale om de 632.000 danskere , der lige nu lever  i eller er vokset op i en familie med alkoholmisbrug. Det giver ikke stemmer at tale om de samfundsøkonomiske konsekvenser af alkoholmisbrug/udgifter relateret til alkohol. 20-30 mia. kr. årligt der dækkes af social- og sundhedsvæsenet.

Er der nogen der tager ham alvorligt...

Sven Hartvig Olsen

Glem bare ikke, at Pind er politiker, som man må ikke kräve FOR meget. Men han er höjst sansynligt den bedste i öjeblikket - spörgsmålet er hvordan han vil takle hele problematikken omkring de ustyrlige indvandrere - skal han snakke dem til at föje sig? Det kommer ikke til at fungere - de må ha stolen sat for dören:

Jette Abildgaard

Sven Hartvig Olsen,

Du skriver bl.a.: "dette har denne invasion af islamistiske fanatikere med imamer som kräver sharia indfört, etc sammen med politisk korrekte og multikulti-elskende träkrammere gjort alt hvad de kan for at ödelägge"

Jeg er virkelig overrasket Sven....jeg var ikke klar over at Stoejberg var islamistiske fanatikere, traekraemmer og/eller imam, men det maa hun jo vaere, a det jo er hun, som oensker at indfoere Sharia lovene i Danmark, eller rettere, HAR indfoert dem, ikke!!??

Ja, ja...man skal laere hver dag!!

Per Holm Knudsen

Hører lige Pinden i radioen, han kan simpelthen ikke nævne én specielt "dansk" værdier. De værdier han disker op med, har man osse i Sverige, Frankrig, USA, Canada, Brasilien osv.

Bjarke Hansen

@ Per Holm Knudsen

Har man også de værdier Pind snakker om i Vollsmose? For det er i virkeligheden hele essensen af debatten.

Jeg synes al den danske værdisnak bliver behandlet dumt fra alle kanter. Det, vi kræver af flygtninge/indvandrere, er specifikt vestlige værdier - ikke danske. At indvandrere og flygtninge tror på vore loves ord såvel som ånd, som jeg i øvrigt har læst Pind formulere det. Og det er der alt for mange af vores flygtninge/indvandrere, der ikke gør - hvilket er grunden il, at vi overhovedet har debatten. Ikke fremmedfjendskhed.

Vi har fx masser af indvandregrupper, som ikke har problemer med at tro på såvel vore loves ord som ånd, og de fylder sådan ca. ingenting i vores offentlige debat, da de ikke volder nogen problemer. Hvornår har vi sidst debatteret kinesiske eller polske indvandrere fx?

De danske værdier kommer så at sige i anden række - de er på et andet plan. Det er alt sådan nogle forholdsvis basale og umærkelige ting, som sprog, sædvaner, mad osv. At vi ikke kan lide at folk snakker for højt, at vi er gode til at stå i kø, at vi er kølige men tillidsfulde, at vi er autoritetstro og antiautoritære på én og samme tid osv. osv.. Typisk ting, det er svært for os selv at få øje på.

Mick Sørensen

Vi har masser af indvandrergrupperinger i DK der klarer sig fint og som Bjarke Hansen skriver hører vi aldrig om dem. Fordi de ikke skaber problemer!

Se bare på jøderne, kineserne, polakkerne fx.

De passer dyrker deres egen religion og tro og lever deres liv stille og roligt.

Problemet er og bliver muslimer, palæstinensere der ikke kan opføre sig ordentligt.

At venstrefløjen nægter at indse det er sørgeligt.

Det er sådan parallelsamfund opstår.

»Jeg tror ikke, at de vil acceptere, at det her også er et kulturelt spørgsmål. Jeg oplevede jo i København, hvad S’ og SF’s politik er. Det er at se passivt til, mens parallel-samfund dannes og vokser. Det ville man ikke røre ved. «

Meget godt beskrevet. Man lader stå til.

