Nyhed
Læsetid: 2 min.

Erhvervslivets top advarer mod negativ udlændingedebat

Mens regeringen skærper udlændingeretorikken i kampen for assimilation og mod velfærdsturisme, advarer 15 af landets største virksomheder mod en ensidig udlændingedebat, fordi den skræmmer højtuddannede væk og skader væksten
Mens regeringen skærper udlændingeretorikken i kampen for assimilation og mod velfærdsturisme, advarer 15 af landets største virksomheder mod en ensidig udlændingedebat, fordi den skræmmer højtuddannede væk og skader væksten
Indland
4. marts 2011

Netop som regeringspolitikere udråber indvandring til en trussel mod det danske velfærdssamfund, advarer 15 af landets største virksomheder mod en politisk debat, der kun omtaler udlændinge som et problem: Vi skræmmer livsnødvendige, højtuddannede udlændinge væk og skader dermed væksten, lyder bekymringen: »Vi opfordrer politikerne til at være nuancerede i den måde, de omtaler udlændinge på, så vi ikke kommer til at virke uimødekommende,« siger Tine Horwitz, sekretariatsleder i organisationen Consortium for Global Talent, der på vegne af bl.a. A.P. Møller-Mærsk, Lego, Novo Nordisk, Carlsberg og Danske Bank arbejder for at trække højtuddannet arbejdskraft til landet.
»Hvis vi gerne vil operere i en global verden og være konkurrencedygtige, er vi nødt til at have en mere åben forståelse for, at det er et positivt tilskud til en økonomi og et land, at der kommer inspiration og innovation udefra.«

Pind: intet problem

Ifølge en undersøgelse fra sidste år føler et stort antal højtuddannede udlændinge sig uvelkomne i Danmark, og i Dansk Industris nye globaliseringsredegørelse over nationens konkurrenceevne styrtdykker Danmark på parametrene ’kulturel åbenhed’ og ’image i udlandet’.
Integrationsminister Søren Pind (V) mener dog ikke, at der er grund til bekymring.
»Danmark er et åbent land for dem, der vil og kan, til gengæld er vi et lukket land for folk, som ikke kommer for at bidrage.«
– Men tror du, at nogle udlændinge vælger at blive væk på grund af den måde, politikere omtaler udlændinge på?
»Det kan i givet fald kun være dem, som bliver fornærmede over, at man skelner mellem udlændinge, som bidrager og udlændinge, som ikke gør,« siger Søren Pind og understreger, at antallet af opholdstilladelser til udenlandske højtuddannede og studerende er steget kraftigt siden 2001.

Tine Horwitz fremhæver imidlertid, at vores nabolande klarer sig bedre:
»Svenskerne er rigtig gode til at få højtuddannede udlændinge til at komme til landet. Nordmændene har ikke så mange, men dem, de har, bliver rigtig længe – og det er også langt bedre end os.«
For hver ingeniør, der i højkonjunkturåret 2007 kom til Danmark, kom tre en halv til Sverige, viser tal fra Nordisk Ministerråd. Der findes ikke pålidelige tal over, hvor længe højtuddannede udlændinge bliver i Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thorsten Lind

Børsen har også advaret om tonen i udlændingedebatten, men "frihedsministeren" og
80-90% af de folkevalgte er så tonedøve,
at de simpelhen benægter sammenhængen.
Og Brian Arthur Mikkelsen (K) har en fiks og dyr ide om at man kan "brande" sig ud af Danmarks imageproblemer. Det ville unægteligt være billigere og bedre om "Politikerne vaskede deres mund i sæbe"!

Godt at erhvervslivet kan se, at der er en sammenhæng. Sølle at de ikke har råbt højt for lang tid siden.

Som jeg tidl. har nævnt, har jeg været ude for, at vores udenlandske gæster fra bl.a. Italien er blevet chikaneret. De er mørke i huden.

Ind til nu har regeringen da ellers ikke vist interesse for, hverken udlændinge eller vækst!

Landets mest magtfulde kvinde og regeringens eneste støtte igennem ti år har dom for at man må kalde hende racist; hendes partis udsendte parlamentariker i EU har en fængselsdom for racisme. Alligevel har regeringen ikke bestilt andet end at slikke dette partis mest ekstremistiske kræfter op og ned ad ryggen i nu ti år. Så hvad andet kan man forvente?

