Analyse
Læsetid: 4 min.

Løkkes unge løver

Statsminister Lars Løkke Rasmussen bruger ministerrokaden til at rykke to gode venner fra herreklubben og en tro væbner frem i geleddet - og partiet et skridt yderligere i liberal retning
Idealopstillingen kalder kilder i Venstre Lars Løkke Rasmussens nye hold, der nu tæller Søren Pind, ny integrationsminister, Troels Lund Poulsen, ny undervisningsminister, samt Peter Christensen, ny skatteminister.

Idealopstillingen kalder kilder i Venstre Lars Løkke Rasmussens nye hold, der nu tæller Søren Pind, ny integrationsminister, Troels Lund Poulsen, ny undervisningsminister, samt Peter Christensen, ny skatteminister.

Christian Als

Indland
9. marts 2011

Man kan næsten forestille sig, hvordan statsministeren og de tre yngre mænd i mørke jakkesæt og slips i forskellige laksenuancer stod og dunkede hinanden i ryggen og grinede smørret, efter at de i hver deres store, sorte ministerbil i går var rullet ind på Amalienborg.

Det er ikke mere end fem år siden, at Lars Løkke Rasmussen var godt på vej til at miste positionen som kronprins i Venstre og af en rasende Anders Fogh Rasmussen blev beordret til at lukke den lille, liberale herreklub, Løkke dengang frekventerede i DGI-byens restaurant - bl.a. med Søren Pind og Peter Christensen som faste deltagere.

Ordren var kulminationen på flere års irritation over de 'unge løver' og deres forsøg på at underløbe Foghs erklærede mission om at gøre Venstre varigt spiselig for midtervælgerne. En mission, der kunne spores helt tilbage ved landsmødet i 2003, da Pind og Christensen orkestrerede et forsøg på at kuppe 10 liberale teser ind i partiprogrammet.

Så meget desto sødere en fornemmelse må det have været, da de tre i går mødtes for at hilse på kronprinsen som henholdsvis statsminister, integrationsminister og skatteminister og dermed et helt centralt trekløver i det borgerlige, politiske Danmark.

»Peter Christensen er en person, der nat og dag, morgen og aften er i stand til at forsvare regeringens politik. Det er de evner, som vi nu skal overføre i et stærkt forsvar for regeringens skattestop,« sagde Lars Løkke Rasmussen efter den korte ceremoni.

Peter Christensen har som mangeårig skatteordfører ofte markeret sig som en af de mest yderligtgående i skattedebatten, og i liberale kredse ser man det da også som en styrkelse af profilen i forhold til Troels Lund Poulsen. Han er blevet betragtet som lidt af en administrator, og Lund Poulsen indtager nu i stedet posten som undervisningsminister efter Tina Nedergaards fratræden.

Tro væbner

Troels Lund Poulsen var den fjerde minister, der i går var hos kronprinsen, og han får i sit eget parti ofte skudsmålet, at han er mere optaget af at komme til tops end af det liberale tankegods. Ikke desto mindre betragtes han som en af Lars Løkke Rasmussens mest tro væbnere.

På uddannelsesområdet er han - bortset fra, at hans far i mange år har tjent som lærer - uden de helt åbenlyse kvalifikationer.

Trods samtaler med både politiske allierede, bekendte og Troels Lund Poulsens eget bagland har det heller ikke været muligt at finde frem til, hvad den ny undervisningsminister egentlig mener om den danske skole, og det er uvist, hvad han mener om de for tiden strandede folkeskoleforhandlinger.

Som det kan læses andetsteds undrer det mange. Men skal man tolke Lars Løkke Rasmussens signaler, er det måske heller ikke afgørende med få måneder til et valg.

»Regeringen har fremlagt en klar politik på området - det er nu i Troels Lund Poulsens hænder at gøre de ideer til virkelighed,« sagde Lars Løkke Rasmussen i går.

Samtidig bliver Troels Lund beskrevet med superlativer som arbejdsom, pragmatisk og loyal, og selv sagde han i går til Information, at han mener, at hans ministererfaring i sig selv er en kvalifikation.

»Men nu tror jeg først og fremmest, jeg skal sætte mig ned og danne mig mit eget overblik, inden jeg kommer med alle mulige erklæringer om, hvad der skal ske.«

Stjernen funkler

Det ministerskifte, der i alle politiske lejre betragtes som det mest spændende og måske mest afgørende for den kommende valgkamp, er dog Søren Pinds indtog i Integrationsministeriet.

Efter at han for alvor kom til ære og værdighed i Venstre med sin ministerudnævnelse sidste år, er hans stjernestatus kun vokset i partiet.

