Læsetid: 1 min.

FN: Minister kunne bare have ringet

Birthe Rønn Hornbech rettede forespørgsel til de andre nordiske lande om FN-konventionen om statsløshed, men kontaktede ikke de juridiske autoriteter på området. Ledte ministeren mon efter legitimering af ukorrekt praksis i nabolandene, spørger ekspert
Birthe Rønn Hornbech rettede forespørgsel til de andre nordiske lande om FN-konventionen om statsløshed, men kontaktede ikke de juridiske autoriteter på området. Ledte ministeren mon efter legitimering af ukorrekt praksis i nabolandene, spørger ekspert
2. marts 2011

FN's Flygtningehøjkommissariat UNHCR har det autoritative mandat til at overvåge FN-konventionen om statsløshed. Det vil sige, at kommissariatet har pligt til at vejlede staterne i fortolkningen og overholdelsen af konventionen.

Alligevel har UNHCR ikke hørt noget fra det danske Integrationsministerium, som ifølge integrationsminister Birthe Rønn Hornbech i sommeren 2008 kom i tvivl om fortolkningen af konventionen og derefter brugte det næste halvandet år på at udrede dens betydning.

»De har ikke henvendt sig til os. Men det er klart, at vi kunne have hjulpet dem med at fortolke konventionen, hvis de var i tvivl. Det er jo en af vores opgaver,« siger Liv Feijen, der er chefjurist ved UNHCR's skandinaviske hovedkontor i Stockholm.

Spørger man folkeretsekspert ved Aarhus Universitet Jesper Lindholm havde det været oplagt, at Birthe Rønn rettede henvendelse til det specialiserede FN-organ.

»Der er selvfølgelig ikke noget i vejen for at spørge de andre lande i Norden om, hvordan de nu håndterer konventionen, men man burde i hvert fald også spørge UNHCR, som med det samme kunne have holdt et møde med danske embedsmænd om fortolkningen af konventionen,« siger Jesper Lindholm.

Folkeretseksperten påpeger også, at Birthe Rønn kunne have rettet henvendelse til Europarådets Nationalitetskomité, der udgøres af europæiske specialister i statsborgerskab, eller til det danske Institut for Menneskerettigheder.

»Det er klart, at hvis ministeriet havde henvendt sig, så havde de fået en klar fortolkning af, hvordan den konvention skal læses,« siger indfødsretsekspert Eva Ersbøll fra menneskerettighedsinstituttet, der har mandat til at overvåge statens overholdelse af grundloven, menneskerettighederne og internationale konventioner.

Alligevel valgte Birthe Rønn altså kun at henvende sig til de øvrige nordiske lande.

»Måske har man håbet på at kunne legitimere den danske praksis ved at finde oplysninger om, at der også var tale om afvigelser fra FN-konventionen i praksis i andre nordiske lande?« siger professor, dr. jur. ved Aarhus Universitet Jens Vedsted-Hansen.

Serie

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

God artikel.

At BRH kunne finde på at ville spørge i andre nordiske lande om noget , som integrationsministeriet selv kunne læse sig til, viser, hvor præget - også hun - er blevet af at leve i et land, hvor "menneskerettigheder" siden 2001 er blevet et fy-ord.

Paastaar BRH at Danmark har ratificeret en konvension uden at vide hvordan den skal fortolkes.

Laenge siden jeg har hoert magen til aevl undtagen fra DF (hver dag).

Heinrich R. Jørgensen

Det er naturligvis oplagt at spørge UNHCR, hvis man har til hensigt at forstå konventionen ret og desuden har rent mel i posen.

Det er næsten beskæmmende for den samlede stab af ulønnede og frivillige online-kommentatorer, at ikke én eneste - så vidt jeg har bemærket - gav udtryk for dette oplagte spørgsmål.

På den anden side, er det muligvis endnu mere beskæmmende for ministeren og ministeriets stab, at ikke én eneste har haft forventninger om ærbare intentioner fra deres side...

Heinrich,
Det kan du måske have ret i, men husk hvad BRH tidl. har sagt:

1) 4.2.2011 "Venstre vil blæse på kritik fra FN":

“Tre gange i 2010 overtrådte Danmark FN-konventioner om tortur, racediskrimination samt civile og politiske rettigheder”.

"Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) meddeler, at hun også afviser kritikken fra FN-komiteerne".

http://jp.dk/indland/indland_politik/article2329807.ece

2) BRH kan ikke lide Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg:

http://www.information.dk/249871

3) Om UNHCR har BRH sagt: “Det er helt utroligt med dem. Nu er der simpelthen gået inflation i UNHCRs påstande om, at vi bryder konventionerne, siger Birthe Rønn Hornbech til Politiken

http://www.b.dk/danmark/fn-skaerper-kritik-af-udvisninger

4) Og Institut for menneskerettigheder er heller ikke V's kop te.