Hvor tragisk for vores land at vores regering er så forblændet af sit eget magtbegær, at den tror, at den slags alliancer er uden konsekvens for omverdenens syn på Danmark.

DF er ikke blevet et mere stuerent parti gennem årene som støtteparti. Vi har blot vænnet os alt for godt til hørmen.

Godt det snart er forbi.

I Venstre er man jo udmærket klar over at udlændingedebatten er nødvendig som dække over, at Venstre er et parti, uden anden politisk vision end nedlæggelse af den solidariske vælfærdsstat - og det kan man trods alt ikke vinde et valg på...

...så mange er der jo heller ikke der spankulerer rundt i billige habittter og latterlige slips.

Det er 10 år for sent for erhvervslivet at komme på banen med den her advarsel.

Advarslen har lydt alle årene fra andre dele af samfundet, men det er altid blevet affejet som venstresnoet terroristforelskelse.

Jack René Melchior

Rart at erhvervslivet endelig vågner op og går imod 10 års rædselsregimente fra Dansk Folkeparti. Partiet og dets trofaste stormtropper har i den grad præget debatten om udlændinge. De ser alle udlændinge som "Nassene kulturberigere" De fatter ikke, at deres retorik holder de recursestærke udlændinge væk fra Danmark. De er så ensrettede, at de ikke fatter, hvor meget skade de har lavet i de sidste 10 år.
Det eneste positive er, at deres indflydelse stopper ved det kommende valg. Derefter kommer det svære med at genoprette vores image i udlandet.
Valget kan ikke komme tidligt nok.

@Jack
Ja desværre er det nok sådan at det går meget hurtigere at ødelægge sit rygte end at bygge det op igen.

Man må håbe at det ikke bliver så svært inden for de videnstunge områder.

Samtidigt, så er det jo også sådan at det ikke bare er hvordan mennesker bliver behandlet af "systemet", der holder folk væk eller forlader landet. Der er jo også et privatliv og man færdes i forretninger og i bussen etc. Hvis man der også mødes med skepsis og tilmed diskrimination, så er det heller ikke tiltrækkende at blive.

Måske fortjener DK helt enkelt ikke udlænninges bidrag til at udvikle samfundet. Størstedelen af vælgerne er jo alligevel navlepillende og selvfascinerede personer, der ikke mener at omverdenen har noget at byde på.

Flemming Adelskov

Hold lav faneføring og sid på bagsædet:
Den danske negativt ladet udlændinge debat er er lang og udtryk for middelmådighed på højeste politiske plan, godt at erhvervslivet top siger fra. Arrogancen mod andre kulturer tilspidsedes, da JP med statsministeren senere billigelse, og høj faneføring, brugte Kurt Westergård tegninger for at provokere følelser i en verdensreligion . Jeg rejser meget rundt omkring og jeg mener. JP og Kurt Westergård har gjort det sværere at være dansker. Fordi JP, i ytringsfrihedens navn, ikke tænkte langt nok, da de ville se, hvordan de man fornærmede i en globaliseret verden reagerede. At føje spot til skade så forstod regeringschefen ikke skriften på vægen, da 13 islamiske ambassadører ville forsøge sig overfor ham gennem samtalens muligheder. De ville udtryk deres følelser omkring udviklingen i den danske holdning til deres kultur. Ambassadørerne blev afvist uden møde. For endnu en gang at føje spot til Danmark humanitære ry, så går vi i krig, nærmest hver gang der er kaos rundt om i verden. Sender militær af sted til kaotiske tilstande på ubestemt tid til formål som man ikke er internationalt enige om hvad indebærer og hvordan forløbet skal takles. En slagmark, hvor man i øvrigt stadig husker Kurt Westergårds tegninger og bruger dem som propaganda mod Danmarks.
Jeg er lige kommet hjem fra Vietnam og hver gang jeg er der, besøger jeg War Reminance Museum.
Her er et skræmmende eksempel på stor- og andre magters ønske om at sætte sig til herre over
hvilke politiske systemer som skal dominere folk i verden, hvilket var en stor fejltagelse til store lidelser og skade for mange mange uskyldige mennesker og stormagters anseelse. Hvor mange storpolitiske fejltagelser ser vi ikke ske rundt om i verden i disse år. I Libyen har de en diktator. Nogle er for ham andre i mod, og der bliver helt sikkert kaos, ligegyldigt hvem der end løber af med sejren. Bliver Danmark uden god planlægning af løsninger endnu engang medvirkende til en kaotisk tilstand, med et skamferet ry til følge i den del af verden? Vi må godt deltage i internationale aktioner, men hold lav faneføring. Er humanitær hjælp et alternativ til militære indsats.