Både i Venstre, i oppositionen og i Dansk Folkeparti venter man i spænding på, hvordan kombinationen af hans umiddelbare og lidt pompøse væsen og hans særlige nationalliberale sindelag vil komme til udtryk i hverdagen.

»Jeg er ikke i tvivl om, at Danmark er i en kulturkamp. Jeg er ikke i tvivl om, at vi er i en kulturkamp, som dybfølt ændrer det samfund, som ikke bare jeg er vokset op i. Det er et fællesskab og et samfund, vi skal passe på, værdsætte og sikre,« sagde han i går.

Både venner og fjender vurderer, at han i de store diskussioner om nationalstaten og dansk kultur vil komme godt ud af det med ikke mindst Dansk Folkepartis præster Jesper Langballe og Søren Krarup, der er de ideologiske ophavsmænd til DF's udlændingepolitik.

I regeringen håber man netop, at Søren Pind vil være bedre end Birthe Rønn Hornbech til at bringe integrationsdebatten og konflikten mellem det danske og truslen udefra tilbage i centrum af dansk politik. Også selv om det egentlig ikke er noget, Løkke brænder for. Det har bare tidligere vist sig at være et så ualmindeligt sårbart punkt for oppositionen.

Til gengæld er man i støttepartiet i tvivl om, hvordan Pind med sine stærke synspunkter om behovet for mindre lovgivning og indblanding i folks hverdag vil reagere på DF's tilbagevendende krav om barrierer for bl.a. folks valg af partnere og muligheder for at leve, hvor man vil. De frygter kort sagt, at Pind vil tale meget, men gøre lidt, og at det vil slå gnister, når store temperamenter mødes.

Idealopstilling

Samlet set lyder vurderingen i både Venstre og nærmeste omgivelser, at Løkke nu nærmer sig sin idealopstilling, og desuden rykker partiet yderligere et skridt til højre på den mere klassisk liberale akse.

Selv i den borgerlige lejr er der dog en del, der tvivler på, at det er et hold, der kan flytte vælgere over midten. Men det er et hold, der er klar til at stå ved hans side - om nødvendigt til skuden står under vand - og for Pind, Christensen, Løkke og alle andre, der hørte til i og omkring den gamle DGI-klub, har man allerede sejret.

»Alt godt kommer til den, der venter,« siger Pind.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fantastisk symbolladet billede.

Yderst til venstre står der to handelshøjskolestuderende med briller og smiler skælmt - svært selvtilfredse, Pink tie Pind ser nærmest ud som om han fniser.

Trolex afprøver styrken på knapperne i jakken

LLR forsøger at tørre et, den havde i ikke set i formiddags, Jeg er den klogeste, hvor kan jeg få en fadbamse? - smil af hele pokerfjæset. Tror han virkelig selv på det?

Peter Christensen har matchet slipsets farve til hans læbestift og ligner en brugtbilssælger fra sønderjylland.

Bagved ses magten i form af politimanden yderst til højre og soldatens skygge på Amalienborg. Margrethes kontrafej på toppen af skilderhuset

Kameraet længst ude til venstre er et billede på regeringens direkte politiske styring af eller samarbejde med visse medier.

Med en sådan perfekt afbildning af, hvad landet de næste otte måneder kan forvente med "Bøllebanden" på madrassen under roret. skal der herfra lyde stor respekt til fotografen.

Løkke har med de nye udnævnelser lagt sig endnu tættere op ad Dansk Folkeparti. Der er gået totaldesperado i ham.

Steen Erik Blumensaat

Usa`s lydstat. Landet har de pantsat, forgældet, hæren underlagt Englands overkomando.
Beslutningerne tages i E.U,

Efter besøget hos venstres ungdom fri hash, og et par joints var smilet på plads.

Thorsten Lind

Pind og andre har ikke opdaget, at the times they are
a-changing - og at deres sats på udlændinge-området er dømt til at slå fejl. I august-september 2010 begyndte bloggerne Michael Jalving, Morten Uhrskov, Kasper Støvring at blæse liv i sejlene på udlændinge-debatten. Og det kunne de ikke; folk er nu nemlig trætte af at høre om det. Og ikke mindst, fordi folk nu til dags langt hellere vil høre, hvad politikerne vil gøre for at få få folk i arbejde, få DK ud af den økonomiske krise.

Løkke forsøgte sig med efterlønnen; den gik ikke. Og det her stunt går altså (heller) ikke...

Med det trekløver er det bestemt ikke de kvindelige vælgere LLR forsøger at tiltrække - VALG NU!!!