Rønn Hornbech:

Det var ikke nødvendigt at spørge FN, vi opnåede fuldt ud den forhaling vi ønskede ved at spørge i mere lokalt regi...

En henvendelse til UNHCR ville jo have været den rene tilståelsessag, så selvfølgelig har hun ikke gjort det. Der har derfor heller ikke været nogen grund til at spørge, hvorfor kke.

Det Nordiske spor, opfatter jeg som den rene forhalingsstrategi - så går tiden da med noget.

Jette Abildgaard

MIt forslag er, at vi goer Ronn statsloes...lige ved graense overgangen - og saa UD!...maaske det ville hjaelpe lidt at faa noget af sin egen 'medicin' tilbage.......hendes opfoersel, fremmedhad...eller rettere blot menneskehad, faar det til at krible paa min ryg....

Jette Abildgaard

Fogh maa virkelig have betalt dem alle godt for at daekke over alt dette...hele bundtet risikerer at ryge, saa det maa virkelig have gjort ondt i hans pengepung...eller er der andre maader han kunne have betalt dem........? Lovet dem et eller andet.....?

Lykke Johansen

Løkke er og bliver en løgnhals!
I dag på "Tirsdagsmødet" påstod han, at han kun kendte til Birthe Rønns ulovlige omgang med konventionerne vedrørende de statsløses retskrav via medierne i det omfang de blev beskrevet i medierne.
Han påstår/lader som om, han venter på Birthe Rønns notat i næste uge, før han vil drage konklusioner af hendes misregimente, men i virkeligheden er der tale om, at han "træder vande" i et forsøg på at forhale tidspunktet for afsløringen af, at han i virkeligheden er dybt involveret i sagen.
* For enten har Birthe Rønne spurgt ham til råds om, hvordan hun skulle gribe sagen an, da hun "blev bekendt med" ulovlighederne med henblik på at undgå at ændre praksis til at oveholde konventionerne.
* Eller også fordi han har været vidende om snyderiet helt tilbage fra Foghs regeringstid, der er foregået i "samarbejde" med DF.

Sjovt er det, at samarbejdet med DF, der har sikret VK- regeringens levetid i snart ti år, ender med at blive samme regerings endeligt!

Heinrich R. Jørgensen

Anne,

tak for links. På JP's hjemmeside faldt jeg over denne perle, hvor Birthe Rønn Hornbech er indigneret over at to embedsmænd anonymt har udtalt sig Cavling-duoen:

”Jeg synes, at Information rejser en meget grov anklage mod mine medarbejdere om anonyme lækager. Det, synes jeg, er meget groft,” siger Birthe Rønn Hornbech til jp.dk.

Avisen hænger vel ikke nogle medarbejdere ud?

”Man mistænkeliggør samtlige medarbejdere i Integrationsministeriet for at have lækket. Man mistænkeliggør specielt et kontor med ikke særligt mange medarbejdere. Det er utroligt groft. Det er min kommentar til det,” siger integrationsministeren.

Marianne Mandoe

"Man må vride sig sagde ålen da den lå på panden".

Det er ikke engang en farce længere. Det er blevet latterligt ynkeligt.

Dorte Sørensen

Tak for dit referat fra JP. Den er god med, at BRH mener ,at Information hænger nogle embedsmænd ud, når hun selv og endda i Folketinget siger, at embedsmændene må ha´ arbejdet med skyklapper på.

Der er noget i denne sag, der umiddelbart ikke passer.

Som sagen er fremstillet, så har BRH i løbet af to år formøblet hele hendes politiske kapital, og som jeg har forstået det, så havde hun meget stående på kontoen hos de forskellige partier.

Gustav Andersson

Hvis hun bliver fyret bliver det sjovt. HUn vil så gå i kødet på Løkke og opføre sig som en martyr. VKO´s endeligt nærmer sig...

Tom W. Petersen

Mon statsministeren tror, at befolkningen tror, at han ikke har haft sin integrationsminister inde på sit kontor en del gange og er fuldt ud vidende om alt, hvad der er foregået i hendes ministerium?

Statsministerens tirsdagsmøde var først og fremmest et skoleeksempel i disciplinen: at give svar, som er ikke-svar. Manden "slukkede mikrofonen" i overført betydning og lød som en ridset plade. Og så byggede fremgangsmåden på den løgn at han "ikke ved noget" før BRH har undersøgt sig selv. De tænker så det knager over hvordan regeringen kn redde sit eget liv. Men det går ikke.
Kom til at tænke over ideen med at BRH undersøger sig selv: forestil Jer en parallel: Rockerne i Jægersborggade får tid til at skrive deres udlægning af tilværelsen og imens holder politiet sig tilbage... Er det vores nye metode?