Det lyder fint med de advarsler. Men det ville nok være mere effektivt, hvis "Erhvervslivets top" lod være med at sponsorere de partier, der faktsik har ansvaret for tonen i debatten, V, K, O, LA, ... Desværre kommer vi nok ikke til at se det.

Virksomhederne tænker, ligesom majoriteten af vælgerne, korsiktigt på deres tegnebog.

Jeg tror det vil være hovedingrediensen af en nedkogt Maggiterning af hele det politiske spil det seneste årti.

Vi har cyklet derudaf mens vi har fokuseret på vores navle. Nu er vi havnet i en blindgyde.

Ulrik Andersen

Det er ikke kun udlændinge, der bliver skræmt væk, men også Danske højtuddannet der rejser - jeg er selv en af dem, der har forladt DK til fordel for udlandet, netop fordi jeg ønsker at arbejde med de bedste hoveder, på et højt internationalt plan.

Jeg er en af mange. Samtlige Danskere jeg kender her ryster på hovedet og skammer sig over deres bagland - og det er ikke kun de venstreorienteret af dem. Og det handler ikke kun om manglen på højtuddannet indvandrere, når jeg ikke ønsker at bo i Danmark – det handler om livssyn og respekt for andre mennesker. Jeg ønsker at bo i et multikulturelt samfund hvor min nabo er muslim og min kollega hindu. Og jeg betaler gerne skat for at få lov til det.

DK står for mig (og os) som middelmådighedens højborg - en smålig og forkælet lilleput stat, hvor vi har gjort alt for at udrense de værdier som jeg forstod som Danske og gjorde at jeg var stolt af Danmark - demokrati, solidaritet, frisind - ud af samfundet og debatten. Før i tiden når man rejste til udlandet forbandt andre Danmark med velfærdsmodellen og frisind (og Peter Schmeichel - indrømmet) og så Danmark som et forgangsland. Nu hedder det ”Oh you guys are that little rascist country next to Germany, right?”. Flot Danmark.

"Ifølge en undersøgelse fra sidste år føler et stort antal højtuddannede udlændinge sig uvelkomne i Danmark, og i Dansk Industris nye globaliseringsredegørelse over nationens konkurrenceevne styrtdykker Danmark på parametrene ’kulturel åbenhed’ og ’image i udlandet’.
Integrationsminister Søren Pind (V) mener dog ikke, at der er grund til bekymring."

Dette har mange af os påpeget i mange år og VKO mener åbenbart ikke at det er et problem... Det står slemt til med riges tilstand når nationens ledere ikke kan se at de skader landet økonomisk og på internationalt plan. Er regeringen gået hen og blevet et bundt selvfornægtende ignoranter? Svaret må jo være ja, når de ikke engang kan se hvor langt ude de selv lyder i medierne i disse dage. Det kan ikke gå hurtigt nok med at få nye ideer og tanker ind i det Folketing så vi kan få reddet Danmark fra det totale forfald. Man fristes til at spørge om vinen er steget dem til hovedet i V og K(DF behøver vi jo ikke spørger da vi bare kan kigge på hvem det er der stemmer på DF for at få svaret).

Pind forstår nok ikke, at ikke alle højtuddannede udlændinge deler hans snæversyn på hvad bidrag til en nation kan bestå i.
VI må kun håbe at det om ikke så længe er komplet ligegyldigt, hvad en tegning som Pind kunne mene om noget som helst om "livets tærte."
(Jeg har sådan en forbandet lyst til at slutte min kommentar med en tankestreg og ordet 'NAR', men det er jo ikke ret servilt, vel?)

Marianne Mandoe

Jeg tror at erhvervslivet taler for døve øren i det her tilfælde.