Nu har Løkke så fået udnævnt alle druk-vennerne til ministre, så de kan nå at rage nogle fede lønninger til sig indtil valget. Med rokaden har Løkke ydet aktiv dødshjælp til regeringen - og det skal han have ros for.

Forklaringen på Venstres tilbagegang i meningsmålingerne er ikke skandalerne, som journalisterne uvist af hvilken grund vil have os til at tro; nej, det er den tydelige tilbagevenden til liberal politik anno dazumal, som vi lykkeligt havde fjernet os fra, men som er så gennemført usympatisk, ,historieløs, kortsigtet og uden den nationale integritet, der har holdt landet sammen i 1000 år. De taler om fællesskab, men de har eftertrykkeligt underløbet alt, hvad vi har haft af den slags.

botox anyone?, jeg fik lavet en botox operation på min isse og det virkede, jeg blev både klog og populær.

Jeg tror Peter Hansen har ganske ret. Regeringspartierne mener selv at det skyldes "uheldige personsager", men virkeligheden og stramningerne rammer nu folk vidt og bredt.

Jeg fornemmer at det begynder at fise ind under tykke pander rundt omkring.

Blumensaat. Beslutningerne tages i EU. Efter BRHs afgang er DF blevet meget aggressive mht. yderligere forbehold over for EU. Det alene for mig til at overveje at gå ind for EU. Alt hvad DF ikke kan lide må være godt.....ca....næsten!

Den gamle dronte har kun knappet den øverste knap i jakken så det efterligner de unge "dronter". Så hører de rigtig sammen.

Om nogen tid kan de så grille sammen. Velbekomme ;op

Jens Jørn Pedersen

Det er en katastrofe! Det eneste opløftende er, at der nødvendigvis er valg i år!

Christian Olesen

Synd for løverne at blive sammenlignet med dem,
jeg kan ikke finde løvernes værdighed og skønhed hos nogen af dem, end ikke bare lidt.

"Regeringspartierne mener selv at det skyldes “uheldige personsager”, men virkeligheden og stramningerne rammer nu folk vidt og bredt."

Ikke blot regeringspartierne, men også politiske iagttagere, medierne osv. peger på at det er de dårlige sager som afstedkommer regeringens stundende fald. Det overvejes end ikke om det kunne være den politiske kurs og praksisvirkelighed, som vælgerne ganske enkelt er uenige i.

Fokus på spin, performance og parlamentarisk management forvrænger og vulgariserer fortsat den offentlige debat. Og i sammenhæng med dette, politikudøvelsen.

Peter Andreas Ebbesen

Tak Rasmus Knus for en levende beskrivelse af det foto, der åbentbart ledsager artiklen.
Den var så god, så selv en blindfødt som mig kunne få noget ud af den.
Hærligt med god synstolkning:)
MVH Heidi Madsen

kjeld ammundsen

Her har vi så hjernetrusten i den danske højrefløj med den lille lystløgner som chef - i et sidste forsøg på at fortælle os - men ikke mindst dem selv at de har en fremtid. Lad den være kort......meget kort!

Lennart Kampmann

Der er vennetjenester og en hån mod befolkningen.

Undervisningsministeren, der angiveligt ikke har afsluttet en uddannelse og tilsyneladende ikke har begreb om området, skal nu i 6-8 måneder holde roret og udskyde alt reelt arbejde.

Skatteministeren, der er uddannet elektriker, skal snakke om lav skat for at forsøge at holde på et par vælgere der ikke for længst er stukket over til LA.

Søren Pind får et talerør hvor han kan overbevise DF om at han er mere patriotisk end Pia K selv.

Håbet må ligge hos de konservative, der kan trække stikket ud af denne farce. (Men det gør de næppe)

Nå, men, efter den kommende røde regering får vi forhåbentligt en ny god regering.

med venlig hilsen
Lennart

Lennart Kampmann

Skulle være startet:
Det er vennetjenester....

At Statsministeren ikke var bekendt med ,med integrationsomstendigheder,og mundede ud i fyring/rokader!
Troverdighed er et fremmedord for den borgelige fløj!
Burde træde tilbage da der ikke har vlret andet end slinger med deres forholden sig til fakta.
Stiller man et kongkret spørgsmål til Lars Lykke,er det mest brugte,svar,udenomssnak.
Rokaderne endnu et bevis på deres uverdige forholden sig til de virkelige faktiske forhold.

Hvem er den lille runde i midten af billedet ?

John Houbo Pedersen

Jeg er så glad for at have stemmeret igen efter at have været LANDSFORRÆDDER som geniet NONBO har udtalt

Tom W. Petersen

Det er et fremragende billede!