Bjarke siger
- ... nogle forholdsvis basale og umærkelige ting, ...
- At vi ikke kan lide at folk snakker for højt, at vi er gode til at stå i kø, ....

og hvad med de "pæredanske" Bjarke,
de "pæredanskere"

- der snakker for højt?
- som ikke / kan vil stå i kø

ska de flytte til et andet land?
hvorhen?

Jeg anerkender integration af enhver i dette samfund, inklusive "pæredanskere!

Jeg modsætter mig assimiliation af enhver i dette samfund inklusive "pæredanskere!

Men det er tydeligt, at selv en demagogminister har et loyalt publikum.

Bjarke Hansen

@ Ingrid Uma

Jeg forstår ikke dit indlæg?

Min pointe var, at de konkrete og som regel ret højtravende ting, vi taler om, når vi taler om danske værdier egentlig ikke er danske, men vestlige i en bredere forstand.

De danske værdier, eller særpræg om du vil, er en lang række meget mere jordnære og umærkbare ting, som er opstået pga. en fælles historie og kulturel referenceramme, og som vi sjældent lægger mærke til selv.

Hvad var din pointe?

Jette Abildgaard

Per Holm Knudsen og Bjarke Hansen,

Aah, disse Danske vaerdier (som ingen synes at kunne saette ord paa) o)

Kunne en af grundene til at Pind ikke kan naevne en eneste af dem vaere, at nogle af dem ville goere ondt at indroemme, men ikke mindre, netop ER Danske vaerdier?

Disse 'vaerdier' er efterhaanden saa gennem-trawlede, at de naesten er umulige at faa oeje paa og jeg kunne, da jeg laeste Jeres kommentarer her, ikke lade vaere med at laene mig tilbage og proeve at finde nogle af de vaerdier, som JEG genkender Danskerne (mine landsmaend) paa og, som samtidig er nogle af de ting (nogle af dem) jeg engang imellem savner, men som det er muligt ogsaa at finde andre steder...naesten!!

1. Kolonihavehuset.

2. Bajeren.

3. Sladderen (taget for givet - teknikken)

4. Ens-heden. Med dette menes vor maade at 'se ud' paa....det blonde haar, de blaa oejne, vi er gennemsnitligt hoeje i forhold til andre Vestlige beboere..men, ligesom andre Skandinaver.

5. Alkohol i massevis (alt for meget) og det faktum, at man vender op og ned paa dag og nat, naar det er weekend.

6. Stegt flaesk og persillesovs, ITALIENSK pizza (hm...Dansk vaerdi), Kim's franske kartofler.

7. Vinterdepressioner, troen (forkert, men den ER der) paa at Danskerne er de bedste i verden til alting...uanset hvad!

8. Uendeligt hoejrystede, - men kun i udlandet, hvor man ikke foeler sig (sjaeldent er) saa overvaaget som derhjemme.

9. Konfliktskyhed, som ofte giver sig udtryk i overlegenhed, men som muligvis i virkeligheden kunne vaere angst for noget nyt og anderledes...

10.Og saa, selvfoelgelig Janteloven, Janteloven og Janteloven....tro endelig ikke paa at du er noget etc. etc.....og, allermindst - sige/tilstaa at man er god til noget...huh-ha o) http://da.wikipedia.org/wiki/Janteloven

Dette var blot nogle faa tanker fra det 'store farlige udland' hvor JEG er invandreren, hvor JEG er integreret og hvor jeg engang imellem godt kan savne en eller to af ovenstaaende ting, MEN....mange af disse ting er jo umulige at integrere sig til, ikke!? Hvordan blive ens hud pludselig (fra dag til dag) lys, eller haaret blondt (ok...det kan koebes)etc. etc....er det DET Pind og/elelr DF og regeringen oensker??

Integration er MANGE ting soede Danskere og min 'gode' Pind. Kunne det mon ikke vaere at saette sig ind i naboens situation i stedet for at doemme ham/hende paa noget man TROR (ikke ved) han/hun er etc. etc.??.

