Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kommuners kontrolgrupper overvåger borgere ulovligt

Landets kommuner overskrider deres beføjelser, når de systematisk overvåger i sager om socialt bedrageri. Holbæk har i lang tid ulovligt holdt øje med enlig mor i en sag om socialt snyd
Indland
21. marts 2011

Hele ni gange har Holbæk Kommunes kontrolgruppe noteret en enlig mors Chevolet Matiz på parkeringspladsen foran hendes bopæl. Dermed har kommunens bestræbelser på at afløre muligt socialt bedrageri været så omfattende, at der har været tale om ulovlig overvågning og ikke kun observationer, som loven foreskriver.

Den enlige mor til to, 29-årige Sascha Nyhus, har nu fået frataget de almindelige og ekstraordinære børnetilskud, børnebidrag, økonomiske fripladser i børnenes institutioner og en del af boligsikringen, fordi faren til hendes børn nu er en del af husstanden.

Og Holbæk er ikke alene om at overvåge i sager om socialt bedrageri: »Jeg hører ofte om lignende sager, hvor kontrolgrupperne overskrider deres beføjelser. For når kontrolgruppen så systematisk holder øje med et givent sted, kan man ikke længere tale om tilfældige observationer. Det er overvågning, og det er ulovligt,« siger lektor i socialret på Den Sociale Højskole i København, Simon Thorbek. Han har læst kontrolgruppens journaler, som Information har fået indsigt i.

Jurist og lektor i offentlig forvaltning ved Aalborg Uni - versitet, Nina von Hielmcrone, der har læst sagens akter igennem, kalder sagen pro- blematisk, men ikke spor usædvanlig. Ud over sin stilling på universitetet har hun løbende vagter i retshjælpen i Gellerupparken i Aarhus, hvor hun ofte ser lignende eksempler på systematisk overvågning.

»I Aarhus har kontrolgruppen jo ansat pensionerede politifolk, som ved, hvordan man overvåger. Jeg ser løbende sager, hvor vi kan se en lang opregning af detaljer, som kun kan indhentes ved systematiske observationer. Og det er ulovligt,« siger Nina von Hielmcrone. Ifølge CPR-loven må kontrolgrupperne kun lave tilfældige observationer, og altså ikke systematiske observationer eller overvågning.

Lektor ved Aalborg Universitet, Lars Uggerhøj, der forsker i myndighedernes arbejde med socialt udsatte, mener ikke, man i denne sag kan tale om tilfældige observationer: »Kommunen bruger her en meget vid fortolkning af ordet tilfældighed. Det har klart karakter af systematiske observationer, og det er meget vanskeligt at kalde det en tilfældig række observationer,« siger Lars Uggerhøj, som har læst sagens journaler.

Kommunernes Landsforening mener ikke, at det bør være et kommunalt anliggende at overvåge sine borgere.

»Hvis man bedriver efterforskning her i landet, så er det en politiopgave. Det bør ikke ligge hos kommunerne,« siger kontorchef i KL Niels Arendt Nielsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Holbæk Kommune.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kunsten er jo, Information, at vedblive med at sætte fingeren på overvågnings-danmark, som konsekvens af blå bloks rationale. Så bliv endelig ved med det...

Med venlig hilsen