Læsetid: 7 min.

Embedsmænd bryder nu tavsheden om Rønn og de statsløse

Det var ministeren, der gav besked på at fortsætte konventionsstridig praksis, selv om hendes embedsmænd havde indstillet til, at Danmark skulle følge konventionerne. Det fortæller to anonyme kilder ansat i Integrationsministeriet
Hele tre gange har embedsmænd i Integrationsministeriet ifølge Informations oplysninger forsøgt at få Birthe Rønn Hornbech til at rette op på den ulovlige praksis.

Hele tre gange har embedsmænd i Integrationsministeriet ifølge Informations oplysninger forsøgt at få Birthe Rønn Hornbech til at rette op på den ulovlige praksis.

Tariq Mikkel Khan

1. marts 2011

I Integrationsministeriets lokaler i Holbergsgade i det centrale København har der de seneste dage spredt sig en stadig mere trykket stemning. Sagen om ministeriets ulovlige afslag på statsborgerskab til statsløse unge har siden januar udviklet sig til en retlig skandale, og integrationsminister Birthe Rønn Hornbech kæmper for sit politiske liv.

Ministeren har de seneste uger forsøgt at redde sig selv ved at placere skylden for den ulovlige sagsbehandling hos sine embedsmænd, men for første gang bryder enkelte af dem nu tavsheden, og deres forklaring placerer entydigt skylden hos Birthe Rønn Hornbech.

Information har talt med to kilder i ministeriet, som begge har kendskab til sagsbehandlingen af ansøgningerne fra de unge statsløse.

Og som den ene formulerer det: »Det hele kunne have været undgået, hvis ministeren i 2008 havde fulgt vores indstilling. I stedet valgte hun, at kontoret skulle fortsætte med at give afslag i strid med konventionen.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Morten Pedersen

Det siges at man ikke skal fremme konspirations teorier.
Men....Det virker temmelig usandsynligt at de ledende ministre i regeringen /læs: statsministeren og DF har været indblandet, minimum vidende om de faktiske beslutninger der er taget i integrationsministeriet.. Hvis det er korrekt er der kun een vej for regeringen: Gå af, udskriv valg!
Jeg håber derfor at Information følger sagen til dørs, så der kan komme klarhed over sagens omfang.

I nogen tid har vi ventet på "the smoking gun": "Ifølge begge Informations kilder giver ministeren sidst i januar 2009 en direkte instruks om, at de statsløses ansøgninger fortsat skal behandles som hidtil - selv om det ifølge oplysningerne fra Indfødsretskontoret er i strid med konventionen" Den instruks kan vel bruges? I det mindste til kapitel ét: en egentlig retslig anklage mod BRH. De efterfølgende kapitler må blive undersøgelser mod /af tidligere ansvarlige ministre for området.
Det er en ægte skandale

Jeg vil antage at de to "whistle-blower"'s navne er kendt af Information, men deres anonymitet sikret - så man kan vel ikke rigtigt kalde dem anonyme?
Og enhversammenligning med eksperter er grebet ud af luften - formentlig af en VK-fundamentalist

Peter Nygaard

Jeg kan godt forstå Flemming Clausen Nielsen, efter at blive fodret med ekspertviden, kommentatores meninger, chefredaktørers vinkling osv. Så kan man godt, i et øjebliks vildfarelse komme i tvivl. Er det her, den der journalisme jeg har hørt så meget om, men aldrig har set?

Ja Flemming, dette er ikke det daglige spin fra regeringens side(det kunne det godt være), men dette er god gammeldags journalistisk arbejde som man ikke må forveksle med det lort som resten af den danske presse lukker ud, måske med undtagelse af P1, weekendavisen og et par netsteder.

Så jeg kan godt se at du undrer dig over hvad dette er, men det er rent faktisk den ægte var, sjælden som den nu er, men det er journalistisk arbejde.

Flot journalistisk arbejde.

Bjarne Hansen

Det er beskæmmende at man i et Demokrati er nødt til at benytte anonyme Whistleblowers, for at få sandheden frem.

Enhver burde risikofrit kunne stå frem og ytrer sig, såfremt de opdager at de bliver presset til at administrere ulovligt eller udfører ulovlige ordre.

Men ingen tør efterhånden åbne munden længere, og det være sig Pædagogen/Læreren/Betjenten/Sygeplejersken over Afd. Lederen til den øverste Embedsmand i Ministerierne
Alle frygter for repressalier af en eller anden form, hvis de vover at påpege ulovligheder inden for deres virke. (For det meste bliver man ramt på Arbejde Karriere og Økonomi og fremtidig ansættelse)
Det kan simpelthen ikke være rigtigt i et Retssamfund.

Vi har ALLE en anmeldepligt såftremt vi er vidende om ulovligheder og overgreb, og selvfølgelig skal Anmelderen beskyttes.

En embedsmand har vel en form for pligt til at gribe ind , hvis han/hun positivt ved , at ministeren giver instrukser om at bryde gældende ret ?

Departementschefen kan vel f eks "sladre" til statsministeriet eller på anden måde få regeringen til at gribe ind?

Hvis embedsmændenen bare har "kørt videre" efter at ministeren har afvist deres indstillinger om at lovliggøre praksis, så har de jo ved deres handling indirekte tiltrådt og godkendt ministerens (åbenbare ? ) lovbryderi?

DE anonyme kilder er givet blandt dem, der har en hel del i klemme moralsk og måske endda strafferetsligt. ??? ( Man kan ikke fri sig for ansvar ved at henvise til, at man handlede efter ordre fra en minister.)