Skal jeg bede Irerne om at tvinge Danskerne til at spise Irish Stew hvis de vil bo her....eller baked beans til morgenmad - DET spiser nemlig Irerne, saa hvis man ikke goer det, naar man er her, saa maa man skride.......hm. Og saa skal I selvfoelgelig blive gode katolikker med det samme I lander her, for i Irland er 'man' katolik o) Jeg spiser ingen af delene og, er bestemt IKKE katolik, saa jeg maa vist hellere paa et integrations-kursus i 'god Irsk skik', tror I ikke!?

Fortsat rigtig god weekend i lille DK - selv til Pind o)

Sven Hartvig Olsen

Til Jette

Dejlig kommentar, tak

Desuden er det svärt for mange udenlandsdanskere, fordi tiden er gået siden man forlod hjemmet og ting og sager ändrer sig, som overalt.

Men det skal det ikke göre i Danmark - det skal väre som da jeg flyttede til udlandet for 32 år siden - hvad fanden er meningen?? Sådan kan man da ikke göre!!!

Hils de grönne farver, Kilkenny, Bushmill, Tullamore, og alle de dejlige irske golfbaner, puber, mennesker fra mig - har väret der ofte - nu er det desvärre länge siden. God week-end and have a wee gargle tonight for me.

Sven Olsen

Thorsten Lind

@Jette Abildgaard....ha ha! Bajeren.

Sjåån en skjide landsforræjer der håner våres øel.:)

Du glemte en (Venstre)værdi.
Næsegrus beundring for alt amerikansk bling-bling,
inkl. Ronald Reagan, kommunistforskrækkelse,
massiv selvovervurdering & kulturblindhed........
og ikke mindst PENGE!
Vi kan ikke ´brande´ os ud af,
at Danmark regeres af BØNDER!
Mvh. Th ~~*~~

Jette Abildgaard

Sven,

Tak og, ja - alting forandre sig meget og hurtigt, noget til det bedre, andet langt fra til det bedre! Masske du og jeg blot erindrer et land, som engang eksisterede, men som ikke laengere er der...hvem ved!

Og.....her siger vi altid til alle:

tá fáilte romhat i mBaile Átha Cliath ag am ar bith ...!

Jette o)

Mick Sørensen

Jette Abildgaard har fuldstændig mistet pointen.

Ligesom ved mange andre her på kommentarsporet.

Nej, det handler ikke om at man skal tvinge noget ned i munden på folk. Det handler ikke om at man skal tvinge muslimer til at at spise svin og drikke alkohol.

Uhhh i vil så gerne have det til at handle om dette!
Men drop det dog.

Det handler om, at fordi vi har et mindretal i indvandrere i DK så er det ikke VORES kultur og traditioner der skal fortrænges. Indvandrere i alle afskygninger kan spise, drikke, dyrke deres tro som de vil - SÅ LÆMGE DET IKKE SKER PÅ BEKOSTNING AF DANSKE TRADITIONER.

Eksempel:
I mange børnehaver har man altid spist svin i ny og næ til frokost.
Idag er det mange steder blevet sådan at fordi der er et par muslimer i børnehaven, hvis forældre begynder at råbe og skrige over at de ikke vil have svin så skal det restenrende FLERTAL undvære det.
Det er DET der opponeres imod.
Hvis indvandrerne ikke vil spise svin så kan de jo lade være med det! Evt. tage madpakke med de dage hvor der spises svin/slternativt holde dem hjemme hvis det er så frygteligt!
Men det skal ikke være det store flertal der kommer til at lide under at mindretallet råber op.

Eksempel 2: I mange børnehaver har man altid fejret jul. En dejlig tradition der i landet.
Et mindretal har en anden tro og derfor kalder man det ny lysfest fordi man ikke vil støde nogen.

Igen det store flertal der indretter sig efter mindretallet. Det er DET der opponeres imod.

At holde jul er dansk kultur hvadenten godhedsindustrien her på information vil det eller ej.
Når der holdes "lysfest" istedet for er det et eksempel på at dansk kultur træder tilbage.