Lykke Johansen

At erhvervslivets top pludselig - og meget sent i forløbet - udviser bekymring over den negative udlændingedebat , kan måske også læses dom en "længsel" om et regeringsskift, hvor oppositionen får regeringsmagten - og Pia og Dansk Folkeparti mister magten over den førte (indvandrer- og udlændinge) politik.

- Det KAN ikke passe, at alle borgerlige (spidser) er tilfredse med den uduelige og løgnagtige VKO-regering, vi er belemret med, og som ødelægger både Danmarks økonomi og omdømme og velfærd.

Annemette Nedergaard

Storkapitalen og de kulturradikale/venstre-ekstremister
hånd i hånd ! Føj for den lede.

Men ingen af parterne bor jo i Voldmose/Tingbjerg/Gellerup/...

Morten Kjeldgaard

Flemming Adelskov, tak for at nævne Fogh-Rasmussens vægren for at mødes med de 13 ambassadører. Det var det, der specifikt var anledning til karikaturkrisen. Skal vi ikke en gang for alle frikende Kurt Westergaard? Han har jo fandme bare lavet en tegning på et stykke papir. Ansvaret er ene og alene Fogh-Ramussens.

Martin Hansen

VKO har i deres flammende iver efter at bekæmpe de muslimske saracenere sammen med George Bush verden over formået at udrydde den sidste rest af medmenneskelighed her i vores egen have.

Og nu har pengemændene så opdaget, at det gør ondt på bundlinien at de eneste kandidater, der er tilbage til deres stillinger er småtbegavede racister fra Dansk Folkeparti; personer man jo nærmest ikke engang kan sætte til at skrælle en banan..

(Måske skulle Dansk Industri overveje at kæmpe for indførelse af et 'Chimpanze-visum', så de har en chance for at få besat de stillinger, DF's grissebasser er underkvalificerede til).

Jack René Melchior

@ Annemette Nedergaard
Bor du da et af de steder eller kender du dem kun fra pressen og DF's hjemmeside. Alle som ikke er enige i Jeres racisme er tilsyneladende kulturradikale venstre-ekstremister og landsforrædere. Måske skulle du kigge ind af Annemette.
Husk at når du løber hovedet mod en mur og der lyder en hul lyd, så er det sikkert ikke muren der er noget galt med.
Fat dog nu, at I har skadet landet.
P.S. Jeg har boet i en såkaldt Ghetto og bor også nu ie et område, som bliver kaldt det. De eneste problemer jeg har haft er med folk af din kaliber.
Bare til orientering.

I Belgien mødte jeg kun hovedrysten over :

1. DK's deltagelse i Irak-krigen
2. Muhammedtegningerne og Foghs afslag på at mødes med de 11 ambassadører.

En debattør skriver "islamiske ambassadører". Bedre bare at sige 11 ambassadører.

Brevvekslingen kan ses her.

En stor fornærmelse at Fogh afviste et møde med ambassadører, som man samarbejder med, bl.a. Tyrkiet i NATO.

På samme tid modtog den ordinære ambassadør i Bruxelles en gruppe fra et flamsk parti, Vlams Belangder er holdt ude fra al politisk samarbejde i Belgien med en fælles aftale, på grund af dets fremmedfjendtlighed. Sært signal Danmark sendte. Gruppen kom for at vise sympati med DK.

Annemette Nedergaard

@Jack Melchior

Du skriver bl.a. :
"...Jeres racisme ...".

Du mener altså at jeg er racistisk.
Uhyrlige påstande - hvilken dokumentation har du ???!!!

Jack René Melchior

@ Annemette Nedergaard
Dine nedsættende bemærkninger om anderledes tænkende end dig selv og din nedsættende toe over for diverse boligområder indikere din racistiske holdning til fremmede.
Jeg spurgte dig om, hvor godt du kender Volsmose, Tingbjerg og Gjellerup. Det svarer du ikke på. Altså har jeg ret. Du har kun dine meninger fra Dansk Folkeparits hjemmeside.
Gud være lovet, at Jeres rædselsregimente stopper senest til november. Så vil i glide ud i glemslen, hvor I hører hjemme. Helt uden for indflydelse.

Jørgen Larsen

Hvad er nyheden, dansk erhvervsliv har i flere år advaret om konsekvenserne af regeringens og DFs fremmedfjentlige politik?