Mandatar Torben Wilken

Nu skal man ikke glemme, at minister Birthe Rønn Hornbech (V) er en ganske habil jurist som er særdeles vant med at læse og forstå juridiske skrifter. Ministerens udtalelser rammer som en bommeran. Hun nedgør sig selv i forsøget på at bortforklare sandheden. Det hun frygter er at vælte regeringen. Det hun gør er, at rive tæppet væk under regeringen og fremstille en regering, for hvem sandheden kun har værdi, hvis den fremme målet. I Venstre er løgnen blevet et legitimt værktøj.

Jeg mødte Søren Krarup (DF) i Folketingets forhal igår, da jeg var inde for at give DR kopi af DNM´s politianmeldelse. Jeg orienterede ham naturligvis om anmeldelsen. Han gik bagover i en højlydt hånlig latter. Jeg fortalte ham, at det var en dansk lov som han selv havde stemt for i Folketinget, som han havde forlangt ikke skulle følges i ministeriet. Han beroligede mig med at fortælle, at DF i næste uge ville få FN-konventionen ophævet for Danmark. Jeg fortalte ham, at "Ballet" var forbi også med deres gang i ministeriet som reserve ministre. Han tog fat i min kaskets skygge og sagde:" Din bandit". Denne mand er mageløs.

Lykke Johansen

Det er virkelig sært, at hverken journalister, politikere eller kommentatorer har tænkt over-/ har spurgt Birthe Rønn om, hvorfor hun ikke har snakket med Løkke og Bertel Haarder om den ulovlige praksis, som bevisligt også foregik, mens Bertl Haarder var integrationsminister.
De er "partikammerater i Venstre.
De omgås som ministre dagligt hinanden på Christiansborg.
Når sandheden kommer frem (kommisionsundersøgelse f hele forløbet), så vil det blive afsløret, at det mærkværdige forsvar, hun diverterer den måbende befolkning med, i virkeligheden dækker over, at det har været regeringens "politik" i alle årene, hvor Fogh og Løkke har dannet regering - selvfølgelig i nært samarbejde med - eller dikteret af - Dansk Folkeparti
-------
Forresten er det nu kommet frem, at en stor del af Birthe Rønns notat til statsministeren indeholder et angreb på oppositionens "rolle" i sagen. Sikkert ud fra devisen: "Angreb er det bedste forsvar". Men jeg tror, hun forregner sig! Hun gør sig bare endnu mere til grin.
- Konen er både totalt skamløs og helt udenfor pædagogisk rækkevidde!

Der er intet kød på 1999 sporet, af den simple grund at der ingen ansøgere som er blevet afvist. Så der er ingen ofre og dermed ingen forbrydelse, det er rent spin.

Jesper Willumsen

Der er givet afslag, i følge nogle af Informations artikler, i 2002, hvor Haarder var minister på området. Man i dag siger han at han aldrig har givet afslag til statsløse, noget med at ansøgningen ikke har været over hans skrivebord, men det er jo ikke det samme som at hans ministerium ikke har givet afslag.
På den anden side blev lovgivningen ændret i 2004. Før skulle ansøgere om statsborgerskab for statsløse indgive en erklæring til amtet.
Er der nogen der ved hvad det indebar?
Fik de så automatisk borgerskab? Hvordan kunne nogen så få afslag i 2002?

Man kan vist få afslag på statsborgerskab, hvis man har fået en dom på 5 års fængsel eller mere. Nogen af afslagene må være givet med baggrund i dette. Og nej, de fik ikke automatisk statsborgerskab. De skulle stadig optages på en liste, som skulle blive til et lovforslag, som skulle ophøjes til lov. Og først når denne lov er vedtaget, ja så vil vedkommende få dansk statsborgerskab.

Endelig er der den tese (eller gætværk), at de her afslag til statsløse i virkeligheden går helt tilbage til 1999 under den daværende justitsminister; jeg tror det var Frank Jensen?

Det er da utroligt,! Nej, undskyld, det er da TROLIGT! at man i et ministerium, ikke .ved tud eller røv!. At den ene haand ikke ved hvad den anden haand foretager sig . At man ikke kender de regler eller love regeringen har skrevet under paa? Hvor mange ministerier "kører paa samme nedre fællesnævner?

Jacqueline Bollmann

@Anne Albinus
Kan det være, at du nævner noget meget grundlægende (og vigtigt) her? Nemlig vores politikeres fuldstændige mangel på respekt for internationale institutioner og beslutninger. Naturligvis vil man gerne være med i disse organisationer, for man vil da gerne være en "god nabo". Men hvis det gælder at overholde reglerne, så synes man pludseligt, at de andre skal passe sig selv. Træls.