Så skulle det vist være skåret ud i pap, men i viiiil jo åhhh så gerne misforstå.

Jette Abildgaard

Thorsten Lind,

Jamen Thorsten...NAAR jeg en sjaelden gang ret faktisk drikker en 'bajer'...saa sker der oftest det, at jeg 'kommer til' at bede om 'a pint of Carlsberg' o).....vist efterhaanden den eneste 'Danske vaerdi' jeg stadig har tror jeg....

Og ja, jeg tror jeg glemte mange ting, men jeg maatte bare...kunne ikke lade vaere...behoevede blot at liste nogle af disse meget omtalte, men stort set aldrig naevnte Danske vaerdier op o)

Jette

Mick Sørensen

Jeg skal beklage eventuelle stavefejl osv. Det gik lidt hurtigt:)

Bjarke,
min pointe er at mange "pæredanskere" ikke kender eller vedkender sig den "danske" kultur
- da de taler højt og ikke inordner sig den danske køkultur du skriver om

så, hvad gør "vi" med "dem", med de "pæredanskere" som ikke kender den danske kultur du beskriver?

assimilerer eller integrerer "vi" "dem"?

Jette Abildgaard

Mick Sørensen

Har jeg nu ogsaa helt mistet pointen tror du o)!?

Hvem er det der har bedt dig om ikke at holde jul soede ven?...Ingen, vel!!

Alle de Danskere jeg stadig kender, de holder da stadig jul og, hvis der er nogen der proever at sige til dig, at det ikke er sandt, saa lyver de!!

DET betyder jo IKKE, at naboen IKKE maa spise og goere som han vi, vel?? Blot fordi du i DIT hjem holder jul paa din maade, da behoever naboen jo ikke goere det, vel....!? Han kunne f.eks. vaere Jehovas Vidner eller Joede...begge holder jul paa anden maade end - i hvert fald jeg som ioevrigt ikke holder jul!! Der er ingen af os MIck (heller ikke muslimerne), som har bedt dig om ikke at holde jul....vel!? Hvad i alverden rager det dog dig, hvordan naboen fester......det KUNNE ikke vaere, at ogsaa DU kunne laere noget nyt, sjovt og spaendende om du havde lyst, tid og energi, - ikke - og, hvis ikke, jamen saa lad vaere...NGEN tviunger dig, vel!? Og, jeg naegter at tro paa, at nogen har bedt dig om ikke at holde jul kaere ven...

Laes ioevrigt det jeg skrev under mit punkt 9, og hyg dig saa i DIT hjem, paa DIN maade og efter DIN overbevisning, - saa goer vi andre helt sikkert tilsvarende paa VORES maade...og, helt sikkert uden at genere dig pa nogen maade, saa laenge du blot ikke proever at tvinge os til at goere ting, vi maaske ikke tror paa....ok!?

Fortsat god weekend!!

Mick Sørensen

@Jytte

Igen misforstår du med vilje. Uhhh du vil så gerne så gerne misforstå så du kan fortsætte dine automatreaktioner imod regeringen.

Igen - mine eksempler handler ikke om hvad man foretager sig i private hjem.

Mine 2 eksempler drejer sig om børnehaver. Det ved jeg ikke om du har opdaget?

Jette Abildgaard

Mick,

jeg forstaar udemaerket hvad du siger gode ven!

I den boernehave hvor mit dejlige blonde og, meget Danske barnebarn dagligt har sine udfoldelser, der spiser de al mulig forskellig mad...jeg har absolut ingen ide om hvor mange forskellige juletraditioner de har, MEN jeg ved 100% sikkert at de i hvert fald fejrer den Danske tradition, saa hold nu OP Mick! Hvis der nu er en lille dreng der, som blev foedt i Indien f.eks. , hvorfor maa boernee da ikke se og proeve hvordan Inderne holder jul?? Forbereder dette dem netop ikke ti deres senere liv, eller maaske de Danske boern er stavnbundne til DK!?

