Læsetid: 2 min.

'Kontrolgrupperne er amatøragtige'

De enlige mødres retssikkerhed er lig nul, når kontrolgrupperne bygger deres sager på løse anklager og uvedkommende udsagn. Det mener to eksperter i offentlig forvaltning
8. marts 2011

Når kommunerne fratager en mor børnetilskud, fordi de ikke tror på, at hun reelt er enlig, sker det ofte på et meget tyndt grundlag. Det mener to eksperter i offentlig forvaltning, som har kendskab til kontrolgruppernes arbejde. Vi har bedt dem læse Laily Abdeli Shireds sagsakter igennem.

»Denne sag er slet ikke usædvanlig. Jeg ser mange sager fra kontrolgrupperne, hvor man slæber en masse løse indicier sammen og laver en afgørelse på et meget tyndt grundlag,« siger jurist og lektor i offentlig forvaltning ved Aalborg Universitet, Nina von Hielmcrone. Ud over sin stilling på universitetet har Nina von Hielmcrone løbende vagter i retshjælpen i Gellerupparken, hvor hun ser mange lignende afgørelser.

»Det virker generelt som om, kommunerne leder efter så meget som muligt, der peger i retning af, at den pågældende ikke er enlig. Men alt det, der peger i den modsatte retning, undlader de eller lader helt være at undersøge,« siger Nina von Hielmcrone.

Lektor ved Aalborg Universitet, Lars Uggerhøj, der forsker i myndighedernes arbejde med socialt udsatte, kalder Holbæk Kommunes håndtering af Lailys sag »under al kritik«:

»Sagen virker med et mildt udtryk amatøragtig. Det er jo bare en uendelig lang liste af anklagepunkter, hvoraf det meste er fuldstændig uunderbygget. Man inddrager nærmest typer af sladder, bl.a. med imamens udtalelser, og det kan ikke have nogen juridisk binding i sig,« mener Lars Uggerhøj.

»Det her drejer sig om mennesker, der i forvejen befinder sig i en meget udsat situation, og som ikke nødvendigvis har ressourcer til at sige kommunen imod.«

Skal ikke bevise noget

Nina von Hielmcrone kalder det »noget sludder at henvise til en imam,« og mener, at Holbæks sag mod Laily er tynd:

»Der et intet som helst, der faktisk peger i retning af, at børnenes far skulle bo hos hende. Intet overhovedet,« siger Nina von Hielmcrone.

Tværtimod kunne mange af kommunens begrundelser i Lailys sag peger i modsat retning, mener Lars Uggerhøj.

»Jeg kan jo ikke afgøre, om der er tale om et ægteskabslignende forhold. Men mange af de ting, kommunen opremser, kunne også ses som helt almindelige handlinger fra ansvarlige skilte forældre. Det, at man laver aftaler om at hente børn, er jo helt naturligt. Det, at man overfører penge en gang imellem, er også helt naturligt, når man har fælles børn,« siger Lars Uggerhøj. Netop fordi kontrolgrupperne ikke skal bevise noget, men blot sandsynliggøre, bliver det endnu mere væsentligt, at grupperne arbejder seriøst og professionelt og ikke bygger deres afgørelser på løse fakta og sladder, mener Lars Uggerhøj.

»Med den måde vi ellers i samfundet forsøger at passe på borgernes retsforhold, så kan det ikke passe, at det her område er sådan en omgang wild west, hvor man kan tillade sig hvad som helst over for borgerne,« siger han. Kommunen har også handlet i strid med god forvaltningsskik, da de nægtede Laily hjælp til at forstå partshøringen, mener Nina von Hielmcrone.

»Myndigheder skal vejlede borgere, når de henvender sig og beder om hjælp til forståelse. Hvordan de gør det, er så op til forvaltningen. Men det er deres ansvar at sikre sig, at hun forstår sagsakterne fra kommunen,« siger Nina von Hielmcrone.

Serie

Jagten på de sociale bedragere

Information sætter fokus på kontrolgruppernes metoder til at fange sociale bedragere ude i kommunerne. Hvad må de, hvad gør de, og hvilke konsekvenser har det for de anklagede borgere?

Seneste artikler

 • Falske facebook-profiler bruges til at fange bedragere

  30. marts 2011
  I jagten på sociale bedragere har flere kommuner oprettet falske facebookprofiler for at lokke informationer ud af borgerne. Men det er ulovligt, har skatteministeren for nylig slået fast
 • Kommuner bruger ulovligt indsamlede beviser

  30. marts 2011
  Når kontrolgrupperne bruger ulovlige metoder til at indsamle beviser mod borgere i sociale sager, har det ingen konsekvenser overhovedet. For ulovligt indhentede oplysninger kan alligevel bruges mod borgeren. Et direkte incitament til at bryde loven, mener eksperter
 • Enlig mor til fem straffes for ustabil eksmand

  24. marts 2011
  Mange kommuner lægger ofte stor vægt på mandens boligforhold i sociale sager, hvilket er dybt problematisk for kvindernes retssikkerhed, mener flere eksperter. Holbæk kommune fratager nu en 34-årig mor til fem en lang række ydelser, næsten udelukkende på baggrund af farens ustabile boligforhold
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Skaarup

Nu er det heller ikke norm at under danmark deler værdifællesskab med den øvre middelklasse. Jeg vil ikke forholde mig den konkrete "sag" men tilkendegive. At jeg igennem mit arbejde i åerhusianske ghettoer, flere gange er stødt på begrebet muslimsk gift men ikke dansk. Dvs at ægteskabet er halal ift. Islam men ægteskabet er ikke regitreret hos myndighederne og ikke gyldigt. Derfor kan en mor være single i juridisk forstand men gift i religiøs forstand...... Og ja det er svindel med offigelige ydelser hvis man modtager tilskud som enlig forsørger. Ps muslimsk gift er også for folk under 18 år.

Det er muligt - og jeg har kun "anecdotal" bevis for det - at maend der kommer fra kulturer, hvor de er vant til at have magten og kontrollen med pengene, reagerer paa en bestemt maade paa vores velfaerdsmodel, der stoetter moedrene med kontanthjaelp og tilbud. Jeg har hoert mange udtale at hvis staten insisterer paa at give pengene til kvinden saa maa staten vel anses for at vaere hendes "mand" og er derfor fuldstaendig ansvarlig for hende og for boernene. Derfor har faderen/manden intet ansvar laengere. Det er en holdning der kan foraarsage netop denne situation hvor det kan vaere svaert at sige om en kvinde er gift eller ikke, enlig eller ikke.
Det skulle vaere muligt at undersoege om boernenes far er i stand til at yde noget til dem, og hvis han er, saa skal han da. Det skulle ogsaa vaere muligt at give noget oplysning og undervisning til flygtninge/indvandrere saa de forstaar hvordan forholdene er i Danmark og hvorfor staten giver tilskud direkte til moedre.
Jeg beklager manglen paa vokaler her - jeg mangler dansk keyboard.