Jacqueline Bollmann

@Mandatar Torben Wilken
Jeg er ikke den eneste, som er i tvivl om, hvem i virkeligheden banditten er!!
Tak fordi du gider at konfrontere sådant et menneske. Det er ikke kun mig, som sætter pris på det.

Mandatar Torben Wilken

@Jacqueline Bollmann
Det skal du ikke være ked af. Der er ikke kun een desværre, der er en hel bande. "Bjørnebanden".

Sagen vil ende hos tidl. Anders Fog Rasmussen (V). Vi er nogle stykker, der ved mere om alt det her, end de implicerede ønsker at vi ved.

Når det gælder Familiesammenføring efter EU-retten har vi siden 2002 kæmpet mod en ulovlig administration og foreholdt embedsværket ulovlighederne. Det eneste svar vi fik var, at det var politisk bestemt.

Vi har valgt at starte politianmeldelse mod Rikke Hvilshøj og Niels Preisler. Vi finder det er vigtigt at fortælle embedsværket, at nu er vi kommet til den fase, hvor det koster.

Vi ønsker også, at der kommer en uvildig undersøgelse. Det vil alle være bedst tjent med.

Statsministeren behøver ikke at vente på Birthe Rønn Hornbech´s redegørelse. Statsministeren er allerede for længe siden selvfølgelig fuldt ud orienteret . Han selv slipper heller ikke fri.

Lad os nu se tiden an og se hvem der selv træder op i "den sorte gryde". Der kan godt blive trængsel. Denne sag kan ikke sammenlignes med Tamil-sagen. Den er mange gange større og værre. Troen var, at 90 stemmer i Folketinget var sikkerhed nok. Vi ønsker at vise, at det er det ikke, hvis det er ulovligt det man gør. Vi tror selv på, at vi har ret og at vi vil få ret også i den sidste ende.
Tak for de pæne ord.

Lykke Johansen

Mandatar Torben Wilken , du skriver:
- " Vi er nogle stykker, der ved mere om alt det her, end de implicerede ønsker at vi ved."
Hvorfor har I ikke allerede brugt. eller hvorfor bruger I ikke jeres viden "på højeste sted? Kunne det være fordi, der ikke findes noget "højeste sted", der ønsker at afsløre sandheden bag alle løgnene?
Er tidspunktet det rette nu, hvor der ER gået hul på bylden?
Hvor meget "snavs" vil toppolitikerne i oppositionen få indsigt i, når de kommer i regering?
For der er nok meget at komme efter i mange af ministerierne.

Mandatar Torben Wilken

@Lykke Johansen tak fordi du spørger ind til min oplysning.

Når vi kommer frem nu er det fordi vi ikke har haft nogen sag om statsløse at hægte en sag op på. Nu har andre lukket op og så kan vi bedre og mere sikkert bruge vores viden.

I en så alvorlig sag som lovbrud, skal man være mere end 100% sikker på aftrækkeren.

I 2005 anmeldte DNM 2 navngive embedsmænd i Udlændingeservice (den gang Udlændingestyrelsen) og 2 embedsmænd i Ministeriet. Hanne Beck Hansen afviste den med begrundelsen, at hun ikke mente den kunne føre til nogen straf.

Denne gang er vi mere sikker på at det lykkes.

Vi har gennem alle årene (2002 til nu) direkte og i medierne protesteret over samme Integrationsministeriums administration af EU-retten. Det kan ikke være ukendt. Vores synspunkter og klagepunkter er særdeles velkendte i både Udlændingeservice og ministeriet, samt hos Folketinget Ombudsmand hvor vi har to principsager til behandling,

Vi kæmper alt det vi kan og det er ikke helt forgæves. Modstanden mod at efterleve gældende lov og ret er uhyggelig stor. Det er virkelig "David mod Goliat" I Folketinget kender de os også lige så godt. Det vi mangler er, at vælgerne nu også forstår hvad det er der er foregået lige siden 2002 da denne VK-regering kom i arbejdstøjet. Vi skal have renset ud i Folketinget. Vi skal afsløre Dansk Folkeparti for det parti det egentlig er, et mærkeligt, udemokratiske parti, med den helt usædvanlige retsopfattelse. "Hvad vi kalder ret, skal alle rette sig efter. Lov er lov. Men det vi ikke kan lide, det skal ingen behøve at rette sig efter". Et parti med en sådan derespekt for Dansk Lov og Ret skal ikke have sæde i Folketinget. Husk det ved næste valg. Alle skal rette sig efter loven, især de folkevalgte.