Hvordan kan jeg genere den Danske regering ved netop at liste nogle Danske vaerdier....de har jo sikkert blot glemt dem, siden de ikke kan sige ret meget andet end svinekoed....who cares??? Og, ioevrigt har den Danske regering generet mig flere gange end jeg har generet dem, saa-eh....

Mick...JEG spiser IKKE svinekoed, jeg drikker meget, meget sjaeldent og jeg beder da slet ingen boenner......mit pas er da stadig Dansk og, jeg kan faktisk rigtigt godt lide at - i hvert fald proeve - andre kulturers madtraditioner....noget af det, der netop har faaet mig til ogsaa at vaere verdensborger - ligesom du!! Synes du ikke at Danske boern skal have mulighed for at proeve andre kulturers madtraditioner, - er det det??De kan jo stadig spise stegt flaesk og persillesovs eller pizza(hm), ikke!

Per Holm Knudsen

@ Bjarke Hansen

Vollsmose har ca. 1.600 beboere, og hvorfor skulle flertallet der ikke som alle andre steder i Europa, USA, Canada, Brasilien, Argentina osv., gå ind for de såkaldte "danske" værdier? Gør du ikke det?

Sven Hartvig Olsen

Til Jette

Tapadh leat

An rud a lionas an tsuil lionann se an croi
and sometimes the other way around

Ikke pänt af dig - nil gaeilge maith agam

Sven

Sven Hartvig Olsen

Til Jette
(det her begynder at blive en dårlig vane - vi må nok holde op med at mödes på denne måde - folk kan blive mistänksomme)

Hvorfor er det så fortvivlende svärt at forklare for Danmarksboende danskere, hvad en rigtig danker er?
Er det måske först en fölelse, der opstår når man ikke bor "hjemme" längere?

En stor del af at väre dansk er jo at väre tolerant mod alle de stakler, der ikke er det, - men alligevel er meget päne mennesker, der passer sit og lader os passe vort.
De, der på den anden side pröver at fortälle os, hvordan vi skal forholde os til at blive tvungne til ting vi ikke vil, ja de skal selvföljgelig have sin sag for. Lysfest, min bare, sparebamse i stedet for sparegris. Fortäl den til irerne - kommer kommer til at först falde af barstolen og derefter synge "The Rising of the Moon".

Fortsat god week-end
Sven

Jette Abildgaard

Sven,

Ti-hi...hvad gjorde vi foer vi fik Google Translate o)!?

Jeg kan ikke finde ud af hvad 'tapadh' skulle betyde, men ellers o) og, der er altid en Irsk kaffe i Baile Átha Cliath....og Irerne er faktisk rigtigt gode til at tale Dansk....altsaa udtale de ord man skriver, paa den rigtige maade...at de saa ikke fatter hvad de selv siger, det er jo noget helt andet....!! Vi tager det ikke saa tungt her med den integration, faar blot et godt grin ud af det - i hvert fald befolkningen - regeringen her er vi helt holdt op med at tale om..vi haaber det kan faa dem til at forsvinde - i hvert fald den der lige er afgaaet, og den skulle jo have raad til at forsvinde...med alle de penge den fik formoeblet....paa sig selv o)

Ok...dette var vist til gengaeld et sidespor...sorry Information og, cheers til dig Sven!!!

Jette Abildgaard

Hov Sven.....det er da vist rigtigt...vi KAn ganske enkelt ikke blive ved paa denne maade....menneskene i Danmark vil ikke bryde sig om det...saadan et par gammeldags RIGTIGE Danskere.......det gaar bare ikke!!!

Lysfest....Irere....nej altsaa Sven.....Guiness- fest...se DET ved vi hvad er, men vi kan skam sagtens holde en lysfest ogsaa...bare der er Guiness nok, saa skulle det ikke betyde noget....saa lad os bare komme i gang o)

Jeg synes bare det er saa synd for Danskerne i Danmark....ALLE de ting de mister, fordi de er bange for alt der ikke er som det er rundt om hjoernet......men Sven, heldigvis er de fleste af dem ikke saadan...jeg kender MANGE super soede Danskere......heldigvis!!!

