Nyhed
Læsetid: 2 min.

Eksperter: Rønns forklaring holder ikke

I modstrid med udsagn fra embedsmænd i Integrationsministeriet tog det ifølge Birthe Rønn Hornbech halvandet år at fortolke en simpel konvention, som hendes jurister kendte i forvejen
Indland
1. marts 2011
I modstrid med udsagn fra embedsmænd i Integrationsministeriet tog det ifølge Birthe Rønn Hornbech halvandet år at fortolke en simpel konvention, som hendes jurister kendte i forvejen

Det savner mening, når integrationsminister Birthe Rønn Hornbech fortsat fastholder, at hun skulle bruge halvandet år på at udrede FN-konventionen om statsløshed. Det slår eksperter fast over for Information.

»Jeg er nødt til at se, hvordan skal den fortolkes, for det kan jeg ikke finde regler om,« sagde ministeren til TV-Avisen i weekenden som forklaring på, at der gik halvandet år, fra hun blev gjort opmærksom på de ulovlige afslag til statsløse unge, til hun reagerede. Og efter Information i går kunne fortælle, at Birthe Rønn ifølge anonyme embedsmænd i Integrationsministeriet gentagne gange afviste klare henstillinger fra sit eget departement om at ændre praksis over for de statsløse, forklarede ministeren over for TV2 News:

»Jeg [må] jo foretage nogle undersøgelser selv og finde ud af, hvad er det egentlig, Danmark er forpligtet til, og det var det, jeg gjorde ved at gå til de nordiske lande, og det er helt naturligt for mig.«

Ifølge udsagn fra anonyme embedsmænd i gårsdagens Information var der dog ikke tvivl i Birthe Rønns ministerium om, hvordan konventionen skulle fortolkes, og allerede i august 2008 fik ministeren ifølge embedsmændene besked om, hvilke statsløse unge der er omfattet af konventionen.

Uholdbart synspunkt

Juridiske eksperter mener da heller ikke, det er vanskeligt at fortolke FN-konventionen om statsløshed.

»Selv om visse politikere muligvis kan have svært ved at forstå konventionen, er det efter min vurdering ikke noget holdbart juridisk synspunkt,« siger professor dr. jur. ved Aarhus Universitet Jens Vedsted-Hansen. »For det første mener jeg virkelig ikke, konventionens relevante artikler er særligt komplicerede eller vanskelige at fortolke. For det andet er det under alle omstændigheder ikke noget argument for at opretholde den konventionsstridige praksis og afslå ansøgninger om indfødsret, selvom man måtte have svært ved at forstå konventionen.«

Også folkeretsekspert Jesper Lindholm fra Aarhus Universitet undrer sig over integrationsministerens forklaring.

»Det kan være svært at forstå, hvordan man skulle kunne komme i tvivl. Konventionen hviler på nogle meget basale principper, og det er jo kommet frem, at jurister i ministeriet tidligere har skrevet håndbøger og notater om konventionen,« siger Jesper Lindholm og fortsætter: »Hvis Rønn selv skulle være i tvivl, burde en jurist i hendes ministerium inden for ganske kort tid kunne udlægge konventionen for hende. Og under alle omstændigheder kan hun ikke undskylde sig med uvidenhed. Det er hendes pligt som minister at tilrettelægge arbejdsgangene på en måde, så hun får de rigtige informationer.«

Ligesom integrationsminister Birthe Rønn Hornbech nu omtaler FN-konventionen om statsløshed som særlig kompliceret, har Venstres integrationsordfører Karsten Lauritzen tidligere forklaret, at hele miseren i Integrationsministeriet skyldtes, at konventionen er vanskelig at fortolke.

»Jeg er ikke jurist, men jeg ved, det ikke er helt let at fortolke konventionerne,« sagde Karsten Lauritzen således den 12. januar til Information.

Men kort efter trak integrationsordføreren sit udsagn tilbage: »Jeg har revurderet min opfattelse og læst konventionen, og jeg må sige, at der er tale om et klokkeklart brud. Der må være sket en menneskelig fejl i systemet, men det skyldes næppe fortolkningsproblemer i ministeriet,« sagde han til Information den 19. januar.

Det har ikke været muligt for Information at få en kommentar fra Venstres integrationsordfører Karsten Lauritzen, der er på rejse i udlandet, og integrationsminister Birthe Rønn Hornbech ønsker fortsat ikke at udtale sig til Information om sagen.

Serie

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henning Pedersen

Karsten Lauritzen har set lyset. "Der må være sket en menneskelig fejl i systemet", siger han. Ja mon ikke, den fejl må jo være Birthe Rønn Hornbech, som vel i sin tid gjorde det, for ikke at komme i "bad standing", hos bandemedlemmerne i OVk. Nu ender hun nok som "outcast".

Rønn Hornbech:

Da jeg jo ikke har tillid til mine medarbejdere i ministeriet var jeg nødt til at spørge i lande der fører en lempeligere indfødsretspolitik end DK!!

Jeg tror man skal finde roden til denne sag hos Bertel Haarder. BRH forsøger så i alt sin klumsedhed at dække over dette.

Se artikel i JP:

Rønn angriber tidl. ministre:

http://jp.dk/indland/indland_politik/article2357045.ece

Ole Halvorsen