Selv om Birthe Rønn som advokat har lært at forsvare både skyldige og uskyldige, så kan hun vel ikke selv tro på, at danskerne vil kende hende "ikke skyldig" i denne sag!!

Det er trist at se på, at vi i Danmark har en minister, som er fuldstændig ligeglad med loven. Som administrerer ud fra, hvad hun har lyst til, og ikke føler sig forpligtet af sit ministeransvar.

Jeg tænker med gru på, hvordan jeg ville føle det, hvis jeg skulle have en sag behandlet af denne dame.

Troels Ken Pedersen

Det er næsten vemodigt, det her. Nu kan BRH ikke holde meget længere, og sådan en møllesten så jeg ellers gerne blive hængende om regeringens hals indtil et valg.

Jeg håber at Løkke og DF forsvarer hende med næb og kløer!

Ole Brockdorff

Når der ifølge de ”anonyme embedsmænd” foreligger en klar indstilling fra dem til integrationsministeren i august 2008 om, at der skal gives statsborgerskab til de omtalte statsløse palæstinensere, virker det helt uforklarligt og ude af proportioner, at de samme embedsmænd tilsyneladende ”dukker hovedet”, og i løbet af 2009 underskriver 14 ulovlige afslag, i stedet for at protestere imod handlingen.

Hvorfor kommer de først med deres viden nu???

De ledende embedsmænd i Integrationsministeriet er tjenestemænd, der ikke bare umiddelbart kan fyres, og slet ikke hvis de har lovgivningen på deres side i den til enhver tid løbende rådgivning af ministeren.

Hvis embedsmændene har gennemført ulovlige afslag til palæstinenserne i halvandet år efter direkte ordre fra Birthe Rønn Hornbech – og ikke nægtet at gennemføre dem på grund af ulovligheden i handlingen – så er de ikke deres job værdige som højt betalte statsadministratorer.

Når de omtalte ”anonyme embedsmænd” først nu kommer med deres udtalelser stinker det langt væk af en politisk rævekage, hvor alle skyndsomt vasker deres hænder ved håndvasken, fordi dagbladet Information pludselig gennemfører en større aviskampagne om emnet, hvor de sammen med alle mulige "eksperter" kræver integrationsministerens afgang fra embedet på grund af magtmisbrug.

Det kan man uden omsvøb betegne som opportunisme, ansvarsløshed og ansvarsforflygtigelse af dimensioner fra de ”anonyme embedsmænds" side, der modtager løn og ferie samt pension fra alle skatteyderne, nemlig at de først nu giver lyd fra sig uden at lægge navn og rygte til de meget alvorlige påstande.

Beretningerne om magtmisbrug fra integrationsministerens side vil trods alt få en langt større troværdighed i befolkningen, hvis dagbladet Informations kilder træder frem i offentligheden med den fornødne skriftlige dokumentation, også af hensyn til værdigheden i en demokratisk retsstat.

Ellers fremstår sagen bare som ussel politisk spin.

Henrik Larsen

At Birthe Rønn og hendes borgerlige åndsfæller i regeringen og DF har et anstrengt forhold til flygtninge og deres efterkommeres retskrav undrer jo ikke - med Tamilsagen i erindring.

Derimod er det et voldsomt problem, at embedsværket ikke har lært lektien og stadig vægter loyalitet over for ministeren højere end lov og ret.

Og hvad skal man gøre ved det?
* Undervisning og diskussion allerede på studiet af, hvordan man bør/skal forholde sig?
* Klare kommandoveje for embedsfolk, der oplever ulovlige beslutninger og/eller praksis fra deres ministres side?

Husk, at vi har en hel perlerække af sager fra (bare nævnt ud fra min umiddelbare hukommelse) statsministeriet, sundhedsministeriet, beskæftigelsesministeriet, forsvarsministeriet og integrationsministeriet

Men det er altså skuffende, at Whistle Blowerne først kommer på banen nu.

Det er fandenme uhyggeligt

Ja, det var i sørme længe - for længe om, I anonyme embedsmænd.

- Og hvorfor mener I iøvrigt det er nødvendigt at være anonyme?

Troels Hansen

Fantastisk sigende billede:

Rønn tilhører dinosauer-raceen af politikere hvis dage for længst har været talte, magten kun bibeholdt af snyd, bedrag, spin, fortielser og arrogance.

Tak til de loyale embedsmænd der har gået ministeriets beskidte erinder i årevis uden at sige et pip til befolkningen - ægte demokrati... øv!

I virkeligheden er det ret enkelt: Udstyr forvaltningsloven med en paragraf der beskytter en "whistleblower" som f.eks. i UK, der tager anderledes alvorligt på beskyttelsen af disse.

http://www.direct.gov.uk/en/Employment/ResolvingWorkplaceDisputes/Whistl...

Danmark befinder sig forvaltningsmæssigt før oplysningstiden hvor autoriteternes urokkelighed var loven, ligegyldigt hvilke uhyrligheder det betød for befolkningen.

Jesper Tynell
er nu endelig tilbage på P1 orientering og gennemgår den olovlige praksis

vedrørende her i Danmark fødte statsløses ret til statsborgerskab når visse betingelser er opfyldte

Jesper Tynell med som sedvanligt mange adekvate og juridiske spørgsmål og informative svar / konklusioner

P1 orientering 1. marts ca. 17.10 - 17. 20 - 17.30

Embedsmændene skal vel være anonyme fordi de stadig ikke er sikre på at der er tilstrækkelig retfærdighed i danmark længere til at det ikke er dem der bliver hængt ud i stedet for ministeren. Hun prøvede jo på at gøre det så sent som for et par uger siden.