Ogsaa fortsat god weekend hos dig.....Jette

Sven Hartvig Olsen

Jette - skägt at du prövede at tage fusen på mig - jeg er egentlig ked af at gälisk er så forbandet svärt at läre sig - jeg synes både irsk og skotsk gälisk er smukke sprog - og som du siger - irerne, på trods af den måde de tidligere blev behandlede af engländerne (og vice versa) har fat i det helt rigtige - att se det positive hos andre - ignorere det negative, hvis det da ikke bliver smidt i hovedet på dem, eller hvis nogen råber op i utide - nu får du lige én til:
Is minic a gheibhean beal oscailt diog dunta!

I min hukommelse så er danske danskere og irere meget lig hinanden - man skal ikke tage noget alt for höjtideligt, så bliver man bare grinet af

Sven

Mick Sørensen

Jette du snakker igen udenom.

Jeg har forstået du ikke holder jul osv. og det interesserer mig ærligt talt ikke hvad du foretager dig. (no offense). Det her handler ikke om dig!

Jeg kan forstå du ikke aner hvad der sker i de danske institutioner, hvorfor jeg bedre kan forstå at pointen flyver over hovedet på dig.

Lad mig så spørge på en anden måde.

Synes du det er positivt at det at fejre jul i danske institutioner mange steder er blevet erstattet af ordet "lysfest" fordi man er bange for at støde muslimer?

Marianne Mandoe

Sjovt nok er det ordet "lysfest" dækker, langt mere oprindeligt dansk end det den kristne kirke kidnappede ordet Yule til at beskrive.

Bare et lille hint til de historieløse. ;-)

Jette Abildgaard

Sven,

Det ER nemlig et rigtigt svaert sprog og, utroligt smukt og ja, vi er meget ens eller, Irerne er faktisk naesten 100% som de Danskere jeg kendte da jeg var yngre og boede i Danmark...maaske derfor at dette land er blevet 'hjem'!!

Umiddelbart er det jo ogsaa ligegyldigt (undskyld Margrethe 2) hvilket stykke landjord man bor paa, naar blot man har et dejligt liv og kender nogle dejlige mennesker.....taenk om de Danske indvandrere fik lov at opleve Danskerne som de jo netop ER, naar de ikke er bange...- saa uendeligt synd, for de ville alle have det saa sjovt og, kunne laere og nyde af hinandens kulturer paa en god og venskabelig maade....maaske en dag Sven...maaske en dag det kan blive saadan igen....who knows!!

Og ja....Irere og Briter har det fint sammen nu....kun en ganske bitte smule engang imellem...men udelukkende in the North, og her er mennesker fra HELE kloden...HELE tiden....saa, maaske det ikke er saa helt dum en ting at vaere aaben og turde vise sin egen kultur og at INVITERE andre ind i den o)...man faar som bekendt hvad man giver.....

Og nu....nu sletter Information sgu vist vore indlaeg Sven....fortsat god weekend og tak for snakken....Dansker i udlandet

Sven Hartvig Olsen

Til Jette

Det tror jeg nu ikke - vi taler jo integration og åbenhed og fordele og ulemper med at väre dansk dansker, ägte dansker, udvandret dansker, indvandret dansker og alle de der mid imellem.

Hav det rigtigt god - dejligt att snakke med (travesti på African American) Irish Danish (irsk wienerbröd?)

Hav det rigtigt godt - håber at snuble over dig en skönne dag i Baile Átha Cliath eller en anden dejlig by på öen med de 400 grönne farver.

Sven

Jette Abildgaard

Mick,

Jeg beklager....kender udelukkende mit barnebarns dagsinstitution i Danmark, og han STOR trives, saa helt galt kan det vel ikke vaere, vel! Jeg har absolut INGEN ide om, om de holder lys-, moerke- eller julefester der, men naar boernene der har det godt, hvad skulle problemet a vaere!?

Hvem erstattede julen med en lysfest, hvor og hvorfor?? Hvad er der ioevrigt i vejen med en lysfest? De er jo velkomne til at holde jul ogsaa...eller hanuka, som jeg mener det kaldes hos joederne .... MIck - INGEN proever at tage hverken din eller dine boerns jul fra Jer...jo, maaske i din fantasi eller, hvis I har talt saa meget om det, at det nu netop er blevet diskuteret saa meget, at det derfor bliver gjort som en provokation!!!

Altsaa paa samme maade, som da I talte om toerklaeder HVER dag i flere maaneder......da var selv jeg ved at overveje at gaa med et...bare for atprovokere, fordi det var BARNLIGT....undskyld, men saadan ser det desvaerre ud Mick!!!

Debatten her Mick, handler om os alle...ingen mere eller mindre, og da DU bliver ved at spoerge mig, da bruger jeg mig selv som eksempel fordi 1. jeg har ingen hemmeligheder og 2. Jeg gaetter ikke, og jeg bruger ikke taget-for-givet teknikken....ok!?

Jette Abildgaard

Og undskyld MIck, men JA, jeg synes det er positivt at holde lysfester, og hvis DU vaelger at tro at muslimer bliver stoedte over julen, KUNNE det da vaere fordi Danskerne (eller dele af den Danske regering maa jeg vist hellere sige) i aarevis netop HAR fornaermet muslimerne i Danmark og, proevet netop at tvinge dem til at holde jul som Danskerne goer???

Hvor svaert kan det dog vaere at sige disse faa ord, og mene dem:

"Velkommen til Danmark, jeg haaber du maa faa det godt her....vi plejer at holde jul saadan her, hvad goer I?"

Ville saadan en lille saetning maasake kunne have udloest en julefest + en lysfest + alt muligt andet ogsaa tror du???

Jette Abildgaard

Sven,

Ja det goer vi, og det er godt tror jeg...maaske selkv Pind ville gide taenke over vore ord, om han altsaa gad laese debatten!!

Det er spaendende at debattere og, maaske Sven...bare maaske nogle af Danskerne i Danmark, - altsaa de som laeser vore tossede halv-gaeliske saetninger, begynder at se, at vi maaske ikke er saa tossede endda..alle os Danskere i udlandet og alle muslimerne, Graekerne, Amerikanerene, Marokanerne, Russerne og alle de andre...i hvert fald ikke mere tossede end Danskerne i Danmark...maaske paa en anden maade, men det er jo netop disse forskelle der goer livet saa sjovt og dejligt, ikke o)!

Du er altid velkommen i Baile Átha Cliath eller et andet sted her paa de groenne kanter Sven....Danskerne er ogsaa velkomne ...her er alle velkomne og Sven, det er lige netop det som goer landet saa skoent!! Jeg husker mine barndomsaar i Danmark, hvor alle os unger i nabolaget laa ude i vejkanten og skrev nummerpladerne op paa alle de biler der passerede.......vinderen var den, der havde flest udenlandske nummerplader, for det var vildt spaendende hvilke lande disse mennesker kom fra....hvor blev de mon af....alle disse vidunderlige Danskere??

OK....jeg giver en Danish og en Irsk kaffe til dig hvis du loeber ind i mig o) Jette

Sven Hartvig Olsen

Hvis bare man kan holde de religiöse fanatikere i skat - dér tror jeg der foreligger rigtig fare - for de almindelige mennesker - individerne - er på trods af hudfarve, sprog og kultur - nöjagtigt som vi andre - bare vi tör åbne både vore egne og deres öjne for netop den lille og vigtige detalje.

Jeg kan også huske det med nummerpladerne - og jeg kan huske hvordan der var opstandelse i den lille landsby i Sverige hvor mine foräldre köbte sommerhus - länge inden det var populärt - det var lidt i stil med: Kig på aben!! - Sjövt og noget at mindes.
De danskere vi savner? De findes hvor de altid har väret og desuden en smule udspredte over hele verden - men der skal måske udenlandsdanskere til at genkende dem??

Og hvis Du tror, at Du kan spise mig af med en Danish og en kop tynd kaffe med sprut i - så har du helt ret, selv om jeg måske også skal pröve om Kilkenny from the wood er som jeg husker den!

Pas godt på Dig selv og Dine - Det er meget hyggeligt att "sludre" med dig. Jeg skulle ikke have noget imod ev e-post, men det kan vi tage en anden gang.

Jeg skal hente min äldste sön fra party - ingen kören bil med sprut i kroppen - gudskelov man har fornuftige unger.

Hav det rigtigt godt til vi gen-snubler

Sven

Jette Abildgaard

Ja Sven...vi 'gamle' Danskere er herude - rundt omkring paa planeten Jorden...masser af os...o)

Min faetter vandt ALTID over mig i nummerpladerne fordi hans foraeldre absolut MAATTE bo et sted hvor der kom flere udenlandske biler end der hvor jeg boede....ih o) Jeg husker hvordna vi studerede alle nummerpladernes lande i vore skole-atlas og, forestillede os at vi skulle derhen naar vi blev voksne...og her er vi jo....ude i den store verden!!

Vi finder hinanden Sven...alle os der er smidt rundt omkring...mit projekt har tiltrukket en del af dem og, de er super soede OG super Danske.....du kan faa mere at vide om dem, hvis du kontakter mig.....paa min email her paa Information....

Koer paent.......jeg mener at kunne erindre en mor der ogsaa for mange aar siden koerte Aarhus og omegn tynd efter en teenager...en Dansk teenager paa turne i byen og korrekt...no drink and drive.... Godnat fra en Dansker i udlandet....

Sven Hartvig Olsen

Hej igen Jette - det var söreme länge siden!!

Og så siger de at konkurrence i unge år ikke medförer noget godt.

Det projekt hörer jeg gerne meget mere om, så jeg tager dig på ordet inden jeg skal hente sönnen (som desuden är stor, den bandit - han är 27 - det er dejligt med god kontakt med ungerne).

Jeg skal nok köre pänt - eller forsöge - min årgang lärte sig at köre inden sikkerhedsseler, hastighedsbegränsninger og sådan noget, så man er nöd til at tänke efter engang i mellem.

Godnat fra en Dansker i et andet udland.

Sven

Det her er for humoristisk det her. 10.000 danskere bor i udlandet med deres udenlandske ægtefæller og er blevet vildledt a VKO de sidste ti år. VK har givet med arme og ben til DF så deres finanslov kunne få stemmer igennem år efter år. Og nu når der snart er valg synger de så om forskel mellem V og DF. Hvem tror dog på denne sang uden indhold? Handlinger i folketinget og ikke ord er det vi husker Venstre for... Dommen er hård og kontant. Venstre er og bliver et nationalistisk parti der er pragmatisk i dets tilgang til magten og alle kan ofres i processen(ingen er fredet, hvilket vi så da vores egen landsmænd blev tvunget til at forlade Danmark med børn og ægtefæller såfremt de ønskede at leve sammen, da DF ville se indrømmelser ). Venstre er IKKE et liberalistisk parti og har fuppet alle dets vælgere. Syng din sang Hr. Pind og Venstre men mange køber den ikke mere, da jeres handlinger og særdeles utilgivelige handlinger mod jeres landsmænd de sidste ti år står brændemærket dybt ind i panden på jer som et kors på en vampyr. Brændemærket viser jeres ligegyldighed over for den liberale ideologi og DF's indflydelse på jeres tankegang. Det bliver godt at se det politiske blodbad når Venstrefolk må se sig om efter nye leveveje der forhåbentlig ikke handler om at føre ægte liberale mennesker bag lyset med søde ord for derefter at lave aftaler med nationalister, nationalsocialister og nazister.... Farvel kære Venstre og kom ej tilbage igen, vig bort du onde tvetunget parti af en parodi på Loke den listige ;o)

Jette Abildgaard

Jonas,

10.000 er vist noget i underkanten, tror du ikke?